minertu 26.07.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 woma4 ładnie opisane ale co do pkt 6 to jeżeli będzie zawór 4D to wskaże on temp jaka idzie na grzejniki,no chyba,że będzie otwarty na maxa lub pompa mieszająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 26.07.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 woma4 ładnie opisane ale co do pkt 6 to jeżeli będzie zawór 4D to wskaże on temp jaka idzie na grzejniki, no chyba,że będzie otwarty na maxa lub pompa mieszająca. Dokładnie :-)Ale o to chodzi ! Zawór 4D otwarty powinna być ta sama temperatura co na panelu sterownika. Zawór 4D przymknięty (mniej lub więcej) i widzimy dokładnie jak nam zmienia się temperatura wody która idzie na grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.07.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) Chodziło mi o rozwiniecie pkt 6 Dokładnie tak mam zrobione. Edytowane 26 Lipca 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 26.07.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Chodziło mi o rozwiniecie pkt 6 Dokładnie tak mam zrobione. Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.07.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Ja też woma4. Po co mu zawory bezpieczeństwa w układzie otwartym? Nie uważasz ze wystarczy zbiornik wyrównawczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 26.07.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 woma4. Po co mu zawory bezpieczeństwa w układzie otwartym? Nie uważasz ze wystarczy zbiornik wyrównawczy? Bo strzeżonego Pan Bóg strzeże Np. zamykasz (przez omyłkę) całkowicie zawór 4D i ... co masz w efekcie ??? Piękną eksplozję kociołka a zbiornik wyrównawczy nawet tego nie zauważy Oczywiście jeśli inne zabezpieczenia nie zadziałają np. te wbudowane w sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mecholl 26.07.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 woma4 dziękuję bardzo za rozpiskę co i jak. Sam na pewno nie będę robił instalacji i montażu bo zapewne skończyło by się katastrofą ale lubię wiedzieć co do czego i od czego. Choć dla mnie ciężko operować samą teorią bez praktyki ale z czasem popracujemy i nad praktyką. Skontaktuję się z instalatorem i dam propozycje instalacji, zobaczymy co powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 26.07.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) Bo strzeżonego Pan Bóg strzeże Np. zamykasz (przez omyłkę) całkowicie zawór 4D i ... co masz w efekcie ??? Piękną eksplozję kociołka a zbiornik wyrównawczy nawet tego nie zauważy Oczywiście jeśli inne zabezpieczenia nie zadziałają np. te wbudowane w sterownik. Wiem ze schemat z ogniwa jest schematem przykładowym,ale zbiornik wyrównawczy ma być prawidłowo wpięty pomiędzy zawór 4d a kocioł. Na nitce zbiornika ze względów bezpieczeństwa nie montuje się żadnych zaworów.Ale tak jak piszesz jak ktoś chce niech daje...Ja powiem szczerze ze sam zawór 4d jest tez średnio ,a w niektórych przypadkach całkiem niepotrzebny,. Sa jednak takie instalacje gdzie on jakąś role spełnia, wiec ciężko powiedzieć czy nie przyda się u kolegi.Trzeba by to skonsultować .Polecam natomiast zostawić w obiegu 1-2 grzejniki otwarte bez zaworów termostatycznych w pomieszczeniach w których ciepło nie przeszkadza np łazience. Pozdrawiam. Edytowane 26 Lipca 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 27.07.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Wiem ze schemat z ogniwa jest schematem przykładowym,ale zbiornik wyrównawczy ma być prawidłowo wpięty pomiędzy zawór 4d a kocioł. Na nitce zbiornika ze względów bezpieczeństwa nie montuje się żadnych zaworów.Ale tak jak piszesz jak ktoś chce niech daje...Ja powiem szczerze ze sam zawór 4d jest tez średnio ,a w niektórych przypadkach całkiem niepotrzebny,. Sa jednak takie instalacje gdzie on jakąś role spełnia, wiec ciężko powiedzieć czy nie przyda się u kolegi.Trzeba by to skonsultować .Polecam natomiast zostawić w obiegu 1-2 grzejniki otwarte bez zaworów termostatycznych w pomieszczeniach w których ciepło nie przeszkadza np łazience. Pozdrawiam. 1. Ja nie pisałem nic czy kolega ma wstawiać zawór 4D czy nie wstawiać to był tylko przykład, po co warto mieć zawory bezpieczeństwa w układzie otwartym. 2. Zbiornik wyrównawczy może ci zamarznąć na nieocieplonym strychu. Moim zdaniem warto mieć więcej zabezpieczeń niż jedno, a koszt jednego zaworu bezpieczeństwa to śmieszne pieniądze (20 zł) przy kosztach całej instalacji CO. 3. Czy kolega potrzebuje zawór 4D tego nie wiem, ja mam choć ... raczej nie planuję go używać (mam zawory termostatyczne i pompę adaptacyjną). Ale koszt niewielki, można go ustawić tak jak by go w instalacji nie było (całkowicie otwarty) a w razie czego jak będzie potrzeba to można użyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIKE_P 27.07.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Panowie proszę o pomoc. Przymierzam się do zakupu eko plusa 25kW ale mam obiekcje czy ta moc wystarczy na mój budynek: -powierzchnia 250 m2 (parter wysokości 3,2m + piętro 2,6m), - instalacja na tradycyjnych grzejnikach oprócz dwóch łazienek po 7m2 (podłogówka poprzez RTLa) - budynek z porothermu 44, otynkowany bez dodatkowego ocieplenia, - wymiennik CWU 140l Czy kociołek 25kW obsłuży mi tą powierzchnie, zważywszy na wysokość parteru? Opalać będę miałem. Zamierzam mieć 3 pompy: CO, CWU i cyrkulację oraz zawór 4d. Proszę wytłumaczyć mi o co chodzi z wykorzystaniem pompy CWU również jako mieszającą. Jako pompę CO chcę zakupić ALPHę2 25-60 ale zastanawiam się czy nie wybrać WILO smarta - tańsza jest 200zł a pobór mocy nie wiele większy. Czy ktoś ma tą pompę? I co nikt nie ogrzewa plusem 25kW takiej powierzchni? Proszę o wypowiedzi bo bardzo zależy mi na czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 27.07.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam wszystkich.Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z kotłami CO, a więc moja wiedza jest znikoma w tym temacie. Obecnie zakupiłem kociołek Eko Plus 16kW i podłączyłem w miejsce 10 letniego kotła Zębiec (podłączenie polegało tylko i wyłącznie na przyłączeniu dwóch rur), i mam takie pytanie: piec będzie tylko i wyłącznie służył do ogrzewania centralnego czy potrzebuje tzw. zaworów dwu,trzy drożnych ? We wcześniejszym piecu nic takiego nie było i wszystko było ok, chciałbym się upewnić, że teraz też nic nie będzie się złego działo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 27.07.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam Przyłączam się do pytania. >>>>>>>Ja posiadam Ogniwo Eko Plus 25 KW Pozdrawiam I przepraszam że się wciąłem Witam wszystkich. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z kotłami CO, a więc moja wiedza jest znikoma w tym temacie. Obecnie zakupiłem kociołek Eko Plus 16kW i podłączyłem w miejsce 10 letniego kotła Zębiec (podłączenie polegało tylko i wyłącznie na przyłączeniu dwóch rur), i mam takie pytanie: piec będzie tylko i wyłącznie służył do ogrzewania centralnego czy potrzebuje tzw. zaworów dwu,trzy drożnych ? We wcześniejszym piecu nic takiego nie było i wszystko było ok, chciałbym się upewnić, że teraz też nic nie będzie się złego działo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 27.07.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 ozyrus jesteś z Brzegu zajdź do Sanitermu porozmawiaj z Pawłem on ci wszystko wytłumaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 27.07.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 re: ozyrus Dokładnie: podmieniłeś kocioł, dałeś zasilanie sterownikowi, zasypałeś węgla do zasobnika, ustawiłeś temp. zadaną. rozpaliłeś, przeszedłeś w tryb automatyczny i ... TO WSZYSTKO.Będzie chodził bez problemu, byle go z ciekawości nie włączać, wyłączać, zaglądać co 10 minut itp. Daj mu żyć swoim życiem.Te wszystkie wynalazki typu 3 - 4 drogi to pomysły z gazowców przeniesione do węglowych, bo instalatorzy też chcą zarobić. A płacisz od punktu. Jeśli nie masz jakiegoś super hiper układu z potrzebami niczym ... to to co masz całkowicie Ci wystarczy Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.07.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Zawija_2 na jakiej minimalnej temp. powinien pracować Eko Plus ? Czy nie ma takich wymogów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 27.07.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Super dzięki za odpowiedź teraz mogę spać spokojnie, jak go przetesuje to dam znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 27.07.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Ok, skoro mowa o zaworach 4D... na jakiej wysokości macie je umieszczone? Interesuje mnie prosty odcinek pionowej rury 'powrotowej' do kotła. Myślicie że długość tej rury ma jakiekolwiek znaczenie?Aktualnie jestem w trakcie montażu Ogniwo Eko Plus, daliśmy dzisiaj rady w 3 przenieść go w częściach kilka metrów, akurat tyle ile było potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 28.07.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Dzięki zawijan_2 ja też się uspokoiłem, jak będzie podłączony to też się pochwale ,choć instalator to samo mi mówił ale chciałem się upewnić u fachowca Miłego Dnia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 28.07.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Ok, skoro mowa o zaworach 4D... na jakiej wysokości macie je umieszczone? Interesuje mnie prosty odcinek pionowej rury 'powrotowej' do kotła. Myślicie że długość tej rury ma jakiekolwiek znaczenie? Aktualnie jestem w trakcie montażu Ogniwo Eko Plus, daliśmy dzisiaj rady w 3 przenieść go w częściach kilka metrów, akurat tyle ile było potrzebne. U mnie coś w okolicy 1 m. Nie ma to znaczenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 28.07.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Zawija_2 na jakiej minimalnej temp. powinien pracować Eko Plus ? Czy nie ma takich wymogów ? DTR nie określa wymaganej minimalnej temperatury CO. Na sterowniku eCoal.pl minimalną temperaturę CO jaką możesz ustawić to 42 st. C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts