minertu 28.07.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Ok, skoro mowa o zaworach 4D... na jakiej wysokości macie je umieszczone? Interesuje mnie prosty odcinek pionowej rury 'powrotowej' do kotła. Myślicie że długość tej rury ma jakiekolwiek znaczenie? Aktualnie jestem w trakcie montażu Ogniwo Eko Plus, daliśmy dzisiaj rady w 3 przenieść go w częściach kilka metrów, akurat tyle ile było potrzebne. Tak jak napisał woma4 zawór 4D jest na wysokości równej wylotowi ciepłej wody z pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 28.07.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 re: karoka Kol. woma4 mnie wyprzedził w odpowiedzi. Zatem obu Kolegom serdecznie dziękuję za zajęcie się tematem. Jesienią, jeśli czasu nieco styknie, przeprowadzimy zapowiadane testy i upublicznimy wyniki tego "roszenia", z którym jest tak jak z "dobroczynnością" szpinaku. Walnął się ktoś kiedyś w przeliczaniu jednostek i ... całe dzieciństwo mnie tym świństwem karmiono. W przenośni i w realu. Taki miał być dobry, no i co ze mnie wyrosło? Pozdr. zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kali1313 28.07.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 (edytowane) Witam szanownych forumowiczów. Jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem od kilku dni kotła Ogniwo Eko Plus 25, i rozpoczynam walkę z instalacją. Wykonuje instalacje ze schematu na stronie ogniwa, schemat zalecany dla eko plus, dokładam tylko 3 rozdzielacze - dwa na grzejniki i jeden na podłogówkę. Stąd moje pytanie - w którym momencie redukowaliście instalację z 6/4" na niższy przekrój - czy od razu od kotła macie zredukowaną czy tez w innym punkcie. Myślę o redukcji na przekrój 1'' i zachowanie takiego przekroju aż do 3 rozdzielaczy tylko nie wiem czy zredukować od razu przy wyjściu z kotła czy tez w innym punkcie. Pozdrawiam. Edytowane 28 Lipca 2011 przez kali1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 29.07.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 re: karoka Kol. woma4 mnie wyprzedził w odpowiedzi. Zatem obu Kolegom serdecznie dziękuję za zajęcie się tematem. Jesienią, jeśli czasu nieco styknie, przeprowadzimy zapowiadane testy i upublicznimy wyniki tego "roszenia", z którym jest tak jak z "dobroczynnością" szpinaku. Walnął się ktoś kiedyś w przeliczaniu jednostek i ... całe dzieciństwo mnie tym świństwem karmiono. W przenośni i w realu. Taki miał być dobry, no i co ze mnie wyrosło? Pozdr. zawijan_2 Zawijan_2, bardzo by się przydały by te badania i wyniki ! Koniecznie je zróbcie ! Będzie w końcu wiadomo (przynajmniej na naszym kociołku ogniwo eko plus ) ile można zejść z temperaturą i czy czymś to grozi pozdrawiam, woma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.07.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Zawijan_2, bardzo by się przydały by te badania i wyniki ! Koniecznie je zróbcie ! Będzie w końcu wiadomo (przynajmniej na naszym kociołku ogniwo eko plus ) ile można zejść z temperaturą i czy czymś to grozi pozdrawiam, woma Odpowiedź będziesz miał tylko dla konkretnych warunków w laboratorium. W swoim domu możesz mieć wilgoć w kotłowni i już temp. krytyczne będą wyglądały inaczej. Możesz mieć inny ciąg kominowy, gorsze lub lepsze napowietrzenie kotłowni. Możesz mieć inny rozkład wykorzystania mocy kotła w ciągu doby. Bardziej wilgotny opał, to wszystko zmienia warunki pracy i próg krytyczny. Masz jednak sterownik, w którym stop dmuchawy jest sytuacja nadzwyczajną (podobnie jak w sterach, które sam używam). Bardziej groźne w moim przekonaniu od tych 45 czy tam 43st.C nastawy jest problem z właściwym ciągiem komina i niską temp. spalin. Sam jednak jesteś w stanie zauważyć, kiedy problem wystąpi w Twoim budynku - widać to po kropelkach wody w ostatnim kanale przed wylotem spalin do komina. To powinno dać Ci do myślenia. Reakcja- podniesienie temp., spowodowanie sytuacji, w której kocioł będzie zmuszony do pracy z wyższą mocą (np. przysłonięcie części wymiennika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 29.07.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Szanowny Kolego Jarecki Na Twój wpis:"Odpowiedź będziesz miał tylko dla konkretnych warunków w laboratorium"odpowiadam tak: My potrafimy tworzyć w laboratorium różne warunki, osady itp. poddać analizie, dokonać pomiarów, ich obróbki i interpretacji nieco lepiej niż Pan zdążysz w swojej kotłowni, w czopuchu zaobserwować kropelki rosy. Nie musisz Pan wierzyć w to, co napisałem.Nauka potrafi obronić się sama. Pozdr. zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac76 29.07.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Przymierzam się do zakupu Ogniwo Eko Plus 16 kW - konkretne pytania zadałem w tym wątku wcześniej (woma4 trochę mi rozjaśnił wątpliwości - dzięki)http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=4772132&viewfull=1#post4772132 Chciałbym jeszcze dowiedzieć się, czy ktoś na forum ma piec Ogniwo Eko / Eko Plus podłączony do komina murowanego z cegły? Wiem, że niektórzy kotły innych producentów użytkują w ten sposób (zdaje się, że np. suspenser), ale chodzi mi o konkretnie o kotły Ogniwo. Patrząc na temperatury spalin na esterownik.pl (niskie jak dla komina z cegły) zastanawiam się - czy podłączyć ogniwo eko plusa do mojego komina i na kotle zadać w miarę wysoką temperaturę, czy jeszcze kombinować z próbą włożenia wkładu stalowego - przez uskok w kominie mam problem z włożeniem wkładu o odpowiednim przekroju - może się okazać, że wejdzie, ale niestety z mniejszym przekrojem niż zalecany przez producenta kotła. Komin ma wysokość 11 m, cug b. dobry, póki co jest suchy i w dobrym stanie (6 lat pracy kotła zasypowego - śmieciucha zwykłego ze sterownikiem i dmuchawą, palone drewnem suchym lub węglem, temp. na piecu zazwyczaj około 60 stopni).Co może być lepszym rozwiązaniem - włożenie wkładu o mniejszym przekroju niż zalecany, czy podłączenie się jednak do komina bez wkładu? I tak ostatecznie - jaka musi być minimalna odległość od przodu kotła (drzwiczek) do ściany przeciwległej tak, aby dało się z przodu wyjąć popielnik, wyczyścić, ew. palić na ruszcie awaryjnym? Co do układu c.o. - mam otwarty, bez podłogówki, chciałbym chyba zamiast zaworu 4D dać pompę mieszającą, do c.o. pompę alpha 2 grundfosa (termostaty na grzejnikach, w łazienkach bez). Czy taka pompa mieszająca często się może włączać? I czy mógłbym wykorzystać jako mieszającą obecną pompę z Leszna 3-biegową - np. na pierwszym biegu?Nie wiem tylko jaką alpha 2 grundfosa miałbym zakupić - kotłownia w piwnicy, grzejniki na parterze i piętrze - a przy tych pompach adaptacyjnych znalazłem info o wysokości wznoszenia max 6 m - jak to się ma do tego, że u mnie kotłownia ma 2,20 m wysokości, a parter i piętro (poddasze użytkowe) po 2,5 m? Są pompy alpha 2 o wysokości wznoszenia większej niż 6 m, czy może ja źle interpretuję ten parametr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 29.07.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 I tak ostatecznie - jaka musi być minimalna odległość od przodu kotła (drzwiczek) do ściany przeciwległej tak, aby dało się z przodu wyjąć popielnik, wyczyścić, ew. palić na ruszcie awaryjnym? Co do układu c.o. - mam otwarty, bez podłogówki, chciałbym chyba zamiast zaworu 4D dać pompę mieszającą, do c.o. pompę alpha 2 grundfosa (termostaty na grzejnikach, w łazienkach bez). Czy taka pompa mieszająca często się może włączać? I czy mógłbym wykorzystać jako mieszającą obecną pompę z Leszna 3-biegową - np. na pierwszym biegu?Nie wiem tylko jaką alpha 2 grundfosa miałbym zakupić - kotłownia w piwnicy, grzejniki na parterze i piętrze - a przy tych pompach adaptacyjnych znalazłem info o wysokości wznoszenia max 6 m - jak to się ma do tego, że u mnie kotłownia ma 2,20 m wysokości, a parter i piętro (poddasze użytkowe) po 2,5 m? Są pompy alpha 2 o wysokości wznoszenia większej niż 6 m, czy może ja źle interpretuję ten parametr? Co do wspomnianej odległości. Akurat jestem w trakcie instalacji tego kotła i też sobie zadawałem to pytanie. Po jego ustawieniu stwierdziłem że dla mnie wystarczającą odległością będzie 120 cm. Myślę że wspomniana pompka będzie bardzo dobrym wyborem, aczkolwiek drogim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clukasc 30.07.2011 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 witamustawilem cwu na 42 stopnie a co na 50 stopni zadananiebylo mnie w domu ze 4 godziny bo poco jak wygrzewam rury z podlogowki i grzejniki a jak przyjechalem to na piecu cwu bylo 44 stopnie a co 54 piec nadal chodzilwogole nie przechodzi w tryb podtrzymaniacaly czas chodzi wentylator i podajnik co chwile podaje wegielco trzeba jeszcze ustawic na piecu by chodzil tak jak nalezy Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.07.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 witam ustawilem cwu na 42 stopnie a co na 50 stopni zadana niebylo mnie w domu ze 4 godziny bo poco jak wygrzewam rury z podlogowki i grzejniki a jak przyjechalem to na piecu cwu bylo 44 stopnie a co 54 piec nadal chodzil wogole nie przechodzi w tryb podtrzymania caly czas chodzi wentylator i podajnik co chwile podaje wegiel co trzeba jeszcze ustawic na piecu by chodzil tak jak nalezy Pomóżcie Pomożemy,podłącz czujnik wewnętrzny i zewnętrzny bo bez nich piec nie ma czego się za bardzo trzymać,druga sprawa domek sie wygrzewa więc.... Jeżeli jesteś tym o kim myślę to w poniedziałek wieczorem mogę wpaść i coś zaradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.07.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Pomożemy,podłącz czujnik wewnętrzny i zewnętrzny bo bez nich piec nie ma czego się za bardzo trzymać,druga sprawa domek sie wygrzewa więc.... Jeżeli jesteś tym o kim myślę to w poniedziałek wieczorem mogę wpaść i coś zaradzimy Poza tym nie zawsze piec musi przechodzić w stan podtrzymania,przechodzi jak temp CO przekroczy o 5stC od temp zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 31.07.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Jestem po pierwszym odpaleniu kotła. Wszystko chyba OK.Temperatura spalin ok 115 stopni, CO 55 powrót 50 - to chyba dobrze?Mam pytanie jak łatwo i bezpiecznie spalić trochę drewna? Czy w trybie ręcznym z dmuchawą czy otworzyć popielnik?Czy trzeba wtedy stać przy piecu i pilnować temperatury?Czy ktoś spalał drewno podczas palenia eko na automacie i co na to sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristof77 31.07.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam, Ciężko jest wybrać piec komuś kto całe życie mieszkał w bloku. Po miesiącu czytania różnych informacji i kilku wątków na tym forum, przeczytaniu prawie całego tego wątku, blogu zawijana i bliskim spotkaniu z UFO (zawijan chyba będzie wiedział o co chodzi ) zdecydowałem, że będzie to kociołek - bohater właśnie tego wątku. I tu chciałbym Was prosić o wyrażenie opini w jednej kwesti, a mianowicie 16 czy 25. Ileś stron wcześniej była o tym mowa i z wyliczeń wychodzi mi .... jak możecie policzcie i wrzućcie odpowiedź. Mój dom: 195 m2 pow. użytkowej w tym 25m2 garaż. Tu widzę słaby punkt bo drzwi garażowe stare z lukami na 1,5 cm. Garaż jest bezpośrednio pod salonem, a strop nieocieplony. Drzwi wymienię, ale chyba dopiero w przyszłym roku. Mury: porotherm; 5 cm styropian; cegła wzdłuż; 5 cm styropian. Parter w większości z 5 cm styropianu pod wylewkami, poddasze użytkowe i strych z 20 cm wełny mineralnej na podłodze. Podłogówka w pralni na dole 10 m2 i w łazience na poddaszu 10 m2. Okna szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac76 01.08.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Przymierzam się do zakupu Ogniwo Eko Plus 16 kW - konkretne pytania zadałem w tym wątku wcześniej (woma4 trochę mi rozjaśnił wątpliwości - dzięki) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=4772132&viewfull=1#post4772132 Chciałbym jeszcze dowiedzieć się, czy ktoś na forum ma piec Ogniwo Eko / Eko Plus podłączony do komina murowanego z cegły? Wiem, że niektórzy kotły innych producentów użytkują w ten sposób (zdaje się, że np. suspenser), ale chodzi mi o konkretnie o kotły Ogniwo. Patrząc na temperatury spalin na esterownik.pl (niskie jak dla komina z cegły) zastanawiam się - czy podłączyć ogniwo eko plusa do mojego komina i na kotle zadać w miarę wysoką temperaturę, czy jeszcze kombinować z próbą włożenia wkładu stalowego - przez uskok w kominie mam problem z włożeniem wkładu o odpowiednim przekroju - może się okazać, że wejdzie, ale niestety z mniejszym przekrojem niż zalecany przez producenta kotła. Komin ma wysokość 11 m, cug b. dobry, póki co jest suchy i w dobrym stanie (6 lat pracy kotła zasypowego - śmieciucha zwykłego ze sterownikiem i dmuchawą, palone drewnem suchym lub węglem, temp. na piecu zazwyczaj około 60 stopni). Co może być lepszym rozwiązaniem - włożenie wkładu o mniejszym przekroju niż zalecany, czy podłączenie się jednak do komina bez wkładu? I tak ostatecznie - jaka musi być minimalna odległość od przodu kotła (drzwiczek) do ściany przeciwległej tak, aby dało się z przodu wyjąć popielnik, wyczyścić, ew. palić na ruszcie awaryjnym? Co do układu c.o. - mam otwarty, bez podłogówki, chciałbym chyba zamiast zaworu 4D dać pompę mieszającą, do c.o. pompę alpha 2 grundfosa (termostaty na grzejnikach, w łazienkach bez). Czy taka pompa mieszająca często się może włączać? I czy mógłbym wykorzystać jako mieszającą obecną pompę z Leszna 3-biegową - np. na pierwszym biegu? Nie wiem tylko jaką alpha 2 grundfosa miałbym zakupić - kotłownia w piwnicy, grzejniki na parterze i piętrze - a przy tych pompach adaptacyjnych znalazłem info o wysokości wznoszenia max 6 m - jak to się ma do tego, że u mnie kotłownia ma 2,20 m wysokości, a parter i piętro (poddasze użytkowe) po 2,5 m? Są pompy alpha 2 o wysokości wznoszenia większej niż 6 m, czy może ja źle interpretuję ten parametr? Ktoś jeszcze może coś zasugeruje, ew. wyjaśni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan_2 01.08.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 re: mac76 Nie zatykaj Kolego komina wkładami. Wystarczy, że masz ten komin drożny. Kilka lat pchałeś nim spaliny z kopciucha, gdzie emisje były na "porządnym poziomie". Jeśli do tej pory nie straszą cie na ścianach wysiękowe obrazki z tamtych lat, to teraz już nie mają szans.Pompy obiegowe Grundfos typ Alpha2 mają ciśnienie robocze do 10 bar. Wypchną ci wodę w cały obieg bez problemu. Patrz w papierach pompy na poz. CIŚNIENIE ROBOCZE. 0,1 MPa to 10 bar czyli wys. podnoszenia 100 m. Pozdrawiam zawijan_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morys 01.08.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 re: mac76 Pompy obiegowe Grundfos typ Alpha2 mają ciśnienie robocze do 10 bar. Wypchną ci wodę w cały obieg bez problemu. Patrz w papierach pompy na poz. CIŚNIENIE ROBOCZE. 0,1 MPa to 10 bar czyli wys. podnoszenia 100 m. Pozdrawiam zawijan_2 Wydaje mi się, że 0,1 MPa to 1 bar i 10 m słupa wody. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 01.08.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam, mam takie pytanie, otóż dzisiaj uruchomiłem kociołek i jakaś woda pojawiła się pod kociołkiem? Ktoś mi może napisać co jest grane, dodam że wszystkie rurki które podłączyłem są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 01.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Wydaje mi się, że 0,1 MPa to 1 bar i 10 m słupa wody. pozdrawiam Mi tez się tak wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.08.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam, mam takie pytanie, otóż dzisiaj uruchomiłem kociołek i jakaś woda pojawiła się pod kociołkiem? Ktoś mi może napisać co jest grane, dodam że wszystkie rurki które podłączyłem są ok Kociołek się musi wypocić,może dojść nawet do 4l wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.08.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 do tego ciśnienie robocze to co innego niż wysokość podnoszenia, Np Alpha2 25-60 ma 6 m podnoszenia czyli potrafi pokonać opory przepływu równe 0,6 bara. A to też zupełnie co innego niż wysokość kotłowni czy całej instalacji, tu ciśnienie jest zrównoważone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts