Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Macie Koledzy pełną rację.

1 MPa = 1MN/m2 = 10,1972 at. A że 1 bar = 1,01972 at, to 0,1 MPa = ok. 1 bar.

Tak to jest, gdy człowiek rozleniwiony urlopem przecinki sobie poprzestawia.

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

Na własne pocieszenie moge jedynie rzec: temu się nic nie zdarzy, który nic nie robi.

Ale wtopa wtopą. Przepraszam, sorry, izwinitie. Takie coś nie powinno się zdarzyć.

Pozdrawiam urlopowo zawijan_2

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuje jack18 :) tak też myślałem, skończyłem testować kociołek i coś mi się wydaje że coś źle ustawiłem (CO na 50, Regulacja wewnetrzna: pokojowa - ustawiona na 22 stopnie) "zjadło" 25kg groszku w 24h tutaj wykresik http://imageshack.us/photo/my-images/153/wykres25kgw24h.jpg. Co zrobiłem źle? Dodam że groszek ma takie parametry: http://imageshack.us/photo/my-images/15/parametrygroszku.jpg Edytowane przez ozyrus

Dziękuje jack18 :) tak też myślałem, skończyłem testować kociołek i coś mi się wydaje że coś źle ustawiłem (CO na 50, Regulacja wewnetrzna: pokojowa - ustawiona na 22 stopnie) "zjadło" 25kg groszku w 24h tutaj wykresik http://imageshack.us/photo/my-images/153/wykres25kgw24h.jpg. Co zrobiłem źle? Dodam że groszek ma takie parametry: http://imageshack.us/photo/my-images/15/parametrygroszku.jpg

Wykresik ładny ale ważniejsze są ustawienia,wrzuć widok ustawień zaawansowanych.

Witam,

Przymierzam się do kupna kotła Ogniwo Eko Plus i jako pompę c.o. chciałbym zamontować pompę Alpha2. Od miejsca w którym będzie zamontowana pompa do miejsca gdzie znajdują się najwyższe grzejniki jest około 5 m. W związku z tym mam pytanie, czy o wyborze pompy decyduje parametr wysokość podnoszenia? I czy pompa o wysokości podnoszenia 4 m będzie w tym przypadku wystarczająca, czy też muszę kupić tę o max. wysokości podnoszenia 6 m.

Pozdrawiam

To ja bym jednak poszukał pompy o wysokości podnoszenia 5 m.

choć kiedyś myślałem, że łatwiej jest coś przeczytać niż napisać

Tutaj są ustawienia zaawansowane --> http://imageshack.us/photo/my-images/62/ustzaawan.jpg/

Pozdrawiam

A czy to domek nowy,wygrzany i czy osiągnął ustawiona temp wewnętrzną?

Jeżeli domek nowy i nie wygrzany to może tyle spalać.Nawet przy takiej temp zewnętrznej.

Masz podłączony czujnik zewnętrzny? Jak tak to daj pogodówkę i zobaczymy.

Wrzuć też podgląd z www.

A czy to domek nowy,wygrzany i czy osiągnął ustawiona temp wewnętrzną?

Jeżeli domek nowy i nie wygrzany to może tyle spalać.Nawet przy takiej temp zewnętrznej.

Masz podłączony czujnik zewnętrzny? Jak tak to daj pogodówkę i zobaczymy.

Wrzuć też podgląd z www.

Domek z lat 70tych, ściany 50cm (dwie sciany z przerwa) + ocieplenie(chyba 15cm), okna plastikowe, czujniki są podłączone, osiągnął ustawioną temperaturę

Nie wiem jeszcze jak długo piec był odpalony,trochę to potrwa zanim sterownik nauczy sie opału ,później się stabilizuje i powinno być ok.

Odpalić i nie zaglądać do środka jak komornik na szafę jak się pali ,daj mu spokój a efekty ilości i jakości spalania zobaczysz na drugi dzień jak się praca kotła unormuje.Z całym dniem oczywiście przesadziłem ale jakieś 4-5h daj mu spokojnie popracować bez zaglądania do niego co chwila.Weź jeszcze pod uwagę,że nowy kociołek musi się wypocić a domek wygrzać.

A ja jeszcze raz poproszę o informację ile od przodu kotła Ogniwo Eko Plus 16 (od drzwiczek) musi być miejsca (takie "minimalne minimum" :D ) do ściany przeciwległej, żeby kocioł obsłużyć. Kotłownia w miejscu ustawienia kociołka u mnie dosyć wąska (163 cm - zaznaczone na schemacie kolorem czerwonym), więc pytanie to dla mnie zasadnicze. Nastawiam się raczej na palenie z automatu, więc zaglądać przez te drzwiczki mam zamiar tylko do usuwania popiołu i wyczyszczenia kotła, no ale specjalnie to wyginać się nie chcę.

Rozumiem, że wybór instalacji z pompą mieszającą sterowaną ecoalem będzie lepszy niż montowanie zaworu 4-drogowego? Czy taka pompa mieszająca często się włącza w sezonie grzewczym w ciągu doby? (chodzi o koszty prądu - na c.o. chcę pompę grundfos alpha 2, na c.w. jakąś zwykłą i chyba też jako mieszającą zwykłą)

kotlownia2.jpg

kotlownia2.jpg

panowie jak się sprawują piecyki eko plus 25kw które zostały przerobione na 16Kw domowymi sposobami

Mam dylemat bo instalacja już rozprowadzona w sumie do ogrzania jest 191m2 w tym 125m2 podłogówki ściany trójwarstwowe z 12cm styropianu w środku budynek podpiwniczony z ociepleniem 10cm na gruncie, skosy lane na nich 20cm styropianu na płaskim stropie na strychu dane 10cm, pomieszczenia wysoki na 2,6m, kominek z płaszczem wodnym, okna u 1,1

Problem polega na tym że chciałem 16KW lecz każdy mi to odradza, hydraulik powiedział że zamontuje lecz nie bierze odpowiedzialności że będzie zimno i będzie chodził na okrągło

dlatego moje pytanie jak można w miarę dobrze obliczyć zapotrzebowanie oraz ewentualnie wcześniej pisało o przerobieniu 25 na 16KW chciałbym poznać opinie jak się to sprawuje

Powtórzę również: sądzę że z przodu będziesz miał mało miejsca. 28 cm z tyłu to też nieco ciasno, jak masz umieszczone wejście do komina? Jakieś kolanka będziesz potrzebował?

A ja jeszcze raz poproszę o informację ile od przodu kotła Ogniwo Eko Plus 16 (od drzwiczek) musi być miejsca (takie "minimalne minimum" :D ) do ściany przeciwległej, żeby kocioł obsłużyć. Kotłownia w miejscu ustawienia kociołka u mnie dosyć wąska (163 cm - zaznaczone na schemacie kolorem czerwonym), więc pytanie to dla mnie zasadnicze. Nastawiam się raczej na palenie z automatu, więc zaglądać przez te drzwiczki mam zamiar tylko do usuwania popiołu i wyczyszczenia kotła, no ale specjalnie to wyginać się nie chcę.

Rozumiem, że wybór instalacji z pompą mieszającą sterowaną ecoalem będzie lepszy niż montowanie zaworu 4-drogowego? Czy taka pompa mieszająca często się włącza w sezonie grzewczym w ciągu doby? (chodzi o koszty prądu - na c.o. chcę pompę grundfos alpha 2, na c.w. jakąś zwykłą i chyba też jako mieszającą zwykłą)

Kocioł chciałbym postawić w miejsce obecnego. Komin z cegły, więc chcę zrobić otwór na odpowiedniej wysokości i podłączyć prosto do komina, bez kolanek. Kocioł myślałem odstawić 10 cm od komina, więc z boku, żeby dostać się do wyczystki będzie 28 cm + 10 cm = 38 cm. W takim układzie (ogniwo eko plus 16 kW ma 77 cm głębokości) od przodu kotła na obsługę zostałoby mi 76 cm. Liczyłem, że wystarczy na obsługę: wyczyszczenie, wyjęcie popielnika, ew. obsługę rusztu awaryjnego. Czyszczenie wymiennika jest od góry.

Witam serdecznie. Śledzę to forum i zdecydowałem się, kupiłem Ogniwo Eko Plus 16KW. Początkowo miałem kupić w lokalnej firmie, która miała go mi zainstalować i zrobić pierwszy rozruch. Ale po zamówieniu okazało się po paru dniach, że cenę podnieśli około 2 tysiące zł i w efekcie końcowym kupiłem go w internecie.

Teraz ze zrozumiałych powodów firma lokalna nie zainstaluje mi już kotła :no:

Chciałbym się dowiedzieć jakie uprawnienia czy szkolenia instalator powinien posiadać (czy jest to wymagane przez Ogniwo?) aby zainstalował i dokonał pierwszego rozruchu? Podbija to pieczątką czy jak?

w instrukcji "AUTOMATYCZNY KOCIOŁ CENTRALNEGO OGRZEWANIA z paleniskiem retortowym BURNER S" w punkcie 3 jest opisane "Wszelkie prace zwiazane z ustawieniem kotła, urządzeniem kotłowni, podłaczeniem kotła do instalacji oraz ewentualne naprawy należy powierzać instalatorowi posiadajacemu odpowiednia wiedze, uprawnienia i doświadczenie."

Głównie chodzi mi o to abym nie utracił gwarancji.

Witam

Powoli będę zamawiał ten kociołek i mam pytanie do osób, które zrobiły to wcześniej: jakie czujniki są dołączone do pieca, a jakie trzeba zamówić osobno (i gdzie?). Jestem zainteresowany czujnikiem temperatury zewnętrznej i spięciem go z całą instalacją.

Z góry dziękuję za jakieś informacje, Marcin

Witam

Powoli będę zamawiał ten kociołek i mam pytanie do osób, które zrobiły to wcześniej: jakie czujniki są dołączone do pieca, a jakie trzeba zamówić osobno (i gdzie?). Jestem zainteresowany czujnikiem temperatury zewnętrznej i spięciem go z całą instalacją.

Wykaz wyposażenia w instrukcji nie wyszczególnia, że do zestawu dołączone są dwa czujniki zewnętrzny i wewnętrzny w plastikowej obudowie (bo na nic innego mi to nie wygląda) więc po rozpakowaniu kotła miło mnie to zaskoczyło.

Witam

Czujniki są na wyposażeniu sterownika są to wewnętrzny,zewnętrzny,temp spalin,temp CO ,temp CWU,temp podajnika,temp powrotu,kabel rs232.

Wczoraj byłem u jednego pana sprawdzić sterownik i okazało sie,że instalator pozbierał co pozostało bo CWU nie podłączał i czujniczek skasował oraz kabel rs232