Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam..

po ponad pół roku szukania - w dniu dzisiejszym do mojego domku dotarł kociołek Ogniwo Eko plus 16 kW o nr fabrycznym 256

tak więc witam w klubie niebieskich....

od wtorku montaż

pozdrawiam

Witaj Jorgo,

ja dzisiaj odpaliłem mojego niebieskiego, pierwsze wrażenia dobre. Troche problem z rozpalaniem - próbowałem na wiórach, lecz podajnik nie nadążał, w końcu rozpaliłem normalnie, tradycyjny 'wigwam' drewniany, w środku rozpałka do grilla, dmuchawa 30% i poszło... po kilku minutach dałem automat i po sprawie. Kociołek nieco się spocił lecz wszystko dobrze. Pamiętaj o uszczelnieniu lewej, bądź też prawej strony kotła. U mnie - mimo uszczelnienia - jeszcze od strony podajnika się dymiło.

Jak pisałem już wyżej, odpaliłem dzisiaj pierwszy raz Ogniwo Eko + 16kW. Zaopatrzyłem się wcześniej już w miał rokita, prosto z Bobrka Centrum. Pierwsze obawy minęły gdy udało się rozpalić kocioł, nie tworzą mi się spieki, zaobserwowałem jedynie takie jak gdyby tworzące się "palmy" czy "stalagmity" które jednak same się przewracały w odpowiednią stronę a do popielnika spada taki grubszy pył. Kocioł osiągnął zadaną temperaturę i 5 stopni później się zatrzymał. Zainstalowałem zawór 4D który też dobrze pracuje.

Jestem w trakcie wykończenia kotłowni, wymieniłem również komin i spokojnie oczekuję sezonu grzewczego. Mam nadzieję że bez większych niespodzianek.

Ja od kilku dni też posiadam eko plusa 16-tke,nr. 288,kupiłem go na kotły-com.Zmierzyłem odległość od miejsca gdzie będzie stał piec,a bojlerem jest 7 m. przewód czujnika cwu ma 4 m,i mam pytanie czy można dolutować brakujące 3m.

Nic nie stoi na przeszkodzie ale zachowaj odpowiednią grubość kabla.

Witam wszystkich użytkowników ogniwa, ja też po wielu miesiącach analiz postanowiłem kupić eko plusa 16kw , z tym że mam mały dylemat, mam wyceny z dwóch sklepów w podobnej cenie, jeden sklep ma kociołek z najnowszej dostawy, a drugi ma kocioł wyprodukowany 15 marca 2011, nr kotła 94, informacja z tabliczki znamionowej pojemność wodna 73dm3, masa kotła 415kg. Palnik już jest burner s, ale nie wiem czy deflektor już jest ten docelowy, a mianowicie jest tam żeliwny ruszt dodatkowy a nad nim ceramika z małą dziurką na środku. Proszę o pilną poradę. Ewentualnie forumowicze którzy niedawno kupili piec może uraczą mnie jakimś zdjęciem. Będę wdzięczny za wszelką pomoc w wyborze.

Zamieniasz żeliwo na cegły? albo je dokładasz dodatkowo?

Jak już wspomniałem mój kociołek ma nr 256 i posiada ruszta żeliwne z otworem w kształcie rombu i ten romb wkłada się ciężki kawał żeliwa,

cegłę dziurawkę mam, więc jak zacznie się grzanie to ją "zamontuje"

:)

Hallo, hallo

Kto ma OE+ z rusztodeflektorem żeliwnym składającym się z dwóch części i środkową wkładką (klockiem) nic już robić nie musi. To jest ruszt docelowy.

Fakt, w czasie, gdy ruszyła produkcja OE+ było nieco zamieszania z rusztami, bo się część potencjalnych użytkowników uparła, że chce mieć tzw. ruszt awaryjny, ale taki, aby nie trzeba go było montować, na czas jazdy "awaryjnej". A że klient ma ponoć zawsze rację, dlatego - aby zakończyć proces modernizacyjny - producent odszedł od rusztodeflektora ceramicznego na rzecz żeliwnego.

Pozdrawiam wszystkich ogniwoekoplusowców

zawijan_2

Czy używa ktoś kocioł Tilgner EKR z sterownikiem ecoal? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym kotłem?

Ja coprawda jeszcze nie używam, ale już mam kupiony i stoi zamontowany w kotłowni, planowane odpalenie w przyszłym tygodniu. Ogólnie wykonanie dobre, w pierwszej wersji przyszedł z nieprawidłowym czopuchem, ale bez gadania i szybko wymienili na właściwy. Kocioł robiony na zamówienie z bocznym wyjściem czopucha - wpasował się idealnie do małej kotłowni, nic bardziej pasującego nie znalazłem z gotowych. Ja zapłaciłem 7100zł brutto za EKR 20kw z eCoalem.