Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolega jarecki nie zrozumiał przekąsu z tymi dwoma metrami ...

To spróbujemy prościej jeżeli sprawność kotła z oddalonym paleniskiem od płaszcza jest większa od kotła w którym palenisko się styka z tym płaszczem

to w przełożeniu na "teorię czajnika" oznacza, że woda prędzej się zagotuje w czajniku oddalonym od palnika, takie buty :-o

Czyżby producenci Ogniwa łamali prawa fizyki albo znali jakieś czary ...

Nie po prostu kocioł CO to nie czajnik i całą swoją konstrukcją wpływa na sprawność odbioru ciepła od spalanego paliwa.

A ten przykład z czajnikiem to taki chwytliwy marketing -

"no rzeczywiście ! woda szybciej zagotuje się w czajniku jak go położymy bezpośrednio na palniku ! Ale numer !"

Tylko kocioł CO to nie czajnik i nie odbiera ciepła tylko przez bezpośredni dotyk płomieni ! Ale numer ...

Kolega jarecki o tym wszystkim wie i to mnie wkurza, że tak czaruje na tym forum

Z jednym kolega jarecki ma rację kotły przez większość sezonu nie pracują z mocą nominalną tylko dużo niższą

i rzeczywiście powinny być też testy sprawności kotłów z małą mocą, tyle że ich nikt nie robi bo nie są wymagane :-(

I sztoker też ich nie ma ale skoro tak jarecki zachwala jego przewagę przy małych mocach to może jednak

warto było by zrobić te badania dla sztokera ...

A niedługo (z informacji opublikowanych przez zawijana na jego forum) powinny być testy Ogniwa Eko Plus właśnie przy małej mocy :-)

pozdrawiam,

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

woma4

Jeżeli chodzi o mnie, to ja się cieszę,że masz wyrób z którego jestes zadowolony.

Jak chcesz zobaczyć jak pracuje sztoker - zapraszam do kontaktu z jego producentem.

Wszystko Ci może pokazać, wytłumaczyć i wyjaśnić.

Nie musisz wierzyć,że jest lepsza praca na małej mocy, ale skoro już czytałeś raport z badań powinno Ci wpaść w oko,że:

"Sprawność przy obciążeniu częściowym = 7,7kW wynosiła 87,65%"

"Strumień paliwa częściowe obciążenie 1,10kg/h"

"Temp. spalin obciążenie częściowe 102st.C"

Zatem kotły bada się na mniejszej mocy, tyle,że nie wszędzie...

Nadal nie rozumiem, po co ta dyskusja o tym kotle, na tym wątku, zapraszam ponownie na wątek o sztokerze lub do kontaktu z producentem tego kotła, jeżeli masz jakieś pytania czy wątpliwości.

Kurde ale zadyma się zrobiła, myślę ze zupełnie niepotrzebnie .

Odnośnie Eko Plusa który będzie pracował w mojej kotłowni razem z picem gazowym , który był zainstalowany do tej pory.

Jak najlepiej połączyć te źródła zasilania w układ :

za pomocą wymieniając płytowego , czy spiąć je lepiej buforowym wymiennikiem ? nie podaje firmy bo znowu będzie zadyma :-)

Czy zastosowanie buforu wpłynie na ekonomie tj. czy piec będzie dłużej pracował w optymalnym zakresie mocy w tym gdzie sprawność jest najwyższa a później dłużej byl w podtrzymaniu.

I pytanko następne wynikające z poprzedniego . Jakiej pojemności bufor zastosować dla Eko Plusa 16

Jedno pytanie odnośnie EKO Plus 25. CZYM i JAK go czyścić?

Dostarczona szczotka Ø40 jest za mała do poprawnego wyczyszczenia otworów wymiennika pionowego zewnętrznych 'rur' o przekroju kwadratowym 50x50.

(te z zawirowywaczami). Zaopatrzyłem się w szczotkę Ø60... Do kanałów zewnętrznych pasuje idealnie, ale jak wcisnąłem do kanałów wewnętrznych (wylotowych) to bez wspomagania "kombinerkami" zostały by tam na zawsze. Być może Ktoś z forumowiczów ma w tym temacie jakiś spostrzeżenia (doświadczenia)?

Czy może mi ktoś podać ile wynosi odległość od podstawy kotła do środka czopucha w EKO PLUS 25 ? Bo muszę wiedzieć na jakiej wysokości ma być otwór w kominie. Na stronie Ogniwa jest tylko opisany EKO PLUS 16. Już sie zdecydowałem na ten kocioł, robie pod niego komin:) Mam nadzieje, że da rade ogrzać moje 250m2 nowego lokum...

Witam

Zdecydowałem się na ogniwo eko 15 kw.Zastanawiałem sie miesiąc szukałem .W sklepie w okolicy gość zaśpiewał 8500 a ja zamówiłem za 6400.

Zastanawiałem się nad eko plus ale niewielka różnica a droższy o 1 tyś.

Dzwoniłem do producenta i do kutna (ecoal) raczej wszystko wiem.Ale zobaczymy

@ zawijan

Właśnie dotarł mój kocioł. Numer seryjny 35, rok produkcji 2011. W kotle jest dwuczęściowy rusz żeliwny ze sporym "czymś" na środku w kształcie piramidy. Ten element też jest chyba z żeliwa. Poza tym to jak w każdym kotle kable, czujnik temperatury, dokumentacja. Ale myślę, że Ciebie interesuje ten ruszt.

Witam,

Mam prośbę do użytkowników Eko plus: zgodnie z DTR ile wolnej przestrzeni należy zostawić w kotłowni po stronie podajnika? Pytam, bo mam bardzo wąską kotłownię, a chodzi mi o swobodny demontaż podajnika (na stronie producenta DTR dla Eko Plusa nie jest jeszcze dostępna).

Witam, posiadam EKO PLUS 25 numer fabryczny 7 ,u mnie to wyglada troche inaczej tzn. jest sama kratka b ez tego czegos w srodku, i czy to normalne ze po pierw=szym rozpaleniu piec nie moze utworzyc 'kopczyka' tyllko spapalnie odbywa sie mniej wiecej 2-3 cm poniezej krawedzi? czy to prawda ze ustawi sie sam?

przepraszam za wszelkie 'dziwne ' pytania ale jestem calkowitym laikiem. Z gory dziekuje za pomoc, pozdr

Witam

Mam pytanie odnośnie regulatora pokojowego Euro termostat i sterownika ecoal. Konsultowałem się z serwisem ecoal i poinformowano że raczej takiej wpółpracy nie polecają ponieważ działa to na zasadzie włącz wyłacz pompki co., Natomiast w ecoal jest wbudowana funkcja czujnika pokojowego lub pogodowego do wyboru .Tak więc dać sobie spokój z termostatem pokojowym i sterować wszystko za pomoca ecoala?

Co o tym myślicie?:confused:

Witam

Mam pytanie odnośnie regulatora pokojowego Euro termostat i sterownika ecoal. Konsultowałem się z serwisem ecoal i poinformowano że raczej takiej wpółpracy nie polecają ponieważ działa to na zasadzie włącz wyłacz pompki co., Natomiast w ecoal jest wbudowana funkcja czujnika pokojowego lub pogodowego do wyboru .Tak więc dać sobie spokój z termostatem pokojowym i sterować wszystko za pomoca ecoala?

Co o tym myślicie?:confused:

Regulator bedzie utrzymywal temperature w pomieszczeniu ktorym bedzie sie znajdował...wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem sa głowice termostatyczne na grzejnikach,wtedy masz kontrole temperatury w kazdym pomieszczeniu

pozdrawiam

WITAM

Czy ktoś mógł by mi powiedzieć czy palniki w Ogniwie Eko Plus 16 i 25 są takie same ?

DTR 16 mówi ze moc palniki to 3-19 kW , a 25'ki 5 do 27 kW, skąd ta różnica w mocach

Mocniejsza dmuchawa, czy rozmiar palnika , bo przecież wieksz powierzchnia wymiennika w 25 nie podnosi chyba mocy minimalnej.

Edytowane przez kocurmarcin

WITAM

Czy ktoś mógł by mi powiedzieć czy palniki w Ogniwie Eko Plus 16 i 25 są takie same ?

DTR 16 mówi ze moc palniki to 3-19 kW , a 25'ki 5 do 27 kW, skąd ta różnica w mocach

Mocniejsza dmuchawa, czy rozmiar palnika , bo przecież wieksz powierzchnia wymiennika w 25 nie podnosi chyba mocy minimalnej.

Kotły te wyposażone są w nowy palnik Burner-S. Są takie same tylko w 25-ce dołożono pewnie jeden segment ( to U) Zawijan jakoś inaczej to nazywał.