woma4 06.04.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Kolega jarecki nie zrozumiał przekąsu z tymi dwoma metrami ... To spróbujemy prościej jeżeli sprawność kotła z oddalonym paleniskiem od płaszcza jest większa od kotła w którym palenisko się styka z tym płaszczem to w przełożeniu na "teorię czajnika" oznacza, że woda prędzej się zagotuje w czajniku oddalonym od palnika, takie buty Czyżby producenci Ogniwa łamali prawa fizyki albo znali jakieś czary ... Nie po prostu kocioł CO to nie czajnik i całą swoją konstrukcją wpływa na sprawność odbioru ciepła od spalanego paliwa. A ten przykład z czajnikiem to taki chwytliwy marketing - "no rzeczywiście ! woda szybciej zagotuje się w czajniku jak go położymy bezpośrednio na palniku ! Ale numer !" Tylko kocioł CO to nie czajnik i nie odbiera ciepła tylko przez bezpośredni dotyk płomieni ! Ale numer ... Kolega jarecki o tym wszystkim wie i to mnie wkurza, że tak czaruje na tym forum Z jednym kolega jarecki ma rację kotły przez większość sezonu nie pracują z mocą nominalną tylko dużo niższą i rzeczywiście powinny być też testy sprawności kotłów z małą mocą, tyle że ich nikt nie robi bo nie są wymagane I sztoker też ich nie ma ale skoro tak jarecki zachwala jego przewagę przy małych mocach to może jednak warto było by zrobić te badania dla sztokera ... A niedługo (z informacji opublikowanych przez zawijana na jego forum) powinny być testy Ogniwa Eko Plus właśnie przy małej mocy pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.04.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 woma4Jeżeli chodzi o mnie, to ja się cieszę,że masz wyrób z którego jestes zadowolony.Jak chcesz zobaczyć jak pracuje sztoker - zapraszam do kontaktu z jego producentem.Wszystko Ci może pokazać, wytłumaczyć i wyjaśnić. Nie musisz wierzyć,że jest lepsza praca na małej mocy, ale skoro już czytałeś raport z badań powinno Ci wpaść w oko,że: "Sprawność przy obciążeniu częściowym = 7,7kW wynosiła 87,65%""Strumień paliwa częściowe obciążenie 1,10kg/h""Temp. spalin obciążenie częściowe 102st.C" Zatem kotły bada się na mniejszej mocy, tyle,że nie wszędzie... Nadal nie rozumiem, po co ta dyskusja o tym kotle, na tym wątku, zapraszam ponownie na wątek o sztokerze lub do kontaktu z producentem tego kotła, jeżeli masz jakieś pytania czy wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 06.04.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Kurde ale zadyma się zrobiła, myślę ze zupełnie niepotrzebnie . Odnośnie Eko Plusa który będzie pracował w mojej kotłowni razem z picem gazowym , który był zainstalowany do tej pory. Jak najlepiej połączyć te źródła zasilania w układ : za pomocą wymieniając płytowego , czy spiąć je lepiej buforowym wymiennikiem ? nie podaje firmy bo znowu będzie zadyma Czy zastosowanie buforu wpłynie na ekonomie tj. czy piec będzie dłużej pracował w optymalnym zakresie mocy w tym gdzie sprawność jest najwyższa a później dłużej byl w podtrzymaniu. I pytanko następne wynikające z poprzedniego . Jakiej pojemności bufor zastosować dla Eko Plusa 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 06.04.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Jedno pytanie odnośnie EKO Plus 25. CZYM i JAK go czyścić?Dostarczona szczotka Ø40 jest za mała do poprawnego wyczyszczenia otworów wymiennika pionowego zewnętrznych 'rur' o przekroju kwadratowym 50x50.(te z zawirowywaczami). Zaopatrzyłem się w szczotkę Ø60... Do kanałów zewnętrznych pasuje idealnie, ale jak wcisnąłem do kanałów wewnętrznych (wylotowych) to bez wspomagania "kombinerkami" zostały by tam na zawsze. Być może Ktoś z forumowiczów ma w tym temacie jakiś spostrzeżenia (doświadczenia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 06.04.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Podłączę się do tematu od razu z pytaniem do zawijana. Jutro dotrze do mnie mój Eko plus 25kW. Nie wiem, czy z deflektorem czy rusztodeflektorem. Czy w razie rusztodeflektora mogę eksperymentować z cegłami, tak jak jest to w plusie 16kW? Czy trzeba coś w kotle przerabiać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robixx78 07.04.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Czy może mi ktoś podać ile wynosi odległość od podstawy kotła do środka czopucha w EKO PLUS 25 ? Bo muszę wiedzieć na jakiej wysokości ma być otwór w kominie. Na stronie Ogniwa jest tylko opisany EKO PLUS 16. Już sie zdecydowałem na ten kocioł, robie pod niego komin:) Mam nadzieje, że da rade ogrzać moje 250m2 nowego lokum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwakk 07.04.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam Zdecydowałem się na ogniwo eko 15 kw.Zastanawiałem sie miesiąc szukałem .W sklepie w okolicy gość zaśpiewał 8500 a ja zamówiłem za 6400.Zastanawiałem się nad eko plus ale niewielka różnica a droższy o 1 tyś.Dzwoniłem do producenta i do kutna (ecoal) raczej wszystko wiem.Ale zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 07.04.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 @ zawijanWłaśnie dotarł mój kocioł. Numer seryjny 35, rok produkcji 2011. W kotle jest dwuczęściowy rusz żeliwny ze sporym "czymś" na środku w kształcie piramidy. Ten element też jest chyba z żeliwa. Poza tym to jak w każdym kotle kable, czujnik temperatury, dokumentacja. Ale myślę, że Ciebie interesuje ten ruszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 07.04.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dziękuję za odpowiedź. Dokładnie mam to, co na zdjęciach. Z tym, że Ciebie interesuje ruszt miałem na myśli to, że miałem napisać co dostałem. A z pewnością mnie też interesuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonx 07.04.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam,Mam prośbę do użytkowników Eko plus: zgodnie z DTR ile wolnej przestrzeni należy zostawić w kotłowni po stronie podajnika? Pytam, bo mam bardzo wąską kotłownię, a chodzi mi o swobodny demontaż podajnika (na stronie producenta DTR dla Eko Plusa nie jest jeszcze dostępna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 07.04.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 @leonxpodaj mi adres email to prześlę Ci DTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as1as 08.04.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 dtr-ogniwo-eko-plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonx 08.04.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 dtr-ogniwo-eko-plus Dzięki. Ciekawe, że w DTR dla kotła 16kW podane są inne wymiary niż na stronie producenta. DTR: 1120x770x1100; strona internetowa: 1060x960x1100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mado1980 08.04.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam, posiadam EKO PLUS 25 numer fabryczny 7 ,u mnie to wyglada troche inaczej tzn. jest sama kratka b ez tego czegos w srodku, i czy to normalne ze po pierw=szym rozpaleniu piec nie moze utworzyc 'kopczyka' tyllko spapalnie odbywa sie mniej wiecej 2-3 cm poniezej krawedzi? czy to prawda ze ustawi sie sam? przepraszam za wszelkie 'dziwne ' pytania ale jestem calkowitym laikiem. Z gory dziekuje za pomoc, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwakk 08.04.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam Mam pytanie odnośnie regulatora pokojowego Euro termostat i sterownika ecoal. Konsultowałem się z serwisem ecoal i poinformowano że raczej takiej wpółpracy nie polecają ponieważ działa to na zasadzie włącz wyłacz pompki co., Natomiast w ecoal jest wbudowana funkcja czujnika pokojowego lub pogodowego do wyboru .Tak więc dać sobie spokój z termostatem pokojowym i sterować wszystko za pomoca ecoala? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 08.04.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam Mam pytanie odnośnie regulatora pokojowego Euro termostat i sterownika ecoal. Konsultowałem się z serwisem ecoal i poinformowano że raczej takiej wpółpracy nie polecają ponieważ działa to na zasadzie włącz wyłacz pompki co., Natomiast w ecoal jest wbudowana funkcja czujnika pokojowego lub pogodowego do wyboru .Tak więc dać sobie spokój z termostatem pokojowym i sterować wszystko za pomoca ecoala? Co o tym myślicie? Regulator bedzie utrzymywal temperature w pomieszczeniu ktorym bedzie sie znajdował...wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem sa głowice termostatyczne na grzejnikach,wtedy masz kontrole temperatury w kazdym pomieszczeniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 08.04.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) WITAM Czy ktoś mógł by mi powiedzieć czy palniki w Ogniwie Eko Plus 16 i 25 są takie same ? DTR 16 mówi ze moc palniki to 3-19 kW , a 25'ki 5 do 27 kW, skąd ta różnica w mocachMocniejsza dmuchawa, czy rozmiar palnika , bo przecież wieksz powierzchnia wymiennika w 25 nie podnosi chyba mocy minimalnej. Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez kocurmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.04.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 WITAM Czy ktoś mógł by mi powiedzieć czy palniki w Ogniwie Eko Plus 16 i 25 są takie same ? DTR 16 mówi ze moc palniki to 3-19 kW , a 25'ki 5 do 27 kW, skąd ta różnica w mocach Mocniejsza dmuchawa, czy rozmiar palnika , bo przecież wieksz powierzchnia wymiennika w 25 nie podnosi chyba mocy minimalnej. Kotły te wyposażone są w nowy palnik Burner-S. Są takie same tylko w 25-ce dołożono pewnie jeden segment ( to U) Zawijan jakoś inaczej to nazywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mado1980 08.04.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 podpowie ktos czy w czasie spalania musi byc ten tzw 'kopczyk', bo caly czas pali sie lekko ponizej krawedzi palnikka?Ogniwo eko plus 25pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 09.04.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 podpowie ktos czy w czasie spalania musi byc ten tzw 'kopczyk', bo caly czas pali sie lekko ponizej krawedzi palnikka? Ogniwo eko plus 25 pozdrawiam Jaki program Masz ustawiony w sterowniku?tzn.dla jakiego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts