Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurcze zawijan_2 ja pod czas przenoszenia kotła Ogniwo Eko plus 25 Kw zdemontowałem tą płytę ceramiczną a piszesz cyt."Litości, nie próbuj demontować tej płyty sklepieniowej ceramicznej" kurcze i co ja mam zrobić to znaczy że coś spie..........łem jeszcze jej nie zamontowałem bo piec będzie montowany 27.08.11 r

Kurcze po co ja to ruszałem ????????

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej, zamierzam budować domek, okolu 100-110 m - z solebtu 40 cm, bez ocieplenia - domek bez podłogówek i czy eko 16 będzie dla takiego domku odpowiedni ?? czy może są jakieś podobne ale o niższej niż 16kW ??

pozdrawiam

Są modele o mocy 12kW produkowane niedaleko Pana miejsca zamieszkania, wyposażone w automatyczne sterowania, przebadane w jednostce akredytowanej :)

hej, zamierzam budować domek, okolu 100-110 m - z solebtu 40 cm, bez ocieplenia - domek bez podłogówek i czy eko 16 będzie dla takiego domku odpowiedni ?? czy może są jakieś podobne ale o niższej niż 16kW ??

pozdrawiam

witam

właśnie przed chwilą dzwoniłem do OGNIWA z zapytaniem czy ruszy produkcja plusa 10kW i niestety nic się na to nie zapowiada. Z rozmowy telefonicznej wynikało że 16kW się wyśmienicie sprzedają i na razie firma jest nastawiona na te dwa rodzaje (16 i 25)

Może w przyszłym sezonie

Piszę na różnych wątkach, bo szukam ważnej informacji. Otóż mój znajomy chce zamontować kocioł Ogniwo Eko 15kW. Gdy wszedł na stronę internetową Ogniwa (http://www.ogniwobiecz.com.pl/kotly/eko) to przeczytał, że:

Wymiary gabarytowe obudowy

szerokość x głębokość x wysokość [mm] 545 x 745 x 1000

W DTR (Automatyczny kocioł centralnego ogrzewania z palnikiem retortowym Ogniwo Eko) wymiary są następujące:

Wymiary gabarytowe obudowy

szerokość x głębokość x wysokość [mm] 545 x 745 x 1100

Niby niewiele się różnią ale które są prawdziwe? Na tym nie koniec. Podobnie różnią się inne wymiary.

Na stronie internetowej podane są wymiary kotła kompletnego jako:

Wymiary gabarytowe kotła kompletnego

szerokość x głębokość x wysokość [mm] 1135 x 975 x 1120, zaś w DTR jako:

Wymiary gabarytowe kotła kompletnego

szerokość x głębokość x wysokość [mm] 1135 x 915 x 1120.. Które są prawdziwe?

Może któryś z użytkowników zna właściwe wymiary?

Kolejna sprawa to posadowienie kotła.

Czy dla kotła z zasobnikiem paliwa po PRAWEJ stronie istnieją jakieś graniczne odległości od ścian? W DTR jest jedynie informacja, że powinno pozostać około 40 cm od strony zasobnika dla jego wyjęcia w razie potrzeby. A co ze stroną lewą? Jaka powinna być minimalna odległość od ściany kominowej ( tył kotła).Jaka minimalna odległość z przodu kotła? Znajomy ma dosyć małą kotłownię. Czy ktoś udzieli mi informacji?

re: Wojtek

Gdybyś montował kocioł, który obsługiwałby pracownik najemny (nie ważne, czy na umowę o pracę, czy na zlecenie, byle ZUS i pochodne płacone), to musiałbyś zapewnić mu (pracownikowi i kotłowi) warunki zgodne z wymaganiami odnośnych przepisów. A tam stoi jak byk, że np. dookoła urządzenia obsługiwanego ma być przestrzeń (droga) o wymiarach ..., a jeżeli nie, to musi być .... dodatkowo oznakowana itd. itp., bo gdyby się coś stało, to by ci się PIPa do pupy dobrała.

To samo dotyczy wymiarów (wszystkich) pomieszczenia kotłowni.

Jeśli ty, jako właściciel uwielbiasz np. czołganie się, przeciskanie przez wąskie szczeliny, użytkowanie narzędzi nie odpowiadających jakimkolwiek normom, to ... twoja sprawa i wyrazy współczucia. Narobisz się, zrobisz sobie krzywdę, paluszki poobcierasz, guza sobie nabijesz .... to twoja sprawa. Co najwyżej tow. ubez. odszkodowania ci nie zapłaci lub znacznie ci je zmniejszy (twój wybór, twoje ryzyko).

Każdy, komu robota nadmierna niemiła, nie lubu oplastrowanym chodzić, ten zapewnia sobie z każdej strony nieco miejsca, po to choćby, aby robotę zrobić i się nie urobić.

Zostaw sobie (moja rada, korzystać z niej nie musisz) od strony reduktora przynajmniej tyle miejsca, ile wynosi jego szerokość + wypustka czopu ślimaka + 2 -3 cm na to, aby można go było w razie potrzeby zdemontować, bez potrzeby przesuwania kotła. Jeśli zamierzasz pozostawić skrzynkę sterownika na plecach zasobnika, to zważ Waść, że w przypadku potrzeby dostania się do jej wnętrza trzeba najpierw odkręcić pokrywę a później odpręcić wkręty mocujące skrzynkę do zasobnika. Zatem logiczna odległość kotła (plecy) od ściany, to tyle ile wynosi długość najkrótszego wkrętaka dostępnego na rynku + "cóś". Minimum wg mnie to 10 cm.

Jeśli coś jeszcze, to pytaj.

Pozdrawiam zawijan_2 :)

Edytowane przez zawijan_2

Zdaję sobie sprawę, że posadowienie kotła może być obwarowane przepisami. Ale wiem też, że oprócz przepisów istnieje coś na kształt realnego minimum odległości od przegród. W tym wypadku warunkowane bądź właśnie możliwością demontażu podajnika ( DTR to właśnie ujmuje!), bądź możliwościami CZYSZCZENIA kotła. Zdaje się, że DTR jest skąpa w omawianiu tego zagadnienia. Otóż właśnie zależy mi na głosie praktyka, który użytkuje Ogniwo Eko 15 i wie, że absolutne minimum od przegród związane z : odkręcaniem zaślepek za którymi znajduje się pył do wybrania wynosi....., drzwiczki mają szerokość ... a po ich otwarciu musi zostać absolutne minimum do ściany z przodu kotła........, szuflada popielnika ma długość.... więc jej wyciągniecie wymaga .... ilości miejsca z przodu kotła, wysokość kotłowni minimalna ze względu na czyszczenie dostarczonymi narzędziami to........

Jeśli ktoś zna odpowiedź na te pytania to proszę podzielić się wiedzą.

re: Wojtek; re: mac76

Największy wymiar (dlugość) szuflady popiołowej to mniej niż 400 mm. Dla w miarę normalnej pracy przy kotle od frontu powinniście zapewnić sobie 500 - 700 mm minimum.

Wojtku - oczywiście możesz - jak Ci już wcześniej pisałem posadowić swój kocioł w takim pomieszczeniu, że będziesz się w nim musiał czołgać. Ale może - skoro masz dalej pytania z tym związane - zaczniemy od końca.

Podaj wymiary swojej kotłowni i planowane miejsce posadowienia kotła, a wszystko szybko będzie jasne. Bez straty czasu.

Ze swojej strony zapewniam tutaj nie tylko Ciebie, że postaram się i poproszę kolegów z SMO Biecz, aby szybciuteńko wprowadzili dodatkowe dane, typu: kocioł z otwartymi drzwiczkami tyle a tyle, szuflada tyle a tyle, szczotka do czyszczenia z giętkim trzonkiem tyle a tyle itd.

Pozdrawiam serdecznie zawijan_2

Mam pytanie. Zamierzam kupić piec ogniwo eko plus 16kw.

Mam do ogrzania 100 m2 praktycznie nieocieplonego parteru ( poddasze narazie nie jest użytkowane ). Moja instalacja jest na jednym rozdzielaczu z którego każdy pokój czyli grzejnik jest na osobnym zasilaniu ( na tym samym rozdzielaczu mam także ogrzewanie podłogowe łazienki). Chciałem się poradzić czy takie rozwiązanie nie było błędem i czy coś można z tym zrobić?

Chciałem sie dowiedzieć również o serwis ogniwa ponieważ mieszkam we Włocławku a najbliższy dystrybutor jest w Bydgoszczy. Czy nie będę miał z tym problemu w razie jakichkolwiek problemów.

Czy schematy podłączeń na stronie producenta chodzi mi tu o pompę mieszającą jest konieczna czy lepiej zastosować zawór4 drożny.

Z góry dziękuję za rady!

Mam pytanie. Zamierzam kupić piec ogniwo eko plus 16kw.

Mam do ogrzania 100 m2 praktycznie nieocieplonego parteru ( poddasze narazie nie jest użytkowane ). Moja instalacja jest na jednym rozdzielaczu z którego każdy pokój czyli grzejnik jest na osobnym zasilaniu ( na tym samym rozdzielaczu mam także ogrzewanie podłogowe łazienki). Chciałem się poradzić czy takie rozwiązanie nie było błędem i czy coś można z tym zrobić?

Chciałem sie dowiedzieć również o serwis ogniwa ponieważ mieszkam we Włocławku a najbliższy dystrybutor jest w Bydgoszczy. Czy nie będę miał z tym problemu w razie jakichkolwiek problemów.

Czy schematy podłączeń na stronie producenta chodzi mi tu o pompę mieszającą jest konieczna czy lepiej zastosować zawór4 drożny.

Z góry dziękuję za rady!

Witaj,

to że masz jeden rozdzielacz do podłogówki i grzejników to raczej źle choć niekoniecznie.

Niekoniecznie jeśli masz przewymiarowane grzejniki i ogrzeją dane pomieszczenia przy niższej temperaturze wody zasilającej jaka wymagana jest przy podłogówce.

Przy grzejnikach normalnie woda CO ma temperaturą wysoką - 50-70 stopni Celsjusza - to za dużo na podłogówkę gdzie woda ma maksymalnie stopni 30-40.

Nie wiem czy instalacje projektowałeś i robiłeś sam czy jacyś fachmani ale dowiedz się czy nie masz czasem RTLa w łazience.

A co do samego pieca i jego kupna to ja kupiłem Ogniwo Eko Plus 16 kW we Wrocławiu w firmie Respol.

Nie wiem skąd Ci się wzięła ta Bydgoszcz ;)

A jeśli chodzi o ostatnie pytanie to jak będziesz miał zawór czterodrożny to pompa mieszająca nie będzie konieczna.

Pozdrawiam,

Tomek

Właśnie fachmani robili i projektowali tą instalację. Nie chodzi mi o podłogówkę bo zawsze można ją przydławić nawet zaworem termostatycznym. Chodzi mi o to że w takim wypadku po 1-sze ogrzewana jest większa ilość wody a po 2-gie pompka cyrkulacyjna ma dużo więcej do popchania. Więc to mnie właśnie martwi że mając takie rozwiązanie dużo tracę i na paliwie, wydajności czy wielkości pieca. Jeśli się mylę to poproszę o sprostowanie. prosiłbym o jakiekolwiek porady i wskazówki odnośnie mojej instalacji. Czy piec ogniwo eko plus 16kw jest nieprzewymiarowany dla mojego domu?

A z serwisem chciałem się zapytać jak szybko on działa i czy jest godny polecenia bo w moim województwie te piece nie są znane i pewnie będę miał problemy z jakimkolwiek serwisantem czy jakąkolwiek pomocą.

A z serwisem chciałem się zapytać jak szybko on działa i czy jest godny polecenia bo w moim województwie te piece nie są znane i pewnie będę miał problemy z jakimkolwiek serwisantem czy jakąkolwiek pomocą.

Witaj,

źle kurcze popatrzyłem i zamiast Włocławek odczytałem Wrocław :)

Respol jest z Wrocławia a co do Włocławka to niestety nie pomogę.

Co do serwisu to na szczęście nie wiem jak szybko działa bo póki co (odpukać) wszystko z piecem ok.

Nie chodzi mi o podłogówkę bo zawsze można ją przydławić nawet zaworem termostatycznym. Chodzi mi o to że w takim wypadku po 1-sze ogrzewana jest większa ilość wody a po 2-gie pompka cyrkulacyjna ma dużo więcej do popchania. Więc to mnie właśnie martwi że mając takie rozwiązanie dużo tracę i na paliwie, wydajności czy wielkości pieca. Jeśli się mylę to poproszę o sprostowanie. prosiłbym o jakiekolwiek porady i wskazówki odnośnie mojej instalacji. Czy piec ogniwo eko plus 16kw jest nieprzewymiarowany dla mojego domu?

Nie rozumiem za bardzo o co chodzi z tą ilością wody ? W podłogówce tej wody naprawdę nie ma dużo. To pewnie kwestia kilku/kilkunastu litrów. Myślę że dla pieca to nie ma znaczenia. Pompka popchnie wszystko jak kupisz do tego odpowiednią. Sądzę że Twoje rozwiązanie ogrzewania nie będzie jakoś bardzo wpływać na zwiększenie spalania czy tym bardziej wydajności pieca.

Czy 16 kW wystarczy to musisz sobie policzyć. Ty znasz Swój dom najlepiej. Jak chcesz to zrobić mniej więcej to poczytaj ten wątek - w którymś momencie Zawijan_2 podaje dane do policzenia - ile kW potrzeba na m2 przy danym rodzaju budownictwa. Jeśli zaś chcesz to zrobić bardziej dokładnie to ściągnij sobie PURMO OZC i za pomocą tego programiku możesz to zrobić dużo bardziej dokładnie.

Pozdrawiam,

Tomek

Palił ktoś z was bądź ma zamiar palić w kotle miałem Eko-Fins z Katowickiego Holdingu Węglowego? Macie jakieś uwagi, zastrzeżenia do tego paliwa?

Ja miałem zamiar palić eko miałem Eko-Fins lub Rokita ! :)

I mam jedną uwagę, zastrzeżenie - u mnie na północy w pomorskim te paliwo jest kompletnie niedostępne :bash: