Kid1 23.08.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 W zestawie było: -czujnik temp. CO -czujnik temp. powrotu -czujnik temp. spalin -czujnik temp wew i zew -czujnik temp CWU Ozyrus, gdzie kupiłeś swój kociołek z czujnikiem temp wew i zew ? Na kotły.com powiedziano mi, że w zestawie jest tylko jeden czujnik i montujemy go sobie jako zewnętrzny lub wewnętrzny w zależności od decyzji. Ewentualny drugi czujnik trzeba dokupic oddzielnie ... czy ktoś dostał dwa czujniki w zestawie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 23.08.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Woma4 skąd masz to info o dwóch czujnikach zew i wew w zestawie ?? ja właśnie się dowiedziałem, że jest tylko jeden ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 23.08.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam Ja mam dwa zew. i wew. ale i tak nic się nie różnią Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 23.08.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Małe pytanko przepraszam że nie na temat gdzie najlepiej kupić "miał Rokita" podobno rewelacja do Ogniwka Eko Plus cena plus spalanie ale u mnie w miście Starachowice jak się pytam to się tylko śmieją (aleś pan wymyślił cyt:miał do pieca z podajnikiem retortowym ha ha ha) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 23.08.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Eko-Miał Rokita mozesz kupić między innymi na allegro 600zł za tonę więc troche drogo (odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej) Problem z tym paliwem jest taki ze wydobywany jest on w kopalni Bobrek w Bytomiu a od wypadku w lipcu na tej kopalni wydobycie miału Rokita zostało wstrzymane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Eko-Miał Rokita mozesz kupić między innymi na allegro 600zł za tonę więc troche drogo (odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej) Problem z tym paliwem jest taki ze wydobywany jest on w kopalni Bobrek w Bytomiu a od wypadku w lipcu na tej kopalni wydobycie miału Rokita zostało wstrzymane. Miału się nie wydobywa tylko węgiel a miał jest produktem ubocznym tak tylko dla informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly12 23.08.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Mam jedno pytanie. Moja instalacja jest na rozdzielaczu czyli wszystkie grzejniki na osobnym zasilaniu a jest ich 9 z tego 5 Grzejników ma zawory termostatyczne. Czy to dobrze czy powinienem je zlikwidować dla lepszej pracy kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 23.08.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Dzięki kolego, powiem Ci że nie jestem zadowolony tą odpowiedzią trochę mnie zasmuciłeś tak że, wielkie dzięki za informacje Z wyrazami szacunku Eko-Miał Rokita mozesz kupić między innymi na allegro 600zł za tonę więc troche drogo (odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej) Problem z tym paliwem jest taki ze wydobywany jest on w kopalni Bobrek w Bytomiu a od wypadku w lipcu na tej kopalni wydobycie miału Rokita zostało wstrzymane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 23.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Ozyrus, gdzie kupiłeś swój kociołek z czujnikiem temp wew i zew ? Na kotły.com powiedziano mi, że w zestawie jest tylko jeden czujnik i montujemy go sobie jako zewnętrzny lub wewnętrzny w zależności od decyzji. Ewentualny drugi czujnik trzeba dokupic oddzielnie ... czy ktoś dostał dwa czujniki w zestawie ? Witam, ja zakupiłem mój kociołek w Brzegu w Sanitermie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 23.08.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Mam problem. Podczas spalania gdy wylaczony jest wentylator to jak otworze gorne drzwiczki dymi mi sie na kotłownie, a w przypadku spalania na ruszcie awaryjnym gdy otworze wszystko idze do kotłowni. Czy u was jest to samo? Jaki ciag kominowy musi byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Pozwól, że doprecyzuję. W kopalni wydobywa się węgiel niesort, który na powierzchni przechodzi operację sortowania. W wyniku sortowania (po prostu mówiąc - przesiewania) powstają sortymenty: miały, groszki, orzechy itp. patrz: http://zawijan.wordpress.com/proces-spalania/klasyfikacja-wegli/ Najwięcej jest miału - około 80% całości wydobytego węgla. Pozostałych sortymentów: po kilka procent. Dzięki za doprecyzowanie. Prawda,miału jest najwięcej ale to jest sortyment węgla i praktycznie setki ton dziennie go obok mnie przejeżdża na PZS-ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Mam problem. Podczas spalania gdy wylaczony jest wentylator to jak otworze gorne drzwiczki dymi mi sie na kotłownie, a w przypadku spalania na ruszcie awaryjnym gdy otworze wszystko idze do kotłowni. Czy u was jest to samo? Jaki ciag kominowy musi byc? Drzwiczek kotła sie nie otwiera w czasie jego pracy.Idzie przodem bo jest przy otwarciu drzwiczek szybszy i krótszy obieg spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 23.08.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Chyba przyjdzie mi dopytać w Ogniwie jak to jest z tymi czujnikami temperatury zew. i wew. - nie chciałbym otrzymać tylko jednego skoro w zestawie powinny być obydwa ;( a już miałem dziś zamawiać ten kocioł ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Chyba przyjdzie mi dopytać w Ogniwie jak to jest z tymi czujnikami temperatury zew. i wew. - nie chciałbym otrzymać tylko jednego skoro w zestawie powinny być obydwa ;( a już miałem dziś zamawiać ten kocioł ;( Wszystko zalezy od tego w jakim czasie kocioł był dostarczony do sprzedawcy,obecnie w wyposażeniu sterownika są dwa czujniki wewn/zewn.Reszta standard. Odbierz PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 23.08.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Czy ktos z was zna firme wegielkamienny.katowice.pl? Oferują oni Eko-Miał z KWK Bobrek za 490zł z dowozem w woj. śląskim. Kaloryczność 25000J/kg. Kupował ktoś z was u nich ten eko-miał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wdot 24.08.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Kocioł kupiłem w zeszłym tygodniu. W zestawie były oba czujniki. Wcześniej zresztą pytałem o to samo w Ogniwie i potwierdzili, że wraz ze sterownikiem w komplecie są czujniki wewnętrzny i zewnętrzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 24.08.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam,a ja mam pytanko gdzie dokupić czujnik temp. wewnętrznej?W Ogniwie czy Elektrosystem ?W mojej wersji był tylko jeden czujnik a chciałbym podłączyć również drugi.I jeszcze uwaga odnośnie uszczelniania miejsca, w którym retorta wchodzi do pieca.U mnie przy transporcie nie było potrzeby odkręcania podajnika i wyjmowania retorty.Niestety ostatnio przy rozpalaniu zauważyłem, że z miejsca gdzie ślimak z retortą wchodzą do pieca leci dym.Czytałem przed uruchomieniem DTR i instrukcję i niestety producent nic nie pisał o konieczności uszczelniania tego miejsca.Jak ktoś demontuje to jasne, że trzeba uszczelniać ale mogliby coś skrobnąć aby to zrobić gdy demontaż konieczny nie jest.Szczególnie że samo się z czasem nie uszczelnia bo piec już chodzi kilka miesięcy a ten dym zauważyłem dwa dni temu.Czy w takim razie aby to uszczelnić należy poluzować te śruby od podajniki i nałożyć silikon wysokoktemp. między kołnierz podajnika i ściankę pieca ? Czy wystarczy może "objechać" silikonem dookoła tego miejsca ? Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 24.08.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam, a ja mam pytanko gdzie dokupić czujnik temp. wewnętrznej? W Ogniwie czy Elektrosystem ? W mojej wersji był tylko jeden czujnik a chciałbym podłączyć również drugi. I jeszcze uwaga odnośnie uszczelniania miejsca, w którym retorta wchodzi do pieca. U mnie przy transporcie nie było potrzeby odkręcania podajnika i wyjmowania retorty. Niestety ostatnio przy rozpalaniu zauważyłem, że z miejsca gdzie ślimak z retortą wchodzą do pieca leci dym. Czytałem przed uruchomieniem DTR i instrukcję i niestety producent nic nie pisał o konieczności uszczelniania tego miejsca. Jak ktoś demontuje to jasne, że trzeba uszczelniać ale mogliby coś skrobnąć aby to zrobić gdy demontaż konieczny nie jest. Szczególnie że samo się z czasem nie uszczelnia bo piec już chodzi kilka miesięcy a ten dym zauważyłem dwa dni temu. Czy w takim razie aby to uszczelnić należy poluzować te śruby od podajniki i nałożyć silikon wysokoktemp. między kołnierz podajnika i ściankę pieca ? Czy wystarczy może "objechać" silikonem dookoła tego miejsca ? Pozdrawiam, Tomek 1. Dodatkowy czujnik temperatury z obudową jak w zestawie kupisz w Elektro-System, sam czujnik pewnie w każdym lepszym sklepie z elektroniką 2. Na forum była mowa żeby uszczelniać nawet jak się nie domontuje palnika. Najlepiej to odkręcić, wyczyścić, zasilikonować i przykręcić z powrotem. Wtedy będziesz miał 100 % pewność, że niespodzianek z dymem nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 24.08.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 1. Dodatkowy czujnik temperatury z obudową jak w zestawie kupisz w Elektro-System, sam czujnik pewnie w każdym lepszym sklepie z elektroniką 2. Na forum była mowa żeby uszczelniać nawet jak się nie domontuje palnika. Najlepiej to odkręcić, wyczyścić, zasilikonować i przykręcić z powrotem. Wtedy będziesz miał 100 % pewność, że niespodzianek z dymem nie będzie. Dzięki za info. A wiesz może jaki to rodzaj czujnika ? Może kupię w jakimś sklepie elektronicznym w mieście. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 24.08.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 dzięki za info. A wiesz może jaki to rodzaj czujnika ? Może kupię w jakimś sklepie elektronicznym w mieście. Pozdrawiam, tomek kty81-210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts