Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W zestawie było:

-czujnik temp. CO

-czujnik temp. powrotu

-czujnik temp. spalin

-czujnik temp wew i zew

-czujnik temp CWU

Ozyrus, gdzie kupiłeś swój kociołek z czujnikiem temp wew i zew ? Na kotły.com powiedziano mi, że w zestawie jest tylko jeden czujnik i montujemy go sobie jako zewnętrzny lub wewnętrzny w zależności od decyzji. Ewentualny drugi czujnik trzeba dokupic oddzielnie ... czy ktoś dostał dwa czujniki w zestawie ?

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eko-Miał Rokita mozesz kupić między innymi na allegro :) 600zł za tonę więc troche drogo (odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej)

Problem z tym paliwem jest taki ze wydobywany jest on w kopalni Bobrek w Bytomiu a od wypadku w lipcu na tej kopalni wydobycie miału Rokita zostało wstrzymane.

Miału się nie wydobywa tylko węgiel a miał jest produktem ubocznym tak tylko dla informacji :)

Dzięki kolego, powiem Ci że nie jestem zadowolony tą odpowiedzią:jawdrop: trochę mnie zasmuciłeś tak że, wielkie dzięki za informacje

Z wyrazami szacunku :rolleyes:

Eko-Miał Rokita mozesz kupić między innymi na allegro :) 600zł za tonę więc troche drogo (odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej)

Problem z tym paliwem jest taki ze wydobywany jest on w kopalni Bobrek w Bytomiu a od wypadku w lipcu na tej kopalni wydobycie miału Rokita zostało wstrzymane.

Ozyrus, gdzie kupiłeś swój kociołek z czujnikiem temp wew i zew ? Na kotły.com powiedziano mi, że w zestawie jest tylko jeden czujnik i montujemy go sobie jako zewnętrzny lub wewnętrzny w zależności od decyzji. Ewentualny drugi czujnik trzeba dokupic oddzielnie ... czy ktoś dostał dwa czujniki w zestawie ?

Witam, ja zakupiłem mój kociołek w Brzegu w Sanitermie.

Pozwól, że doprecyzuję.

W kopalni wydobywa się węgiel niesort, który na powierzchni przechodzi operację sortowania. W wyniku sortowania (po prostu mówiąc - przesiewania) powstają sortymenty: miały, groszki, orzechy itp.

patrz: http://zawijan.wordpress.com/proces-spalania/klasyfikacja-wegli/

Najwięcej jest miału - około 80% całości wydobytego węgla. Pozostałych sortymentów: po kilka procent.

Dzięki za doprecyzowanie.

Prawda,miału jest najwięcej ale to jest sortyment węgla i praktycznie setki ton dziennie go obok mnie przejeżdża na PZS-ie :)

Mam problem. Podczas spalania gdy wylaczony jest wentylator to jak otworze gorne drzwiczki dymi mi sie na kotłownie, a w przypadku spalania na ruszcie awaryjnym gdy otworze wszystko idze do kotłowni. Czy u was jest to samo? Jaki ciag kominowy musi byc?

Drzwiczek kotła sie nie otwiera w czasie jego pracy.Idzie przodem bo jest przy otwarciu drzwiczek szybszy i krótszy obieg spalin.

Chyba przyjdzie mi dopytać w Ogniwie jak to jest z tymi czujnikami temperatury zew. i wew. - nie chciałbym otrzymać tylko jednego skoro w zestawie powinny być obydwa ;( a już miałem dziś zamawiać ten kocioł ;(

Wszystko zalezy od tego w jakim czasie kocioł był dostarczony do sprzedawcy,obecnie w wyposażeniu sterownika są dwa czujniki wewn/zewn.Reszta standard.

Odbierz PW

Witam,

a ja mam pytanko gdzie dokupić czujnik temp. wewnętrznej?

W Ogniwie czy Elektrosystem ?

W mojej wersji był tylko jeden czujnik a chciałbym podłączyć również drugi.

I jeszcze uwaga odnośnie uszczelniania miejsca, w którym retorta wchodzi do pieca.

U mnie przy transporcie nie było potrzeby odkręcania podajnika i wyjmowania retorty.

Niestety ostatnio przy rozpalaniu zauważyłem, że z miejsca gdzie ślimak z retortą wchodzą do pieca leci dym.

Czytałem przed uruchomieniem DTR i instrukcję i niestety producent nic nie pisał o konieczności uszczelniania tego miejsca.

Jak ktoś demontuje to jasne, że trzeba uszczelniać ale mogliby coś skrobnąć aby to zrobić gdy demontaż konieczny nie jest.

Szczególnie że samo się z czasem nie uszczelnia bo piec już chodzi kilka miesięcy a ten dym zauważyłem dwa dni temu.

Czy w takim razie aby to uszczelnić należy poluzować te śruby od podajniki i nałożyć silikon wysokoktemp. między kołnierz podajnika i ściankę pieca ?

Czy wystarczy może "objechać" silikonem dookoła tego miejsca ?

Pozdrawiam,

Tomek

Witam,

a ja mam pytanko gdzie dokupić czujnik temp. wewnętrznej?

W Ogniwie czy Elektrosystem ?

W mojej wersji był tylko jeden czujnik a chciałbym podłączyć również drugi.

I jeszcze uwaga odnośnie uszczelniania miejsca, w którym retorta wchodzi do pieca.

U mnie przy transporcie nie było potrzeby odkręcania podajnika i wyjmowania retorty.

Niestety ostatnio przy rozpalaniu zauważyłem, że z miejsca gdzie ślimak z retortą wchodzą do pieca leci dym.

Czytałem przed uruchomieniem DTR i instrukcję i niestety producent nic nie pisał o konieczności uszczelniania tego miejsca.

Jak ktoś demontuje to jasne, że trzeba uszczelniać ale mogliby coś skrobnąć aby to zrobić gdy demontaż konieczny nie jest.

Szczególnie że samo się z czasem nie uszczelnia bo piec już chodzi kilka miesięcy a ten dym zauważyłem dwa dni temu.

Czy w takim razie aby to uszczelnić należy poluzować te śruby od podajniki i nałożyć silikon wysokoktemp. między kołnierz podajnika i ściankę pieca ?

Czy wystarczy może "objechać" silikonem dookoła tego miejsca ?

Pozdrawiam,

Tomek

1. Dodatkowy czujnik temperatury z obudową jak w zestawie kupisz w Elektro-System, sam czujnik pewnie w każdym lepszym sklepie z elektroniką

2. Na forum była mowa żeby uszczelniać nawet jak się nie domontuje palnika. Najlepiej to odkręcić, wyczyścić, zasilikonować i przykręcić z powrotem. Wtedy będziesz miał 100 % pewność, że niespodzianek z dymem nie będzie.

1. Dodatkowy czujnik temperatury z obudową jak w zestawie kupisz w Elektro-System, sam czujnik pewnie w każdym lepszym sklepie z elektroniką

2. Na forum była mowa żeby uszczelniać nawet jak się nie domontuje palnika. Najlepiej to odkręcić, wyczyścić, zasilikonować i przykręcić z powrotem. Wtedy będziesz miał 100 % pewność, że niespodzianek z dymem nie będzie.

Dzięki za info.

A wiesz może jaki to rodzaj czujnika ?

Może kupię w jakimś sklepie elektronicznym w mieście.

Pozdrawiam,

Tomek