Jarecki79 22.08.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja miałem zamiar palić eko miałem Eko-Fins lub Rokita ! I mam jedną uwagę, zastrzeżenie - u mnie na północy w pomorskim te paliwo jest kompletnie niedostępne Jak chcesz spróbować palić czymś tańszym, to pomyśl o eko z węgla brunatnego. Wyślę Ci na priva ofertę reklamową na węgiel, którą ostatnio dostałem. Musiałbyś się z kimś jeszcze dogadać, bo min. ilość zamówienia to 25ton. Zaznaczam,że nic o tej firmie nie wiem, także wszelkie zapytania czy telefony musisz zrobić samodzielnie. aha, z nietypowych opałów z Kompani Węglowej do brucera/ekoenergii/burnera jest jeszcze Boruta Gk Uwaga! PALIWO TO MOŻE BYĆ STOSOWANE WYŁĄCZNIE DO NAJNOWSZYCH KOTŁÓW AUTOMATYCZNYCH PRZYSTOSOWANYCH DO SPALANIA PALIW O WYSOKIEJ SPIEKALNOŚCI ( DO 50 RI ) ORAZ UZIARNIENIU OD 0 DO 31 mm. Trzeba Zawijanów dopytać, czy mieli okazję tym typem opału opalać ich egzemplarz testowy. Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 22.08.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Na stronie Katowickiego Węgla jest napisane że miał Eko-Fins oferowany jest z uziarnieniem 0-20 mm lub 0-35 mm.Pytanie jakie uziarnienie powinienem wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 22.08.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Na stronie Katowickiego Węgla jest napisane że miał Eko-Fins oferowany jest z uziarnieniem 0-20 mm lub 0-35 mm. Pytanie jakie uziarnienie powinienem wybrać? 0-35 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wdot 22.08.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Witam wszystkich,Właśnie dołaczyłem do "klubu niebieskich", kupując Eko plus 16kW. Zabieram sie do podłączenia kotła do starej instalacji i chciałbym wykorzystać pompę od cwu, jednocześnie jako pompę mieszającą (zasobnik cwu znajduje sie dosłownie o 1m od kotła). W zaawansowanych opcjach sterownika pompa mieszająca posiada tylko dwie opcje: pompa mieszajaca lub pompa cyrkulacyjna, która powinienem wybrać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam wszystkich, Właśnie dołaczyłem do "klubu niebieskich", kupując Eko plus 16kW. Zabieram sie do podłączenia kotła do starej instalacji i chciałbym wykorzystać pompę od cwu, jednocześnie jako pompę mieszającą (zasobnik cwu znajduje sie dosłownie o 1m od kotła). W zaawansowanych opcjach sterownika pompa mieszająca posiada tylko dwie opcje: pompa mieszajaca lub pompa cyrkulacyjna, która powinienem wybrać? Pozdrawiam Musisz wgrać wersję testową,która znajduje się na stronie esterownik.pl http://ecoal.pl/download/NightlyBuilds/eCoalUpdater_0.2.7.6.exe po aktualizacji wybierasz CWU+MIESZAJĄCA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nellciaa 23.08.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, Z gory uprzedzam ze calkowicie jestem zielona w tematcie kotlow i chcialabym zapytac o kilka kwestii. Zamierzam zakupic Ogniwo Eko Plus 16 kW - chcialabym zapytac jak to jest z opalaniem ekogroszkiem i pelletem. Czy w przypadku zmiany paliwa z eko na pellet trzeba instalowac jakis dodatkowy palnik? robic jakies zmiany? czy jest tam opcja "strazaka" ? Druga rzecz - to czytalam w opisie produktu ze jest tam plaszcz wodny. Przyznam ze nie spotkalam sie z tym nigdzie. Czy ktos moze wytlumaczyc mi co to i na jakiej zasadzie to dziala? I jak ogolnie sie wam sprawuje ten kociol? czy jestescie z niego zadowoleni? A i jeszcze jedno pewnie niezbyt madre pytanie: czy piec ma czujnik pogodowy zewnetrzny i jesli nie to jaki dokupic? Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez nellciaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFAL Z PIŁY 23.08.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam. Wiem że było to już gdzieś pisane ale nie mogę znalezć , co się stanie jak ustawie sterownik na eko 15 zamiast na eko plus 16 , zużecie paliwa wtedy wzrasta czy spada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 23.08.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam, Z gory uprzedzam ze calkowicie jestem zielona w tematcie kotlow i chcialabym zapytac o kilka kwestii. Zamierzam zakupic Ogniwo Eko Plus 16 kW - chcialabym zapytac jak to jest z opalaniem ekogroszkiem i pelletem. Czy w przypadku zmiany paliwa z eko na pellet trzeba instalowac jakis dodatkowy palnik? robic jakies zmiany? czy jest tam opcja "strazaka" ? Druga rzecz - to czytalam w opisie produktu ze jest tam plaszcz wodny. Przyznam ze nie spotkalam sie z tym nigdzie. Czy ktos moze wytlumaczyc mi co to i na jakiej zasadzie to dziala? I jak ogolnie sie wam sprawuje ten kociol? czy jestescie z niego zadowoleni? A i jeszcze jedno pewnie niezbyt madre pytanie: czy piec ma czujnik pogodowy zewnetrzny i jesli nie to jaki dokupic? Nelcia, to po kolei: 1. nie trzeba zmieniać palnika przy zmianie paliwa anie robić żadnych innych zmian 2. nie ma strażaka 3. nie wiem jaki płaszcz wodny masz na myśli ale jeśli ten sam co ja to mają go wszystkie kotły wodne 4. woda która krąży w układzie CO przechodzi przez kocioł (płaszcz wodny) i tam się nagrzewa i potem oddaje to ciepło grzejnikom - tak to w skrócie działa 5. to nowy kocioł teraz będzie dopiero pierwszy sezon grzewczy w którym będzie mógł się on wykazać, ale to dobry kocioł jeden z najlepszych na polskim rynku a do tego przebadany labolatoryjnie jak żaden inny. Najważniejsze jego zalety to sterownik eCoal.pl który pracuje w automacie (nic poza dosypywaniem opału i wybieraniem popiołu nie musisz robić) i palnik Burner S - cały z żeliwa o wyjątkowej żywotności, w konstrukcji która pozwala spalać węgle „trudne” (miały) i ja na twoim miejscu jeżeli myślałbym już o innym paliwie niż eko-groszek to raczej o miale niż o peletsach. 6. aktualnie sprzedawana wersja ma oba czujniki temperatury wewnętrzny i zewnętrzny a "pogodówka" obsługiwana jest przez sterownik eCoal.pl więc nic nie trzeba dokupować. pozdrawiam, woma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nellciaa 23.08.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Super bardzo dziekuje za dokladna odpowiedz mimo ze jestem baba to lubie wiedziec co kupuje i mam w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 23.08.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 W zestawie było: -czujnik temp. CO -czujnik temp. powrotu -czujnik temp. spalin -czujnik temp wew i zew -czujnik temp CWU Ozyrus, gdzie kupiłeś swój kociołek z czujnikiem temp wew i zew ? Na kotły.com powiedziano mi, że w zestawie jest tylko jeden czujnik i montujemy go sobie jako zewnętrzny lub wewnętrzny w zależności od decyzji. Ewentualny drugi czujnik trzeba dokupic oddzielnie ... czy ktoś dostał dwa czujniki w zestawie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 23.08.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Woma4 skąd masz to info o dwóch czujnikach zew i wew w zestawie ?? ja właśnie się dowiedziałem, że jest tylko jeden ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 23.08.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam Ja mam dwa zew. i wew. ale i tak nic się nie różnią Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 23.08.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Małe pytanko przepraszam że nie na temat gdzie najlepiej kupić "miał Rokita" podobno rewelacja do Ogniwka Eko Plus cena plus spalanie ale u mnie w miście Starachowice jak się pytam to się tylko śmieją (aleś pan wymyślił cyt:miał do pieca z podajnikiem retortowym ha ha ha) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 23.08.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Eko-Miał Rokita mozesz kupić między innymi na allegro 600zł za tonę więc troche drogo (odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej) Problem z tym paliwem jest taki ze wydobywany jest on w kopalni Bobrek w Bytomiu a od wypadku w lipcu na tej kopalni wydobycie miału Rokita zostało wstrzymane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Eko-Miał Rokita mozesz kupić między innymi na allegro 600zł za tonę więc troche drogo (odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej) Problem z tym paliwem jest taki ze wydobywany jest on w kopalni Bobrek w Bytomiu a od wypadku w lipcu na tej kopalni wydobycie miału Rokita zostało wstrzymane. Miału się nie wydobywa tylko węgiel a miał jest produktem ubocznym tak tylko dla informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly12 23.08.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Mam jedno pytanie. Moja instalacja jest na rozdzielaczu czyli wszystkie grzejniki na osobnym zasilaniu a jest ich 9 z tego 5 Grzejników ma zawory termostatyczne. Czy to dobrze czy powinienem je zlikwidować dla lepszej pracy kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 23.08.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Dzięki kolego, powiem Ci że nie jestem zadowolony tą odpowiedzią trochę mnie zasmuciłeś tak że, wielkie dzięki za informacje Z wyrazami szacunku Eko-Miał Rokita mozesz kupić między innymi na allegro 600zł za tonę więc troche drogo (odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej) Problem z tym paliwem jest taki ze wydobywany jest on w kopalni Bobrek w Bytomiu a od wypadku w lipcu na tej kopalni wydobycie miału Rokita zostało wstrzymane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 23.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Ozyrus, gdzie kupiłeś swój kociołek z czujnikiem temp wew i zew ? Na kotły.com powiedziano mi, że w zestawie jest tylko jeden czujnik i montujemy go sobie jako zewnętrzny lub wewnętrzny w zależności od decyzji. Ewentualny drugi czujnik trzeba dokupic oddzielnie ... czy ktoś dostał dwa czujniki w zestawie ? Witam, ja zakupiłem mój kociołek w Brzegu w Sanitermie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzmaj 23.08.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Mam problem. Podczas spalania gdy wylaczony jest wentylator to jak otworze gorne drzwiczki dymi mi sie na kotłownie, a w przypadku spalania na ruszcie awaryjnym gdy otworze wszystko idze do kotłowni. Czy u was jest to samo? Jaki ciag kominowy musi byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Pozwól, że doprecyzuję. W kopalni wydobywa się węgiel niesort, który na powierzchni przechodzi operację sortowania. W wyniku sortowania (po prostu mówiąc - przesiewania) powstają sortymenty: miały, groszki, orzechy itp. patrz: http://zawijan.wordpress.com/proces-spalania/klasyfikacja-wegli/ Najwięcej jest miału - około 80% całości wydobytego węgla. Pozostałych sortymentów: po kilka procent. Dzięki za doprecyzowanie. Prawda,miału jest najwięcej ale to jest sortyment węgla i praktycznie setki ton dziennie go obok mnie przejeżdża na PZS-ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts