Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem. Podczas spalania gdy wylaczony jest wentylator to jak otworze gorne drzwiczki dymi mi sie na kotłownie, a w przypadku spalania na ruszcie awaryjnym gdy otworze wszystko idze do kotłowni. Czy u was jest to samo? Jaki ciag kominowy musi byc?

Drzwiczek kotła sie nie otwiera w czasie jego pracy.Idzie przodem bo jest przy otwarciu drzwiczek szybszy i krótszy obieg spalin.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba przyjdzie mi dopytać w Ogniwie jak to jest z tymi czujnikami temperatury zew. i wew. - nie chciałbym otrzymać tylko jednego skoro w zestawie powinny być obydwa ;( a już miałem dziś zamawiać ten kocioł ;(

Wszystko zalezy od tego w jakim czasie kocioł był dostarczony do sprzedawcy,obecnie w wyposażeniu sterownika są dwa czujniki wewn/zewn.Reszta standard.

Odbierz PW

Witam,

a ja mam pytanko gdzie dokupić czujnik temp. wewnętrznej?

W Ogniwie czy Elektrosystem ?

W mojej wersji był tylko jeden czujnik a chciałbym podłączyć również drugi.

I jeszcze uwaga odnośnie uszczelniania miejsca, w którym retorta wchodzi do pieca.

U mnie przy transporcie nie było potrzeby odkręcania podajnika i wyjmowania retorty.

Niestety ostatnio przy rozpalaniu zauważyłem, że z miejsca gdzie ślimak z retortą wchodzą do pieca leci dym.

Czytałem przed uruchomieniem DTR i instrukcję i niestety producent nic nie pisał o konieczności uszczelniania tego miejsca.

Jak ktoś demontuje to jasne, że trzeba uszczelniać ale mogliby coś skrobnąć aby to zrobić gdy demontaż konieczny nie jest.

Szczególnie że samo się z czasem nie uszczelnia bo piec już chodzi kilka miesięcy a ten dym zauważyłem dwa dni temu.

Czy w takim razie aby to uszczelnić należy poluzować te śruby od podajniki i nałożyć silikon wysokoktemp. między kołnierz podajnika i ściankę pieca ?

Czy wystarczy może "objechać" silikonem dookoła tego miejsca ?

Pozdrawiam,

Tomek

Witam,

a ja mam pytanko gdzie dokupić czujnik temp. wewnętrznej?

W Ogniwie czy Elektrosystem ?

W mojej wersji był tylko jeden czujnik a chciałbym podłączyć również drugi.

I jeszcze uwaga odnośnie uszczelniania miejsca, w którym retorta wchodzi do pieca.

U mnie przy transporcie nie było potrzeby odkręcania podajnika i wyjmowania retorty.

Niestety ostatnio przy rozpalaniu zauważyłem, że z miejsca gdzie ślimak z retortą wchodzą do pieca leci dym.

Czytałem przed uruchomieniem DTR i instrukcję i niestety producent nic nie pisał o konieczności uszczelniania tego miejsca.

Jak ktoś demontuje to jasne, że trzeba uszczelniać ale mogliby coś skrobnąć aby to zrobić gdy demontaż konieczny nie jest.

Szczególnie że samo się z czasem nie uszczelnia bo piec już chodzi kilka miesięcy a ten dym zauważyłem dwa dni temu.

Czy w takim razie aby to uszczelnić należy poluzować te śruby od podajniki i nałożyć silikon wysokoktemp. między kołnierz podajnika i ściankę pieca ?

Czy wystarczy może "objechać" silikonem dookoła tego miejsca ?

Pozdrawiam,

Tomek

1. Dodatkowy czujnik temperatury z obudową jak w zestawie kupisz w Elektro-System, sam czujnik pewnie w każdym lepszym sklepie z elektroniką

2. Na forum była mowa żeby uszczelniać nawet jak się nie domontuje palnika. Najlepiej to odkręcić, wyczyścić, zasilikonować i przykręcić z powrotem. Wtedy będziesz miał 100 % pewność, że niespodzianek z dymem nie będzie.

1. Dodatkowy czujnik temperatury z obudową jak w zestawie kupisz w Elektro-System, sam czujnik pewnie w każdym lepszym sklepie z elektroniką

2. Na forum była mowa żeby uszczelniać nawet jak się nie domontuje palnika. Najlepiej to odkręcić, wyczyścić, zasilikonować i przykręcić z powrotem. Wtedy będziesz miał 100 % pewność, że niespodzianek z dymem nie będzie.

Dzięki za info.

A wiesz może jaki to rodzaj czujnika ?

Może kupię w jakimś sklepie elektronicznym w mieście.

Pozdrawiam,

Tomek

Czy ktos z was zna firme wegielkamienny.katowice.pl? Oferują oni Eko-Miał z KWK Bobrek za 490zł z dowozem w woj. śląskim. Kaloryczność 25000J/kg. Kupował ktoś z was u nich ten eko-miał??

Ten miał ...

- uziarnienie 3-8 mm (ryż)

- siarka 0,61-1,10

- popiół 9-12

Marnizna :(

No i malutkimi literkami informacja:

*Nie bierzemy odpowiedzialności za pomyłki związane z błędami w charakterystyce parametrów węgla, dane pobrane z kart katalogowych producentów.

To w zasadzie oznacza, że nie masz żadnej pewności co kupujesz ...

Witam.

Odnośnie uszczelnienia pieca Eko Plus 16 to podam kilka szczegółów, ponieważ zdemontowałem wszystkie elementy przed wniesieniem do kotłowni.

Blacha zaślepiająca otwór przeciwny retorcie - brak uszczelnienia.

Kołnierz (kryza podajnik - piec) podajnika - brak uszczelnienia.

Niedokładnie wycięta uszczelka kosza i podajnika, kryza kosza nie dolega do kryzy podajnika nawet po mocnym dokręceniu - konieczność zastosowania większej ilości silikonu.

Uszczelka dmuchawy "zmordowana" - konieczność dodatkowego uszczelnienia.

Luźne blachy osłaniające termoizolację drzwiczek - 3szt.

Zbyt krótkie śruby górnej osłony termicznej kanału dymowego, co może przysporzyć problemów w przyszłości.

Niedokładnie przyspawane zawiasy drzwiczek skutkują trudnością z ich zamknięciem, oraz wyginaniem - będę obserwował skutki.

Jedyny element uszczelniony silikonem jaki znalazłem to płaszczyzna styku motoreduktora z podajnikiem.

A tak na marginesie to łatwiej byłoby zamontować motoreduktor na szpilkach wkreconych w podajnik i nakretką od strony motoreduktora.

Więcej grzechów nie pamiętam.

Czekam do zimy.

Pozdrowienia

Z miału pozostaje mi chyba zakupienie chyba tylko miału Eko-Fins. Mialu Rokita na kopalni nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Nic innego sensownego w granicach do 600zł - 650zł od tony z dowozem na śląsku (Łazy) nie znalazłem. Eko Fins z dowozem od tony kosztował by mnie 600zł. Chyba ze ktos z was coś jeszcze poleci? Co sądzicie o tym miale Eko-Fins?

Witam.

Odnośnie uszczelnienia pieca Eko Plus 16 to podam kilka szczegółów, ponieważ zdemontowałem wszystkie elementy przed wniesieniem do kotłowni.

Niedokładnie wycięta uszczelka kosza i podajnika, kryza kosza nie dolega do kryzy podajnika nawet po mocnym dokręceniu - konieczność zastosowania większej ilości silikonu.

Zbyt krótkie śruby górnej osłony termicznej kanału dymowego, co może przysporzyć problemów w przyszłości.

Niedokładnie przyspawane zawiasy drzwiczek skutkują trudnością z ich zamknięciem, oraz wyginaniem - będę obserwował skutki.

Jedyny element uszczelniony silikonem jaki znalazłem to płaszczyzna styku motoreduktora z podajnikiem.

A tak na marginesie to łatwiej byłoby zamontować motoreduktor na szpilkach wkreconych w podajnik i nakretką od strony motoreduktora.

Czekam do zimy.

Pozdrowienia

Reklama na forum pięknie zadziała a w miarę przybywania klientów coraz więcej niedoróbek.

Jestem ciekaw i to bardzo opinii o tych kotłach za kilka lat. Zobaczymy jaka będzie ich żywotność.

Ja w swojej okolicy swoje już widziałem ale trzymam to dla siebie.

Ja tam w swoim "badziewiaczku" nic nie musiałem uszczelniać, sylikonować ani poprawiać po producencie i jakoś trzeci sezon palę bezproblemowo.

Oczywiście również jestem bardzo ciekaw jaka będzie żywotność mojego kociołka ale jak na razie wszystko wygląda dobrze.

O wydanej kasie za kocioł nie wspomnę.

Zgadzam się z GREMONEM ,jakość wykonania i ocieplenia nie jest mocną stroną tego pieca.Mój jeszcze stoi przed kotłownią,zdążyłem uszczelnić i ocieplić otwór po przeciwnej stronie podajnika,piec będzie stał bokiem do ściany,po podłączeniu pieca zrobienie tego było by niemożliwe .Zastanawiam się nad zdemontowaniem blach bocznych i górnej idocieplić wełną kominkową .Stary piec ocieplony jest twardą wełną gr.5 cm.,a nowe EKOplus jakimś żółtym puchem gr. 2,5 cm..

Witam.

Czekam do zimy.

Pozdrowienia

Również jestem użytkownikiem Eko Plusa 25kw od trzech tygodni i moje ogólne wrażenia są pozytywne .

Co do niedociągnięć w piecach Ogniwo TO MAŁY PIKUŚ w porównaniu z innymi , które oglądałem na żywo przed zakupem w/w Eko plusa .

A jak już ktoś wcześniej powiedział , prawda o nowym piecu Ogniwa - Eko Plus - wypłynie na wiosnę przyszłego roku .

Pozdrawiam

A jak już ktoś wcześniej powiedział , prawda o nowym piecu Ogniwa - Eko Plus - wypłynie na wiosnę przyszłego roku .

Pozdrawiam

Ja myślę że trochę później, tzn. jakieś 4 do 5 sezonów.

Dla mnie najmocniejszą stroną tego kotła jest jego palnik i sterowanie.

Nic poza tym.

Pewnie moje zdanie wielu się nie podoba ale większość wie jakie jest moje podejście do tego.

U mnie też drzwiczki dolne b.trudno się zamykają są nie dopasowane, ale co mam zrobić dzwonić do Biecza,ja jestem zadowolony choć piec jeszcze nie podłączony wykonanie na 8 w skali do 10,prawda o nowym piecu Ogniwa - Eko Plus - wypłynie na wiosnę przyszłego roku,to jest prawda,mam nadzieje że będą same pozytywy.

Pozdrawiam OgnioBieczy