Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

TAK MASZ RACJE , ALE PRZY ZANIKU PRĄDU POWIEDZMY NA 2 LUB 3 GODZINY BO I TAKIE SIĘ ZDARZAŁY TO LEŻYSZ NA PĘPKU I BECZYSZ , MOŻE PRODUCENCI DO TEGO W KOŃCU DOJDĄ I ROZWIKŁAJĄ TEN PROBLEM . POZDRO. :popcorn:

Niektórzy jakiś czas temu doszli i rozwiązali....

Uściślij moze jednak jak korzystałeś z tego rusztu przy braku prądu.

Może tutaj mamy problem :)

Edytowane przez Jarecki79

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

TAK MASZ RACJE , ALE PRZY ZANIKU PRĄDU POWIEDZMY NA 2 LUB 3 GODZINY BO I TAKIE SIĘ ZDARZAŁY TO LEŻYSZ NA PĘPKU I BECZYSZ , MOŻE PRODUCENCI DO TEGO W KOŃCU DOJDĄ I ROZWIKŁAJĄ TEN PROBLEM . POZDRO. :popcorn:

Dokup sobie UPSa i po problemie. Pisałem o tym w kilku wątkach bo ludzie pisali.

Używam od 3 lat bo miałem obawy tak jak i TY co będzie jak ....?

Nie wiem ogólnie czy był prąd czy kiedy nie było.

A co do palenia na ruszcie awaryjnym to jak walnął mi sterownik to bez problemu narzucałem na ruszt żeliwny bez kopcenia na kotłownię.

Uchylić trochę dolne drzwiczki i jara się jak byk, aż huczy.

Mój "badziewiaczek" nie jest taki zły, heh.

Zawijan_2 napisał jakiś czas temu:" Wojtku - oczywiście możesz - jak Ci już wcześniej pisałem posadowić swój kocioł w takim pomieszczeniu, że będziesz się w nim musiał czołgać. Ale może - skoro masz dalej pytania z tym związane - zaczniemy od końca.

Podaj wymiary swojej kotłowni i planowane miejsce posadowienia kotła, a wszystko szybko będzie jasne. Bez straty czasu.

Ze swojej strony zapewniam tutaj nie tylko Ciebie, że postaram się i poproszę kolegów z SMO Biecz, aby szybciuteńko wprowadzili dodatkowe dane, typu: kocioł z otwartymi drzwiczkami tyle a tyle, szuflada tyle a tyle, szczotka do czyszczenia z giętkim trzonkiem tyle a tyle itd.

Pozdrawiam serdecznie zawijan_2"

Załączam więc wymiary kotłowni znajomego pragnącego kupić Ogniwo Eko. Umieściłem kocioł tak jak umiałem. Proszę o ocenę, czy czyszczenie będzie bezproblemowe.

Kotłownia_26.08.11.jpg

Zawijan_2 napisał jakiś czas temu:" Wojtku - oczywiście możesz - jak Ci już wcześniej pisałem posadowić swój kocioł w takim pomieszczeniu, że będziesz się w nim musiał czołgać. Ale może - skoro masz dalej pytania z tym związane - zaczniemy od końca.

Podaj wymiary swojej kotłowni i planowane miejsce posadowienia kotła, a wszystko szybko będzie jasne. Bez straty czasu.

Ze swojej strony zapewniam tutaj nie tylko Ciebie, że postaram się i poproszę kolegów z SMO Biecz, aby szybciuteńko wprowadzili dodatkowe dane, typu: kocioł z otwartymi drzwiczkami tyle a tyle, szuflada tyle a tyle, szczotka do czyszczenia z giętkim trzonkiem tyle a tyle itd.

Pozdrawiam serdecznie zawijan_2"

Załączam więc wymiary kotłowni znajomego pragnącego kupić Ogniwo Eko. Umieściłem kocioł tak jak umiałem. Proszę o ocenę, czy czyszczenie będzie bezproblemowe.

Jeśli mogę się wtrącić, wg mnie zbiornik o średnicy 100 cm ;) dużo miejsca zajmuje, a nie lepiej umieścić za ścianą kotłowni? Ostatecznie bym umieścił zbiornik o średnicy np. 50 cm i wyższy po lewej stronie przy samym wejściu do kotłowni. Kocioł z lewym zasobnikiem równolegle do ściany 2,91 cm i obok w odległości ok. 0,5 m od komina, wtedy masz ze wszystkich stron dojście, tak to widzę.

Edytowane przez dino49

eko 16. bez włączonej dmuchawy ma bardzo słaby ciąg podczas palenia na ruszcie górnym , gdy coś tam rozpalisz to lepiej nie otwieraj drzwiczek bo się zakopcisz i o dołożeniu do ognia nie ma mowy . Jak wyłączą prąd to masz problem. czy to normalne ?

Nie zgadzam się......

ja moi drodzy Panowie w dniu dzisiejszym uruchomiłem swój kociołek +16 :-)

i osobiście rozpalałem: trwało to dosłownie może 3 minutki, za chwilkę tryb auto i heja...... żadnego dymienia!!!!

także nic nie uszczelniałem od strony zasobnika na eko czy z drugiej strony

Niestety zbiornik o średnicy 100 cm istnieje realnie i jest nie do ruszenia.

Zwróć uwagę na cytat jaki znalazłem w internecie

Zalecenia

Przewody kominowe należy wykonywać zgodnie z aktualnymi wytycznymi zawartymi w rozporządzeniu Ministra Budownictwa oraz Polskimi Normami.

Główne zalecenia – dotyczące kominów wbudowanych dla niedużych kotłów grzewczych:

komin powinien być usytuowany jak najbliżej kotłów tak, aby poziomy kanał spalinowy, zwany czopuchem, był możliwie jak najkrótszy,

Przy takim jak narysowałem posadowieniu kotła długość przewodu spalin-1,6 metra. Nie jest to dużo choć i nie mało. Ale inaczej chyba trudno było by go postawić, bo z prawej strony musi być minimum 40 cm na wyjęcie ślimaka. Musi być dojście do podłączenia kotła do komina ( tam są pompki). Pozostaje nieznany problem czyszczenia kotła. Posadowienie go musi umożliwiać czyszczenie bez odłączania od instalacji i przesuwania. To jest problem. Chyba.

Przy takim jak narysowałem posadowieniu kotła długość przewodu spalin-1,6 metra. Nie jest to dużo choć i nie mało. Ale inaczej chyba trudno było by go postawić, bo z prawej strony musi być minimum 40 cm na wyjęcie ślimaka. Musi być dojście do podłączenia kotła do komina ( tam są pompki). Pozostaje nieznany problem czyszczenia kotła. Posadowienie go musi umożliwiać czyszczenie bez odłączania od instalacji i przesuwania. To jest problem. Chyba.

Rzeczywiście jest to problem, poczekamy na ocenę Zawijana_2

Ad. 1

16 kW powinien wystarczyć, maksymalnie (na przyzwoitym paliwie) pojedzie nawet 20 kW więc nawet jak kilka dni będą duże mrozy to też sobie poradzi.

Ad. 2

Finalna wersja (najświeższa) ma:

- rusztodeflektor

- 4 płomieniówki

- palnik 4 segmentowy (3 rzędy otworów 16 kW, 4 rzędy otworów 25 kW)

- dwa czujniki temperatury zewnętrzny i wewnętrzny (to dodano ostatnio i rzeczywiście nie wszędzie może być ten drugi czujnik)

Ad. 3

Na pewno 16 kW lepiej sobie będzie radził w lato tylko na grzaniu CWU

Dzięki za opinię, a co na to inni użytkownicy forum ? Ma ktoś podobne warunki i metraż ?

Nie zgadzam się......

i osobiście rozpalałem: trwało to dosłownie może 3 minutki, za chwilkę tryb auto i heja...... żadnego dymienia!!!!

Jorguś przeczytaj powoli co kolega napisał a nie wpadaj w samozachwyt.

Kolega pisze że dymi mu przy paleniu na ruszcie awaryjnym.

Ty piszesz że rozpaliłeś i automat a wtedy dmuchawka popycha spaliny.

Nawet przy kominach gdzie jest dobry ciąg może być mały problem.

Dlaczego ?

Myślę że powodem może być wymiennik pionowy.

Spaliny muszą wrócić w dół a następnie przez kanały z zawirowaczami wyjść w górę do komina.

Proponowałbym koledze żeby przy próbie palenia na ruszcie awaryjnym wyjąć chociaż zawirowywacze, spaliny będą miały mniejszy opór do pokonania.

Nie zgadzam się......

na glównym palenisku to się zgadzam , a próbuj palić na awaryjnym noi podziel sie opinią .:rolleyes:

Szanowni Koledzy,

Jeśli trafi się Wam wyrób, do którego jakości wykonania macie zastrzeżenia, to NALEŻY NATYCHMIAST (korzystając z prawa do reklamacji) ZGŁASZAĆ TO DO PRODUCENTA LUB DOSTAWCY z żądaniem usunięcia niedociągnięć.

Jak KTJ dostanie po kasie, to przypilnuje jakości.

Wszystko i na temat.

Pozdrawiam zawijan_2

re; Wojtek

Sorry, ale widzę na swoim ekranie tyle twojego, że ... nic prawie nie widzę.

Ale jest prosta zasada: im dłuższy czopuch (łącznik poziomy) łączący kocioł z kominem, tym powinien mniej ciepła emitować do kotłowni.

Zatem: warto przy takiej długości (pow. 1,5 m) założyć na łącznik spalinowy izolację, aby zapewnić sobie jaki taki ciąg kominowy. Dopóki pracuje wentylator kotła, to przepływ wymuszony spalin jest. Gorzej, gdy stanie (wentylator oczywiście ;)), a ciąg naturalny będzie zbyt mały, by zmusić spaliny do pełnej wędrówki w górę.

Może Ci wówczas zadymić (przy otwartych drzwiczkach) kotłownię. Dlatego warto poświęcić te kilka st. w spalinach, na rzecz komfortu i bezpieczenstwa.

Pozdrawiam zawijan_2

Pojęcie "ekogroszek" wymyślono dla węgla o uziarnieniu 8-25mm, spiekalności RI<5, temperaturze mięknienia popiołu <1200st.C i zawartości siarki <0,6%. Taki węgiel jest niezbędny do prawidłowej pracy konwencjonalnych (zwykłych) palników retortowych. Poza zawartością siarki - parametry te mają istotny wpływ na przebieg procesu spalania węgla w palniku retortowym. Szczególnie spiekalność węgla i topliwość popiołu.

Palnik BURNER-S daje sobie radę z węglami o gorszych parametrach jakościowych - tak jak piszesz. O niższej topliwości popiołu, o spiekalności RI do 40, o uziarnieniu 0-31,5mm.

Należy jednak pamiętać, że charakterystyczne parametry pracy kotła będą jednak przy tych gorszych paliwach także nieco gorsze.

Czy ktoś z was palił już węglem o powyższych gorszych parametrach jakościowych np zwykłym groszkiem? Zawijan czy może testowaliście kocioł na takim paliwie? Pytam z czystej ciekawości gdyby okazało się ze rzeczywiście ekogroszku na rynku by zabrakło bądź cieżko było by go dostać, tak jak na przykład teraz jest z miałem rokita :)