Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Ja kupiłem piecyk z firmy PROSAT ale z kotly.eu ale z tego co widze to to sam co kotly.com :). Miło szybko i sprawnie, zakupiony 2 tyg temu. Pytaj czego niechcieli Ci powiedzieć ;).

Mam pytanie do użytkowników Ogniwo Eko plus 25 KW - czy ktoś z was kupował może ten model na kotły.com poza Basco ? chciałbym spytac o jedną rzecz nim go zamówię, a niestety w sklepie nie mogę tej informacji uzyskać

Witam.Mam pytanie.Czy do sterownika ecoal,mogę podłączyć programowalny termostat pokojowy i czy musi on mieć styki beznapięciowe.Chodzi mi o to,żeby nie chodzić do kotłowni, aby zmienić temp.tylko robić to z mieszkania.I jeszcze jedno. Czy może to być termostat bezprzewodowy Edytowane przez tesel

Witam.Mam pytanie.Czy do sterownika ecoal,mogę podłączyć programowalny termostat pokojowy i czy musi on mieć styki beznapięciowe.Chodzi mi o to,żeby nie chodzić do kotłowni, aby zmienić temp.tylko robić to z mieszkania.I jeszcze jedno. Czy może to być termostat bezprzewodowy

Przecież w zestawie z eCoalem dostałeś czujnik temp. wewnętrznej.

Wszystkich nastaw możesz dokonać z laptopa czy tabletu.

Po co chodzić do kotłowni ?

Przecież w zestawie z eCoalem dostałeś czujnik temp. wewnętrznej.

Wszystkich nastaw możesz dokonać z laptopa czy tabletu.

Po co chodzić do kotłowni ?

Tylko,że czujnik temp.wew.jest przewodowy,a ja mam problem z pociągnięciem przewodów.Tak samo podłączenie sterownika z ruterem to spory problem.

Tylko,że czujnik temp.wew.jest przewodowy,a ja mam problem z pociągnięciem przewodów.Tak samo podłączenie sterownika z ruterem to spory problem.

No to porządny sterownik Ci się będzie marnował tzn. nie wykorzystasz jego możliwości.

Suspenser ma podłączony termostat do Bruli ale nie wiem jaki.

Neta możesz połączyć bezprzewodowo, jeden ruter w domu a drugi w kotłowni tylko ten w kotłowni trzeba połączyć kablem sieciowym ze sterownikiem.

Ja podłączyłem kablem. Rura zasilająca CO była zapiankowana przez ścianę, zrobiłem otwór w piance elektrodą i po rurze idzie kabel sieciowy.

Witam,

Po długich poszukiwaniach i lekturze tego forum ja też zdecydowałem się na kocioł Ogniwo Eko+ 16 kW. Kocioł kupiłem na stronie kotly.com.pl i z czystym sumieniem mogę polecić niezdecydowanym zakupy tam.

W przyszłym tygodniu montaż i w związku z tym mam pytanie, może banalne, w kwestii czujnika temp. wewnętrznej. Jakim kablem należy go podłączyć do sterownika i czy może ktoś z Was zmieniał mu obudowę, czy też zakładacie w takiej jak jest. Pozdrawiam

Witam,

Po długich poszukiwaniach i lekturze tego forum ja też zdecydowałem się na kocioł Ogniwo Eko+ 16 kW. Kocioł kupiłem na stronie kotly.com.pl i z czystym sumieniem mogę polecić niezdecydowanym zakupy tam.

W przyszłym tygodniu montaż i w związku z tym mam pytanie, może banalne, w kwestii czujnika temp. wewnętrznej. Jakim kablem należy go podłączyć do sterownika i czy może ktoś z Was zmieniał mu obudowę, czy też zakładacie w takiej jak jest. Pozdrawiam

Witaj,

ja dałem przewód 2x0,75 ale może być i 2x0.5 - ogólnie jest to przewód dwużyłowy. Jakiegoś specjalnego ekranowania w tym oryginalnym nie widziałem, więc raczej być nie musi.

Co do obudowy to ja wewnętrzny dałem bez. Akurat mi tak wyszło, że na ścianie od kotłowni mam lustro. Tam mi wyszedł przewód, który pociągnąłem do boku lustra i wystawiłem sam czujnik na wysokości około 1,5m.

Pozdrawiam,

Tomek

No to porządny sterownik Ci się będzie marnował tzn. nie wykorzystasz jego możliwości.

Suspenser ma podłączony termostat do Bruli ale nie wiem jaki.

Neta możesz połączyć bezprzewodowo, jeden ruter w domu a drugi w kotłowni tylko ten w kotłowni trzeba połączyć kablem sieciowym ze sterownikiem.

Ja podłączyłem kablem. Rura zasilająca CO była zapiankowana przez ścianę, zrobiłem otwór w piance elektrodą i po rurze idzie kabel sieciowy.

Przepraszam za mój upór.Właśnie przeczytałem instrukcją ecoal i tam w rozdziale 3.4.jest napisane "termostat pokojowy należy podłączyć na płytce sterownika pod zaciski oznaczone TERM."Tylko nie rozumię jeszcze o co chodzi z tymi temperaturami: obniżonej i dziennej.

Edytowane przez tesel

Przepraszam za mój upór.Właśnie przeczytałem instrukcją ecoal i tam w rozdziale 3.4.jest napisane "termostat pokojowy należy podłączyć na płytce sterownika pod zaciski oznaczone TERM."Tylko nie rozumię jeszcze o co chodzi z tymi temperaturami: obniżonej idziennej.

Jak odkręcisz pokrywę sterownika to zobaczysz te zaciski. Kilka jest podłączone ( czujniki) a parę jest wolnych. Masz oznaczone na płytce gdzie przykręcić. Upewnić możesz się też w instrukcji, jest tam wszystko opisane.

Jak wejdziesz w zakładkę programatory to zobaczysz że jest ich więcej ( bardzo fajna rzecz)

Chodzi w tym o to że możesz sobie na każdy dzień tygodnia inaczej ustawić różne temperatury.

Np. strefy czasowe na CWU tak jak pisałem, wychodzie rano do pracy, szkoły i nikogo nie ma w domu to obniżasz temp. ciepłej wody o kilka stopni żeby sterownik niepotrzebnie jej nie podgrzewał jak nikogo i tak nie ma w domu.

Np. na noc żeby ci się lepiej z żonką figlowało :) to obniżasz temp. na CO i sterownik o nastawionej godzinie obniża sam tą temperaturę a na przykład pobudka o 5,30 to nastawiasz żeby od 5-ej podniósł temperaturę o te kilka stopni i wstaje się na cieplejszy domek.

Tak w skrócie.

Nie ma za co przepraszać po to tutaj jesteśmy żeby dzielić się wiedzą.

Za jakiś czas Ty będziesz tłumaczył innym.

Jak coś to pisz śmiało zawsze ktoś odpowie.

Dzięki za odpowiedż,ale chyba znalazłem sposób na podłączenie czujnika wewnętrznnego.Mam tylko dwa pytania.Na jakiej wysokości zamontować go i jak długi może być przewód od czujnika do sterownika?A tak nawiasem mówiąc,jak pisałem parę postów wcześniej,jeszcze nie mam pieca,ale chcę wiedzieć co i jak,żeby nie zrobić jakiegoś błędu.

Wiadomo że im niżej tym chłodniej a im wyżej tym cieplej. Myślę że tak w połowie wysokości pomieszczenia. Nie przy grzejniku i nie przy drzwiach bo tam są wahania temperatury.

Nie montuje się w gankach, klatkach schodowych. Najlepiej obrać sobie któreś pomieszczenie za prowadzące gdzie utrzymuje się w miarę stabilnie temperatura i czujnik nie jest narażony na jakieś gwałtowne wahnięcia bo tak samo będzie reagował na nie kocioł.

Co do długości kabla to nie natrafiłem na informacje.

Jeśli na wskazania czujnika będzie wpływała zbyt duża długość przewodu to zawsze możesz sam skalibrować czujnik bo eCoal i Bruli mają taką możliwość.

A teraz inna sprawa.Teraz mam podłączony bojler na ciepłą wodę bezpośdednio do pieca.Zastanawiam się czy,jeżeli temp.na zwenątrz będzie na tyle wysoka,że piec będze pracował z minimalną mocą,to czy będę miał ciepłą wodę.Myślę,że będę musiał zamontować pompę ładującą CWU.A może macie inne rozwiązanie.Druga sprawa to,gdzie ponłączyć czujnik CWU.Bojler jest z wężownicą i z grzałką elektryczną.Czy można ten czujnik zamontować na rurze bojlera?

Ja mam drugą pompkę do ładowania CWU i polecam takie rozwiązanie. Pracuje ona tylko po kilka minut jak trzeba dogrzać wodę do zadanej temperatury.

Kolega ma podłączone tak że grzeje mu wodę grawitacyjnie.

Na taki bojler czujnik montujemy do poszycia bojlera na 1/3 wysokości od góry.

Jeśli byś dał do rury to będzie kicha i woda Ci się nie nagrzeje bo z chwilą gdy sterownik uruchomi pompkę to gorąca woda z kotła pójdzie rurą i czujnik za chwilę wyłączy pomkę bo zareaguje na rozgrzaną rurę i stwierdzi że woda jest już ciepła.

Czujnik musi być przyłożony do poszycia bojlera wtedy będzie wskazywał właściwą temp. jaką ma woda.

Wyjątkiem są bojlery z podwójnym płaszczem. Wtedy nie możesz dać byle gdzie do płaszcza czujnika tylko tam gdzie nie ma podwójnego płaszcza. Takie bojlery przeważnie mają wspawane kapilary z boku mniej-więcej po środku bojlera i tam wkładasz czujnik. Myślę że umiejscowienie wewnątrz kapilary na środku daje jak najbardziej wiarygodny odczyt.