Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,mam pytanie.Czy można wykorzystać istniejący już czujnik temp.wewnętrznej Auraton 2005 http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/46/ który zamontowany jest obecnie do pieca olejowego i steruje pompą?Czujnik montowałem 2 lata temu i nie był w zestawie z kotłem olejowym,zamontowany dodatkowo.Czekam właśnie na piec i nie wiem jak czujnik wewnętrzny w komplecie wygląda,nie chciałbym bez potrzeby instalować nowego.

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie,proszę o info.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam forumowiczów. W dniu dzisiejszym pierwszy raz podpiąłem kocioł do prądu. E-coal zastartował, ale w skrzynce słychać jakieś ciągłe "brzęczenie". Sterownik włączył się, po ok 15 sekundach włączył się wyświetlacz, steruje pompami, dmuchawa i podajnikiem, ale słychać to brzęczenie bardzo wyraźnie, dlatego zrezygnowałem z rozpalenia pieca. Nagrałem ten dźwięk http://patrz.pl/filmy/sterownik-e-coal słaba kopia bo nagranie z telefonu, ale po pogłośnieniu słychać wyraźnie. Nadmieniam, iż raz się ten brzęczek wyłącza po kilkunastu sekundach raz po minucie, dlatego mam pytanie, czy u was wystąpił podobny problem ? Czy czas na serwis?

Witam,

dla mnie to brzmi jakby coś się przepalało. Nie czujesz jakiegoś zapachu jak przystawisz nos do sterownika ?

Wrzuć to na forum elektrosystemu, tam na pewno pomogą Ci rozwiązać problem.

http://esterownik.pl/forum

Witam,mam pytanie.Czy można wykorzystać istniejący już czujnik temp.wewnętrznej Auraton 2005 http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/46/ który zamontowany jest obecnie do pieca olejowego i steruje pompą?Czujnik montowałem 2 lata temu i nie był w zestawie z kotłem olejowym,zamontowany dodatkowo.Czekam właśnie na piec i nie wiem jak czujnik wewnętrzny w komplecie wygląda,nie chciałbym bez potrzeby instalować nowego.

Z tego co się orientuję to do Ogniwo Eko Plus podłączasz czujnik temperatury - czyli w sumie taki rezystor, który zmienia opór w zależności od temperatury.

W zależności od wartości oporu piec określa temperaturę. Natomiast Auraton ma możliwość sterowania poprzez zwieranie i rozwieranie obwodu.

Ma dwa wyjścia - normalnie otwarte i normalnie zamknięte. Normalnie otwarte zwiera po przekroczeniu zadanej temperatury - i poprzez to może np wyłączyć piec lub obniżyć temperaturę w układzie np podłogówki. Na tej samej zasadzie działa normalnie zamknięte - tylko ono po przekroczeniu temperatury otwiera obwód. Ja mam coś podobnego jak Auraton - Euroster 2006 do sterowania podłogówką.

Moim zdaniem - a mogę się mylić bo aż tak jeszcze się nie orientuje Ogniwa tym nie wysterujesz.

Pozdrawiam,

Tomek

Edytowane przez arrow00

Też myślałem aby wykorzystać czujnik temperatury Auratona 2005 do bruliego identyczny jak u markowsski no i nie wiem czy ty możliwe i czy kocioł odczyta z niego temperaturę bo z Auratona kocioł dostaje tylko sygnał zamknięcia lub otwarcia i wtedy kocioł pracuje albo przechodzi w podtrzymanie. Trzeba by po prostu przeprowadzić doświadczenie -- albo niech się wypowie jakiś fachowiec w tej dziedzinie bo inaczej nic nie wykombinujemy. :)

Chciałbym uczulić przyszłych nabywców kotłów z sterownikiem eCoal (nie tylko Ogniwo) aby uświadomili instalatorów o tym ,że czujnik powrotu ma być zainstalowany na końcu wszystkich powrotów,wystarczy ok 15cm rurki przed wlotem do kotła aby na niej umiejscowić czujnik powrotu.Właśnie dziś wróciłem od nabywcy Ogniwa eko +

i muszę stwierdzić,że instalatorzy nie wiedzą do czego służy czujnik powrotu i gdzie ma być zamontowany.Co najgorsze na przeróbki mało kto się decyduje a ma to wpływ na odczyt temperatur i pracę sterownika.

Chciałbym uczulić przyszłych nabywców kotłów z sterownikiem eCoal (nie tylko Ogniwo) aby uświadomili instalatorów o tym ,że czujnik powrotu ma być zainstalowany na końcu wszystkich powrotów,wystarczy ok 15cm rurki przed wlotem do kotła aby na niej umiejscowić czujnik powrotu.Właśnie dziś wróciłem od nabywcy Ogniwa eko +

i muszę stwierdzić,że instalatorzy nie wiedzą do czego służy czujnik powrotu i gdzie ma być zamontowany.Co najgorsze na przeróbki mało kto się decyduje a ma to wpływ na odczyt temperatur i pracę sterownika.

Potwierdzam.

Ja się nawet pokusiłem o posmarowanie czujników pastą termoprzewodzącą - taką jak na procesory komputerowe. Sam czujnik przymocowałem taśmą aluminową samoprzylepną.

Jakiś czas temu pytałem tutaj o długość rury prostej (pionowej) powrotu między zaworem 4D a kotłem. Otóż wpadłem na to pytanie przypadkowo, przeglądając dokumentacje techniczne Honeywell/Danfoss. Było tam dokładnie napisane że wspomniana rura ma mieć przynajmniej 80cm długości by grawitacja mogła zadziałać. Jak tylko znajdę ten schemat to go tutaj zamieszczę.

Edytowane przez Alk

Potwierdzam.

Ja się nawet pokusiłem o posmarowanie czujników pastą termoprzewodzącą - taką jak na procesory komputerowe. Sam czujnik przymocowałem taśmą aluminową samoprzylepną.

Jakiś czas temu pytałem tutaj o długość rury prostej (pionowej) powrotu między zaworem 4D a kotłem. Otóż wpadłem na to pytanie przypadkowo, przeglądając dokumentacje techniczne Honeywell/Danfoss. Było tam dokładnie napisane że wspomniana rura ma mieć przynajmniej 80cm długości by grawitacja mogła zadziałać. Jak tylko znajdę ten schemat to go tutaj zamieszczę.

nie tylko długość, zawór powinien być nad wyjściem kotła, odpowiednie średnice zaworu i rur oraz min ilość kolan po drodze.

Witam Ogniwoplusy,

Tak dla orientacji przeglądałem zakładki w programie eCoal, bo jeszcze nie odpalałem swojego OEP -25 i na razie tylko czujniki coś pokazują. Ale do rzeczy zaciekawiła mnie zakładka „ustawienia – kalibracja czujników” a dokładne wartość kalibracji czujnika temp. spalin u mnie jest to [-14.3] po minimalnej korekcie. Poprzednie ustawienie to [-14.7]. Skorygowałem ten czujnik tak aby pokazywał podobną wartość w stopniach C jak pozostałe czujniki (temp. CO; temp. powrotu; temp. podajnika) przed umieszczeniem ich na swoich miejscach.

Jeżeli dobrze kombinuję (mogę się mylić) to ten czujnik ma duże znaczenie w procesie spalania.

Mam pytanie do Zawijan i do wszystkich forumowiczów czy moja korekta jest prawidłowa czy lepiej nie kombinować z tym czujnikiem. Jaka jest prawidłowa wartość [….] kalibracji czujnika temp. spalin a może każdy sterownik ma minimalnie inaczej.

Pozdrawiam

do czp01 i markowsski.

Panowie przecież można podłączyć czujnik Auraton do eCoala. Wszystko jest w FAQ na stronie ecoal.pl. Kabel od czujnika podłączasz pod wejście "termostat pokojowy" a nie "czujnik wewnętrzny". Istota działania wyjaśniona jest w innym puncie FAQ : "Działanie sterownika w ustawieniu zadawania temperatury termostatem polega na tym, że termostat przy styku zamkniętym ustawia na sterowniku temperaturę zadaną normalną - komfortową a przy rozwartym styku temperaturę obniżoną.

Zmiana od wersji 0.0.1.74:

Na prośby użytkowników zmodyfikowaliśmy sposób współpracy z termostatem - Pompa CO przechodzi do pracy przerywanej, gdy temperatura na kotle jest obniżona. Zabezpiecza to przed przegrzewaniem pomieszczeń."

Pozdrawiam starych i nowych Ogniwopalaczy

To jasne - w takim Wypadku Auraton w tym zakresie będzie sterował praca kotła. W moim pytaniu miałem głownie na myśli jednak to czy czujnik temperatury wewnętrznej jaki jest w Auratonie może zastąpić (byc wykorzystany) jako czujnik temperatury wewnętrznej - czy też tak się nie da i czujnik temperatury wewnętrznej sterownika musi być jednak zamontowany ?

Dziś dotarł OEP 16. Techniczne pytanko - w moim przypadku aby wnieść kocioł do kotłowni dobrze by było odkręcić podajnik oraz cały palnik. Czy utracę gwarancję??? Jak to później uszczelnić? Demontaż jest upierdliwy? Bardzo proszę o poradę, plis, pliiiisss. W Ogniwie serwis dziś nie pracuje. Piecolandia też... Edytowane przez mario633

Ktoś tutaj chyba pisał, że pali czeskim ekogroszkiem.

Można zapytać jakie efekty?

Jesień to chyba dobry czas na takie słabsze paliwa.

Ewentualnie jakie tańsze paliwa polecacie w województwie łódzkim.

Na Ogniwie próbował go darase ale raczej był średnio szczęśliwy.

Ja palę od wiosny do późnej jesieni i jestem z niego zadowolony.

Darase pisał że po przejściu z czarnego eko na brązowy eCoal sobie poradził ale mówił że popiołu miał dość znaczącą ilość.

U mnie na początku utrapieniem były duże ilości sadzy. Po przejściu na sterowniki z najwyższej półki ( Bruli, Cobra) ilość sadzy znacznie się zmniejszyła.

No i trzeba go kupić w dobrej cenie a taką cenę uzyskasz tylko przy zamówieniu całej "lufy" czyli około 24 do 25 ton.

Jeśli zapłacisz 550 czy 600/T to już bym się mocno zastanowił czy aby to się opłaci.

Myślę że 400 do 450 max.

Ja tez palilem czeski eko jak narazie tylko na tym opale dzialal moj eko plus 25 w trybie lato . to znaczy nie gasnie . Na naszym jak pale to mam za maly odbior ciepla i wygasa , odnosnie sadzy to jest jej troche wiecej , ale nie na tyle wiecej zeby to byl jakis problem . Wiec wszystko zalezy od ceny zakupu

Dziś dotarł OEP 16. Techniczne pytanko - w moim przypadku aby wnieść kocioł do kotłowni dobrze by było odkręcić podajnik oraz cały palnik. Czy utracę gwarancję??? Jak to później uszczelnić? Demontaż jest upierdliwy? Bardzo proszę o poradę, plis, pliiiisss. W Ogniwie serwis dziś nie pracuje. Piecolandia też...

Możesz śmiało odkręcić,gwarancji nie stracisz ale przy składaniu nie zapomnij uszczelnić silikonem pomiędzy kotłem a palnikiem.

Nie powinien wygasać. Musisz skorygować nastawy w trybie podtrzymania.

Tego eCoal nie zrobi za Ciebie.

Podobno nie można złymi nastawami zgasić eCoala i bruliego w trybie podtrzymania bo jeżeli przerwa jest za długa a temperatura spalin spadnie za dużo to sterownik skoryguje nastawienia i włączy dodatkowy cykl pracy.

Możesz śmiało odkręcić,gwarancji nie stracisz ale przy składaniu nie zapomnij uszczelnić silikonem pomiędzy kotłem a palnikiem.

Już to zrobiłem :-D kociołek jest już w kotłowni. A uszczelniać mam jeszcze pomiędzy podajnikiem a palnikiem? Tam jest uszczelka, ale można by ją liznąć. Jeszcze jedna rzecz, jeden szwagier mówi mi żebym ustawił kocioł na cegłach szamotowych, lepiej będzie wysprzątać pod kotłem itd. drugi mówi że absolutnie bo kocioł lubi "tompnąć" i wtedy rozwali mi cegły no i kocioł opadnie. Kto może mieć rację?

Ja bym postawił kocioł i nogę podajnika ( tak zrobię z następnym) na grubej gdzieś ( 0,7 do 1 cm ) twardej gumowej macie. Mój hydraulik mówi, że najlepsze do tego celu są taśmy z podajników kopalnianych. Zapobiegnie to trochę przenoszeniu drgań i wibracji z podajnika i będzie ciszej w domku.