mado1980 09.04.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 w sterowniku jest mozliwosc ustawienia 16 eko plus, eko15, eko25, eko35 .... nie ma eko plus25 wiec ustawilem eko25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 09.04.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 w sterowniku jest mozliwosc ustawienia 16 eko plus, eko15, eko25, eko35 .... nie ma eko plus25 wiec ustawilem eko25 Czyli powinno być ok,jak nie ma niedopału to zostaw jak jest powinien sobie wyrównać za jakiś czas,u mnie też nie ma za dużego tego kopczyka ale jest troche powyżej retorty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mado1980 09.04.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 witam i dziekuje za okazana pomoc, 'kopczyk' zaczyna sie powoli podnosic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 10.04.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam zastanawiam się nad kupnem eko plus tylko po przeczytaniu tego wątku niestety ale mam więcej wątpliwości niż wcześniej mam 150m2 może kiedyś 190m2 powierzchni ogrzewania na 75m2 podłogówka reszta grzejniki będzie 3 domowników, dom nowy ściany 3w max 29+12styropianu + 12max czy 16KW będzie ok czy za mały czy ogniwo znów będzie wprowadzać jakieś zmiany w konstrukcji czy obecna wersja jest wersja końcową (obecnie mam górno-zasypowca od 1998r gdzie ten model doczekał się chyba 14 przeróbek i dzięki temu na dorobienie dziczek czekałem prawie 3 tygodnie bo nie mieli szablonów) watek na 8stron lecz nikt nie napisał jakie jest dobowe spalanie bądź chociaż miesięczne a nie ukrywam że to jest dla mnie najważniejsze bo wątpię że ktoś sie kieruje przy zakupie kolorem bądź palnikiem jak ma podane konkretną informacje jakie spalanie ma piec przy określonych instalacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 10.04.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 watek na 8stron lecz nikt nie napisał jakie jest dobowe spalanie bądź chociaż miesięczne a nie ukrywam że to jest dla mnie najważniejsze bo wątpię że ktoś sie kieruje przy zakupie kolorem bądź palnikiem jak ma podane konkretną informacje jakie spalanie ma piec przy określonych instalacjach Myśle że nikt nie jest w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ponieważ zależy to od wielu czynników,każdy ma inne warunki rodzaj opału itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 10.04.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Myśle że nikt nie jest w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ponieważ zależy to od wielu czynników,każdy ma inne warunki rodzaj opału itp. dokładnie tak jak piszesz wiec może ktoś napisze jaką ma instalacje jaki dom, opał i ile spala dobrze by było mieć jakiś pogląd dane producenta to dla mnie tylko dane producenta ile było już produktów które miały podobne parametry a jednak nie spełniały swojej funkcji w warunkach domowych a z tego co teraz wyczytałem coś jest nie tak a przynajmniej było skoro na przeszczeni 6 czy 8 miesięcy są już dwie bądź 3 modyfikacje sezon grzewczy już praktycznie załączony a nikt się nie chwali jakie było spalanie itp. Rozumiem że sporo osób się interesuje piecem i jego dogłębną budową ale jak dla mnie ogniwo przynajmniej eko-1 to był całkowity automat który się załączało czyściło itp. bez potrzeby modyfikacji przedmuchów itp. nie mówiąc już o modyfikacji wnętrzami komory spalania a to co tu pisze znacznie odbiega od poprzedniej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 10.04.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Co do eko + to raczej nikt chyba nie palił cały sezon bo kocioł jest na rynku od stycznia może grudnia.Ja mam od stycznia tego roku i w porównaniu z poprzednim kotłem zasypowym ok tony miału mniej spaliłem o komforcie obsługi nie wspominam bo to inna bajka.Od początku stycznia do tej pory spaliłem ok.2 tony miału także średnia ok.22kg.Instalacja układ zamknięty połączony wymiennikiem płytowym,bez żadnych pomp mieszających i zaworów n-drogowych.Ustawiony na pogodówkę+termostat w pokoju i głowice termostatyczne na 80% grzejników.Mieszkanie 120 metrów przedwojenne słabo docieplone.Temp w mieszkaniu ok 23*.Zero zerwanych zawleczek,małe problemy z palnikiem wynikające z innowacyjnej konstrukcji załatwione przez producenta niemal od ręki.Cóż można więcej dodać,chyba tylko tyle że zakup był strzałem w 10 i jestem z niego bardzo zadowolony.Także polecam z czystym sumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 10.04.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Ja tez borykam sie z problemem wyboru mocy. , pomiedzy 16 i 25 . Policzylem zapotrzebowanie na energie w moim domu i Eko Plus 16 byla by na styk. Zastanawia mnie czy piec z lekkim zapasem mocy w tych warunkach nie spisal by sie lepiej tzn. palil mniej ? Przeanalizowalem kilka wykresow z tej stronki https://esterownik.pl/zdalny-dostep i wynika z nich , wieksze kotly tj. okolo 25kW maja nizsza temp. spalin (sprawdzalem domy o powierzchni ok 170m2) , co wynika z wiekszej powierzchni wymiennika . Skoro nizsza temperatura spalin to mniejsza strata kominowa , czyli do wytorzenia zalozonej ilosci energi potrzebujemy mniej paliwa. Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocurmarcin 10.04.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 No i to jest konkret ! Szczególnie ta informacja o palniku ! Dzięki Zawijan . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 11.04.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) Co do eko + to raczej nikt chyba nie palił cały sezon bo kocioł jest na rynku od stycznia może grudnia.Ja mam od stycznia tego roku i w porównaniu z poprzednim kotłem zasypowym ok tony miału mniej spaliłem o komforcie obsługi nie wspominam bo to inna bajka.Od początku stycznia do tej pory spaliłem ok.2 tony miału także średnia ok.22kg.Instalacja układ zamknięty połączony wymiennikiem płytowym,bez żadnych pomp mieszających i zaworów n-drogowych.Ustawiony na pogodówkę+termostat w pokoju i głowice termostatyczne na 80% grzejników.Mieszkanie 120 metrów przedwojenne słabo docieplone.Temp w mieszkaniu ok 23*.Zero zerwanych zawleczek,małe problemy z palnikiem wynikające z innowacyjnej konstrukcji załatwione przez producenta niemal od ręki.Cóż można więcej dodać,chyba tylko tyle że zakup był strzałem w 10 i jestem z niego bardzo zadowolony.Także polecam z czystym sumieniem dzięki za odpowiedz dla nie to parę zdań jest warte wiele więcej niż poprzednie 8 stron bo daje jakiś pogląd na sytuacje gdyby więcej osób mogło podzielić się swoimi opiniami i spalaniem byłoby super teraz pytanie do zawijan-a podobne do kolegi wcześniej a mianowicie który model wybrać bo jak patrze na opis producenta to 16KW jest do 180m2 a 24KW jest od 160KW wszystko niby ok lecz ja ogrzewanych będę miał 153m2 na parterze 80m2 podłogówki i 73m2 grzejniki na poddaszu i może kiedyś strych 30m2 wszystko zaizolowane 12cm styropiany + skosy lane ocieplone 10cm styropiany i miedzy krokwie 10cm styropiany wiec teraz nie wiem jaki wybrać nie chodzi tu o te 600-800zł w cenie lecz o mniejsze spalanie i dłuższą żywotność kotła bo mamy dwie skrajności (prace na maksymalnych obrotach i pracę na minimalnych obrotach) może ktoś wie kiedy firma na swojej stronie zaktualizuje informacje lub poda adres strony gdzie można uzyskać rzetelne informacje o produkcje Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokor 12.04.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam, Mam pytanie odnośnie Ogniwo Eko Plus 25kW - Czy sterownik ecoal w tym modelu jest standardowo wyposażony w złącze LAN oraz tzw. moduł internetowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 12.04.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam, Mam pytanie odnośnie Ogniwo Eko Plus 25kW - Czy sterownik ecoal w tym modelu jest standardowo wyposażony w złącze LAN oraz tzw. moduł internetowy? Wszystkie kotły eko plus są wyposażone w moduł internetowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonx 13.04.2011 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam,Już się w zasadzie zdecydowałem na zakup Eko Plus 16kW; mam pytanie do osób, które już nabyły kocioł:czy zakupu dokonywaliście z wykorzystaniem dystrybutorów wymienionych na stronie Ogniwo Biecz, czy może bezpośrednio od producenta, czy w jakiś inny dostępny sposób? Jaki był w praktyce czas realizacji zamówienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 13.04.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam, Już się w zasadzie zdecydowałem na zakup Eko Plus 16kW; mam pytanie do osób, które już nabyły kocioł: czy zakupu dokonywaliście z wykorzystaniem dystrybutorów wymienionych na stronie Ogniwo Biecz, czy może bezpośrednio od producenta, czy w jakiś inny dostępny sposób? Jaki był w praktyce czas realizacji zamówienia? Proponuje firme FUEGO cena raczej nie do pobicia transport gratis na terenie całego kraju,czas oczekiwania ok.2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 13.04.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Proponuje firme FUEGO cena raczej nie do pobicia transport gratis na terenie całego kraju,czas oczekiwania ok.2 dni Witam, proponuję jednak poszukać również u lokalnych dystrybutorów. Mi w Respolu (Wrocław) udało się kupić taniej niż na Fuego. Piecyk już odpalony i hula aż miło patrzeć Mam numer 104 - rusztodeflektor żeliwny. Całkiem fajna sprawa z tym rusztem bo nie trzeba się srać z wyjmowaniem i wkładaniem, a można palić od biedy drewnem. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 13.04.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 witam wszystkich zainteresowanychI ja upatrzyłem sobie ten kociołek czyli eko plus 16kW, ale czy warto dopłacać do Eco plusa?Rożnica jest około 1000zł. Z rusztu i tak nie będę korzystał pozostałe różnice to chyba tylko palnik.Mój dom to 140m2 dobrze ocieplony wiec stary eko też powinien dać sobie rade. Tylko mam wątpliwość czy Ogniwo 15kw pracując właściwie już w górnym przedziale mocy nie będzie więcej spalał niż większy brat 24 kw pracując na mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.04.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 A ja mam pytanie (może do Zawijana) o minimalną wysokość kotłowni, aby można było wyczyścić piec z kanałami pionowymi. Chciałbym zakupić Ogniwo Eko 16, ale nie wiem, czy da radę się go wyczyścić w mojej niskiej piwnicy...Poza tym planuję Eko Plus 16 i też zastanawiam się, czy nie będzie za mały - ok. 150 m + bojler (120 ?) budynek przedwojenny z cegły otynkowany, nieocieplone ściany, na dachu wełna, kaloryfery nowe alu z termostatami. W tej chwili ogrzewam starym 20letnim żeliwniakiem z Dozametu o symboli K75-1-17 o ile dobrze pamiętam. Podejrzewam, że ma 17 kW (odczytane z typu), wymiary jakieś 85 cm wysokości, jakieś 45 szerokości i coś ok. 50 cm głębokości. W zimie przy temp. na piecu ok. 65 stopni dawał radę i to biorąc pod uwagę fakt, iż musiał codziennie grzać od ok. 20 stopni. Z drugiej strony gdybym wziął większy np. 25kW, to pewnie chodziłby na pół gwizdka przez większą część sezonu grzewczego ... a co za tym idzie niższa temperatura spalin w piecu i korozja niskotemperaturowa kwasowa pieca by szybciej dopadła...Pomóżcie coś wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 13.04.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 I jeszcze jedno, gdzie u mnie można zobaczyć piece Ogniwo (okolice Ostrowa Wlkp. i Kalisza). Widziałem w Sieradzu dystrybutora, ale może gdzieś na miejscu jest ktoś, kto sprzedaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonx 13.04.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Dzięki, r0berto i arrow00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 13.04.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ja swoj kupilen na kotly.com. szybka dostawa a cene uzyskalem nizsza niz podaja na stronie. trzeba tylko zapytac, co moga zaoferowac.Oczywiscie dostawa gratis w cenie zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts