makol 04.09.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Można prosić o odpowiedź na to pytanie?Nie wiem czy zainstalować czujnik wewnętrzny czy wystarczy Auraton ? Już Ci pisałem, że można użyć Auratona jeżeli się go już posiada i chce jakoś ten "mebel" wykorzystać. Problem z tym, że Auraton wyśle tylko do sterownika eColal sygnał "jest za zimno" - grzej lub "już jest gorąco" - grzej słabiej. Oczywiście jaka temp. jest komfortowa w dzień i w nocy ustawiasz na Auratonie a jaka temp. na kotle jest odpowiednia do grzania i o ile ją obniżyć gdy kocioł ma grzać słabiej ustawiasz na sterowniku eCoal. Przy takim rozwiązaniu nie masz jednak podglądu w sterowniku i na wykresach na temp. w kontrolowanym pomieszczeniu i nie możesz na podstawie wykresów zaobserwować jaki jest rzeczywisty wpływ temp. zadanej na kotle na temp. w pomieszczeniu. Dlatego na pewno lepszym wyjściem jest czujnik temp. zwłaszcza,że jego koszt jest znikomy. A najlepszym moim zdaniem są zawory termostatyczne na grzejnikach. Ja tak mam zrobione a czujnik temp. wewnętrznej pełni tylko rolę kontrolną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 04.09.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Mam pytanie. Jle muszę zostawic luzu od strony koszta żeby bezproblemowo wyjąć ślimak w razie np. uszkodzenia. W DTR-ce czytam że min 0,4 m wolnej przestrzeni. Ale nie piszą od czego mierzonej (koniec motoreduktora ?), a dodatkowo jesto zależne "od układu zabudowy", cokolwiek to znaczy. Ja usiebie mam ok. 60 cm od motoreduktora, pytanie czy przy awarii wystarczy to do wymiany ślimaka lub całego palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 05.09.2011 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 od strony kosza zostaw 50 cm licząc od motoreduktora, będziesz w razie czego miał możliwość manewru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Dzieki, rozumiem że te 50 cm licząc od końca reduktora? Trochę się bałem bo żmijka wydawała mi sie dłuższa ale w razie czego będe sie ją starał wyciagać po skosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NuMeR 06.09.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 A co uważacie o EKO z kopalini Czeczott ?? Moge kupic go za 19 zł worek 25Kg ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogorg 06.09.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Witam Otóż zamierzam zakupić kocioł do domu. Znalazłem DWIE interesujące mnie oferty tj:1.KOCIOŁ OGNIWO EKO PLUS2.ELPRO PERFEKT EKO Moc 25Kw. Prosiłbym bardzo o pomoc w wyborze kotła, ponieważ nie jest to wydatek na jeden sezon grzewczy. Dziękuje za wszelaką pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 06.09.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Witam Otóż zamierzam zakupić kocioł do domu. Znalazłem DWIE interesujące mnie oferty tj: 1.KOCIOŁ OGNIWO EKO PLUS 2.ELPRO PERFEKT EKO Moc 25Kw. Prosiłbym bardzo o pomoc w wyborze kotła, ponieważ nie jest to wydatek na jeden sezon grzewczy. Dziękuje za wszelaką pomoc Pozdrawiam To jest wątek o OGNIWO EKO PLUS dla użytkowników OGNIWO EKO PLUS. Czego oczekujesz ... że będziemy się rozpisywać o jakimś ELPRO ??? Ja mam OGNIWO EKO PLUS 16kW i mogę go z czystym sumieniem polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.09.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Też szukam kotła - ale myślę, że dopiero za jakieś 6 lat jak mi się moje monstrum rozleci. Chciałem tylko zaznaczyć jak bardzo nie cierpię stron www czy innych reklam jak ten ELPRO http://www.elpro-kotly.pl/pl/oferta/koty/perfekt-eko-mix-green gdzie nie pisze się wprost ani jaki kocioł ma palnik jaki ma sterownik, jaki podajnik i jaka dmuchawa czyli w sumie podstawowe dane, które powinno się wiedzieć. Inni producenci kotłów też tu nie są o wiele lepsi - nic tylko chcą złapać potencjalnych klientów ---- uf Edytowane 6 Września 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 06.09.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 A mi w jednej firmie polecili kocioł 23kw na 60m2 mieszkania.Aby tylko zarobić!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.09.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 A mi w jednej firmie polecili kocioł 23kw na 60m2 mieszkania.Aby tylko zarobić!!!! Co mieli to polecili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 06.09.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Mam ściągnięte 2 instrukcje ecoala.1 ze strony OGNIWO BIECZ 2 ze strony esterowniki.pl W instrukcji Bieczowskiej jest napisane,że dla prawidłowej pracy sterownika należy podłączyć wtyczkę zasilania sterownika zgodnie z oznaczeniem tzn.konkretny bolec wtyczki powinien być podłączony do fazy napięcia prądu.Dla mnie elektryka jest to kompletna bzdura,bo jeżeli jest taki wymóg,to nie wolno stosować wtyczki sieciowej,tolko sterownik powinno podłączać się "na sztywno".Czy wy stosowaliście się do tego wymogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.09.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 No powiem że ja mam właśnie tak zrobione na sztywno.... oddzielny obwód elektryczny zabezpieczony nadprądowo......przy prądzie przemiennym w zasadzie dla większości urządzeń agd biegunowość nie ma większego znaczenia, ale przy takiej elektronice jak ecoal ma.Wystarczy zwykła świecąca probówka za 2 złote i już wiadomo gdzie + a gdzie minus -..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 06.09.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Ale w 2instrukcji nie ma o tym żadnej wzmianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.09.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 mam zamiar podłączyć router wifi do sterownika..... proszę użytkowników takiego rozwiązania o info jakiej firmy macie routerki i w jakim trybie muszą pracować dziś zakupiłem 3 t ekogroszku 1 jest workowany u dilera, a 3 oryginalnie pakowane cena od 860 do 920 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 06.09.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Przy dobrze zrobionej instalacji do sterownika czarny przewód powinien być fazowy w instrukcji jest oznaczony (L). Sprawdź tak jak proponuje jorgo . Jeżeli przewody mają kolorystykę to czarny z lewej ;niebieski z prawej; żółto-zielony na środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.09.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 macie palniki i sterowniki pozwalające spalać miał, a kupujecie groszki. Po co? Pogromca miału pozdrawia pogromców groszków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 06.09.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Tylko lepiej to podłączać w czasie dnia i dobrze wyłączyć ten obwód bo nieźle kopie jak się dotkniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.09.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 cena od 860 do 920 zł Nie rób takiej kwaśnej miny, będzie jeszcze droższy i ciesz się że już masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 06.09.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Przy dobrze zrobionej instalacji do sterownika czarny przewód powinien być fazowy w instrukcji jest oznaczony (L). Sprawdź tak jak proponuje jorgo . Jeżeli przewody mają kolorystykę to czarny z lewej ;niebieski z prawej; żółto-zielony na środek. Jak napisałem ;jestem elektrykiem i nie piszcie mi jak zrobić instalację albo jak używać próbówki.Napisałem tylko,że tak nie powinno być.jargo.Myślę ,że nowoczesne telewizory mają nie gorszą elektronikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 06.09.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Dzisiaj w jednym z Łódzkich marketów był eko po 719 zł tona paczkowany. Na workach pisało "polski węgiel" 24 kJ.Wezmę na próbę i zobaczę co to jest warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts