Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Można prosić o odpowiedź na to pytanie?Nie wiem czy zainstalować czujnik wewnętrzny czy wystarczy Auraton ?

Już Ci pisałem, że można użyć Auratona jeżeli się go już posiada i chce jakoś ten "mebel" wykorzystać. Problem z tym, że Auraton wyśle tylko do sterownika eColal sygnał "jest za zimno" - grzej lub "już jest gorąco" - grzej słabiej. Oczywiście jaka temp. jest komfortowa w dzień i w nocy ustawiasz na Auratonie a jaka temp. na kotle jest odpowiednia do grzania i o ile ją obniżyć gdy kocioł ma grzać słabiej ustawiasz na sterowniku eCoal. Przy takim rozwiązaniu nie masz jednak podglądu w sterowniku i na wykresach na temp. w kontrolowanym pomieszczeniu i nie możesz na podstawie wykresów zaobserwować jaki jest rzeczywisty wpływ temp. zadanej na kotle na temp. w pomieszczeniu. Dlatego na pewno lepszym wyjściem jest czujnik temp. zwłaszcza,że jego koszt jest znikomy. A najlepszym moim zdaniem są zawory termostatyczne na grzejnikach. Ja tak mam zrobione a czujnik temp. wewnętrznej pełni tylko rolę kontrolną.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie. Jle muszę zostawic luzu od strony koszta żeby bezproblemowo wyjąć ślimak w razie np. uszkodzenia. W DTR-ce czytam że min 0,4 m wolnej przestrzeni. Ale nie piszą od czego mierzonej (koniec motoreduktora ?), a dodatkowo jesto zależne "od układu zabudowy", cokolwiek to znaczy. Ja usiebie mam ok. 60 cm od motoreduktora, pytanie czy przy awarii wystarczy to do wymiany ślimaka lub całego palnika?

Witam

Otóż zamierzam zakupić kocioł do domu. Znalazłem DWIE interesujące mnie oferty tj:

1.KOCIOŁ OGNIWO EKO PLUS

2.ELPRO PERFEKT EKO

Moc 25Kw. Prosiłbym bardzo o pomoc w wyborze kotła, ponieważ nie jest to wydatek na jeden sezon grzewczy. Dziękuje za wszelaką pomoc

Pozdrawiam

Witam

Otóż zamierzam zakupić kocioł do domu. Znalazłem DWIE interesujące mnie oferty tj:

1.KOCIOŁ OGNIWO EKO PLUS

2.ELPRO PERFEKT EKO

Moc 25Kw. Prosiłbym bardzo o pomoc w wyborze kotła, ponieważ nie jest to wydatek na jeden sezon grzewczy. Dziękuje za wszelaką pomoc

Pozdrawiam

To jest wątek o OGNIWO EKO PLUS dla użytkowników OGNIWO EKO PLUS.

Czego oczekujesz ... że będziemy się rozpisywać o jakimś ELPRO ???

Ja mam OGNIWO EKO PLUS 16kW i mogę go z czystym sumieniem polecić.

Też szukam kotła - ale myślę, że dopiero za jakieś 6 lat jak mi się moje monstrum rozleci. Chciałem tylko zaznaczyć jak bardzo nie cierpię stron www czy innych reklam jak ten ELPRO http://www.elpro-kotly.pl/pl/oferta/koty/perfekt-eko-mix-green gdzie nie pisze się wprost ani jaki kocioł ma palnik jaki ma sterownik, jaki podajnik i jaka dmuchawa czyli w sumie podstawowe dane, które powinno się wiedzieć. Inni producenci kotłów też tu nie są o wiele lepsi - nic tylko chcą złapać potencjalnych klientów ---- uf :) Edytowane przez czp01

Mam ściągnięte 2 instrukcje ecoala.1 ze strony OGNIWO BIECZ 2 ze strony esterowniki.pl W instrukcji Bieczowskiej jest napisane,że dla prawidłowej pracy sterownika należy podłączyć wtyczkę zasilania sterownika zgodnie z oznaczeniem tzn.konkretny bolec wtyczki powinien być podłączony do fazy napięcia prądu.Dla mnie elektryka jest to kompletna bzdura,bo jeżeli jest taki wymóg,to nie wolno stosować wtyczki sieciowej,tolko sterownik powinno podłączać się "na sztywno".Czy wy stosowaliście się do tego wymogu?

No powiem że ja mam właśnie tak zrobione na sztywno.... oddzielny obwód elektryczny zabezpieczony nadprądowo......

przy prądzie przemiennym w zasadzie dla większości urządzeń agd biegunowość nie ma większego znaczenia, ale przy takiej elektronice jak ecoal ma.

Wystarczy zwykła świecąca probówka za 2 złote i już wiadomo gdzie + a gdzie minus -.....

Przy dobrze zrobionej instalacji do sterownika czarny przewód powinien być fazowy w instrukcji jest oznaczony (L). Sprawdź tak jak proponuje jorgo . Jeżeli przewody mają kolorystykę to czarny z lewej ;niebieski z prawej; żółto-zielony na środek.

Jak napisałem ;jestem elektrykiem i nie piszcie mi jak zrobić instalację albo jak używać próbówki.Napisałem tylko,że tak nie powinno być.jargo.Myślę ,że nowoczesne telewizory mają nie gorszą elektronikę.