minertu 07.09.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Czyli co,zdemontować Auratona?Kurcze piec stoi w firmie więc taki Auraton ma swe zalety,obniża temp. w dni wolne od pracy(ustawiam raz i spokój) wiem że na eCoalu można to zrobić z domu przez sieć ale chyba nie ma opcji programowania na pory dni i tygodni.Może ktoś napisać jak dokładne zrobic tak by było dobrze.Jeśli trzeba wywalić tego Auratona to ok ale chciałbym być pewny. Wywalać go nie musisz ,można wypróbować prace z aurtonem,wtedy na sterowniku wybieramy regulator pokojowy i zaznaczamy opcję termostat.Aurton zacznie sterować pompą gdy będzie za chłodno lub za ciepło tak jak go sobie ustawisz. Jak zamontujesz czujnik pokojowy wtedy wszystkie te funkcje tygodniowe oraz strefy czasowy wybierasz w jego programatorze. Wypróbuj jaka opcja będzie lepsza czy na aurtonie czy na czujniku pokojowym i zachęcam do poczytania co potrafi ten sterownik na stronie producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 07.09.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 minertu mam jeszcze jedno pytanie, czy w E-coala pompę mieszającą można ustawić na pracę ciągłą ? Ponieważ mam zwór czterodrogowy i brak pompy mieszającej, zastanawiam sie czy pod wejście w sterowniku nie podpiąć pomp od podłogówki na rodzielaczach (2 szt.) i ustawić ich na pracę ciągłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.09.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 minertu mam jeszcze jedno pytanie, czy w E-coala pompę mieszającą można ustawić na pracę ciągłą ? Ponieważ mam zwór czterodrogowy i brak pompy mieszającej, zastanawiam sie czy pod wejście w sterowniku nie podpiąć pomp od podłogówki na rodzielaczach (2 szt.) i ustawić ich na pracę ciągłą? Pompę mieszającą ustawiasz jako podłogowa,spinasz obie pompy od podłogówki i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.09.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Pompę mieszającą ustawiasz jako podłogowa,spinasz obie pompy od podłogówki i jazda. Dziękuję, rozumiem że obie pompy podpinam pod wyjście zasilenia pompy mieszajacej na dole sterownika i zmieniam ustawienia w opcjach sterownika. Sory za dociekliwość ale ze mną tak jak "przy pierwszym razie" trzeba poprowadzić za rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.09.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dziękuję, rozumiem że obie pompy podpinam pod wyjście zasilenia pompy mieszajacej na dole sterownika i zmieniam ustawienia w opcjach sterownika. Sory za dociekliwość ale ze mną tak jak "przy pierwszym razie" trzeba poprowadzić za rękę Tak musisz spiąć obie pompy razem i połączyć tak aby jeden kabel z wtyczką wpiąć do sterownika w miejsce pompy mieszającej.W parametrach zaawansowanych przechodzimy do funkcja pompy mieszającej i wybieramy podłogowa.Do reszty dojdziesz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.09.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Tak musisz spiąć obie pompy razem i połączyć tak aby jeden kabel z wtyczką wpiąć do sterownika w miejsce pompy mieszającej.W parametrach zaawansowanych przechodzimy do funkcja pompy mieszającej i wybieramy podłogowa. Super, dziękuję za pomoc i pozdrawiam Do reszty dojdziesz sam. Gdyby było inaczej pozwolę sobie jeszcze skorzytstać z Twojej uprzejmości i o coś zapytać Dziś po południu zamierzamy uruchomić OE+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.09.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Tak musisz spiąć obie pompy razem i połączyć tak aby jeden kabel z wtyczką wpiąć do sterownika w miejsce pompy mieszającej.W parametrach zaawansowanych przechodzimy do funkcja pompy mieszającej i wybieramy podłogowa. Super, dziękuję za pomoc i pozdrawiam Gdyby było inaczej pozwolę sobie jeszcze skorzytstać z Twojej uprzejmości i o coś zapytać Dziś po południu zamierzamy uruchomić OE+ Nie widzę problemu ale zacznij po podłączeniu kotła od aktualizacji sterownika,w wersji 0.0.2.5 o ile się nie mylę nie ma jeszcze funkcji podłogowej. Ostatnia wersja testowa jest moim zdaniem najlepsza,znajdziesz ja na esterownik.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.09.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Ok, czyli dzisiejszy rozruch będzie przy spięciu na krótko z pominięciem sterownika. Dziękuję za uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.09.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Ok, czyli dzisiejszy rozruch będzie przy spięciu na krótko z pominięciem sterownika. Dziękuję za uzupełnienie. Nie musisz pomijać sterownika,ustaw pompę mieszającą jako cyrkulacyjna a pracę pompy na 60min, postoju 0min i gitara.Możliwości jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 08.09.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Nie musisz pomijać sterownika,ustaw pompę mieszającą jako cyrkulacyjna a pracę pompy na 60min, postoju 0min i gitara.Możliwości jest wiele. Przepraszam za pomyłkę,jak ustawisz cyrkulacyjną to później wejdź w programatory i zaznacz w jakich godz ma chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 08.09.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Ok, będę się uczył bezpośrednio na sterowniku, jak sie nie pogubie . Dziś mały lokalny finał, kilku lat starań producentów i pomysłodawców kotła i sterownika i mój w doborze pieca Zoaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 08.09.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam,Dzisiaj zacząłem montaż OE+ 16 kW i mam pierwsze pytanie do lepiej zorientowanych, a mianowicie gdzie należy umieścić czujnik temperatury podajnika? Czy jest jakieś specjalne miejsce bo nigdzie w opisie nie mogę znaleźć takiej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 08.09.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 u mnie jest na dole podajnika, mniej więcej w połowie pomiędzy dmuchawą a "gardłem" podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 08.09.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 U mnie w burnerze jest z tyłu na podajniku zaraz za dmuchawą taka mała rurka do, której wkłada się czujnik temp podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 08.09.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 u mnie jest na dole podajnika, mniej więcej w połowie pomiędzy dmuchawą a "gardłem" podajnika. Dzięki. Jutro jeszcze raz się przyjrzę i poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 09.09.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Kociołek odpalony, zawory bezpieczeństa odstrzelone >Mam pytanie włączył sie alarm -termik czujnika c.o. - co jest grane ? Bo dopiero uczę się jezyka kotła i jeszcze się nie rozumiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 09.09.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Panowie(i Panie jeśli są) ,czy może ktoś podrzucić schemat (dokładny)montażu czy należy się sztywno trzymać tego co na stronce Ogniwa,tam jest tylko schemat podłączenia kotła ogniwo Eko,nie ma Plusa.Czy schemat jest ten sam?Dzięki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly12 09.09.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Ja też podpinam się pod pytanie. I jeszcze jedno pytanie gdzie zamontować czujnik zewnętrzny a gdzie wewnętrzny i jakim przewodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 09.09.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Ja też podpinam się pod pytanie. I jeszcze jedno pytanie gdzie zamontować czujnik zewnętrzny a gdzie wewnętrzny i jakim przewodem? Czujnik zewnętrzny "na zewnątrz" a wewnętrzny "wewnątrz" "na zewnątrz" - na zewnątrz budynku w cieniu tak by słońce nie fałszowało temperatury zewnętrznej "wewnątrz" - wewnatrz budynku w reprezentatywnym pomieszczeniu (temeraturowo) w którym nie ma dużych skoków temperatury (np. klatka shodowa) - najlepiej jakiś pokój/salon dzienny kabel - dwużyłowy 0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 09.09.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Jeżeli masz lub planujesz kominek w salonie to nie polecam instalowania tam czujnika. Najlepiej żeby pomieszczenie nie było nasłonecznione (duże przeszklenie w salonie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts