Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie(i Panie jeśli są) ,czy może ktoś podrzucić schemat (dokładny)montażu czy należy się sztywno trzymać tego co na stronce Ogniwa,tam jest tylko schemat podłączenia kotła ogniwo Eko,nie ma Plusa.Czy schemat jest ten sam?

Dzięki.Pozdrawiam

Schemat jest ten sam,nie musisz się go sztywno trzymać ale wg zasady tam pokazanej aby to miało ręce i nogi.

Nie zapomnij o Umiejscowieniu czujnika powrotu aby był za wszystkimi powrotami do kotła.

Słuchajcie mam pytanie odnośnie czujnika powrotu, u mnie w kotle (RBR + ecoal + burner ) są dwa powroty jeden od c.o. drugi od c.w.u..

Obecnie c.w.u nie uruchomione i czujnik powrotu mam na powrocie c.o.

Czy jeśli uruchomię c.w.u. i chciałbym pompy od c.w.u używać też jako mieszającej to czujnik powrotu muszę umieścić ma powrocie od c.w.u.?

:)

No fakt pisałeś.. Gdybym miał jeden króciec-wpust w kotle to pewnie by tak hydraulik zrobił ale że były dwa to do jednego podpiął powrót z cwu a do drugiego co. Na obecną chwile nie będę tego przerabiał bo wygrzewam podłogówkę. Skoro ten sposób podłączenia powrotów jak u mnie jest zły to prawdopodobnie go zmienię.

Zapewne przekroczyłeś temp spalin .

Rzeczywiście troszkę popaliliśmy ;). Teraz będę uczył się rozmawiać ze sterownikiem. Paliło się bardzo fajnie i piec szybko osiągnął temperaturę. Z rzeczy o którch było pisane na forum to nieszczelność mocowania palnika (potrafi zadymić) Moim zdaniem powinno być uszczelnienie, jakaś "zaślepka" i docieplenie miejsca zmiany palnika. Śruba nóżki podajnika okazuje się za krótka, jeżeli chce się delikatnie podnieść kociołek na fundamencie. Uszczelka w zasobniku można rozważyć jej mocowane w klapie. Teraz jest na zasobniku i przy sypaniu węgla istnieje ryzyko jej uszkodzenia.

Ogólnie drobnostki ale wydaje mi się że są to rzeczy, które powinny zostać poprawione małym kosztem.

Pierwsze wrażenie jak pisałem pozytywne. W sobotę walczę dalej o uwagach i problemach jeżeli będą, będe pisał na bieżąco.

Ja swoje OE plus posadowiłem na granitowej płycie ,pod płyte dałem gumową matę,piec podniosłem o 5 cm,śrubę nóżki można wkręcić o 5 albo więcej cm.Co do uszczelniania ,podczas montażu palnik i zaślepke dałem na czerwony silikon,po mimo tego podczas pracy pieca czuć było dym,po kilku dniach zauważyłem że lekko dymi się na styku pieca z płytą granitową ,morze popiół wypełni te dziury i przestanie się dymić jak nie to objadę silikonem całą podstawę pieca.

No fakt pisałeś.. Gdybym miał jeden króciec-wpust w kotle to pewnie by tak hydraulik zrobił ale że były dwa to do jednego podpiął powrót z cwu a do drugiego co. Na obecną chwile nie będę tego przerabiał bo wygrzewam podłogówkę. Skoro ten sposób podłączenia powrotów jak u mnie jest zły to prawdopodobnie go zmienię.

Nie jest zły ale lepiej by było aby mierzył rzeczywisty powrót.Daj czujnik na powrocie CO a pompę CWU+mieszająca różnica będzie niewielka ale zawsze to różnica.

OEP 16kW odpalony. Może mi ktoś powiedzieć, czy dymienie z zasobnika (po jego otworzeniu) to normalka? Dymi strasznie, hydraulik stwierdził że tego nie ma w innych kotłach i boi się że może się zapalić w zasobniku.

Nic się nie zapali,to skutek ciągu po krótkim obiegu powietrza.Jak klapę szczelnie domkniesz to dym zostaje wyssany z niej i idzie w komin.

Ktos gdzies kiedys w tematcie o ogniwie napisał co trzeba uszczelnic. Nie pamietam już na której stronie a dużo ich jest. Mam OE+ 16, narazie uszczelniłem tą zaslepkę po przeciwnej stronie palnika. No i mam problem z domykaniem dolnych drzwiczek. To chyba Ty Minertu cos pisałes :)

Powinno sie uszczelnić jak zaślepkę tak podajnik.Co do drzwiczek to po paru dniach palenia same się wyrobić powinny.

Montaż kotła prawie zakończony i chciałbym podpytać Was o sposób mocowania czujników temperatury. Czujnik temperatury CWU mam włożony w specjalny otwór w bojlerze z tym, że ma on dość duży luz i zastanawiam się czy nie należałoby go jakoś zlikwidować. A czujnik temperatury powrotu wystarczy przymocować do rury metalowymi opaskami czy może lepszy byłby jakiś inny sposób?

Montaż kotła prawie zakończony i chciałbym podpytać Was o sposób mocowania czujników temperatury. Czujnik temperatury CWU mam włożony w specjalny otwór w bojlerze z tym, że ma on dość duży luz i zastanawiam się czy nie należałoby go jakoś zlikwidować. A czujnik temperatury powrotu wystarczy przymocować do rury metalowymi opaskami czy może lepszy byłby jakiś inny sposób?

Co do luzu czujnika CWU to zrób z cienkiej blaszki o szer trochę mniejszej jak czujnik i pofałduj ją aby po włożeniu czujnik dolegał na całej długości,co do reszty czujników to zrób z folii aluminiowej spożywczej osadzenie aby czujnik odbierał ciepło przynajmniej z połowy swojego obwodu (takie osadzenie) i zaizoluj otuliną do rur.

Co do luzu czujnika CWU to zrób z cienkiej blaszki o szer trochę mniejszej jak czujnik i pofałduj ją aby po włożeniu czujnik dolegał na całej długości,co do reszty czujników to zrób z folii aluminiowej spożywczej osadzenie aby czujnik odbierał ciepło przynajmniej z połowy swojego obwodu (takie osadzenie) i zaizoluj otuliną do rur.

Dzięki za podpowiedź. A mógłbyś doprecyzować jak zrobić to osadzenie do czujnika powrotu? Czy mam owinąć go folią i włożyć pod otulinę, czy przyłożyć czujnik do rury i owinąć folią razem z rurą i na to dać otulinę?

Ja swoje OE plus posadowiłem na granitowej płycie ,pod płyte dałem gumową matę,piec podniosłem o 5 cm,śrubę nóżki można wkręcić o 5 albo więcej cm.

U mnie jest OE+24 kW na profilach metalowych 5 cm i macie gumowej, śruba nóżki zasobnika jest za krótka. To pilkuś bo spokojnie można kupić dłuższą śrubę i ja spasować. Ale skutecznie można to dopieścić tak żeby nie było problemu w nowych kotłach, podobnie jak nóżki pieca i jego uszczelnie. Jeżeli profesjonalny kociłek c.o., to na fundamęcie tak żeby woda mu nie szkodziła. Jeżli chodzi o Elektro-System to bradzo dobry kontakt i miła rozmowa. Właściciel to naprwdę "kopalnia wiedzy" o sterownikiu i bardzo chętrnie sie nią dzieli. Walczymy dalej - czekam na czujnik.

Edytowane przez Regut1