Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak najlepiej ustawić kocioł na początku? Chciałem wygrzać podłogówkę i wczoraj na AUTO (kilkanaście godzin pracy, bez żadnego grzebania w sterowniku, poprostu odpaliłem i ognia) łyknął coś ze dwa wiadra ekogrochu, dużo trochę. Gdy temperatura była osiągnięta, podajnik dalej podpychał węgiel - muszę to jakoś poustawiać, te czasy podawania itd. Jakieś rady dla początkującego? Edytowane przez mario633

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak najlepiej ustawić kocioł na początku? Chciałem wygrzać podłogówkę i wczoraj na AUTO (kilkanaście godzin pracy, bez żadnego grzebania w sterowniku, poprostu odpaliłem i ognia) łyknął coś ze dwa wiadra ekogrochu, dużo trochę. Gdy temperatura była osiągnięta, podajnik dalej podpychał węgiel - muszę to jakoś poustawiać, te czasy podawania itd. Jakieś rady dla początkującego?

To co napisałeś to nie wiele mówi bo są wiadra i wiadra.Do póki domku nie wygrzejesz to spalanie będzie dużo większe.

Piec pracuje do osiągnięcia temp o 5stC powyżej zadanej.Co ważne eCoal tak steruje procesem spalania aby zjawisko podtrzymania występowało jak najrzadziej.

To co napisałeś to nie wiele mówi bo są wiadra i wiadra.Do póki domku nie wygrzejesz to spalanie będzie dużo większe.

Piec pracuje do osiągnięcia temp o 5stC powyżej zadanej.Co ważne eCoal tak steruje procesem spalania aby zjawisko podtrzymania występowało jak najrzadziej.

Hej,jutro dojedzie do mnie ,mam nadzieję :) OEP 25kW,rozmawiałem dziś z instalatorem,chciałem się dowiedzieć czy koleś da radę zainstalować mi ten kociołek.Niby wszystko wie ale jak mu powiedziałem że czujnik powrotu ma być max 20cm od pieca za wszystkimi powrotami to zaczął mi się gość trochę wymądrzać(jak to w Polsce,każdy wie wszystko he he)Tak więc bardzo proszę o schemat waszych ekstremalnie dobrych podłączeń,na co zwrócić uwagę przy instalacji,czy może pozostać w istniejącym układzie zamkniętym czy konieczny jest układ otwarty,czytałem i zdania są podzielone..Nie mam podłogówki,piec olejowy pozostanie na wypadek awarii,zbiornik 100l na wodę CWU z pompą.I teraz wymiennik ciepła jest konieczny do połączenia tych kotłów czy pompa będzie lepszym rozwiązaniem?Czy pozostawić sobie możliwość pracy obu układów na raz czy jedynie albo jeden albo drugi? Reszta na miedzianej instalacji no może nie najnowszych trendów typu listwa i każdy grzejnik osobno ale póki co tak musi zostać.Może kociołek nadrobi moje przepalone na oleju opałowym sterty złotówek to sobie zrobię instalację na nowo.

I jeszcze jedno,jak mieszacie miał z grochem,w jakiej proporcji i czy to ma sens jeśli chodzi o wydane fundusze?

Dzięki.

Jak najlepiej ustawić kocioł na początku? Chciałem wygrzać podłogówkę i wczoraj na AUTO (kilkanaście godzin pracy, bez żadnego grzebania w sterowniku, poprostu odpaliłem i ognia) łyknął coś ze dwa wiadra ekogrochu, dużo trochę. Gdy temperatura była osiągnięta, podajnik dalej podpychał węgiel - muszę to jakoś poustawiać, te czasy podawania itd. Jakieś rady dla początkującego?

OP z eCoalem to zupełnie inna bajka - ale miałem takie samo wrażenie jak uruchomiłem pierwszy raz swój kocioł - czyli moje żeliwne monstrum. Połykał ekogroszek tak szybko, że naprawdę zastanawiałem się gdzie tu jest sens takiego palenia i logika. Po jakimś czasie kocioł się udomowił i jest ok.

Dzisiaj popaliłem trochę na awaryjnym, trochę opału po budowie zostało :-D hydraulik straszył, żeby nie palić bo zagotuję itd. a tu miła niespodzianka - w trybie ręcznym sterownik uruchamia pompę CO (nie trzeba pamiętać :-D). Powyżej 60 stopni nawet nie da się ręcznie wyłączyć. Tylko jak temperatura spadnie chyba jej nie wyłącza, przynajmniej nie zaobserwowałem tego.

A tak BTW, gdzie znajdę PIN do ustawień zaawansowanych? Szukam w tych papierach i coś nie mogę namierzyć :-(

Edytowane przez mario633

A tak BTW, gdzie znajdę PIN do ustawień zaawansowanych? Szukam w tych papierach i coś nie mogę namierzyć :-(

Witaj,

PIN to 7492

tej i wielu innych ciekawych rzeczy można się dowiedzieć ze stronki Elektrosystemu - współtwórcy Ecoala.

http://ecoal.pl/?pd=faq

Pozdrawiam,

Tomek

Edytowane przez arrow00

No i przyjechał, nasz mały smok - Ogniwo Eko Plus 16 :D

minertu dzięki wielkie za pomoc i szybki proces od zamówienia do dostawy.. wedle życzeń klienta rzecz jasna..

Jakby ktoś jeszcze był zainteresowany zakupem - walcie do minertu na pw z prośbą o pomoc ;)

No proszę jak w miarę sprawnie poszło.

Mam pytanie, pewnie banalne ale wolę się upewnić. Czy żeby wygasić kocioł wystarczy tak po prostu wyłączyć sterownik czy też trzeba wykonać jeszcze jakieś inne czynności?

Tak z ciekawości to w moim starym sterowniku St37 - można było włączyć funkcję, która nazywa się "wygaszanie " - kocioł przestawał pracować, a pompki go wystudzały. Jakoś specjalnie z tej funkcji jednak nie korzystałem.

Mam pytanie, pewnie banalne ale wolę się upewnić. Czy żeby wygasić kocioł wystarczy tak po prostu wyłączyć sterownik czy też trzeba wykonać jeszcze jakieś inne czynności?

wg mnie tak po prostu go wyłączyć to nie bardzo, no chyba że na niskiej temp. chodził......

najlepiej odłączyć podajnik, przestanie podawać eko i już...;....

Przejrzałem teraz jeszcze raz ustawienia bruliego i faktycznie nie ma w sterowniku takiej opcji aby kocioł wygasić.

Faktycznie taka funkcjonalność była by użyteczna. Po włączeniu takiej opcji kocioł powinien przestać pracować czyli podawać ekogroszek i powinien wyłączyć nadmuch a załączyć pompki CO i CWU np. na 30 minut ( aby wychłodzic kocioł) i dopiero po tym czasie powinien przejść w stan wyłączenia - co by było bezpieczne. Chyba napisze na forum firmy aby się nad taką funkcjonalnością zastanowili.

Nie mam w tej chwili sterownika pod ręką ale jak patrzę na panel sterowania www bruliego https://esterownik.pl/remote/584 to wystarczy jedynie na panelu ustawić " TRYB RĘCZNY " i kocioł zgaśnie - jedynie nie będą chodzić ( chyba ) pompki CO i CWU aby go wystudzić. Jak kocioł nie ma jednak bardzo wysokiej temperatury to na pewno nic mu się nie stanie.

Mam pytanko trochę z innej beczki mianowicie to wygrzewanie podłogówki jest konieczne ? U mnie niestety tak się zadziało, że płytkarz był wcześniej niż kocioł i od jakiegoś miesiąca mam już wszędzie na podłogach gdzie podłogówka położone płytki, a kocioł będę odpalał dopiero pod koniec tygodnia...czy coś może się stać jeśli ta podłogówka nie jest wygrzana ? a ja teraz załącze kocioł i puszczę podłogówkę ?