Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie jestem pewien ale chyba jest możliwość ustawienia pracy na ruszcie awaryjnym.

Wtedy ładujesz do kotła jak do "trociaka" a regulator steruje pompkami i dmuchawą bez podajnika.

A to ciekawe. Jak pisałem wcześniej pompki w trybie ręcznym przy 60 stopniach załącza, ale dmuchawa by się jeszcze przydała :-D No chyba, że się da podajnik wyłączyć w trybie auto - ha, kabelek wyciągnąć? Edytowane przez mario633

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj odpaliłem kocioł i wydaje mi się, że czujnik temp. CO przekłamuje wskazania i to dość znacznie, bo o jakieś 8-10 st. I w związku z tym czy nie byłaby konieczna kalibracja czujników? Robiliście kalibrację u siebie a jeśli tak to w jaki sposób?

Wchodzisz w ustawienia z panela www.

@ minertu

Podglądam Twój kocioł na esterownik i widzę, że temp. CO masz ustawioną na 39 st. a po kliknięciu na nią pojawia się komunikat "temperatura zadana CO jest ustawiana automatycznie". Mógłbyś wyjaśnić skąd się bierze te 39 st. i jak to się ma do tego co jest napisane w instrukcji, że min. temp. CO może wynosić 42 st.?

@ minertu

Podglądam Twój kocioł na esterownik i widzę, że temp. CO masz ustawioną na 39 st. a po kliknięciu na nią pojawia się komunikat "temperatura zadana CO jest ustawiana automatycznie". Mógłbyś wyjaśnić skąd się bierze te 39 st. i jak to się ma do tego co jest napisane w instrukcji, że min. temp. CO może wynosić 42 st.?

Sterownik po osiągnięciu temp minimalnej sam sobie obniża temp.na 39stC.Moja minimalna to 45stC.

Odpaliłem kocioł we wtorek i zauważyłem, że gdy nie jest w podtrzymaniu to jakoś często włącza się podajnik i w związku z tym sporo opału przesypuje się do popielnika. Czy u Was też tak to wyglądało na początku i po prostu wystarczy odczekać aż kocioł ustabilizuje się i dostosuje do paliwa?

Jeszcze nie jestem, ale planuję w ten weekend podłączyć kocioł do sieci. A na razie będę obserwował, może spalanie się poprawi.

Jedno co jest ważne to nie zaglądaj przez drzwiczki co chwila jak się pali bo ster nigdy się nie ustawi.Jak masz podłączony piec z PC to podeślij jakieś screny z ustawieniami albo je normalnie opisz tutaj.