Gelo_26 13.09.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 czy konieczne... raczej zalecane u mnie płytkarz powiedział że jeśli mam możliwość to żebym grzał bo zawsze coś popęka na wylewce i rzeczywiście gdzie niegadzie lekko pękło i lepiej teraz gdy nie ma płytek niż po, no i w wygrzewaniu chodzi też o usuniecie wilgoci z posadzki. Według mnie nic nie powinno się stać powinieneś tylko powoli zwiększać temperaturę podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 13.09.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Wyłącz sterownik na wyłączniku,po każdym przejściu w tryb ręczny sterownik ponownie uczy się paliwa. Po zmianie paliwa w trybie letnim trzeba skrócić czas podtrzymania i stopniowo go wydłużać. Podglądam Twój kocioł na esterownik i widzę, że temp. CO masz ustawioną na 39 st. a po kliknięciu na nią pojawia się komunikat "temperatura zadana CO jest ustawiana automatycznie". Jak to się ma do tego co jest napisane w instrukcji, że min. temp. CO może wynosić 42 st.? I jaką ustawić temp. CO jeśli temp. CWU chciałbym ustawić na 45 st.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 13.09.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Poczytaj forum, np1 2Moim zdaniem też raczej nic nie powinno się dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 13.09.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Mam pytanie dotyczące automatycznego sterowania OE+ za pomocą czujników wewnętrznego i zewnętrznego. Może ktoś z doświadczonych posiadaczy to już ćwiczył na samej podłogówce, biorąc pod uwagę jej bezwładność i czas potrzebny do podbicia temperatury w pomieszczeniu? Mam układ mieszany z czego większość to podłogówka. Jak działa sterowanie takim układem w automacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 13.09.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 ja w sobotę odpaliłem swoją niebieską szesnastkę także stałem się kolejnym ogniwem na tym forum, liczę na wymianę informacji i doświadczeń, ja na razie nie podłączyłem czujnika temp. bo miałem model pieca z marca i tam był w zestawie tylko jeden, ale dziś zadzwoniłem do elektosystemu z zamiarem dokupienia, a tu miłe zaskoczenia Pan się sam zaoferował, że mi za friko prześle także brawo dla firmy za podejście do klienta na poziomie, jak tylko przyjdzie czujnik to się pochwalę.W sobote przepaliłem cały układ, piec się wypocił, w niedzielę przełączyłem na tryb lato; na razie wszystko śmiga jak należy. Palę naszym jaworznickim Jaretem 21kj, spala się na popiół bez spieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 13.09.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 , ale dziś zadzwoniłem do elektosystemu z zamiarem dokupienia, a tu miłe zaskoczenia Pan się sam zaoferował, że mi za friko prześle także brawo dla firmy za podejście do klienta na poziomie, jak tylko przyjdzie czujnik to się pochwalę. Miałem podobne doświadczenia. Dobrze to o nich świadczy, że potrafią zrozumieć sytuacje i budują relacje w dłuższej perspektywie. Dopiero uruchomiłem piec ale pierwsze wrażenie mam podobne, zaznaczam że nie paliłem paliwem kwalifikowanym, lecz groszkiem ze składu. Teraz zobaczymy jak będzie to wyglądało przy spalaniu w dłuższej perspektywie. Całą sytuacja przypomina mi jak w starych czasach przesiadałem sie z mojego malucha do używanego Vv. Przeskok technologiczny był dość spory i trzeba się było nauczyć nowego autka. Po pierwszej jeździe wiedziałem że do maluch już nigdy nie wróce Zobaczymy jak będzie w tym przypadku, po pierwszym sezonie eksploatacji. Czekam zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 13.09.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Witam..... wreszcie po "ciężkich mękach" dziś uruchomiłem zdalny dostęp do kotła.... https://esterownik.pl/sterownik/642 gdyby ktoś potrzebował rady co do ustawienia routera proszę pisać na priva jeszcze zostało mi podłączyć czujniki: wewnętrzny i zewnętrzny ale to już pikuś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 13.09.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Mam problem z moim eko plus. Dzisiaj wyłączyłem go do czyszczenia i po ponownym włączeniu sterownika silnik brzęczy i nie kręci ślimakiem. Czy mi coś zablokowało ślimak? Zawleczka jest cała, więc zastanawiam się, czy mogę wyjąć ślimak, aby przeczyścić, czy stracę gwarancję jak to zrobię sam? Czekam na Wasze sugestie. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 13.09.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) czy konieczne... raczej zalecane u mnie płytkarz powiedział że jeśli mam możliwość to żebym grzał bo zawsze coś popęka ... U mnie szwagier wogóle nie chciał kłaść płytek przed wygrzaniem podłogówek, kiedy wcześniej zrobił to u kogoś innego bo go nie posłuchali, wylewki popękały wraz z płytkami, elastyczny klej sopro nie pomógł A teraz już wiem że miał rację. Szczeliny dylatacyjne powiększyły się, pojawiają się pęknięcia, wylewki trochę pracują. Z innej beczki, jest jakakolwiek możliwość w ecoalu, żeby w trybie ręcznym jakoś cyklicznie uruchamiała się dmuchawa? Edytowane 13 Września 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.09.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Z innej beczki, jest jakakolwiek możliwość w ecoalu, żeby w trybie ręcznym jakoś cyklicznie uruchamiała się dmuchawa? Tak, paluchem. Tryb ręczny służy do rozpalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 13.09.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Tak, paluchem. Tryb ręczny służy do rozpalania. oj tam, oj tam palę narazie drewnem po budowie, a do rozpalania służą mi wióry ze stolarni he, he ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.09.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 oj tam, oj tam palę narazie drewnem po budowie, a do rozpalania służą mi wióry ze stolarni he, he ;-D A no to sobie pal,pal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.09.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Nie jestem pewien ale chyba jest możliwość ustawienia pracy na ruszcie awaryjnym.Wtedy ładujesz do kotła jak do "trociaka" a regulator steruje pompkami i dmuchawą bez podajnika.Ja mam taką możliwość na obecnych sterownikach ale z czystego lenistwa nie korzystam.Byłem zmuszony przez 3 doby tej zimy jak zdechł mi sterownik który otrzymałem jako wyposażenie fabryczne i tyle wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 13.09.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) Nie jestem pewien ale chyba jest możliwość ustawienia pracy na ruszcie awaryjnym. Wtedy ładujesz do kotła jak do "trociaka" a regulator steruje pompkami i dmuchawą bez podajnika. A to ciekawe. Jak pisałem wcześniej pompki w trybie ręcznym przy 60 stopniach załącza, ale dmuchawa by się jeszcze przydała No chyba, że się da podajnik wyłączyć w trybie auto - ha, kabelek wyciągnąć? Edytowane 13 Września 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.09.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Nie chce mi się szukać czy jest obsługa rusztu awaryjnego i nie chcę cię w błąd wprowadzać.Minertu przyjdzie z roboty to ci napisze a może inni ogniwofachowcy coś podpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 13.09.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 A to ciekawe. Jak pisałem wcześniej pompki w trybie ręcznym przy 60 stopniach załącza, ale dmuchawa by się jeszcze przydała No chyba, że się da podajnik wyłączyć w trybie auto - ha, kabelek wyciągnąć? Zadajesz tryb automatyczny + wyjmujesz zasilanie podajnika i to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prodi 13.09.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Czesc Dzisiaj skończyli mi przerabiać instalację po OP. Tak jak chciałem mam zawór zwrotny za pompą, ale na tym zaworze jest strzałka w dół skierowana w stronę pompy. Teraz nie wiem czy się pomylili czy tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 13.09.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Czesc Dzisiaj skończyli mi przerabiać instalację po OP. Tak jak chciałem mam zawór zwrotny za pompą, ale na tym zaworze jest strzałka w dół skierowana w stronę pompy. Teraz nie wiem czy się pomylili czy tak ma być Strzałka na zaworze zwrotnym wskazuje kierunek przepływu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 14.09.2011 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 A faktycznie....... fajna sprawa z tymi solarkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 14.09.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Wczoraj odpaliłem kocioł i wydaje mi się, że czujnik temp. CO przekłamuje wskazania i to dość znacznie, bo o jakieś 8-10 st. I w związku z tym czy nie byłaby konieczna kalibracja czujników? Robiliście kalibrację u siebie a jeśli tak to w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts