Wojtek159 19.09.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Aktualnie mój kociołek pracuje na 0.2.7.9, ostatnia (jak zawsze) wersja "beta" Możesz bez obaw go wgrać, ale osobiście polecam wstrzymać się jeszcze chwilkę, bo prawdopodobnie pojawi się jeszcze coś nowszego i bardziej funkcjonalnego. A tak w ogóle polecam odwiedzić http://esterownik.pl/forum, tam jest najwięcej informacji na temat softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 19.09.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 A dzięki...własnie czytałem trochę...to może poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 20.09.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 W końcu udało mi się na dobre uruchomić kocioł i mam nadzieję dołączyć do grona zadowolonych użytkowników ecoal’a:) Mój kocioł w sieci:https://esterownik.pl/remote/651 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 20.09.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 W końcu udało mi się na dobre uruchomić kocioł i mam nadzieję dołączyć do grona zadowolonych użytkowników ecoal’a:) Mój kocioł w sieci: https://esterownik.pl/remote/651 Masz wyłączony czujnik zewnętrzny czy go nie posiadasz,a jeśli wyłączony to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 20.09.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Czujnik zewnętrzny mam założony. Wyłączony jest czujnik wewnętrzny bo go jeszcze nie zamontowałem, ale zamierzam to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 20.09.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Witam, W ramach zapoznawania się z kotłem i sterownikiem mam do Was kilka pytań:1. w którym miejscu w ustawieniach sterownika mogę sprawdzić ( lub zmienić) czy wersja zainstalowanego oprogramowania jest dla konkretnego modelu kotła – w moim przypadku OE+ 16 kW,2. czy w trybie automatycznym dmuchawa schodzi z obrotami poniżej 40%..? .. mam wrażenie że daje za dużo powietrza, ale być może kocioł i sterownik za krótko pracowały. 3. które sterowanie w trybie automatycznym jest lepsze: za pomocą czujnika co czy czujnika pogodowego? Jutro mam zamiar wybrać z zasobnika węgiel, odkręcić go i odsunąć od kotła – zobaczyć jak to wygląda po kilkunastu godzinach pracy. Jak już odkręcę, to uszczelnię silikonem.Mój Burner ma 4 człony z 3 rzędami otworów nadmuchowych. Czy w takim zestawieniu zaklejać otwory silikonem, czy dać sobie z tym spokój? Edytowane 20 Września 2011 przez jorgo uzupelnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andi007 20.09.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Mam pytanka do wszystkich znawców tego pieca. 1. Jestem na 100 % zdecydowany na piec Ogniwo Eko Plus - tylko jeszcze nie wiem jaką wybrać moc 16 czy 25 kW ?Mój nowy dom ma powierzchnię 160 m2 + 30 m2 garaż i kotłownia. 2. Jaki zasobnik mam do niego kupić ? Moja rodzinka liczy 4 osoby. Sądzę, że wymiennik z jedną wężownicą o pojemności 200 l. powinien styknąć ?!(np.: firmy Galmet wymiennik 200 l - cena 1400 PLN). Chyba, że macie inny pomysł !?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andi007 20.09.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 I jeszcze jedno pytanie do Szanownych znawców tematu ? Czy można do tego piecyka podłączyć jakiś regulator pokojowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prodi 20.09.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 CzesćWydaje mi się, że lepszy będzie dwupłaszczowy, niż z wężownicą, szybciej pownien Ci nagrzewać wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.09.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Andi007 mam bojler 200 litrowy na 4 osobową rodzinkę a czasem nawet 5-cio osobową i jest nawet za duży - w każdym razie gorącej wody nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek159 20.09.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Witam, W ramach zapoznawania się z kotłem i sterownikiem mam do Was kilka pytań: 1. w którym miejscu w ustawieniach sterownika mogę sprawdzić ( lub zmienić) czy wersja zainstalowanego oprogramowania jest dla konkretnego modelu kotła – w moim przypadku OE+ 16 kW, 2. czy w trybie automatycznym dmuchawa schodzi z obrotami poniżej 40%..? .. mam wrażenie że daje za dużo powietrza, ale być może kocioł i sterownik za krótko pracowały. 3. które sterowanie w trybie automatycznym jest lepsze: za pomocą czujnika co czy czujnika pogodowego? ... Ogólnie to z kotłem jesteś już zapoznany ponad rok ... ) -- (jak widzę na tym forum:) Ad.1 Aby to sprawdzić najlepiej wgrać nowy soft beta np. 0.2.7.9. Tam w ust. zaawansowanych jest "czarno na białym" w "innych parametrach" Ad.2 U mnie schodzi do 36% POWTARZAM do 36 a nie 38%...? Ad.3 Nie ma czujnika CO, jest tylko ustawienie wartości temperatury CO. Logicznie patrząc czujnik pogodowy jest dynamiczną nastawą temperatury CO zależną od temp. zewnętrznej i własnego ustalenia krzywych grzania. To rozwiązanie wg mnie jest bardziej elastyczne i na pewno lepsze. Edytowane 20 Września 2011 przez Wojtek159 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 20.09.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) I jeszcze jedno pytanie do Szanownych znawców tematu ? Czy można do tego piecyka podłączyć jakiś regulator pokojowy ? Można podłączyć nawet termostat pokojowy. Można tez używać nastaw sterownika który będzie pilnował temperatury poprzez czujnik temp wewnętrznej-dostaniesz takie dwa razem z kotłem . Oba te czujniki są jednakowe można je stosować wewnątrz i na zewnątrz do pogodówki. Sterownik jest bardzo rozbudowany i ma wiele możliwości, myślę ze będziesz zadowolony.Pozdrawiam Edytowane 20 Września 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 20.09.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 1. Jeśli domek nowy i dobrze docieplony to 16ka wystarczy, bo nie podejrzewam żebyś chciał w tym garażu mieć tak ciepło jak w salonie. Ten kocioł w razie W da z siebie o wiele więcej niż 16kW. 2.Ja osobiście na 3 osoby mam 140 litrów z miedziana wężownicą zasobnik pionowy -temperaturę trzyma jak termos i wodę nagrzewa błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 21.09.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Witam,gdzie należy umieścić czujnik temp.podajnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 21.09.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Można podłączyć nawet termostat pokojowy. Można tez używać nastaw sterownika który będzie pilnował temperatury poprzez czujnik temp wewnętrznej-dostaniesz takie dwa razem z kotłem . Oba te czujniki są jednakowe można je stosować wewnątrz i na zewnątrz do pogodówki. Sterownik jest bardzo rozbudowany i ma wiele możliwości, myślę ze będziesz zadowolony.Pozdrawiam Ponawiam pytanie,czy zostawić regulator pogodowy typu Auraton 2005 (http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/46/ ) czy podłączyć czujnik wewnętrzny dostarczony z piecem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 21.09.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Nic nie zaklejaj. Tak ma być. Burnera się nie zakleja. Dopiero po sezonie, gdybyś ocenił, że Twój dom nie potrzebuje tak mocnego kotła - zapytaj ponownie. ok, dzięki za info Zawijan ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 21.09.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 WitamCzy zalecacie ocieplić czopuch w OEP wełną mineralną z folią, w moim przypadku ma on długość 40 cm podłączony idealnie prosto do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 21.09.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ja tak zrobiłem, jeszcze muszę dokończyć ale jestem ZA - ze względu na wychładzanie komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 21.09.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ja tak zrobiłem, jeszcze muszę dokończyć ale jestem ZA - ze względu na wychładzanie komina. Mógłbyś napisać gdzie masz umieszczony czujnik podajnika?Jest na niego jakieś dedykowane miejsce na obudowie?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly12 21.09.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Czujnik ma miejsce miedzy dmuchawą a silnikiem. Jest tam a przynajmniej powinna być śrubka z małym płaskownikiem pod który go przykręcasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts