Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aktualnie mój kociołek pracuje na 0.2.7.9, ostatnia (jak zawsze) wersja "beta" :)

Możesz bez obaw go wgrać, ale osobiście polecam wstrzymać się jeszcze chwilkę, bo prawdopodobnie pojawi się jeszcze coś nowszego i bardziej funkcjonalnego.

A tak w ogóle polecam odwiedzić http://esterownik.pl/forum, tam jest najwięcej informacji na temat softu.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

W ramach zapoznawania się z kotłem i sterownikiem mam do Was kilka pytań:

1. w którym miejscu w ustawieniach sterownika mogę sprawdzić ( lub zmienić) czy wersja zainstalowanego oprogramowania jest dla konkretnego modelu kotła – w moim przypadku OE+ 16 kW,

2. czy w trybie automatycznym dmuchawa schodzi z obrotami poniżej 40%..? .. mam wrażenie że daje za dużo powietrza, ale być może kocioł i sterownik za krótko pracowały.

3. które sterowanie w trybie automatycznym jest lepsze: za pomocą czujnika co czy czujnika pogodowego?

Jutro mam zamiar wybrać z zasobnika węgiel, odkręcić go i odsunąć od kotła – zobaczyć jak to wygląda po kilkunastu godzinach pracy. Jak już odkręcę, to uszczelnię silikonem.

Mój Burner ma 4 człony z 3 rzędami otworów nadmuchowych. Czy w takim zestawieniu zaklejać otwory silikonem, czy dać sobie z tym spokój?

Edytowane przez jorgo
uzupelnienie

Mam pytanka do wszystkich znawców tego pieca.

1. Jestem na 100 % zdecydowany na piec Ogniwo Eko Plus - tylko jeszcze nie wiem jaką wybrać moc 16 czy 25 kW ?

Mój nowy dom ma powierzchnię 160 m2 + 30 m2 garaż i kotłownia.

2. Jaki zasobnik mam do niego kupić ? Moja rodzinka liczy 4 osoby. Sądzę, że wymiennik z jedną wężownicą o pojemności 200 l. powinien styknąć ?!

(np.: firmy Galmet wymiennik 200 l - cena 1400 PLN). Chyba, że macie inny pomysł !?

Pozdrawiam.

Witam,

W ramach zapoznawania się z kotłem i sterownikiem mam do Was kilka pytań:

1. w którym miejscu w ustawieniach sterownika mogę sprawdzić ( lub zmienić) czy wersja zainstalowanego oprogramowania jest dla konkretnego modelu kotła – w moim przypadku OE+ 16 kW,

2. czy w trybie automatycznym dmuchawa schodzi z obrotami poniżej 40%..? .. mam wrażenie że daje za dużo powietrza, ale być może kocioł i sterownik za krótko pracowały.

3. które sterowanie w trybie automatycznym jest lepsze: za pomocą czujnika co czy czujnika pogodowego?

...

Ogólnie to z kotłem jesteś już zapoznany ponad rok ... :)) -- (jak widzę na tym forum:)

Ad.1 Aby to sprawdzić najlepiej wgrać nowy soft beta np. 0.2.7.9. Tam w ust. zaawansowanych jest "czarno na białym" w "innych parametrach"

Ad.2 U mnie schodzi do 36% POWTARZAM do 36 a nie 38%...?

Ad.3 Nie ma czujnika CO, jest tylko ustawienie wartości temperatury CO.

Logicznie patrząc czujnik pogodowy jest dynamiczną nastawą temperatury CO zależną od temp. zewnętrznej i własnego ustalenia krzywych grzania. To rozwiązanie wg mnie jest bardziej elastyczne i na pewno lepsze.

Edytowane przez Wojtek159

I jeszcze jedno pytanie do Szanownych znawców tematu ?

Czy można do tego piecyka podłączyć jakiś regulator pokojowy ?

Można podłączyć nawet termostat pokojowy. Można tez używać nastaw sterownika który będzie pilnował temperatury poprzez czujnik temp wewnętrznej-dostaniesz takie dwa razem z kotłem . Oba te czujniki są jednakowe można je stosować wewnątrz i na zewnątrz do pogodówki. Sterownik jest bardzo rozbudowany i ma wiele możliwości, myślę ze będziesz zadowolony.Pozdrawiam

Edytowane przez jack18

1. Jeśli domek nowy i dobrze docieplony to 16ka wystarczy, bo nie podejrzewam żebyś chciał w tym garażu mieć tak ciepło jak w salonie. Ten kocioł w razie W da z siebie o wiele więcej niż 16kW. 2.Ja osobiście na 3 osoby mam 140 litrów z miedziana wężownicą zasobnik pionowy -temperaturę trzyma jak termos i wodę nagrzewa błyskawicznie.

Można podłączyć nawet termostat pokojowy. Można tez używać nastaw sterownika który będzie pilnował temperatury poprzez czujnik temp wewnętrznej-dostaniesz takie dwa razem z kotłem . Oba te czujniki są jednakowe można je stosować wewnątrz i na zewnątrz do pogodówki. Sterownik jest bardzo rozbudowany i ma wiele możliwości, myślę ze będziesz zadowolony.Pozdrawiam

Ponawiam pytanie,czy zostawić regulator pogodowy typu Auraton 2005 (http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/46/ ) czy podłączyć czujnik wewnętrzny dostarczony z piecem?