Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze jedno pytanie czy czujniki tenperatury spalin ale i temperatury zewnetrznej Pogodowej i wewnetrznej pokojowej sa dostarzczane razem z piecem czy trzeba je samemu zakupic i zamontowac w piecu ??????

Wszystkie czujniki są dostarczane z kotłem z tym że wewnętrzny i zewnętrzny jest jeden,to są takie same czujniki ale drugi niestety musisz sobie dokupić.Chyba że się teraz zmieniło i dostarczają z dwoma czujnikami,bo w sumie taki czujnik to groszowe sprawy.

a czy eko plus 16kw można wyjać ruszt i palić bez rusztu nie zdejmując deflektora?

I jeszcz jedno czy prawy i lewy kocioł ma teraz znaczenie? wiem że palnik można zamontować z 2 stron.

W pierwszych wersjach plusa nie było żadnego deflektora,rolę deflektora pełnił ruszt segmentowy,w obecnych wersjach deflektor jest zespolony z rusztem.

Co znaczy prawy i lewy kocioł?zamawiasz z podajnikiem z której strony ci pasuje

I jeszcze jedna wątpliwość. Czy warto zostawić zawór mieszający 4 drogowy który obecnie mam i na wszelki wypadek dołożyć pompę mieszająca?

Chciałbym w okresach przejściowych nie schodzić z temperaturą na kotle poniżej 50 st, a w okresach pełnego grzania zostawić zawór odkręcony na max i wtedy pozwolić pracować pompie mieszającej.

Jestem na tropie kotła ze sterownikiem e.coal i mam dylemat jaki palnik wybrać?

Brucer ekoenergia czy burner-s?

Który jest lepszy?

Który wybrać?

Chce palić groszkiem i miałem.

I przy okazji mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś ma przekrój kotła rbr ekouniwersal?

dzieki i pozdrawiam

Brucer ekoenergia czy burner-s?

Widziałem obydwa jak pracują. Brucer jest dobry ale wybrałbym Burnera-S.

Daję większe możliwości manewru, ci co byli w Zabrzu wiedzą o czym piszę. Z resztą Zawijan już pisał w tym wątku, wystarczy się trochę cofnąć W razie nawet przypadkowego uszkodzenia nie trzeba wymieniać całego palnika tylko jeden segment.

Ja mam pytanie dla użytkowników kotła ogniwo eko plus bo się zastanawiam nad kupnem tego kotła lub kotła ogniwo eko 15 kw. Czy opłaca się dokładać do tego kotła 900 złotych. Kociół też ma mało miejsca na ruszcie awaryjnym tak jak ogniwo eko tylko że nie trzeba go montować. Czy kocioł ma tylko te cztery kanały wymiennika, te dwa zewnętrzne i dwa pod klapką czy na zdjęciach nie widać wszystkich.Jak patrzy się na inne kotły tej mocy to mają wiele więcej tych kanałów. Nawet jak się patrzy na kocioł ogniwo to wymiennik wydaje mi się że jest większy (przez całą szerokość kotła). Mam pytanie skąd można pobrać przekrój i dtr tego kotła bo strona ogniwa nie jest uaktualniona.

ZAWIJAN Mam pytanko jak wyglada temat gwarancji eko plusa 16 kw? Np. kupujac go na fuego, teraz temat montazu i odpalenia czy moge to zrobic sam czy tez mósi to zrobic rekomendowany instalator aby posiadac gwarancje na kocioł , a i czy moge gdzies zobaczyc ten kocioł na zywo w okolicach piły.

Gwarancje producenta posiadasz bez względu na to gdzie zakupisz.Możesz sam zamontować i odpalić nie tracąc przy tym gwarancji