Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak osiagnac taki wynik? skad tak dokladne obliczenia (czy sterownik Bruli pokazuje ilosc spalonego wegla?)

Tak Bruli ma licznik czasu pracy podajnika.

130kg ( zasobnik) = 650min pracy

przy 325 minutach podajnik podał 65kg eko groszku ( przy takim czasie liczyłem)

wystarczyło to na 24 doby czyli dzieląc 65kg na 24 doby wychodzi 2,7 kg

Można dojść do takich wyników zatrudniając do sterowania kotła najnowsze sterowniki, korzystając ze stref czasowych.

Tak Bruli ma licznik czasu pracy podajnika.

130kg ( zasobnik) = 650min pracy

przy 325 minutach podajnik podał 65kg eko groszku ( przy takim czasie liczyłem)

wystarczyło to na 24 doby czyli dzieląc 65kg na 24 doby wychodzi 2,7 kg

Można dojść do takich wyników zatrudniając do sterowania kotła najnowsze sterowniki, korzystając ze stref czasowych.

wedlug moich obliczen wyszlo 4.8 kg

325 min to 325/24 = 13,54 doby

65kg / 13,54 = okolo 4,8 kg na dobe

ale to i tak duzo lepszy wynik od mojego

moze podpowiedz jakie masz nastawy temp co i cwu

Witam

Mam już zamontowany kocioł OEP 25 Kw,kabelki podpięte,czopuch zamontowany wszystko cacy pięknie pompka podpięta Grundfos UPS 25-60 i mam pytanko gdy załączam piec (ON OFF) to pompka włącza się i cały czas pracuję gdy wejdę w panel sterowania Ecoal i chcę ją wyłączyć to nic to nie daję pompka cały czas pracuję ,dioda sygnalizująca pracę pompki działa prawidłowo wł.wył.Wmawiam sobie że wyłączy się jak nagrzeje się centralne do wymaganej temperatury.Choć jestem trochę zaniepokojony.

Czy tak powinno być,całe życie paliłem zwykłym kotłem zasypowym na cyrkulacji.

Bardzo proszę o poradę jeżeli ktoś znajdzie chwilkę czasu w natłoku obowiązków.

Pozdrawiam serdecznie.

A jak podpiąłeś pompkę i gdzie?

wedlug moich obliczen wyszlo 4.8 kg

325 min to 325/24 = 13,54 doby

65kg / 13,54 = okolo 4,8 kg na dobe

ale to i tak duzo lepszy wynik od mojego

moze podpowiedz jakie masz nastawy temp co i cwu

13,54 to jest czas w minutach jaki kocioł pracuje w ciągu doby.

Jeśli 65 kg starcza na 325 minut to znaczy, ze spala 0,2 kg na minutę.

Czyli 13,5 min x 0,2 kg to wychodzi 2,7 kg dziennie.

A jak podpiąłeś pompkę i gdzie?

Pompkę podpinał mi instalator i elektryk to co się dowiedziałem podobno padł "układ wykonawczy pompki" moduł wysłałem do ES,u bardzo miła i fachowa obsługa mają mi w grac najnowszy soft który będzie niebawem w necie,dam znać jak to się zakończy.

Wielkość zużycia opału to nie tylko piec i sterownik czy jakość opału .... ale zapotrzebowanie instalacji na ciepło jakie jest produkowane w piecu !

Do czego zmierzam , patrząc na wykresy na https://esterownik.pl/zdalny-dostep widać jak na dłoni jak wyglądało zapotrzebowanie na ciepło z pieca u niektórych użytkowników , praktycznie ZEROWE zużycie ciepłej wody - a co za tym idzie minimalne zapotrzebowanie na ciepło z pieca ! Wówczas piec pracuje wyłącznie na potrzymaniu przez 24 godziny i zużywa minimalną ilość paliwa .

ps.U mnie jest pięć osób i na miesiąc spalił OEP 25 kw ok 150-160 kg dobrego groszku .

Pozdrawiam

Właśnie się obudziłem, bo było mi za gorąco...w domciu prawie 24 stopnie....... zmieniłem tryb pracy kotła na lato.......ale niestety kocioł mi się wygasza ..... czy możecie powiedzieć dlaczego? czy nie powinienem zrobić uaktualnienia oprogramowania? Edytowane przez jorgo

Właśnie się obudziłem, bo było mi za gorąco...w domciu prawie 24 stopnie....... zmieniłem tryb pracy kotła na lato.......ale niestety kocioł mi się wygasza ..... czy możecie powiedzieć dlaczego? czy nie powinienem zrobić uaktualnienia oprogramowania?

Tak właśnie zrób,zaktualizuj go i w wolnym czasie ustawimy co trzeba.

Prawdopodobnie coś w węglu było i co jakiś czas wchodzi między ślimak a obudowę i blokuje czego skutkiem jest zerwana zawleczka. Kuzynce ostatnio co 2,3 dni cięło zawleczkę i dzwoniła do mnie co się dzieje.

Mówiłem żeby dokładnie sprawdzić bo pewnie jakaś niespodzianka znajduje się w rurze.

Upierali się że sprawdzali i nic nie ma a zawleczkę dalej systematycznie ścinało.

Wybrali węgiel z zasobnika i kręcąc ślimakiem w przeciwną stronę wykręcił się kawałek gwoździa krokwiaka.

Co jakiś czas wkręcał się między ślimak a rurę i trach.

Różne rzeczy można znaleźć w węglu.

Dwa lata temu zerwało mi zawleczkę i wtedy znalazłem w rurze całkiem dobry klucz oczkowy 13-kę.

Dzięki za radę Karoka. Wczoraj była akcja "ślimak", bo oczywiście znów zerwało zawleczkę, to już czwarty raz z rzędu. Pół dnia prawie straciliśmy na szukanie przyczyny, ale chyba znaleźliśmy. Zrobiłam jak pisałeś. Wybraliśmy węgiel z zasobnika. Na szczęście było go już mało. Potem kręciliśmy ślimakiem raz w jedną, raz w drugą stronę, a na koniec to już tylko do tyłu. Na początku kręcenia co jakiś czas ślimak się zacinał, ale potem przestał się zacinać i szedł równo. Przeglądając popiół z węglem, który wykręcił się ze ślimakiem znalazłam kawałek śrubki (zawleczki), krótszy niż 1 cm. Czy to możliwe, żeby tak mały przedmiot blokował ślimak do tego stopnia, że zrywało zawleczkę? Zresztą za kilka dni okaże się czy to było to, bo albo będzie dobrze, albo znów zerwie.

Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.

Jako tzw. "świeżynka" ma pytanie dotyczące podłączenia pieca OEP 25 kW. Na stronie Ogniwa widziałem schemat podłączenia z zastosowaniem pompy mieszającej. Znajomy posiada podłączenie pieca z zastosownaiem zaworu czterodrożnego. Dlatego mam pytanie co doświadczeni użytkownicy polecają (sugestie co do ewentualnej pompy) oraz w jaki sposób - czyli gdzie ją podpiąć do sterownika.

Z góry serdeczne dzięki

Pozdrawiam