Alk 25.09.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Odpaliłem wczoraj raz drugi moje ogniwo. Mam 2 spostrzeżenia:1. Przy zamkniętej pokrywie zasobnika wydobywał mi się z niego dym. Niewiele, może tyle co z papierosa ale jednak. W samym zasobniku było niewiele opału - miał.2. Górne drzwiczki. Przy dokładnym ich dociśnięciu uchwyt blokuje otwarcie środkowych drzwiczek. Może zbyt mocno dociskam? Miał rozpaliłem korą, po 10-15 minutach dmuchawy 30% przełączyłem na automat i wszystko odbyło się bez problemów. Kociołek się nieco tylko spocił. Dołączam zdjęcia rozpalonego kotła przy dmuchawie 56%, CO: 52 stopnie C. U mnie w obiegu jest około 220 litrów wody. http://img683.imageshack.us/img683/7024/img5694o.th.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/3094/img5695p.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.09.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Witam Właśnie nabyłem eko pls16kW Mam instalację na rurach 2" na zwykłym kotle na grawitacji wszystko było OK. przy temperaturze 40-70C Czy ogniwo będzie prawidłowo pracował na grawitacji jedynie z jedną pompą CW pracującą dodatkowo jako mieszająca? W automacie raczej na samej grawitacji będzie chodził źle.Wręcz fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.09.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Jako tzw. "świeżynka" ma pytanie dotyczące podłączenia pieca OEP 25 kW. Na stronie Ogniwa widziałem schemat podłączenia z zastosowaniem pompy mieszającej. Znajomy posiada podłączenie pieca z zastosownaiem zaworu czterodrożnego. Dlatego mam pytanie co doświadczeni użytkownicy polecają (sugestie co do ewentualnej pompy) oraz w jaki sposób - czyli gdzie ją podpiąć do sterownika. Z góry serdeczne dzięki Pozdrawiam Zamontuj zawór 4D ,jak masz CWU blisko pieca można pompę CWU uzyć również jako mieszającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 25.09.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Odpaliłem wczoraj raz drugi moje ogniwo. Mam 2 spostrzeżenia: 1. Przy zamkniętej pokrywie zasobnika wydobywał mi się z niego dym. Niewiele, może tyle co z papierosa ale jednak. W samym zasobniku było niewiele opału - miał. Dym przy zamkniętej klapie zasobnika nie powinien się wydobywać w ogóle - sprawdź czy uszczelka dobrze dolega - jak coś nie jest jak trzeba to reklamuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 25.09.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Zamontuj zawór 4D ,jak masz CWU blisko pieca można pompę CWU uzyć również jako mieszającą. minertu..... jest na to specjalna funkcja w sterowniku czy ręcznie trzeba ją załączać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.09.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 minertu..... jest na to specjalna funkcja w sterowniku czy ręcznie trzeba ją załączać? Jest taka funkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 26.09.2011 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Dlaczego niby ma źle chodzić, ja mam tak samo, żadnych pomp, zaworów itp i chodzi idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 26.09.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Ja od 10 września użytkuję niebieskiego więc czas na pierwsze krótkie podsumowanie, na razie wszystko działa jak należy, po rozpaleniu pierwszy dzień miał zadaną wyższą temp. żeby się wypocił i tak też zrobił, potem przeszedłem w tryb lato i przy bardzo małym odbiorze ciepła (2 wieczorne prysznice) bałem się że wygaśnie, bo już popiół siwiutki był, więc nerwowo przechodziłem w tryb ręczny żeby sprawdzić czy będzie żar i był. Później zaufałem niebieskiemu i radził sobie znakomicie rewelacyjnie trzyma żar. Ostatnie dni wieczorem przechodzę na tryb normalny i jak się nagrzewa w domciu to albo w nocy albo nad ranem w tryb lato. Na razie wszystko działa rewelacyjnie jestem pod wrażeniem pieca i sterownika, super możliwości. W sobotę było pierwsze czyszczenie, wyciorem przetarłem kanały pionowe otrzepałem zawirowywacze spalin, przeskrobałem komorę spalania i deflektor, wywaliłem popiół ( zapomniałem o czymś - jak tak to piszcie co jeszcze czyścić). Zapraszam do mojego esterownika - nazwa "ziemniak Jaworzno". Pozdrawiam wszystkich niebieskich piecopalaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregorioos 26.09.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Dlaczego niby ma źle chodzić, ja mam tak samo, żadnych pomp, zaworów itp i chodzi idealnie. Moje OEP 25kW wlasnie przyjechalo. Też mam stara instalacje pracujaca obecnie w grawitacji. I wlasnie sie zastanawiam czy montować pompę obiegową czy zostawić tak jak jest. Dlaczego Ty sie nie zdecydowales na pompe? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.09.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 (edytowane) Jak chodzi idealnie to tylko się cieszyć,nie wszystkie grawitacje są dobrze zrobione.Poza tym wydatek na pompę nie jest duży,odłączyć ją zawsze możesz niż później przerabiać instalację. Zastanawiam się czy w takim układzie wykorzystacie wszystkie walory sterownika.Jeżeli tak to zwracam honor Edytowane 26 Września 2011 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 26.09.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Moje OEP 25kW wlasnie przyjechalo. Też mam stara instalacje pracujaca obecnie w grawitacji. I wlasnie sie zastanawiam czy montować pompę obiegową czy zostawić tak jak jest. Dlaczego Ty sie nie zdecydowales na pompe? Pozdrawiam U mnie w domku piec będzie tylko spełniał rolę ogrzewania wody w kaloryferze w zimie, wcześniej miałem piec zębiec, ale niestety popsuł się, co do grawitacji to działała dobrze na starym zębcu i jak się okazało na Ogiwie Eko 15 też spisuje się nieźle pozatym nie potrzeba żadnych pomp, zaworów 3d itp jeśli tylko chcesz grzać grzejniki i masz starą instalację . Oprócz tego zawijan zapewnił, że będzie wszystko ładnie śmigać bo też obawiałem się że muszę wstawiać jakieś pompy, zawory itp, tutaj dowód: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=4829583#post4829583 Podłączenie pieca wcale trudne nie jest, ja musiałem niestety cały podajnik rozkrecić żeby wnieść do kotłowni, póżniej mocno skreciłem żeby żaden dym nie przechodził, uruchomiłem na 2 dni, śmigał aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 26.09.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 ...Ostatnie dni wieczorem przechodzę na tryb normalny i jak się nagrzewa w domciu to albo w nocy albo nad ranem w tryb lato. Na razie wszystko działa rewelacyjnie... Czy to oznacza, że oprócz trybu "normalny" - "lato" nic więcej nie zmieniasz w sterowniku? Konkretnie chodzi mi o temperaturę zadaną CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2011 26.09.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Mam jeszcze jedno pytanie. Na zaworze 3-drożnym mam jakieś pokrętło i podziałkę: I, II, III. Obecnie stoi na pozycji II.Czy jak zacznę puszczać ciepło na grzejniki, to mam zmienić pozycję tego pokrętła? Podobne pokrętła mam na pompach zarówno CO, jak i CWU. Czy ktoś się orientuje w jakich pozycjach powinny one być podczas grzania kaloryferów? Przepraszam, że może trochę nieskładnie się wyrażam, ale nie za bardzo się znam na tej terminologii i na tych instalacjach, ale mam nadzieję, że z pomocą forumowiczów nie zginę tej zimy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorb2 26.09.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Wsypałem 30 kg do zasobnika ogniwo eko plus 16kW i włączyłem ustawienia fabryczne by nagrzać podłogówkę przed kładzeniem fug ma posadzce parteru ok. 60 m2. Rano zasobnik był pusty. Proszę o odpowiedź czy nie za dużo spalił mi piec oraz jakie mogą być tego przyczyny oraz czy może ktoś mi podać ustawienia optymalne dla tego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Mam jeszcze jedno pytanie. Na zaworze 3-drożnym mam jakieś pokrętło i podziałkę: I, II, III. Obecnie stoi na pozycji II.Czy jak zacznę puszczać ciepło na grzejniki, to mam zmienić pozycję tego pokrętła? Podobne pokrętła mam na pompach zarówno CO, jak i CWU. Czy ktoś się orientuje w jakich pozycjach powinny one być podczas grzania kaloryferów? Przepraszam, że może trochę nieskładnie się wyrażam, ale nie za bardzo się znam na tej terminologii i na tych instalacjach, ale mam nadzieję, że z pomocą forumowiczów nie zginę tej zimy. Pozdrawiam. Tak, jak jest czym to się kręci. Służą te pokrętła do regulacji temperatury ( zawór 3D) i intensywności przepływu na pompach CO i CWU. W okresie przejściowym czyli jesień- wiosna miałabyś za gorąco w domu gdyby utrzymywać taką temp. jak na kotle w tym celu masz zamontowany zawór 3D. Jak masz za gorąco to ustawiasz go na 1, jeśli jest Ci za chłodno dajesz na 2 lub 3. Pokrętło na pompce CWU wystarczy na 1 zakres bo ta pompka goni wodę tylko po bojlerze. Bojler przeważnie jest zamontowany nie daleko kotła tak że nie musi pracować na większej mocy. Pokrętło na pompie CO ustawiasz w zależności od potrzeb tzn. jeśli zauważysz że grzejniki zamieszczone na piętrze i te które są w większej odległości od kotła nie są w całości dogrzane ( znacznie chłodniejsze dołem) to dajesz pokrętło na 2 bieg a jak jest jeszcze za mało to na 3. To tak w telegraficznym skrócie na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.09.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Wsypałem 30 kg do zasobnika ogniwo eko plus 16kW i włączyłem ustawienia fabryczne by nagrzać podłogówkę przed kładzeniem fug ma posadzce parteru ok. 60 m2. Rano zasobnik był pusty. Proszę o odpowiedź czy nie za dużo spalił mi piec oraz jakie mogą być tego przyczyny oraz czy może ktoś mi podać ustawienia optymalne dla tego pieca. Spokojnie chłopie jak ci to wszystko podeschnie i chatka trochę wygrzeje to i spalanie spadnie. Zaczekałbym z tymi spoinami bo z kaflami to już raczej musztarda po obiedzie. Lepiej niech to podeschnie żeby później nie pękało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.09.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Na zaworze ustawiasz temp.powrotu.Przestawiając na 1 obniżasz na3 podnosisz temp.Co do pompek.Tak samo zmieniasz obroty silnika,a co za tym idzie prędkość przepływu(obiegu) wody w instalacji.Moim zdaniem zawór zostaw jak jest.Pompki ustaw na 1.Jeśli gdzieś ci będzie nie dogrzewać to przestaw na 2.Musisz wiedzieć,że wyższe obroty to większe zużycie energi elektrycznej i nie kiedy większy hałas (szum)pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.09.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Przeglądałem wasze ustawienia pieców i zauważyłem,że prawie wszyscy macie ustawioną temp. CWU około 50 stopniC .Czy nie uważacie,żeto za mało.Wiem,że taka temp. do użytku wystarczy,ale czy nie obawiacie się legioneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.09.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Przeglądałem wasze ustawienia pieców i zauważyłem,że prawie wszyscy macie ustawioną temp. CWU około 50 stopniC .Czy nie uważacie,żeto za mało.Wiem,że taka temp. do użytku wystarczy,ale czy nie obawiacie się legioneli. Od 3 lat ma nie więcej jak 48 i jeszcze mnie nie zeżarły. Z tymi bakteriami to tak jak z Yeti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szekspir 26.09.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Przeglądałem wasze ustawienia pieców i zauważyłem,że prawie wszyscy macie ustawioną temp. CWU około 50 stopniC .Czy nie uważacie,żeto za mało.Wiem,że taka temp. do użytku wystarczy,ale czy nie obawiacie się legioneli. Witam Jako że to mój pierwsze wystąpienie w temacie Ogniwo Eko Plus To chciałbym się przywitać! Od paru dni użytkuję OEP 25. Piecyk hula super. Na razie jestem na etapie testowania. Jednak nurtuje mnie też pytanie odnośnie Legionelli. Czy nie powinno odkażać się co jakiś czas bojlera poprzez (automatyczny) wzrost temperatury bojlera powyżej 70 C? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts