jorgo 27.09.2011 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witam Jako że to mój pierwsze wystąpienie w temacie Ogniwo Eko Plus To chciałbym się przywitać! Od paru dni użytkuję OEP 25. Piecyk hula super. Na razie jestem na etapie testowania. Jednak nurtuje mnie też pytanie odnośnie Legionelli. Czy nie powinno odkażać się co jakiś czas bojlera poprzez (automatyczny) wzrost temperatury bojlera powyżej 70 C? Pozdrawiam! Dla spokojności sumienia można sobie tak zrobić raz na 10 dni...... należy pamiętać jednocześnie że legionella rozwija się w wodzie zastanej....jeśli wodę użytkuje 3-4 osoby w domu codziennie i jest wymiana cwu w zasobniku, to nie ma w sumie warunków do rozwoju tej bakterii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 27.09.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Czy to oznacza, że oprócz trybu "normalny" - "lato" nic więcej nie zmieniasz w sterowniku? Konkretnie chodzi mi o temperaturę zadaną CO. zmieniam tylko temp. CO (zmieniłem w zaawansowanych wartość minimalną na 42'C bo tyle na razie wystarczy) i CWU (jak mam wieksze zapotrzebowanie na wodę to ją troszkę bardziej dogrzewam; a tak to piec sam śmiga. Muszę jeszcze czujniki zew. i wew. założyć może poprawi to ekonomię spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 27.09.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witam serdecznie,Czy mogę zastosować do czujnika wew i zew przewód typu drut 0,5 czy musi być linka od 0,25 do 0,5Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 27.09.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witam serdecznie, Czy mogę zastosować do czujnika wew i zew przewód typu drut 0,5 czy musi być linka od 0,25 do 0,5 Pozdrawiam linka też - moim zdaniem - może być dziś aktualizacja softu ecoala na wersję 0.2.7.11 dostałem maila że najnowsza wersja będzie dostępna w tym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 27.09.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 linka też - moim zdaniem - może być Też mi się wydaje tylko sprzedawca mi powiedział że szybciej może mi pęknąć i wtedy trzeba cały odcinek wymienić na nowy i tu jest dylemat u nas w Starachowicach b.trudno kupić przewód 0,25 (: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 27.09.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 (edytowane) Witam serdecznie, Czy mogę zastosować do czujnika wew i zew przewód typu drut 0,5 czy musi być linka od 0,25 do 0,5 Pozdrawiam Poszukaj u siebie w miejscowości firmy instalujące alarmy ( YTDY 2x0,5 lub najczęściej spotykany YTDY 6x0,5 ), możesz zastosować w ostateczności skrętkę komputerową FTP najtańszą jaką znajdziesz. Zabezpiecz odcinek na zewnątrz domu od promieni słonecznych. Edytowane 27 Września 2011 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 27.09.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Poszukaj u siebie w miejscowości firmy instalujące alarmy ( YTDY 2x0,5 lub najczęściej spotykany YTDY 6x0,5 ), możesz zastosować w ostateczności skrętkę komputerową FTP najtańszą jaką znajdziesz. Zabezpiecz odcinek na zewnątrz domu od promieni słonecznych. Dzięki kolego tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 27.09.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witam,jestem w trakcie montażu OEP 25 i mam pytanko.Czy zamiast pompy mieszającej można zastosować zawór trójdrożny?I jak to zadziała z czujnikiem powrotu.Został mi taki zawór z poprzedniej instalacji i zastanawiam się czy zda egzamin w miejscu pompy mieszającej.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregorioos 27.09.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 A tak wogóle to chciałbym podziękować kol. Minertu za udany zakup Gdyby ktoś jeszcze chciał kupić kocioł - polecam! Kocioł na razie cieszy oko i czeka na instalacje (prawdopodobnie w przyszłym tygodniu). Jak uruchomię to podzielę się wrażeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gremon 28.09.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witam serdecznie, Czy mogę zastosować do czujnika wew i zew przewód typu drut 0,5 czy musi być linka od 0,25 do 0,5 Pozdrawiam Witam. Wszystkie potrzebne przewody elektryczne znajdziecie na Allegro sprzedawca SPEC-KABLE. Kupowałem i polecam. Możliwość kupna mb a nie całej rolki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro13 28.09.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witam wszystkich i pozdrawiam z (czeskiego) Slaska. Kociol (OE+25kW) przyloczony i juz smiga...w Czechach na polskim groszku... Teraz mam tylko jedno pytanie.Kto za mnie bedzie recznie palil reszte starego wegla i drewna,bo mnie juz na to nie namowicie :-/ W sprawie kabli do czujnikow - nie jest wazne jaki kabel dolaczycie,chyba ze cienki zle sie laczy.Ja w domu znalazlem stary cieniusieńki kablik od telefonu i tez dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 28.09.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witam wszystkich i pozdrawiam z (czeskiego) Slaska. Kociol (OE+25kW) przyloczony i juz smiga...w Czechach na polskim groszku... Teraz mam tylko jedno pytanie.Kto za mnie bedzie recznie palil reszte starego wegla i drewna,bo mnie juz na to nie namowicie :-/ W sprawie kabli do czujnikow - nie jest wazne jaki kabel dolaczycie,chyba ze cienki zle sie laczy.Ja w domu znalazlem stary cieniusieńki kablik od telefonu i tez dziala. A skad dokładnie jesteś,pracowałem w Czechach 10lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro13 28.09.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 (edytowane) Spoza Wisly - dokladnie Jablunkov edit: 2 Minertu - teraz patrze do Googla ze mieszkamy niedaleko siebie.Swiat jest maly... Edytowane 29 Września 2011 przez pedro13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly12 29.09.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witam wszystkich. Chciałem się podzielić z wami kilkoma spostrzerzeniami odnośnie oep 16kw. Użytkuję go od 2 tyg. i mam kilka małych zastrzeżeń.1. Połączenie podajnika z piecem nie jest uszczelnione.2. Zaślepka z drugiej strony pieca nie ma żadnej uszczelki i z tym miałem problem bo podczas rozpalania dymiło mi się z tej strony. Uszczelniłem silikonem.3. Przy połączeniu zasobnika z podajnikiem wprawdzie jest tam uszczelka ale śruby tam zastosowane były za długie przez co zasobnik nie mógłbyć dokręcony do podajnika prawidłowo i podczas rozpalania dymiło się troszkę.4. Brak miejsca na czujnik temp powrotu. trzeba go samemu zamontować na taśmę czy opaskę.5. Drugie drzwiczki otwieramy po uprzednim uchyleniu drzwiczek górnych.Nie są to uciążliwe rzeczy do usunięcia ale niestety na jakości wykonania to oni się nie popisali ale to jjest tylko moja opinia. Poza tym piec działa bez najmniejszych problemów, węgiel spala się bez problemów nawet spróbowałem palić owsem i spalał się elegancko. Mam jedno pytanie. Czy połączenie czopucha z kominem należy izolować ( tak jest w instrukcji ) ale jeżeli izoluję się tę rurę tylko żeby nikt się nie oparzył ponieważ spaliny mają wysoką temp. to ja nie chciałbym jej izolować. Po co jeżeli możesz wykorzystać to do ogrzania kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 29.09.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Witam wszystkich. Chciałem się podzielić z wami kilkoma spostrzerzeniami odnośnie oep 16kw. Użytkuję go od 2 tyg. i mam kilka małych zastrzeżeń. 1. Połączenie podajnika z piecem nie jest uszczelnione. 2. Zaślepka z drugiej strony pieca nie ma żadnej uszczelki i z tym miałem problem bo podczas rozpalania dymiło mi się z tej strony. Uszczelniłem silikonem. 3. Przy połączeniu zasobnika z podajnikiem wprawdzie jest tam uszczelka ale śruby tam zastosowane były za długie przez co zasobnik nie mógłbyć dokręcony do podajnika prawidłowo i podczas rozpalania dymiło się troszkę. 4. Brak miejsca na czujnik temp powrotu. trzeba go samemu zamontować na taśmę czy opaskę. 5. Drugie drzwiczki otwieramy po uprzednim uchyleniu drzwiczek górnych. Nie są to uciążliwe rzeczy do usunięcia ale niestety na jakości wykonania to oni się nie popisali ale to jjest tylko moja opinia. Poza tym piec działa bez najmniejszych problemów, węgiel spala się bez problemów nawet spróbowałem palić owsem i spalał się elegancko. Mam jedno pytanie. Czy połączenie czopucha z kominem należy izolować ( tak jest w instrukcji ) ale jeżeli izoluję się tę rurę tylko żeby nikt się nie oparzył ponieważ spaliny mają wysoką temp. to ja nie chciałbym jej izolować. Po co jeżeli możesz wykorzystać to do ogrzania kotłowni. Ad.1 i Ad. 2 Było na tym forum ze "100 razy" żeby uszczelniać silikonem z obu stron. Ale fakt powinna być o tym informacja w instrukcji montażu, nie każdy czyta forum Ad. 3 Montuje się do rury powrotnej, najlepiej jak najbliżej powrotu w kotle. Dwie opaski samozaciskowe + trochę foli aluminiowej + kawałek otuliny na rury z polietylenu - razem będzie ze ... dwa złote Ad. 4 Cóż taka jego uroda, w 16kW drzwiczki są tuż obok siebie i stąd ten problem, w 25kW chyba drzwiczki są od siebie odsunięte (większe gabaryty kotła) i tam już nie powinien występować ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 29.09.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 U mnie w 25 Kw drzwiczki są Ok,ja jeszcze ociepliłem sobie czopuch,uszczelniłem silikonem z obu stron a tam gdzie jest zaślepka dodatkowo ociepliłem wełną mineralną i przykręciłem dodatkowymi śrubami.Wszystko jest na forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.09.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Spoza Wisly - dokladnie Jablunkov edit: 2 Minertu - teraz patrze do Googla ze mieszkamy niedaleko siebie.Swiat jest maly... No byłem w Jablunkovie na Mostach kiedyś.Mieszkam 20km od Karviny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 30.09.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Witam wszystkich,Dostępna jest nowa wersja programu do sterownia eCoal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.09.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 eCoalowcy fajnie się mają bo jest nowa wersja programu - a niestety o brulim firma chyba zapomniała bo miała być nowa wersja softu do rozpoczęcia sezonu a to tuż tuż a na stronie esterownika jakos nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.09.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 eCoalowcy fajnie się mają bo jest nowa wersja programu - a niestety o brulim firma chyba zapomniała bo miała być nowa wersja softu do rozpoczęcia sezonu a to tuż tuż a na stronie esterownika jakos nic nie widać. Nie denerwuj się, jak obiecali to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts