Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jako że to mój pierwsze wystąpienie w temacie Ogniwo Eko Plus To chciałbym się przywitać! Od paru dni użytkuję OEP 25. Piecyk hula super. Na razie jestem na etapie testowania. Jednak nurtuje mnie też pytanie odnośnie Legionelli. Czy nie powinno odkażać się co jakiś czas bojlera poprzez (automatyczny) wzrost temperatury bojlera powyżej 70 C?

Pozdrawiam!

Dla spokojności sumienia można sobie tak zrobić raz na 10 dni...... należy pamiętać jednocześnie że legionella rozwija się w wodzie zastanej....jeśli wodę użytkuje 3-4 osoby w domu codziennie i jest wymiana cwu w zasobniku, to nie ma w sumie warunków do rozwoju tej bakterii

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy to oznacza, że oprócz trybu "normalny" - "lato" nic więcej nie zmieniasz w sterowniku? Konkretnie chodzi mi o temperaturę zadaną CO. :wiggle:

zmieniam tylko temp. CO (zmieniłem w zaawansowanych wartość minimalną na 42'C bo tyle na razie wystarczy) i CWU (jak mam wieksze zapotrzebowanie na wodę to ją troszkę bardziej dogrzewam; a tak to piec sam śmiga. Muszę jeszcze czujniki zew. i wew. założyć może poprawi to ekonomię spalania.

Witam serdecznie,

Czy mogę zastosować do czujnika wew i zew przewód typu drut 0,5 czy musi być linka od 0,25 do 0,5

Pozdrawiam

Poszukaj u siebie w miejscowości firmy instalujące alarmy ( YTDY 2x0,5 lub najczęściej spotykany YTDY 6x0,5 ), możesz zastosować w ostateczności skrętkę komputerową FTP najtańszą jaką znajdziesz.

Zabezpiecz odcinek na zewnątrz domu od promieni słonecznych.

Edytowane przez Andrzej_M_

Poszukaj u siebie w miejscowości firmy instalujące alarmy ( YTDY 2x0,5 lub najczęściej spotykany YTDY 6x0,5 ), możesz zastosować w ostateczności skrętkę komputerową FTP najtańszą jaką znajdziesz.

Zabezpiecz odcinek na zewnątrz domu od promieni słonecznych.

Dzięki kolego tak zrobię :)

Witam wszystkich i pozdrawiam z (czeskiego) Slaska.

Kociol (OE+25kW) przyloczony i juz smiga...w Czechach na polskim groszku... :-)

Teraz mam tylko jedno pytanie.Kto za mnie bedzie recznie palil reszte starego wegla i drewna,bo mnie juz na to nie namowicie :-/

W sprawie kabli do czujnikow - nie jest wazne jaki kabel dolaczycie,chyba ze cienki zle sie laczy.Ja w domu znalazlem stary cieniusieńki kablik od telefonu i tez dziala.

Witam wszystkich i pozdrawiam z (czeskiego) Slaska.

Kociol (OE+25kW) przyloczony i juz smiga...w Czechach na polskim groszku... :-)

Teraz mam tylko jedno pytanie.Kto za mnie bedzie recznie palil reszte starego wegla i drewna,bo mnie juz na to nie namowicie :-/

W sprawie kabli do czujnikow - nie jest wazne jaki kabel dolaczycie,chyba ze cienki zle sie laczy.Ja w domu znalazlem stary cieniusieńki kablik od telefonu i tez dziala.

A skad dokładnie jesteś,pracowałem w Czechach 10lat :)

Witam wszystkich. Chciałem się podzielić z wami kilkoma spostrzerzeniami odnośnie oep 16kw. Użytkuję go od 2 tyg. i mam kilka małych zastrzeżeń.

1. Połączenie podajnika z piecem nie jest uszczelnione.

2. Zaślepka z drugiej strony pieca nie ma żadnej uszczelki i z tym miałem problem bo podczas rozpalania dymiło mi się z tej strony. Uszczelniłem silikonem.

3. Przy połączeniu zasobnika z podajnikiem wprawdzie jest tam uszczelka ale śruby tam zastosowane były za długie przez co zasobnik nie mógłbyć dokręcony do podajnika prawidłowo i podczas rozpalania dymiło się troszkę.

4. Brak miejsca na czujnik temp powrotu. trzeba go samemu zamontować na taśmę czy opaskę.

5. Drugie drzwiczki otwieramy po uprzednim uchyleniu drzwiczek górnych.

Nie są to uciążliwe rzeczy do usunięcia ale niestety na jakości wykonania to oni się nie popisali ale to jjest tylko moja opinia. Poza tym piec działa bez najmniejszych problemów, węgiel spala się bez problemów nawet spróbowałem palić owsem i spalał się elegancko.

Mam jedno pytanie. Czy połączenie czopucha z kominem należy izolować ( tak jest w instrukcji ) ale jeżeli izoluję się tę rurę tylko żeby nikt się nie oparzył ponieważ spaliny mają wysoką temp. to ja nie chciałbym jej izolować. Po co jeżeli możesz wykorzystać to do ogrzania kotłowni.

Witam wszystkich. Chciałem się podzielić z wami kilkoma spostrzerzeniami odnośnie oep 16kw. Użytkuję go od 2 tyg. i mam kilka małych zastrzeżeń.

1. Połączenie podajnika z piecem nie jest uszczelnione.

2. Zaślepka z drugiej strony pieca nie ma żadnej uszczelki i z tym miałem problem bo podczas rozpalania dymiło mi się z tej strony. Uszczelniłem silikonem.

3. Przy połączeniu zasobnika z podajnikiem wprawdzie jest tam uszczelka ale śruby tam zastosowane były za długie przez co zasobnik nie mógłbyć dokręcony do podajnika prawidłowo i podczas rozpalania dymiło się troszkę.

4. Brak miejsca na czujnik temp powrotu. trzeba go samemu zamontować na taśmę czy opaskę.

5. Drugie drzwiczki otwieramy po uprzednim uchyleniu drzwiczek górnych.

Nie są to uciążliwe rzeczy do usunięcia ale niestety na jakości wykonania to oni się nie popisali ale to jjest tylko moja opinia. Poza tym piec działa bez najmniejszych problemów, węgiel spala się bez problemów nawet spróbowałem palić owsem i spalał się elegancko.

Mam jedno pytanie. Czy połączenie czopucha z kominem należy izolować ( tak jest w instrukcji ) ale jeżeli izoluję się tę rurę tylko żeby nikt się nie oparzył ponieważ spaliny mają wysoką temp. to ja nie chciałbym jej izolować. Po co jeżeli możesz wykorzystać to do ogrzania kotłowni.

Ad.1 i Ad. 2 Było na tym forum ze "100 razy" żeby uszczelniać silikonem z obu stron. Ale fakt powinna być o tym informacja w instrukcji montażu, nie każdy czyta forum :-)

Ad. 3 Montuje się do rury powrotnej, najlepiej jak najbliżej powrotu w kotle. Dwie opaski samozaciskowe + trochę foli aluminiowej + kawałek otuliny na rury z polietylenu - razem będzie ze ... dwa złote :-)

Ad. 4 Cóż taka jego uroda, w 16kW drzwiczki są tuż obok siebie i stąd ten problem, w 25kW chyba drzwiczki są od siebie odsunięte (większe gabaryty kotła) i tam już nie powinien występować ten problem.