czp01 30.09.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 No jakoś chyba wytrzymam ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 01.10.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Panowie mam problem z czujnikiem CWU.Czujnik podłączony prawidłowo,wskazuje temperaturę ale jak tylko włożyć go do gniazda w zbiorniku ciepłej wody zaczyna pokazywać jakąś temperaturę -200 stopni,potem temp leci w dół i pokazuje się error.Tak się dzieje gdy czujnik zetknie się z czymkolwiek metalowym.Kabel czujnika przedłużyłem 2 przewodami ze skrętki internetowej to ta sama grubość przewodu.Czujnik działa ale po zetknięciu z metalem wariuje.Pomocyyy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.10.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Panowie mam problem z czujnikiem CWU.Czujnik podłączony prawidłowo,wskazuje temperaturę ale jak tylko włożyć go do gniazda w zbiorniku ciepłej wody zaczyna pokazywać jakąś temperaturę -200 stopni,potem temp leci w dół i pokazuje się error.Tak się dzieje gdy czujnik zetknie się z czymkolwiek metalowym.Kabel czujnika przedłużyłem 2 przewodami ze skrętki internetowej to ta sama grubość przewodu.Czujnik działa ale po zetknięciu z metalem wariuje.Pomocyyy! Odłacz kabel i sprawdź czujnik ,jak działa to możliwe,że ma jakieś przebicie kabel który dołożyłes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 01.10.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Odłacz kabel i sprawdź czujnik ,jak działa to możliwe,że ma jakieś przebicie kabel który dołożyłes. Ja bym rozpoczął od sprawdzenia poprawności instalacji elektrycznej w domu. Czy jest z oddzielnym obwodem ochronnym. Następnie sprawdziłbym czy jest prawidłowo podłączony kocioł do tej instalacji elektrycznej. Może się zdarzyć, że ktoś w domu wykorzystuje instalacje grzewczą do uziemienia jakiś urządzeń elektrycznych lub któreś z urządzeń jest uszkodzone ( np. grzałka w zasobniku CWU ) A najlepiej jak sprawdziła by to osoba kompetentna. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.10.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ja bym rozpoczął od sprawdzenia poprawności instalacji elektrycznej w domu. Czy jest z oddzielnym obwodem ochronnym. Następnie sprawdziłbym czy jest prawidłowo podłączony kocioł do tej instalacji elektrycznej. Może się zdarzyć, że ktoś w domu wykorzystuje instalacje grzewczą do uziemienia jakiś urządzeń elektrycznych lub któreś z urządzeń jest uszkodzone ( np. grzałka w zasobniku CWU ) A najlepiej jak sprawdziła by to osoba kompetentna. Pozdrawiam Andrzej Niby tak ale robi to tylko 1 czujnik a nie wszystkie.CO oraz powrotu i podajnika są ok czyli coś z kabelkiem lub czujnikiem CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 01.10.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Ktoś pomoże z konfiguracją DNS bez stałego ip? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris36g 02.10.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Przeglądałem wasze ustawienia pieców i zauważyłem,że prawie wszyscy macie ustawioną temp. CWU około 50 stopniC .Czy nie uważacie,żeto za mało.Wiem,że taka temp. do użytku wystarczy,ale czy nie obawiacie się legioneli. Witajcie. Pracuję w dużym obiekcie gdzie są zasobniki CWU o pojemności 5000 litrów, stałe nastawy temperatur są na poziomie 55 stopni. Ponieważ jest to obiekt publicznie dostępny obowiązują nas procedury narzucone przez sanepid, a zalecane jest raz na pół roku przegrzanie wody do 70 stopni przez 24 godziny. Wasze obawy co do legionelli są nieco wyolbrzymione:D Bardziej martwił bym się o grzyby i bakterie w klimatyzacjach samochodowych. Pozdrawiam niebieskich:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 02.10.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 (edytowane) Ktoś pomoże z konfiguracją DNS bez stałego ip? hmm... na tą bolączkę jest przecież usługa 'zdalny dostęp'. Logujesz się na esterownik.pl i to wszystko. Przy okazji zapytam o coś innego. Interesuje mnie sterowanie pompą mieszającą przez ecoal. Czy zna ktoś dokładnie temperatury załączenia i wyłączenia tej pompy w trybie automatycznym? Edytowane 2 Października 2011 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.10.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 hmm... na tą bolączkę jest przecież usługa 'zdalny dostęp'. Logujesz się na esterownik.pl i to wszystko. Przy okazji zapytam o coś innego. Interesuje mnie działanie zarządzanie pompą mieszającą przez ecoal. Czy zna ktoś dokładnie temperatury załączenia i wyłączenia tej pompy w trybie automatycznym? Załącza się gdy temp powrotu spada poniżej 39stC a wyłącza chyba 39,5stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 02.10.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Dzięki za pomoc! Próbował ktoś może zmieniać funkcję "Niezależna praca pompy mieszającej - tak/nie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elezibi 02.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Dzięki za pomoc! Próbował ktoś może zmieniać funkcję "Niezależna praca pompy mieszającej - tak/nie" ? u mnie jak na grawitacji idzie 2 grzejniki to się sprawdza bez tej opcji był problem z zimnym powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zopm 02.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Panowie mam problem z czujnikiem CWU.Czujnik podłączony prawidłowo,wskazuje temperaturę ale jak tylko włożyć go do gniazda w zbiorniku ciepłej wody zaczyna pokazywać jakąś temperaturę -200 stopni,potem temp leci w dół i pokazuje się error.Tak się dzieje gdy czujnik zetknie się z czymkolwiek metalowym.Kabel czujnika przedłużyłem 2 przewodami ze skrętki internetowej to ta sama grubość przewodu.Czujnik działa ale po zetknięciu z metalem wariuje.Pomocyyy! A może spróbuj zamienić miejscami przewody te które podłączyłeś do czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 02.10.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 (edytowane) u mnie jak na grawitacji idzie 2 grzejniki to się sprawdza bez tej opcji był problem z zimnym powrotem Mógłbyś napisać trochę więcej informacji? Niezależna praca = tak= czyli pompa mieszająca jest ciągle włączona lub sterowana/zasilana innym sterownikiem? Edytowane 2 Października 2011 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 03.10.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam, wczoraj rozpaliłem moje OEP 25 i chciałem grzać tylko wodę nastawiłem więc CWU priorytet i temp wody na 51 st. dziś rano gdy się obudziłem woda w kranach była letnia ...temp. na piecu CWU spadła do 25 st. dlaczego ?? czyżbym coś źle zrobił, że temp. tak się obniżyła?? (CO nastawione było na 53 st, rano było na CO 63 jednak na grzejniki mam zrobiony osobny wyłącznik więc ciepło w kaloryfery nie poszło jedynie w salonie lekko się załączył) ale co z tą ciepłą wodą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.10.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) Ktoś pomoże z konfiguracją DNS bez stałego ip? z czym masz problem? napisz na priva, sterownik łączysz z routerem przez wifi czy przewód? Edytowane 3 Października 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 03.10.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Witam, wczoraj rozpaliłem moje OEP 25 i chciałem grzać tylko wodę nastawiłem więc CWU priorytet i temp wody na 51 st. dziś rano gdy się obudziłem woda w kranach była letnia ...temp. na piecu CWU spadła do 25 st. dlaczego ?? czyżbym coś źle zrobił, że temp. tak się obniżyła?? (CO nastawione było na 53 st, rano było na CO 63 jednak na grzejniki mam zrobiony osobny wyłącznik więc ciepło w kaloryfery nie poszło jedynie w salonie lekko się załączył) ale co z tą ciepłą wodą ?? a jak masz rozwiązaną instalację cwu? osobna pompa czy zasobnik cwu sprzężony razem z kotłem i tylko jedna pompa? i jak rozumieć " osobny wyłącznik zrobiony na grzejniki"...... takiego pojęcia w instalacjach co czy cwu to chyba nie ma....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 03.10.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 a jak masz rozwiązaną instalację cwu? osobna pompa czy zasobnik cwu sprzężony razem z kotłem i tylko jedna pompa? i jak rozumieć " osobny wyłącznik zrobiony na grzejniki"...... takiego pojęcia w instalacjach co czy cwu to chyba nie ma....... Jest osobna pompa na CWU "osobny wyłącznik" hydraulik założył mi na ścianie taki zwykły kontakt podwójny (jak do zapalania światła) jeden przycisk służy do włączenia grzejników drugi do podłogówki obydwa zrobiłem na 0 czyli wyłączone ale mniejsza o to co z tą wodą, że tak spadła w ciągu nocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 03.10.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Jest osobna pompa na CWU "osobny wyłącznik" hydraulik założył mi na ścianie taki zwykły kontakt podwójny (jak do zapalania światła) jeden przycisk służy do włączenia grzejników drugi do podłogówki obydwa zrobiłem na 0 czyli wyłączone ale mniejsza o to co z tą wodą, że tak spadła w ciągu nocy ? A jakby był zasobnik był sprzężony razem z kotłem to co wtedy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 03.10.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 a po co ci te włączniki jeśli masz sterownik przy piecu który steruje pompami?Masz podłączone te pompy do sterownika czy do gniazdek na ścianie? Gdybyś miał zasobnik CWU sprzężony z kotłem i miał jedna pompkę do CWU i CO no to skoro ja wyłączyłeśto nic dziwnego że miałeś letnią wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 03.10.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 a po co ci te włączniki jeśli masz sterownik przy piecu który steruje pompami? Masz podłączone te pompy do sterownika czy do gniazdek na ścianie? Gdybyś miał zasobnik CWU sprzężony z kotłem i miał jedna pompkę do CWU i CO no to skoro ja wyłączyłeś to nic dziwnego że miałeś letnią wodę Hydraulik zrobił je "na wszelki wypadek" pompy na CO i CWU są osobne więc niestety problem chyba jest gdzieś indziej nie wiem gdzie szukać rozwiązana czy pogrzebać coś w sterowniku...;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts