Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mógłbyś napisać trochę więcej informacji?

Niezależna praca = tak= czyli pompa mieszająca jest ciągle włączona lub sterowana/zasilana innym sterownikiem?

Niezależna praca = 'tak' to pompa mieszająca załącza się przy spadku temperatury powrotu poniżej 39

a wyłącza po osiągnięciu 39,5 przez powrót w każdym trybie pracy (niezależnie)

jak jest ustawiona na 'nie' to jest jakoś powiązana z pracą pompy co (nie jestem tego pewien),

a na pewno nie działa w podtrzymaniu na trybie lato

pozdrawiam

elezibi

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest osobna pompa na CWU "osobny wyłącznik" hydraulik założył mi na ścianie taki zwykły kontakt podwójny (jak do zapalania światła) jeden przycisk służy do włączenia grzejników drugi do podłogówki obydwa zrobiłem na 0 czyli wyłączone ale mniejsza o to co z tą wodą, że tak spadła w ciągu nocy ?

Jak ty wyłączasz wyłącznikiem podłogówkę lub grzejniki.Nic z tego nie rozumię.Można wyłączyć pompę,wentylator,sterownik ale nie ogrzewanie.Napisz dokładnie co wyłączasz tymi wyłącznikami i po co.

Witam. Jestem posiadaczem niebieskiego 16kw od niedawna. Zbliża się sezon zimowy więc oto moje wątpliwości:

1. Czy lepiej szukać "swoich" nastawień użytkownika czy zaufać ustawieniom automatycznym. Dodam że nie mam założonego czujnika wewn. i zew. więc pozostaje ustawienie temp. na piecu.

2. Jakiego zużycia powinienem się dogrzewając w 1 sezonie dom 130m2 + dogrzewany garaż 40m2 dobrze ocieplony budynek

1. Czy lepiej szukać "swoich" nastawień użytkownika czy zaufać ustawieniom automatycznym. Dodam że nie mam założonego czujnika wewn. i zew. więc pozostaje ustawienie temp. na piecu.

Posiadacze eCoala są pozbawieni takich możliwości jak na razie.

Nic sobie nie pogrzebiesz kolego.

Jedynie możesz wnieść jakieś małe poprawki w trybie podtrzymania ale w okresie zimowym nie za bardzo jest co tam ruszać.

W trybie lato gdy podgrzewasz tylko CWU i jeśli masz szczęście a raczej nieszczęście i natrafisz na jakieś bardzo perfidne paliwo to wtedy możesz co nie co podregulować w podtrzymaniu u tylko w tym trybie.

A czujniki to sobie zamontuj.

Rozwiązanie było banalne aczkolwiek powiem może kiedyś komuś się przyda...przez przypadek grzebiąc z tyłu za podajnikiem przy zaworach od wody odczepiłem kabel łączący pompę CWU ze sterownikiem i klops

przy okazji na czym polega zadawanie tej temperatury obniżonej CWU i CO ?? w CWU jest przedział od 0 do 20, a w CO od 0 do 30

Hej,udało mi się wreszcie odpalić zdalny dostęp.Możecie zerknąć czy wszystko ok?O co biega z tą temperaturą obniżoną CWU i CO?I co to za plik Strona www dla sterownika ?

Kurcze przy stawieniach Reg kotła -pogodowy,Reg.wew.-pokojowy,Tryb.CWU-normalny piec wygasł po 6 godzinach,co się dzieje?

Edytowane przez markowsski
dopisałem pytanie

ma ktoś już nową wersję zainstalowaną 0.2.8 do sterownika? mam pytanko czy można wgrać przez ethernet bo niestety nie mogę się połączyć przez rs-a (mam przejściówkę na USB) i nie skonfiguruję bo w windowsie widzi mi jako urządzenie usb a nie com (win 7 64 bit lub win 7 starter 32bity) pomóżcie

ma ktoś już nową wersję zainstalowaną 0.2.8 do sterownika? mam pytanko czy można wgrać przez ethernet bo niestety nie mogę się połączyć przez rs-a (mam przejściówkę na USB) i nie skonfiguruję bo w windowsie widzi mi jako urządzenie usb a nie com (win 7 64 bit lub win 7 starter 32bity) pomóżcie

Nową wersję wgrasz tylko i wyłącznie przez RS-a, tak jest było i będzie, przynajmniej w obecnej wersji sterownika 2.1

Win widzi urzadzenie USB,bo jest to urzadzenie USB.I to wytwarza wirtualny COM port.Sterowniki dla przejsciowek USB-COM sa obecnie we Win7,moze bedzie potrzeba niechac Win7 niech same pobiera sterowniki z netu.

Moze juz ten COM masz zainstalowany.Popatrz do Winow na porty COM i LPT,jakie COMy tam masz.

Wiecej na http://ecoal.pl/?pd=faq

Witam Ogniwo palaczy :)

Mam takie pytanko jak palić na ruszcie awaryjnym w OEP 25 Kw,zostało mi około 3 m3 drewna i chciałbym go jakoś wykorzystać,drewno sezonowane około 3 lat kominek mam zwykły i korzystam z niego od wielkiego dzwonu,czy mam tylko włączyć pompkę CO i rozpalić w piecu drewnem czy dobrze kombinuję.

Przepraszam z góry za tak proste pytanie ale całe życie paliłem zwykłym piecem zasypowym i gazem.

Pozdrawiam

Mam takie pytanko jak palić na ruszcie awaryjnym w OEP 25 Kw,zostało mi około 3 m3 drewna i chciałbym go jakoś wykorzystać,drewno sezonowane około 3 lat kominek mam zwykły i korzystam z niego od wielkiego dzwonu,czy mam tylko włączyć pompkę CO i rozpalić w piecu drewnem czy dobrze kombinuję.

Przepraszam z góry za tak proste pytanie ale całe życie paliłem zwykłym piecem zasypowym i gazem.

Pozdrawiam

Po 1 wyjmij czujnik temp spalin.

Po 2 możesz palić tradycyjnie włącz pompę i uchyl dolne drzwiczki lub wentylator na minimum.

Oczywiście w trybie ręcznym.

Pozdrawiam

Wyjmuję czujnik t. spalin, włączam pompę CO i heja

Ja dodatkowo przykrywam blachą palenisko, łatwiej się potem zgarnia popiół.

Przy rozpalaniu odsuwam trochę blachę i włączam wentylator na 60%.