Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Ogniwo palaczy :)

Mam takie pytanko jak palić na ruszcie awaryjnym w OEP 25 Kw,zostało mi około 3 m3 drewna i chciałbym go jakoś wykorzystać,drewno sezonowane około 3 lat kominek mam zwykły i korzystam z niego od wielkiego dzwonu,czy mam tylko włączyć pompkę CO i rozpalić w piecu drewnem czy dobrze kombinuję.

Przepraszam z góry za tak proste pytanie ale całe życie paliłem zwykłym piecem zasypowym i gazem.

Pozdrawiam

Mam takie pytanko jak palić na ruszcie awaryjnym w OEP 25 Kw,zostało mi około 3 m3 drewna i chciałbym go jakoś wykorzystać,drewno sezonowane około 3 lat kominek mam zwykły i korzystam z niego od wielkiego dzwonu,czy mam tylko włączyć pompkę CO i rozpalić w piecu drewnem czy dobrze kombinuję.

Przepraszam z góry za tak proste pytanie ale całe życie paliłem zwykłym piecem zasypowym i gazem.

Pozdrawiam

Po 1 wyjmij czujnik temp spalin.

Po 2 możesz palić tradycyjnie włącz pompę i uchyl dolne drzwiczki lub wentylator na minimum.

Oczywiście w trybie ręcznym.

Pozdrawiam

Wyjmuję czujnik t. spalin, włączam pompę CO i heja

Ja dodatkowo przykrywam blachą palenisko, łatwiej się potem zgarnia popiół.

Przy rozpalaniu odsuwam trochę blachę i włączam wentylator na 60%.

Czy u was również zbiera się skroplona woda wewnątrz podajnika ?? z czego to wynika opał był zbyt mokry ?

U mnie tez wystepuje ten problem , nawet zastanawiam sie nad zrobieniem czegos w rodzaju "odmy" . Widzialem cos takiego w jakimns kotle rura o srednicy 2cm laczaca zbiornik na opal z przylaczem kominowym

U mnie tez wystepuje ten problem , nawet zastanawiam sie nad zrobieniem czegos w rodzaju "odmy" . Widzialem cos takiego w jakimns kotle rura o srednicy 2cm laczaca zbiornik na opal z przylaczem kominowym

Sposób jest jeszcze jeden opracowany przez jednego z producentów.Nie mogę pisać bez jego zgody ale u siebie już to dorabiam i raczej na 99,99% się to sprawdzi :)

Bo przy paleniu na dodatkowym palenisku czujnik ten może się przegrzać gdyż nie wytrzyma tak wysokiej temperatury spalin. :)

A tak mniej więcej, to przy jakie temp. spalin może się uszkodzić ten czujnik? Ja ustawiam tryb auto, odłączam podajnik i dorzucam drzewa. Temp. spalin jakoś nie przekracza mi 115, ale to wiadomo, przy kociołku cały czas nie stoję i nie podglądam temperatur.

Cyt z eCoal instrukcja:Wybór AutoLato-temp. umożliwia włączenie funkcji, która

automatycznie powyżej ustalonej temperatury zewnętrznej

aktywuje w sterowniku tryb Lato. Funkcja ta służy do

przełączenia instalacji z trybu normalnego (grzanie obwodu

CO) w tryb letni – praca tylko układu CWU

Ktoś wie o jakiej temperaturze mowa?Gdzie to można ustawić?Czy może to jest temp.ustawiona automatycznie?

Cyt z eCoal instrukcja:Wybór AutoLato-temp. umożliwia włączenie funkcji, która

automatycznie powyżej ustalonej temperatury zewnętrznej

aktywuje w sterowniku tryb Lato. Funkcja ta służy do

przełączenia instalacji z trybu normalnego (grzanie obwodu

CO) w tryb letni – praca tylko układu CWU

Ktoś wie o jakiej temperaturze mowa?Gdzie to można ustawić?Czy może to jest temp.ustawiona automatycznie?

W ustawieniach zaawansowanych temp auto-lato

Sposób jest jeszcze jeden opracowany przez jednego z producentów.Nie mogę pisać bez jego zgody ale u siebie już to dorabiam i raczej na 99,99% się to sprawdzi :)

Minertu - a możesz cos bliżej na ten temat...

U mnie też trochę wilgoci się zbiera w zasobniku (a palę dość suchym miałem), a nie chciałbym po 3 latach go wymieniać...

Bardzo dziękuję!minertu czy jeśli opał jest zbyt kaloryczny i w podtrzymaniu temp jest ponad 50 stopni to czy w zaawansowanych mogę zmniejszyć moc dmuchawy w podtrzymaniu?

Można zmniejszyć moc dmuchawy oraz wydłużyć czas postoju w podtrzymaniu.Zalecam stopniowo po 10 min na klika cykli pracy w podtrzymaniu.

Czas Postoju w Podtrzymaniu ustawiamy w ustawieniach użytkownika ,moc dmuchawy w podtrzymaniu w zaawansowanych.

Widzę,że ktoś mnie tu w ustawieniach naśladuje :)