Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy u was również zbiera się skroplona woda wewnątrz podajnika ?? z czego to wynika opał był zbyt mokry ?

U mnie tez wystepuje ten problem , nawet zastanawiam sie nad zrobieniem czegos w rodzaju "odmy" . Widzialem cos takiego w jakimns kotle rura o srednicy 2cm laczaca zbiornik na opal z przylaczem kominowym

U mnie tez wystepuje ten problem , nawet zastanawiam sie nad zrobieniem czegos w rodzaju "odmy" . Widzialem cos takiego w jakimns kotle rura o srednicy 2cm laczaca zbiornik na opal z przylaczem kominowym

Sposób jest jeszcze jeden opracowany przez jednego z producentów.Nie mogę pisać bez jego zgody ale u siebie już to dorabiam i raczej na 99,99% się to sprawdzi :)

Bo przy paleniu na dodatkowym palenisku czujnik ten może się przegrzać gdyż nie wytrzyma tak wysokiej temperatury spalin. :)

A tak mniej więcej, to przy jakie temp. spalin może się uszkodzić ten czujnik? Ja ustawiam tryb auto, odłączam podajnik i dorzucam drzewa. Temp. spalin jakoś nie przekracza mi 115, ale to wiadomo, przy kociołku cały czas nie stoję i nie podglądam temperatur.

Cyt z eCoal instrukcja:Wybór AutoLato-temp. umożliwia włączenie funkcji, która

automatycznie powyżej ustalonej temperatury zewnętrznej

aktywuje w sterowniku tryb Lato. Funkcja ta służy do

przełączenia instalacji z trybu normalnego (grzanie obwodu

CO) w tryb letni – praca tylko układu CWU

Ktoś wie o jakiej temperaturze mowa?Gdzie to można ustawić?Czy może to jest temp.ustawiona automatycznie?

Cyt z eCoal instrukcja:Wybór AutoLato-temp. umożliwia włączenie funkcji, która

automatycznie powyżej ustalonej temperatury zewnętrznej

aktywuje w sterowniku tryb Lato. Funkcja ta służy do

przełączenia instalacji z trybu normalnego (grzanie obwodu

CO) w tryb letni – praca tylko układu CWU

Ktoś wie o jakiej temperaturze mowa?Gdzie to można ustawić?Czy może to jest temp.ustawiona automatycznie?

W ustawieniach zaawansowanych temp auto-lato

Sposób jest jeszcze jeden opracowany przez jednego z producentów.Nie mogę pisać bez jego zgody ale u siebie już to dorabiam i raczej na 99,99% się to sprawdzi :)

Minertu - a możesz cos bliżej na ten temat...

U mnie też trochę wilgoci się zbiera w zasobniku (a palę dość suchym miałem), a nie chciałbym po 3 latach go wymieniać...

Bardzo dziękuję!minertu czy jeśli opał jest zbyt kaloryczny i w podtrzymaniu temp jest ponad 50 stopni to czy w zaawansowanych mogę zmniejszyć moc dmuchawy w podtrzymaniu?

Można zmniejszyć moc dmuchawy oraz wydłużyć czas postoju w podtrzymaniu.Zalecam stopniowo po 10 min na klika cykli pracy w podtrzymaniu.

Czas Postoju w Podtrzymaniu ustawiamy w ustawieniach użytkownika ,moc dmuchawy w podtrzymaniu w zaawansowanych.

Widzę,że ktoś mnie tu w ustawieniach naśladuje :)

Jutro planuje zamontować czujnik temperatury wewnetrznej. Mam nadzieje ze wiekszych przeszkód nie ma z zamontowaniem kabla w skrzynce przy kotle? Czy na cos muszę zwrócić szczególną uwagę?

Rozumiem, że posiadając czujnik zamontowany w domu ustawiam na panelu sterowania regulator wewnętrzny: pokojowy, zadaje temperature jaką chciałbym miec w domu a kocioł sam będzie się regulował tak aby utrzymać zadaną temperaturę w pokoju?

Co w takim razie mam zrobić z zadaną temperaturą CO? Czy mam też ją ustawiać? Regulator kotła jest CO bo nie będę miał czujnika zewnętrznego.

Jutro planuje zamontować czujnik temperatury wewnetrznej. Mam nadzieje ze wiekszych przeszkód nie ma z zamontowaniem kabla w skrzynce przy kotle? Czy na cos muszę zwrócić szczególną uwagę?

Rozumiem, że posiadając czujnik zamontowany w domu ustawiam na panelu sterowania regulator wewnętrzny: pokojowy, zadaje temperature jaką chciałbym miec w domu a kocioł sam będzie się regulował tak aby utrzymać zadaną temperaturę w pokoju?

Co w takim razie mam zrobić z zadaną temperaturą CO? Czy mam też ją ustawiać? Regulator kotła jest CO bo nie będę miał czujnika zewnętrznego.

Jeżeli nie będziesz miał czujnika zewnętrznego to raczej musisz sobie temp na kotle odpowiednio dobrać.Pogodówka zrobiła by to za Ciebie.

Dlaczego nie masz zewnętrznego?