Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Koledzy,pomóżcie.Może kóryś z was ma wejście do Ogniwo Biecz.Chodzi mi o to,że dzwonię do nich z zapytaniem,kiedy rozpoczną produkcję eco +10kw.Odpowiadają,że pod koniec sierpnia.Dzwonię na początku września.Odpowiedż;w połowie września.Dzwonię pod koniec września,odpowiadaj,że za tydzień będzie w sprzedaży.Szczęśliwy dzwonię dziśiaj i szok.Mówią,że kocioł jest w fazie testów w instytucie,a produkcja ruszy MOŻE w pszyszłym sezonie.Jestem załamany.Kotłownia przygotowana na długo oczekiwanego gościa i kicha.Może ktoś z Was ma jakieś "lepsze" kontakty z firmą i dowie się czy warto czekać na niebieskiego,czy, czego bym nie chciał,będziemy musieli się rozstać.Szkoda by było,bo zadomowiłem się u was.

Zapytałem kiedyś Zawijana o coś podobnego i odesłał mnie z tym pytaniem do ... Ogniwa. A Zawijan zna ich dobrze wystarczająco.

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koledzy,pomóżcie.Może kóryś z was ma wejście do Ogniwo Biecz.Chodzi mi o to,że dzwonię do nich z zapytaniem,kiedy rozpoczną produkcję eco +10kw.Odpowiadają,że pod koniec sierpnia.Dzwonię na początku września.Odpowiedż;w połowie września.Dzwonię pod koniec września,odpowiadaj,że za tydzień będzie w sprzedaży.Szczęśliwy dzwonię dziśiaj i szok.Mówią,że kocioł jest w fazie testów w instytucie,a produkcja ruszy MOŻE w pszyszłym sezonie.Jestem załamany.Kotłownia przygotowana na długo oczekiwanego gościa i kicha.Może ktoś z Was ma jakieś "lepsze" kontakty z firmą i dowie się czy warto czekać na niebieskiego,czy, czego bym nie chciał,będziemy musieli się rozstać.Szkoda by było,bo zadomowiłem się u was.

W zeszłym roku było dokładnie tak samo, od kwietnia ogniwo plus 16kw już "niedługo" miał się ukazać w sprzedaży.... Czekałem do pażdziernika... Nie doczekałem się i wybrałem inny kociołek.

Panowie wie ktoś dlaczego w trybie lato temp.CWU zadana 40 stopni nie jest osiągana mimo tego że temp.CO jest 50 stopni?Pompa CWU cały czas pracuje,piec spala bez potrzeby opał a temp CWU jest dalej poniżej zadanej?

Hmm u mnie jest inna sytuacja mam załączoną pogodówkę i ustawione 50C dla temp na dworzu +10 a piec na CO sięga mi temp. 70 C a trzyma cały czas grubo powyżej 60 i powiedźcie mi dlaczego ?

Hmm u mnie jest inna sytuacja mam załączoną pogodówkę i ustawione 50C dla temp na dworzu +10 a piec na CO sięga mi temp. 70 C a trzyma cały czas grubo powyżej 60 i powiedźcie mi dlaczego ?

Podejrzewam, że grzejesz tylko CWU i zbyt częste przedmuchy w podtrzymaniu. Nie ma odbioru ciepła i dlatego taka temperatura. Nie ma jak schłodzić tej wody. Zmień ustawienia czasu przerwy w podtrzymaniu ew. obniż też moc dmuchawy w podtrzymaniu (wszystko w parametrach zaawansowanych i użytkownika). Tylko te przerwy zmieniaj stopniowo - np. zwiększaj o 10-15 minut i patrz na wykresy jaką temperaturę kocioł trzyma. A jak będziesz już grzał CO to problemy znikną...

Podejrzewam, że grzejesz tylko CWU i zbyt częste przedmuchy w podtrzymaniu. Nie ma odbioru ciepła i dlatego taka temperatura. Nie ma jak schłodzić tej wody. Zmień ustawienia czasu przerwy w podtrzymaniu ew. obniż też moc dmuchawy w podtrzymaniu (wszystko w parametrach zaawansowanych i użytkownika). Tylko te przerwy zmieniaj stopniowo - np. zwiększaj o 10-15 minut i patrz na wykresy jaką temperaturę kocioł trzyma. A jak będziesz już grzał CO to problemy znikną...

Czas przerwy w podtrzymaniu mam na 60 minut spróbuje go wydłużyc na 80 min. Faktycznie grzejniki w dzień są wyłączone a piec pracuje i tego odbioru za bardzo nie ma. PS. obniżenie mocy dmuchawy chyba nic nie da ? na sterowniku jest napisane "moc dmuchawy w trybie ręcznym" a piec chodzi w automacie z dmuchawą na 45%

Kid. Kolega Marin ma rację. Ty piszesz o innym zupełnie parametrze. W parametrach zaawansowanych jest opcja, która umożliwia regulowanie mocy nadmuchu w stanie podtrzymania kotła. Ponadto ja bym tak nie skakał i nie wydłużał gwałtownie czasu przerwy w podtrzymaniu. Na początek wydłuż o np 5 minut. Odczekaj parę cykli poobserwuj wykresu i wtedy dokonaj kolejnej zmiany jeśli nic się nie poprawi. I tak momentu, aż uznasz że jest OK.

Dzięki, wyjąłem dziś czujnik. Opału trochę zostało, więc trzeba wykorzystać. Na razie grzeję tylko CWU, jak na baniaku zrobi się 60-70 stopni to wygaszam piec. 800 stopni ??? WOW!

800 stopni ale spalin a nie CO na kotle, to są dwie różne bajki !

I zapewniam cię, że możesz uzyskać 60-70 st. CO na kotle i jednocześnie 800 st. spalin :-)

Ja mam podobnie,cwu mam na 46c ,piec po dogrzaniu cwu staje a tempratura wody na piecu leci do 61c w ciągu 15 min.Moim zdaniem pompa cwu powinna pozatrzymaniu pieca pracować jeszcze przez ok 3 min.

Z tego co ja zauważyłem, to obsługa kotła musi być spokojna. Częsta zmiana parametrów powoduje, że sterownik nie zdąży się dostosować do ustawionych parametrów, a operator zmieniając mu na inne powoduje że "głupieje".

Co się tyczy kabla rs i portu com, to ja robiłem to tak, jak pisze w instrukcji: kabelek rs podpięty pod kompa, ale nie pod sterownik, uruchomiłem systemowy menedżer urządzeń i z chwilą podłączenia kabelka do sterownika widać jak komp w menedżerze instaluje właśnie nasz port com.... i potem nr tego portu wskazujemy w programie do zmiany softu. Ponieważ nie miałem dostępu do netu w kotłowni to wskazuje się plik z nowym softem i heja...... wgranie nowego softu to jakieś 2-3 minuty..... aktualnie pracuję na 0.2.7.11..bo nie chce mi się znowu targać stacjonarnego kompa do kotłowni :/

Natomiast jeśli chodzi o krople w zasobniku, to ja mam suchutki groszek a i tak widoczne są krople rosy na wewnętrznych ściankach. Ale od chyba tygodnia kociołek pracuje cały czas i nie wychładza się i krople znikły.

a najlepsze i tak jest dla mnie to sterowanie kotłem prze internet. Ostatnio jakoś jestem w pracy, żonka dzwoni i w trakcie rozmowy narzeka że jej zimno.....to ja do kompa..... przełączyłem z trybu lato na normalny i dałem czadu do pieca :) ..... no po prostu super sprawa. A koledze "scenka opadła"... no bo jak to tak możliwe jest ?

ano możliwe.

Edytowane przez jorgo

Zawijan, nie bądź taki skromny, no bo kto jak nie ty może więcej :-)

Np. jeśli rzeczywiście testujecie teraz prototyp 10-tki to może dało by się potem dogadać z Ogniwo i go odsprzedać koledze Tesel ... ???

O ile jest zainteresowany taką opcją.

Byłbym bardzo zainteresowany,lecz wiem od zawijana,że testy skończyli już dawno.Tylko dlaczego tak kręcą.Nie chcę szukać innego kotła.