waksio 05.10.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Jeżeli nie będziesz miał czujnika zewnętrznego to raczej musisz sobie temp na kotle odpowiednio dobrać.Pogodówka zrobiła by to za Ciebie. Dlaczego nie masz zewnętrznego? Nie do końca rozumiem zasadę dzialania regulatora pogodowego i pokojowego. Rozumiem, że jesli ustalę temperaturę wewnętrzną np na 21 stopni to temperatura kotła będzie ustalana tak aby w pomieszczeniu było 21 stopni? Do czego wiec służy regulator pogodowy jesli ustala się temperaturę z regulatora pokojowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 05.10.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Co to za skrót CP POD na sterowniku ? nigdzie nie znalazłem jego opisu w instrukcji Czy kalibrowaliście swoje czujniki temp ? Moje chyba o kilka stopni przekłamują, a już na pewno zewnętrzny, który pokazuje w tej chwili 16 st. a jest ledwo 12 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 05.10.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 (edytowane) Co to za skrót CP POD na sterowniku ? nigdzie nie znalazłem jego opisu w instrukcji Czas pracy podajnika Edytowane 5 Października 2011 przez waksio błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.10.2011 03:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Nie do końca rozumiem zasadę dzialania regulatora pogodowego i pokojowego. Rozumiem, że jesli ustalę temperaturę wewnętrzną np na 21 stopni to temperatura kotła będzie ustalana tak aby w pomieszczeniu było 21 stopni? Do czego wiec służy regulator pogodowy jesli ustala się temperaturę z regulatora pokojowego? Bo są tacy ,którzy nie maja czujnika pokojowego.Tak było na początku jak na wyposażeniu był tylko jeden czujnik.Wybór był albo pokojowy i nastawa CO albo zewnętrzny i nastawa z pogodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 06.10.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Nie do końca rozumiem zasadę dzialania regulatora pogodowego i pokojowego. Rozumiem, że jesli ustalę temperaturę wewnętrzną np na 21 stopni to temperatura kotła będzie ustalana tak aby w pomieszczeniu było 21 stopni? Do czego wiec służy regulator pogodowy jesli ustala się temperaturę z regulatora pokojowego? 1. Czujnik zewnętrzny (regulator pogodowy) - temperatura CO na kotle jest zmienna i ustalana na podstawie temperatury zewnętrznej wg. krzywej grzania. Generalnie im zimniej na dworze tym wyższa temperatura CO. 2. Czujnik wewnętrzny (regulator pokojowy) - stara się pilnować ustawionej temperatury wewnętrznej, jeśli jest ona przekroczona obniża ustawioną temperaturę CO o wartość "Temperatura obniżona CO" jeśli nie kociołpracuje na zadanej temperaturze CO. W praktyce oznacza to, że jak nie masz czujnika zewnętrznego i sam ustaliłeś sobie temperaturę CO (bez szaleństwa na tylko tyle ile teraz jest potrzebne) to przy mocnym spadku temperatury na zewnątrz kocioł ci nie dogrzeje domu do ustawionej temperatury wewnętrznej bo będzie za niska temperatura CO do aktualnych potrzeb. Jeśli nie masz czujnika zewnętrznego i chcesz jak najekonomiczniej spalać paliwo a więc z jak najniższą ustawioną do aktualnych potrzeb temperaturą CO to przez cały sezon będziesz musiał ją samodzielnie korygować w zależności od warunków pogodowych. Czujnik zewnętrzny i regulator pogodowy załatwiają to za ciebie. No chyba że od razu ustawisz na cały sezon grzewczy wysoką temperaturę CO na kotle ale wtedy spalanie opału już nie będzie takie ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 06.10.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Daj mu trochę w automacie pochodzić. Na razie nie wygląda to źle,jaki opał masz? Co masz na myśli ?Chodzi w automacie,zaprogramowałem jedynie programator temp.wewnętrznej i CWU.Reszta bez zmian.Co do kotła to nie wiem dlaczego podgrzewa mi wodę do 38-39 st a ustawioną mam na 45 stopni.Możesz zerknąć co się dzieje? Kupiłem na próbę groszek 28 tys cal. Chwałowice,granulacja 8-35mm ale chyba ma sporo siarki bo robią się spore spiek i rwie mi zawleczki(granulat za duży ? ).Ostatecznie wybór padł na groszek Kazimierz Juliusz od Osadkowskiego 24-26 tys cal.,siarka 0,4-0,6 i zawartość popiołu 3%-7%.I tu popiołu jest garstka hi hi.Cena nie przeraża zbytnio 900 za tonę. Edytowane 6 Października 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GMZ 06.10.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Czy jakąś małą fotografię z PrintScreena możesz zamieścić? Z menagera urządzeń?A także, czy rozpoczyna się instalacja urządzenia po włożeniu przejściówki do złącza USB? czy masz jakiś komunikat? wyskakuje błąd,że nie można zainstalować sterownika usb (w menadżerze urządzeń pojawia się jako nieznany usb controler), jak mu daje żeby sobie zaktualizował sterownik przez neta to szuka ale nie może znaleźć i kiszka. co do wilgotności węgla ja kupiłem w marcu 2 tony i trzymałem w garażu nie dość że był tańszy to wyschnął na wiór i w podajniku nie ma nawet rosy więc się nie boję niższej temp. spalin, następne 2 tony które kupiłem niedawno mam nadzieje że doschną do stycznia i też bedą suchutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 06.10.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 wyskakuje błąd,że nie można zainstalować sterownika usb (w menadżerze urządzeń pojawia się jako nieznany usb controler), jak mu daje żeby sobie zaktualizował sterownik przez neta to szuka ale nie może znaleźć i kiszka. Podaj mi symbol z przejściówki,wyśle link do drivera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 06.10.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 A próbowałeś wybrać opcję NIE SZUKANIA STEROWNIKA w sieci podczas instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 06.10.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Panowie wie ktoś dlaczego w trybie lato temp.CWU zadana 40 stopni nie jest osiągana mimo tego że temp.CO jest 50 stopni?Pompa CWU cały czas pracuje,piec spala bez potrzeby opał a temp CWU jest dalej poniżej zadanej? Edytowane 6 Października 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 06.10.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Koledzy,pomóżcie.Może kóryś z was ma wejście do Ogniwo Biecz.Chodzi mi o to,że dzwonię do nich z zapytaniem,kiedy rozpoczną produkcję eco +10kw.Odpowiadają,że pod koniec sierpnia.Dzwonię na początku września.Odpowiedż;w połowie września.Dzwonię pod koniec września,odpowiadaj,że za tydzień będzie w sprzedaży.Szczęśliwy dzwonię dziśiaj i szok.Mówią,że kocioł jest w fazie testów w instytucie,a produkcja ruszy MOŻE w pszyszłym sezonie.Jestem załamany.Kotłownia przygotowana na długo oczekiwanego gościa i kicha.Może ktoś z Was ma jakieś "lepsze" kontakty z firmą i dowie się czy warto czekać na niebieskiego,czy, czego bym nie chciał,będziemy musieli się rozstać.Szkoda by było,bo zadomowiłem się u was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moontower 06.10.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Mam pytanie dot. funkcji pompy CWU + mieszająca. Która pompa przejmuje tę funkcję? Kotłownie instalowałem, gdy wgrany był stary soft, więc zamontowane mam 3 pompy. Zbiornik CWU mam w odległości ok 2,5m od kotła, to pomyślałem, że może się to rozwiązanie sprawdzić. Po rozpaleniu zwróciłem uwagę, że działa pompa CWU i dołącza się w razie potrzeby pompa mieszająca. Czy dobrze przypuszczam, że mieszająca powinna być tą która nabija CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basco 06.10.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 A tak mniej więcej, to przy jakie temp. spalin może się uszkodzić ten czujnik? Ja ustawiam tryb auto, odłączam podajnik i dorzucam drzewa. Temp. spalin jakoś nie przekracza mi 115, ale to wiadomo, przy kociołku cały czas nie stoję i nie podglądam temperatur. Też mam trochę drewna do spalenia i palę na dodatkowym palenisku, teraz to idealna sprawa i w domu ciepło. W sprawie czujnika temp. spalin dostałem odpowiedź z ES cyt.: "Najbezpieczniej jest wyjmować czujnik spalin podczas palenia drewnem. Z konstrukcji mechanicznej czujnika wynika, że może on wytrzymać max 450-500 stopni, natomiast podczas palenia drewnem temperatura często przekracza nawet 800 stopni. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 06.10.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Basco pal spokojnie z czujnikiem, kontroluj tylko temperature spalin (przciez ci pokazuje) nie przekraczaj tych 400st wszystko będzie ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 06.10.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Też mam trochę drewna do spalenia i palę na dodatkowym palenisku, teraz to idealna sprawa i w domu ciepło. W sprawie czujnika temp. spalin dostałem odpowiedź z ES cyt.: "Najbezpieczniej jest wyjmować czujnik spalin podczas palenia drewnem. Z konstrukcji mechanicznej czujnika wynika, że może on wytrzymać max 450-500 stopni, natomiast podczas palenia drewnem temperatura często przekracza nawet 800 stopni. " Dzięki, wyjąłem dziś czujnik. Opału trochę zostało, więc trzeba wykorzystać. Na razie grzeję tylko CWU, jak na baniaku zrobi się 60-70 stopni to wygaszam piec. 800 stopni ??? WOW! Edytowane 6 Października 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 06.10.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Koledzy,pomóżcie.Może kóryś z was ma wejście do Ogniwo Biecz.Chodzi mi o to,że dzwonię do nich z zapytaniem,kiedy rozpoczną produkcję eco +10kw.Odpowiadają,że pod koniec sierpnia.Dzwonię na początku września.Odpowiedż;w połowie września.Dzwonię pod koniec września,odpowiadaj,że za tydzień będzie w sprzedaży.Szczęśliwy dzwonię dziśiaj i szok.Mówią,że kocioł jest w fazie testów w instytucie,a produkcja ruszy MOŻE w pszyszłym sezonie.Jestem załamany.Kotłownia przygotowana na długo oczekiwanego gościa i kicha.Może ktoś z Was ma jakieś "lepsze" kontakty z firmą i dowie się czy warto czekać na niebieskiego,czy, czego bym nie chciał,będziemy musieli się rozstać.Szkoda by było,bo zadomowiłem się u was. Zapytałem kiedyś Zawijana o coś podobnego i odesłał mnie z tym pytaniem do ... Ogniwa. A Zawijan zna ich dobrze wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 06.10.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Koledzy,pomóżcie.Może kóryś z was ma wejście do Ogniwo Biecz.Chodzi mi o to,że dzwonię do nich z zapytaniem,kiedy rozpoczną produkcję eco +10kw.Odpowiadają,że pod koniec sierpnia.Dzwonię na początku września.Odpowiedż;w połowie września.Dzwonię pod koniec września,odpowiadaj,że za tydzień będzie w sprzedaży.Szczęśliwy dzwonię dziśiaj i szok.Mówią,że kocioł jest w fazie testów w instytucie,a produkcja ruszy MOŻE w pszyszłym sezonie.Jestem załamany.Kotłownia przygotowana na długo oczekiwanego gościa i kicha.Może ktoś z Was ma jakieś "lepsze" kontakty z firmą i dowie się czy warto czekać na niebieskiego,czy, czego bym nie chciał,będziemy musieli się rozstać.Szkoda by było,bo zadomowiłem się u was. W zeszłym roku było dokładnie tak samo, od kwietnia ogniwo plus 16kw już "niedługo" miał się ukazać w sprzedaży.... Czekałem do pażdziernika... Nie doczekałem się i wybrałem inny kociołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 06.10.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Panowie wie ktoś dlaczego w trybie lato temp.CWU zadana 40 stopni nie jest osiągana mimo tego że temp.CO jest 50 stopni?Pompa CWU cały czas pracuje,piec spala bez potrzeby opał a temp CWU jest dalej poniżej zadanej? Hmm u mnie jest inna sytuacja mam załączoną pogodówkę i ustawione 50C dla temp na dworzu +10 a piec na CO sięga mi temp. 70 C a trzyma cały czas grubo powyżej 60 i powiedźcie mi dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 06.10.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Hmm u mnie jest inna sytuacja mam załączoną pogodówkę i ustawione 50C dla temp na dworzu +10 a piec na CO sięga mi temp. 70 C a trzyma cały czas grubo powyżej 60 i powiedźcie mi dlaczego ? Podejrzewam, że grzejesz tylko CWU i zbyt częste przedmuchy w podtrzymaniu. Nie ma odbioru ciepła i dlatego taka temperatura. Nie ma jak schłodzić tej wody. Zmień ustawienia czasu przerwy w podtrzymaniu ew. obniż też moc dmuchawy w podtrzymaniu (wszystko w parametrach zaawansowanych i użytkownika). Tylko te przerwy zmieniaj stopniowo - np. zwiększaj o 10-15 minut i patrz na wykresy jaką temperaturę kocioł trzyma. A jak będziesz już grzał CO to problemy znikną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 06.10.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Podejrzewam, że grzejesz tylko CWU i zbyt częste przedmuchy w podtrzymaniu. Nie ma odbioru ciepła i dlatego taka temperatura. Nie ma jak schłodzić tej wody. Zmień ustawienia czasu przerwy w podtrzymaniu ew. obniż też moc dmuchawy w podtrzymaniu (wszystko w parametrach zaawansowanych i użytkownika). Tylko te przerwy zmieniaj stopniowo - np. zwiększaj o 10-15 minut i patrz na wykresy jaką temperaturę kocioł trzyma. A jak będziesz już grzał CO to problemy znikną... Czas przerwy w podtrzymaniu mam na 60 minut spróbuje go wydłużyc na 80 min. Faktycznie grzejniki w dzień są wyłączone a piec pracuje i tego odbioru za bardzo nie ma. PS. obniżenie mocy dmuchawy chyba nic nie da ? na sterowniku jest napisane "moc dmuchawy w trybie ręcznym" a piec chodzi w automacie z dmuchawą na 45% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts