sebsa 07.10.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Kid. Kolega Marin ma rację. Ty piszesz o innym zupełnie parametrze. W parametrach zaawansowanych jest opcja, która umożliwia regulowanie mocy nadmuchu w stanie podtrzymania kotła. Ponadto ja bym tak nie skakał i nie wydłużał gwałtownie czasu przerwy w podtrzymaniu. Na początek wydłuż o np 5 minut. Odczekaj parę cykli poobserwuj wykresu i wtedy dokonaj kolejnej zmiany jeśli nic się nie poprawi. I tak momentu, aż uznasz że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 07.10.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Dzięki, wyjąłem dziś czujnik. Opału trochę zostało, więc trzeba wykorzystać. Na razie grzeję tylko CWU, jak na baniaku zrobi się 60-70 stopni to wygaszam piec. 800 stopni ??? WOW! 800 stopni ale spalin a nie CO na kotle, to są dwie różne bajki ! I zapewniam cię, że możesz uzyskać 60-70 st. CO na kotle i jednocześnie 800 st. spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 07.10.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Zawijan, nie bądź taki skromny, no bo kto jak nie ty może więcej Np. jeśli rzeczywiście testujecie teraz prototyp 10-tki to może dało by się potem dogadać z Ogniwo i go odsprzedać koledze Tesel ... ??? O ile jest zainteresowany taką opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro13 07.10.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 800 stopni ale spalin a nie CO na kotle, to są dwie różne bajki ! I zapewniam cię, że możesz uzyskać 60-70 st. CO na kotle i jednocześnie 800 st. spalin Moze kiedy palil bym w plusie uran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 07.10.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A jaki jest kod żeby wejść w opcje zaawansowane ? Bo widzę, że dostęp chroniony jest hasłem. Niestety nie mogę pooglądać wykresów ponieważ nie mam jeszcze pieca podłączonego do internetu ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 07.10.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 A jaki jest kod żeby wejść w opcje zaawansowane ? Bo widzę, że dostęp chroniony jest hasłem. Niestety nie mogę pooglądać wykresów ponieważ nie mam jeszcze pieca podłączonego do internetu ;( 7492 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 07.10.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Hmm u mnie jest inna sytuacja mam załączoną pogodówkę i ustawione 50C dla temp na dworzu +10 a piec na CO sięga mi temp. 70 C a trzyma cały czas grubo powyżej 60 i powiedźcie mi dlaczego ? Ja mam podobnie,cwu mam na 46c ,piec po dogrzaniu cwu staje a tempratura wody na piecu leci do 61c w ciągu 15 min.Moim zdaniem pompa cwu powinna pozatrzymaniu pieca pracować jeszcze przez ok 3 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 07.10.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 (edytowane) Z tego co ja zauważyłem, to obsługa kotła musi być spokojna. Częsta zmiana parametrów powoduje, że sterownik nie zdąży się dostosować do ustawionych parametrów, a operator zmieniając mu na inne powoduje że "głupieje". Co się tyczy kabla rs i portu com, to ja robiłem to tak, jak pisze w instrukcji: kabelek rs podpięty pod kompa, ale nie pod sterownik, uruchomiłem systemowy menedżer urządzeń i z chwilą podłączenia kabelka do sterownika widać jak komp w menedżerze instaluje właśnie nasz port com.... i potem nr tego portu wskazujemy w programie do zmiany softu. Ponieważ nie miałem dostępu do netu w kotłowni to wskazuje się plik z nowym softem i heja...... wgranie nowego softu to jakieś 2-3 minuty..... aktualnie pracuję na 0.2.7.11..bo nie chce mi się znowu targać stacjonarnego kompa do kotłowni :/ Natomiast jeśli chodzi o krople w zasobniku, to ja mam suchutki groszek a i tak widoczne są krople rosy na wewnętrznych ściankach. Ale od chyba tygodnia kociołek pracuje cały czas i nie wychładza się i krople znikły. a najlepsze i tak jest dla mnie to sterowanie kotłem prze internet. Ostatnio jakoś jestem w pracy, żonka dzwoni i w trakcie rozmowy narzeka że jej zimno.....to ja do kompa..... przełączyłem z trybu lato na normalny i dałem czadu do pieca ..... no po prostu super sprawa. A koledze "scenka opadła"... no bo jak to tak możliwe jest ? ano możliwe. Edytowane 7 Października 2011 przez jorgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.10.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Panowie czy przed pompa CO tak jak przed pompa CWU musi być zawór zwrotny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 07.10.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Zawijan, nie bądź taki skromny, no bo kto jak nie ty może więcej Np. jeśli rzeczywiście testujecie teraz prototyp 10-tki to może dało by się potem dogadać z Ogniwo i go odsprzedać koledze Tesel ... ??? O ile jest zainteresowany taką opcją. Byłbym bardzo zainteresowany,lecz wiem od zawijana,że testy skończyli już dawno.Tylko dlaczego tak kręcą.Nie chcę szukać innego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 07.10.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Byłbym bardzo zainteresowany,lecz wiem od zawijana,że testy skończyli już dawno.Tylko dlaczego tak kręcą.Nie chcę szukać innego kotła. Kup OE+ 16 kW, zaklej odpowiednio otwory lub odejmij jeden człon i będziesz miał 12 kW..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 07.10.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Kup OE+ 16 kW, zaklej odpowiednio otwory lub odejmij jeden człon i będziesz miał 12 kW..... możesz napisać coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.10.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Panowie czy przed pompa CO tak jak przed pompa CWU musi być zawór zwrotny? Ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 07.10.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 możesz napisać coś więcej. zmniejszając ilość otworów nadmuchowych w palniku czy tez ilość członów w Burnerze zmniejszamy moc palnika.......najlepiej porozmawiaj na ten temat z Zawijanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 czy przed pompa CO tak jak przed pompa CWU musi być zawór zwrotny? NIe musi być . a nawet jest niewskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 07.10.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 re: tesel przeczytaj ten poradnik: http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/ jest tam napisane, że wszystkie palniki Burner mają te same rozmiary kuo OE+ 16, zakleisz jeden rząd otworów i masz 10 kW.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elezibi 07.10.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 NIe musi być . a nawet jest niewskazany. a jak co grawitacyjnie w lecie ciągnie przez pompkę przy grzaniu cwu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.10.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 a jak co grawitacyjnie w lecie ciągnie przez pompkę przy grzaniu cwu?? tryb letni -pomka CO nie chodzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 07.10.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 re: tesel przeczytaj ten poradnik: http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/ jest tam napisane, że wszystkie palniki Burner mają te same rozmiary kuo OE+ 16, zakleisz jeden rząd otworów i masz 10 kW.... Dzięki.Przeczytałem.Mam tylko pytanie;czym zatkać owe otwory i czy powierzchnia grzewcza nie ma wpływu na moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 07.10.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Ale grawitacyjnie woda się przeciska są grzejniki ciepłe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts