Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kid. Kolega Marin ma rację. Ty piszesz o innym zupełnie parametrze. W parametrach zaawansowanych jest opcja, która umożliwia regulowanie mocy nadmuchu w stanie podtrzymania kotła. Ponadto ja bym tak nie skakał i nie wydłużał gwałtownie czasu przerwy w podtrzymaniu. Na początek wydłuż o np 5 minut. Odczekaj parę cykli poobserwuj wykresu i wtedy dokonaj kolejnej zmiany jeśli nic się nie poprawi. I tak momentu, aż uznasz że jest OK.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, wyjąłem dziś czujnik. Opału trochę zostało, więc trzeba wykorzystać. Na razie grzeję tylko CWU, jak na baniaku zrobi się 60-70 stopni to wygaszam piec. 800 stopni ??? WOW!

800 stopni ale spalin a nie CO na kotle, to są dwie różne bajki !

I zapewniam cię, że możesz uzyskać 60-70 st. CO na kotle i jednocześnie 800 st. spalin :-)

Hmm u mnie jest inna sytuacja mam załączoną pogodówkę i ustawione 50C dla temp na dworzu +10 a piec na CO sięga mi temp. 70 C a trzyma cały czas grubo powyżej 60 i powiedźcie mi dlaczego ?

Ja mam podobnie,cwu mam na 46c ,piec po dogrzaniu cwu staje a tempratura wody na piecu leci do 61c w ciągu 15 min.Moim zdaniem pompa cwu powinna pozatrzymaniu pieca pracować jeszcze przez ok 3 min.

Z tego co ja zauważyłem, to obsługa kotła musi być spokojna. Częsta zmiana parametrów powoduje, że sterownik nie zdąży się dostosować do ustawionych parametrów, a operator zmieniając mu na inne powoduje że "głupieje".

Co się tyczy kabla rs i portu com, to ja robiłem to tak, jak pisze w instrukcji: kabelek rs podpięty pod kompa, ale nie pod sterownik, uruchomiłem systemowy menedżer urządzeń i z chwilą podłączenia kabelka do sterownika widać jak komp w menedżerze instaluje właśnie nasz port com.... i potem nr tego portu wskazujemy w programie do zmiany softu. Ponieważ nie miałem dostępu do netu w kotłowni to wskazuje się plik z nowym softem i heja...... wgranie nowego softu to jakieś 2-3 minuty..... aktualnie pracuję na 0.2.7.11..bo nie chce mi się znowu targać stacjonarnego kompa do kotłowni :/

Natomiast jeśli chodzi o krople w zasobniku, to ja mam suchutki groszek a i tak widoczne są krople rosy na wewnętrznych ściankach. Ale od chyba tygodnia kociołek pracuje cały czas i nie wychładza się i krople znikły.

a najlepsze i tak jest dla mnie to sterowanie kotłem prze internet. Ostatnio jakoś jestem w pracy, żonka dzwoni i w trakcie rozmowy narzeka że jej zimno.....to ja do kompa..... przełączyłem z trybu lato na normalny i dałem czadu do pieca :) ..... no po prostu super sprawa. A koledze "scenka opadła"... no bo jak to tak możliwe jest ?

ano możliwe.

Edytowane przez jorgo

Zawijan, nie bądź taki skromny, no bo kto jak nie ty może więcej :-)

Np. jeśli rzeczywiście testujecie teraz prototyp 10-tki to może dało by się potem dogadać z Ogniwo i go odsprzedać koledze Tesel ... ???

O ile jest zainteresowany taką opcją.

Byłbym bardzo zainteresowany,lecz wiem od zawijana,że testy skończyli już dawno.Tylko dlaczego tak kręcą.Nie chcę szukać innego kotła.

re: tesel

przeczytaj ten poradnik: http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/palnik-burner-s/

jest tam napisane, że wszystkie palniki Burner mają te same rozmiary :) kuo OE+ 16, zakleisz jeden rząd otworów i masz 10 kW....

Dzięki.Przeczytałem.Mam tylko pytanie;czym zatkać owe otwory i czy powierzchnia grzewcza nie ma wpływu na moc?