emde 16.04.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 Zawijan zaniepokoiło mnie to że jest ich wiecej niż powinno ale z tego co wyczytałem na Twoim blogu to chyba dobrze że jest ich więcej ale jestem totalnym laikiem w tej kwestii wiec kazde niedogodnosci wole dogadac z fachowcami a niepokoi mnie ze te spirale sa w 4 otworach a nie 6... 2 pozostale otwory sa puste dlaczego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woma4 17.04.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Pytanie do zawijana. W ostatnich modelach ogniwo eko plus jest montowany "ruszto-deflektor".Czy dla modeli 16kW i 25kW jest on identyczny (można go stosować zamiennie w obu modelach) ? pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid77db 17.04.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Czy może ktoś przysłać mi dtr kotła ogniwo eko plus, oto mój adres mailowy: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 17.04.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) Czy może ktoś przysłać mi dtr kotła ogniwo eko plus, oto mój adres mailowy: [email protected] dtr-ogniwo-eko-plus http://www.przeklej.pl/plik/dtr-ogniwo-eko-plus-pdf-00293n6j475h2j6 Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez markon2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid77db 18.04.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Dziękuje z dtr kotła. W tej dtr-ce obieg spalin jeszcze jest starego typu tak samo jak w kotle ogniwo eko a ze zdjęć wynika że teraz są tylko cztery płomieniówki. Mam pytanie do posiadaczy kotła czy te cztery kanały nie zapychają się zbyt szybko, bo ze zdjęć wynika że są bardzo małe. Zastanawiam się nad zakupem tego kotła ale nie wiem czy warto dopłacać aż tyle bo kocioł ogniwo eko jest o tysiąc złoty tańszy a różnica między nimi wydaje mi się być niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 18.04.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Zawijan zaniepokoiło mnie to że jest ich wiecej niż powinno ale z tego co wyczytałem na Twoim blogu to chyba dobrze że jest ich więcej ale jestem totalnym laikiem w tej kwestii wiec kazde niedogodnosci wole dogadac z fachowcami a niepokoi mnie ze te spirale sa w 4 otworach a nie 6... 2 pozostale otwory sa puste dlaczego ?? a gdzie kupiłeś ten kocioł? ja chętnie bym kupił z 6 kanałami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 19.04.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 pytanie do zawijanapisałeś że kocioł ogniwo eko plus oraz kotstal eko to prawie to samo. Tymczasem ogniwo eko plus ma 4 kanały wymiennika a kotstal eko ma 10 kanałów. Jest to duza róznica na korzyść kotstala. Ich wymiennik wydaje sie być efektywniejszy od ogniwo eko plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodypalacz 19.04.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Troche sie zapędziłem. Domyślam się ze są mniejsze jak w przypadku ogniwo, bo powierzchnia odbioru ciepła jest chyba taka sma w obydwu kotłach. skoro są mniejsze szybciej mogą sie zabrudzić. Jednak skoro są cieńsze to przepływ spalin bedzie szybszy jak w kanałach ogniwo, i co za tym idzie lepiej oddadzą ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emde 19.04.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 a gdzie kupiłeś ten kocioł? ja chętnie bym kupił z 6 kanałami Faktycznie mały bląd oczywiście jest 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 20.04.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 przeczytalem mysle ze wiekszosc postow... pytanie mniej zwiazane z sama wydajnoscia pieca ale bardziej z odglosami jakie produkuje... kotlownie mam na parterze w domu - interesuje mnie jak glosny taki EKO Plus 16kw badz 25kw moze byc? Czy moze on swoja praca zaklocic zycie domownikow? Czy wypadaloby stosowac jakiekolwiek izolacje na sciany, podlogi aby wygluszyc kotlownie czy nie ma wiekszego sensu? Dzieki L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robixx78 22.04.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 przeczytalem mysle ze wiekszosc postow... pytanie mniej zwiazane z sama wydajnoscia pieca ale bardziej z odglosami jakie produkuje... kotlownie mam na parterze w domu - interesuje mnie jak glosny taki EKO Plus 16kw badz 25kw moze byc? Czy moze on swoja praca zaklocic zycie domownikow? Czy wypadaloby stosowac jakiekolwiek izolacje na sciany, podlogi aby wygluszyc kotlownie czy nie ma wiekszego sensu? Dzieki L Ja widziałem jak pracuje EKO PLUS 16 w ICHPW w Zabrzu. Jak dla mnie chodził bardzo cichutko. Zresztą inni też tam byli to może się wypowiedzą lub Ci co już taki kocioł posiadają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkura 22.04.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Jestem "świeżym" posiadaczem kotła 16kW. Kotłownię mam pod sypialnią. Kotła w dzień nie słychać, natomiast w nocy czasami podajnik ciut głośniej "chrupnie", ale znacznie głośniej słychać psa od sąsiada Przy okazji pytanie do Zawijana: UM w Rybniku dopłaca do wymiany pieców ale wymaga, by certyfikat dla pieca oprócz danych zawartych w certyfikacie EKO Plusa zawierał również wartość stężenia dwutlenku siarki (poniżej 1000mg/m3). Doczytałem, że ten parametr zależy od opału, a nie od pieca, ale Urząd wie lepiej. Na kilku na kilkadziesiąt znalezionych znalezionych certyfikatów taki parametr był, ale te piece mnie nie zainteresowały. W jaki sposób można by uzyskać taki certyfikat dla EKO Plusa (myślę że musiałby być dla konkretnego węgla) lub pismo IChPW które mogłoby być podstawą dyskusji z Urzędem. Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.04.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Mogę potwierdzić że pracował cicho. Poziom wydzielanego hałasu przez kocioł zależy też od stosowanego paliwa. Lepszy jakościowo eko groszek jest przeważnie twardszy i mogą dochodzić odgłosy "chrupania" podczas pracy podajnika. Ktoś proponował chyba darase żeby ustawiając kocioł na posadce podłożyć pod niego stopki z grubszej gumy i ewentualnie wyjście i wejście do kotła można podłączyć na pexach żeby wyeliminować drgania które mogą być bezpośrednio przenoszone przez rury.No ale zależy kto co uważa za hałas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.04.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Jestem "świeżym" posiadaczem kotła 16kW. Kotłownię mam pod sypialnią. Kotła w dzień nie słychać, natomiast w nocy czasami podajnik ciut głośniej "chrupnie", ale znacznie głośniej słychać psa od sąsiada Przy okazji pytanie do Zawijana: UM w Rybniku dopłaca do wymiany pieców ale wymaga, by certyfikat dla pieca oprócz danych zawartych w certyfikacie EKO Plusa zawierał również wartość stężenia dwutlenku siarki (poniżej 1000mg/m3). Doczytałem, że ten parametr zależy od opału, a nie od pieca, ale Urząd wie lepiej. Na kilku na kilkadziesiąt znalezionych znalezionych certyfikatów taki parametr był, ale te piece mnie nie zainteresowały. W jaki sposób można by uzyskać taki certyfikat dla EKO Plusa (myślę że musiałby być dla konkretnego węgla) lub pismo IChPW które mogłoby być podstawą dyskusji z Urzędem. Z góry dziekuję Korzystasz chyba z programu "niskiej emisji spalin" ? Kuzyn wymienił w ten sposób kocioł zasypowy na kocioł z podajnikiem ubiegłej jesieni. Nic mi nie wspominał o takim wymogu, ale pewnie co kraj to obyczaj, zależy co się urzędnikowi w nocy przyśni. Mieszka nie daleko Ciebie w Radlinie II. Ale on chyba załatwiał papierologię w Wodzisławiu o lie się nie mylę. Dostał 6 koła zwrotu. Założył Taurusa Bizona 18,5 kW. W twojej sprawie pewnie coś Zawijan zaradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkura 22.04.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Starostwo w Wodzisławiu dopłacało cały czas i wystarczało "Świadectwo badania na znak bezpieczeństwa ekologicznego" (wiem od znajomych), UM Rybnik odpłaca dopiero od marca, dodatkowo wymyślili warunek który w certyfikacie ma ledwo kilka pieców. Dopłacają tylko maksymalnie 3300, ale zawsze jest o co walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.04.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Starostwo w Wodzisławiu dopłacało cały czas i wystarczało "Świadectwo badania na znak bezpieczeństwa ekologicznego" (wiem od znajomych), UM Rybnik odpłaca dopiero od marca, dodatkowo wymyślili warunek który w certyfikacie ma ledwo kilka pieców. Dopłacają tylko maksymalnie 3300, ale zawsze jest o co walczyć. Na pewno nie jest to przypadek że akurat te kilka kotłów można dostać refundację..... . Nie są one też na pewno ani lepsze, ani nic takiego ich nie wyróżnia spośród innych. Dalej pewnie dowiesz się że możesz dostać refundację jeśli zrobi Ci to firma i tylko ta, ta i jeszcze tamta bo inne z urzędem ...... . Trochę Ci dadzą to jeszcze ktoś musi się przy tym nachapać żeby za dużo Ci nie zostało. Ale z drugiej strony to zawsze lepsze coś niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as1as 23.04.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 czy ten program "niskiej emisji spalin" działa w całej Polsce czy tylko w określonym regionie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luccca 24.04.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Mogę potwierdzić że pracował cicho. Poziom wydzielanego hałasu przez kocioł zależy też od stosowanego paliwa. Lepszy jakościowo eko groszek jest przeważnie twardszy i mogą dochodzić odgłosy "chrupania" podczas pracy podajnika. Ktoś proponował chyba darase żeby ustawiając kocioł na posadce podłożyć pod niego stopki z grubszej gumy i ewentualnie wyjście i wejście do kotła można podłączyć na pexach żeby wyeliminować drgania które mogą być bezpośrednio przenoszone przez rury. No ale zależy kto co uważa za hałas ? Powiem ze oboje z żoną cenimy sobie spokój. Ktoś kiedyś mówił ze kotłownia w domu wyjdzie mi bokiem. Raz ze hałas pracującego pieca a dwa zapachy wydobywające sie z kotłowni. Kotłownia tak wyszła już na planie więc chcę być w miarę pewien ze jeżeli muszę ją wyruszyć to lepiej to zrobić za wczasu. Mam w planach piec wielofunkcyjny z możliwościa palenia pelletem oraz eko-groszkiem. Jak czasami slimak strzeli to Spoko Tylko żeby nie dawał czadu non stop i żebyśmy na górze mogli spokojnie odpoczywać i spać. Bez lomotow i zapachów dziwnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malawi 26.04.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam, czy 770 mm to szerokość Ogniwa Eko 25 KW z czopuchem czy bez . Proszę o pomoc bo dział techniczny dzisiaj nie odbierał telefonów a z instrukcji niewiele w tym temacie wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.04.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Wrzuć też fotkę na wątek z rankingiem.Link do bloga też.Jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu, napisz jak to się robi. Tam rozpoczęliśmy rozmowę. Warto, aby była kompletna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts