Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zawijan zaniepokoiło mnie to że jest ich wiecej niż powinno ale z tego co wyczytałem na Twoim blogu to chyba dobrze że jest ich więcej ale jestem totalnym laikiem w tej kwestii wiec kazde niedogodnosci wole dogadac z fachowcami a niepokoi mnie ze te spirale sa w 4 otworach a nie 6... 2 pozostale otwory sa puste dlaczego ??

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuje z dtr kotła. W tej dtr-ce obieg spalin jeszcze jest starego typu tak samo jak w kotle ogniwo eko a ze zdjęć wynika że teraz są tylko cztery płomieniówki. Mam pytanie do posiadaczy kotła czy te cztery kanały nie zapychają się zbyt szybko, bo ze zdjęć wynika że są bardzo małe. Zastanawiam się nad zakupem tego kotła ale nie wiem czy warto dopłacać aż tyle bo kocioł ogniwo eko jest o tysiąc złoty tańszy a różnica między nimi wydaje mi się być niewielka.

Zawijan zaniepokoiło mnie to że jest ich wiecej niż powinno ale z tego co wyczytałem na Twoim blogu to chyba dobrze że jest ich więcej ale jestem totalnym laikiem w tej kwestii wiec kazde niedogodnosci wole dogadac z fachowcami a niepokoi mnie ze te spirale sa w 4 otworach a nie 6... 2 pozostale otwory sa puste dlaczego ??

a gdzie kupiłeś ten kocioł?

ja chętnie bym kupił z 6 kanałami

Troche sie zapędziłem.

Domyślam się ze są mniejsze jak w przypadku ogniwo, bo powierzchnia odbioru ciepła jest chyba taka sma w obydwu kotłach. skoro są mniejsze szybciej mogą sie zabrudzić. Jednak skoro są cieńsze to przepływ spalin bedzie szybszy jak w kanałach ogniwo, i co za tym idzie lepiej oddadzą ciepło.

przeczytalem mysle ze wiekszosc postow... pytanie mniej zwiazane z sama wydajnoscia pieca ale bardziej z odglosami jakie produkuje... kotlownie mam na parterze w domu - interesuje mnie jak glosny taki EKO Plus 16kw badz 25kw moze byc? Czy moze on swoja praca zaklocic zycie domownikow? Czy wypadaloby stosowac jakiekolwiek izolacje na sciany, podlogi aby wygluszyc kotlownie czy nie ma wiekszego sensu?

Dzieki

L

przeczytalem mysle ze wiekszosc postow... pytanie mniej zwiazane z sama wydajnoscia pieca ale bardziej z odglosami jakie produkuje... kotlownie mam na parterze w domu - interesuje mnie jak glosny taki EKO Plus 16kw badz 25kw moze byc? Czy moze on swoja praca zaklocic zycie domownikow? Czy wypadaloby stosowac jakiekolwiek izolacje na sciany, podlogi aby wygluszyc kotlownie czy nie ma wiekszego sensu?

Dzieki

L

Ja widziałem jak pracuje EKO PLUS 16 w ICHPW w Zabrzu. Jak dla mnie chodził bardzo cichutko. Zresztą inni też tam byli to może się wypowiedzą lub Ci co już taki kocioł posiadają.

Pozdrawiam.

Jestem "świeżym" posiadaczem kotła 16kW. Kotłownię mam pod sypialnią. Kotła w dzień nie słychać, natomiast w nocy czasami podajnik ciut głośniej "chrupnie", ale znacznie głośniej słychać psa od sąsiada :-)

Przy okazji pytanie do Zawijana: UM w Rybniku dopłaca do wymiany pieców ale wymaga, by certyfikat dla pieca oprócz danych zawartych w certyfikacie EKO Plusa zawierał również wartość stężenia dwutlenku siarki (poniżej 1000mg/m3). Doczytałem, że ten parametr zależy od opału, a nie od pieca, ale Urząd wie lepiej. Na kilku na kilkadziesiąt znalezionych znalezionych certyfikatów taki parametr był, ale te piece mnie nie zainteresowały.

W jaki sposób można by uzyskać taki certyfikat dla EKO Plusa (myślę że musiałby być dla konkretnego węgla) lub pismo IChPW które mogłoby być podstawą dyskusji z Urzędem.

Z góry dziekuję

Mogę potwierdzić że pracował cicho. Poziom wydzielanego hałasu przez kocioł zależy też od stosowanego paliwa. Lepszy jakościowo eko groszek jest przeważnie twardszy i mogą dochodzić odgłosy "chrupania" podczas pracy podajnika.

Ktoś proponował chyba darase żeby ustawiając kocioł na posadce podłożyć pod niego stopki z grubszej gumy i ewentualnie wyjście i wejście do kotła można podłączyć na pexach żeby wyeliminować drgania które mogą być bezpośrednio przenoszone przez rury.

No ale zależy kto co uważa za hałas ?

Jestem "świeżym" posiadaczem kotła 16kW. Kotłownię mam pod sypialnią. Kotła w dzień nie słychać, natomiast w nocy czasami podajnik ciut głośniej "chrupnie", ale znacznie głośniej słychać psa od sąsiada :-)

Przy okazji pytanie do Zawijana: UM w Rybniku dopłaca do wymiany pieców ale wymaga, by certyfikat dla pieca oprócz danych zawartych w certyfikacie EKO Plusa zawierał również wartość stężenia dwutlenku siarki (poniżej 1000mg/m3). Doczytałem, że ten parametr zależy od opału, a nie od pieca, ale Urząd wie lepiej. Na kilku na kilkadziesiąt znalezionych znalezionych certyfikatów taki parametr był, ale te piece mnie nie zainteresowały.

W jaki sposób można by uzyskać taki certyfikat dla EKO Plusa (myślę że musiałby być dla konkretnego węgla) lub pismo IChPW które mogłoby być podstawą dyskusji z Urzędem.

Z góry dziekuję

Korzystasz chyba z programu "niskiej emisji spalin" ? Kuzyn wymienił w ten sposób kocioł zasypowy na kocioł z podajnikiem ubiegłej jesieni. Nic mi nie wspominał o takim wymogu, ale pewnie co kraj to obyczaj, zależy co się urzędnikowi w nocy przyśni.

Mieszka nie daleko Ciebie w Radlinie II. Ale on chyba załatwiał papierologię w Wodzisławiu o lie się nie mylę. Dostał 6 koła zwrotu. Założył Taurusa Bizona 18,5 kW.

W twojej sprawie pewnie coś Zawijan zaradzi.

Starostwo w Wodzisławiu dopłacało cały czas i wystarczało "Świadectwo badania na znak bezpieczeństwa ekologicznego" (wiem od znajomych), UM Rybnik odpłaca dopiero od marca, dodatkowo wymyślili warunek który w certyfikacie ma ledwo kilka pieców. Dopłacają tylko maksymalnie 3300, ale zawsze jest o co walczyć.

Starostwo w Wodzisławiu dopłacało cały czas i wystarczało "Świadectwo badania na znak bezpieczeństwa ekologicznego" (wiem od znajomych), UM Rybnik odpłaca dopiero od marca, dodatkowo wymyślili warunek który w certyfikacie ma ledwo kilka pieców. Dopłacają tylko maksymalnie 3300, ale zawsze jest o co walczyć.

Na pewno nie jest to przypadek że akurat te kilka kotłów można dostać refundację..... . Nie są one też na pewno ani lepsze, ani nic takiego ich nie wyróżnia spośród innych.

Dalej pewnie dowiesz się że możesz dostać refundację jeśli zrobi Ci to firma i tylko ta, ta i jeszcze tamta bo inne z urzędem ...... .

Trochę Ci dadzą to jeszcze ktoś musi się przy tym nachapać żeby za dużo Ci nie zostało.

Ale z drugiej strony to zawsze lepsze coś niż nic.

Mogę potwierdzić że pracował cicho. Poziom wydzielanego hałasu przez kocioł zależy też od stosowanego paliwa. Lepszy jakościowo eko groszek jest przeważnie twardszy i mogą dochodzić odgłosy "chrupania" podczas pracy podajnika.

Ktoś proponował chyba darase żeby ustawiając kocioł na posadce podłożyć pod niego stopki z grubszej gumy i ewentualnie wyjście i wejście do kotła można podłączyć na pexach żeby wyeliminować drgania które mogą być bezpośrednio przenoszone przez rury.

No ale zależy kto co uważa za hałas ?

Powiem ze oboje z żoną cenimy sobie spokój. Ktoś kiedyś mówił ze kotłownia w domu wyjdzie mi bokiem. Raz ze hałas pracującego pieca a dwa zapachy wydobywające sie z kotłowni. Kotłownia tak wyszła już na planie więc chcę być w miarę pewien ze jeżeli muszę ją wyruszyć to lepiej to zrobić za wczasu.

Mam w planach piec wielofunkcyjny z możliwościa palenia pelletem oraz eko-groszkiem. Jak czasami slimak strzeli to Spoko Tylko żeby nie dawał czadu non stop i żebyśmy na górze mogli spokojnie odpoczywać i spać. Bez lomotow i zapachów dziwnych.