markowsski 08.10.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Panowie spokojnie,borykam się z problemem zaworów zwrotnych,oprócz tego dostałe prezent od instalatora w postaci dwóch pomp (CWU,Co) na jednej nitce he he.W zimie no problemo ale tryb lato to już można sobie w buty wsadzić.Po przeróbce,czyli 3 nitka dla pompy CWU ,mam jeszcze zawór 3 drożny za pompą CO przed nim zawór zwrotny a to po to by w trybie lato woda z pompy CWU przy zamkniętej CO nie wracała do kotła.Mam prośbę jak się ktoś na tym zna to chciałbym weryfikacji tego podłączenia.Podaje telefon 502206360 proszę o głuszka i oddzwonie.Proszę o pomoc.Dzięki(choć nie daje wiary że oddzwoni ktoś)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 08.10.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Panowie spokojnie,borykam się z problemem zaworów zwrotnych,oprócz tego dostałe prezent od instalatora w postaci dwóch pomp (CWU,Co) na jednej nitce he he.W zimie no problemo ale tryb lato to już można sobie w buty wsadzić.Po przeróbce,czyli 3 nitka dla pompy CWU ,mam jeszcze zawór 3 drożny za pompą CO przed nim zawór zwrotny a to po to by w trybie lato woda z pompy CWU przy zamkniętej CO nie wracała do kotła.Mam prośbę jak się ktoś na tym zna to chciałbym weryfikacji tego podłączenia.Podaje telefon 502206360 proszę o głuszka i oddzwonie.Proszę o pomoc.Dzięki(choć nie daje wiary że oddzwoni ktoś) Pozdrawiam I nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.10.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Ciezko coś doradzić jak nikt nie widzi przed oczami nawet najprostszego schematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kid1 08.10.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Panowie a jaką temp. ustawiacie sobie na podłogówce ?? Ja swoją wczoraj odpaliłem po raz pierwszy i szczerze mówiąc narazie jest tak sobie ... przy 35st. płytki były właściwie letnie, dziś podkręciłem na 40st. są ciut cieplejsze ale też szału nie ma w niektórych miejscach w ogóle się nie nagrzały, a minęła już doba od pierwszego odpalenia ;(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.10.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Panowie a jaką temp. ustawiacie sobie na podłogówce ?? Ja swoją wczoraj odpaliłem po raz pierwszy i szczerze mówiąc narazie jest tak sobie ... przy 35st. płytki były właściwie letnie, dziś podkręciłem na 40st. są ciut cieplejsze ale też szału nie ma w niektórych miejscach w ogóle się nie nagrzały, a minęła już doba od pierwszego odpalenia ;(( Przy obecnych temperaturach (dodatnich w nocy) i standardowym ociepleniu domu temperaturę podłogówki ustawia się na 30-33 max 35st, wg twojego opisu masz BARDZO DOBRZE wykonają instalację, podłogówka nie moze byc mocno ciepła czy gorąca ma być tak lekko złamana... (poczytaj sobie o bezwładnosci cieplnej ) wyobrażasz sobie jakby te masy betonu nagrzały sie do wysokich temperatur a na dworze w dzien było by +15... zagotowałbyś sie w domu, nastepna sprawa to chodzac po bardzo ciepłej podłodze miałbyś dyskomfort cieplny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 08.10.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Ciezko coś doradzić jak nikt nie widzi przed oczami nawet najprostszego schematu.. Podałem nr telefonu by było prosto.Ale tak jak myślałem,tylko słowa się tu pojawiają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 08.10.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Ciezko coś doradzić jak nikt nie widzi przed oczami nawet najprostszego schematu... Podałem nr telefonu by było prosto.Ale tak jak myślałem,tylko słowa się tu pojawiają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.10.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Podałem nr telefonu by było prosto.Ale tak jak myślałem,tylko słowa się tu pojawiają... Taki schemacik można namalować na kartce ,zeskanować i wrzucić na forum.Jestem na wyjeździe ale jak wrócę to oddzwonię do Ciebie. A kolega co chce palić w dwóch opcjach jednocześnie,niech sobie pali ale niech wie,że nie przy tym sterowaniu o ile ma ono chodzić i być sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 09.10.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Panowie spokojnie,borykam się z problemem zaworów zwrotnych,oprócz tego dostałe prezent od instalatora w postaci dwóch pomp (CWU,Co) na jednej nitce he he.W zimie no problemo ale tryb lato to już można sobie w buty wsadzić.Po przeróbce,czyli 3 nitka dla pompy CWU ,mam jeszcze zawór 3 drożny za pompą CO przed nim zawór zwrotny a to po to by w trybie lato woda z pompy CWU przy zamkniętej CO nie wracała do kotła.Mam prośbę jak się ktoś na tym zna to chciałbym weryfikacji tego podłączenia.Podaje telefon 502206360 proszę o głuszka i oddzwonie.Proszę o pomoc.Dzięki(choć nie daje wiary że oddzwoni ktoś) Pozdrawiam Daj jak mówi minertu schemacik na forum, albo imageshock i daj linka żeby każdy mógł obejrzeć..... co do fachowca jaki robił ci instalację to tylko "pogratulować"..... jeśli chodzi o zawór zwrotny to u mnie w instalacji cwu nie mam, ale mam zawór odcinający na każdym zasilaniu czy tez odejściu od zasobnika cwu. Jeśli chodzi o instalację, to w Twoim przypadku się nie wypowiadam bo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 09.10.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Panowie jak wykalibrować czujnik CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 09.10.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Ja w swojej instalacji niczego nie kalibrowałem. Tylko czujniki programatora pogodowego i pokojowego ustawiłem tak samo jak wskazują termometry wewnętrzne i zewnętrzne. Kalibracja czujników dostępna w zakładce "ustawienia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 09.10.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Panowie jak wykalibrować czujnik CO ? Ja skalibrowałem wszystkie czujniki w lodzie. Do kubka wrzuciłem pokruszony lód, dolałem zimnej wody i włożyłem wszystkie czujniki. Po paru minutach z tego co pamiętam czujnik spalin wskazywał -1 do -1,5 stopnia a pozostałe między +2,5 a +3 stopnie. W ustawieniach tak ustawiłem wartości żeby wszystkie czujniki wskazywały +1 i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 09.10.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) Panowie czy przed pompa CO tak jak przed pompa CWU musi być zawór zwrotny? Przeczytaj post #1715 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus/page86 Edytowane 9 Października 2011 przez dino49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 09.10.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 (edytowane) Dzieki.Mam jeszcze pytanie,dlaczego wiatrak pracuje mimo tego że pompy się wyłączyły,wszystkie zadane temp,zostały osiągnięte łącznie z temp.CO?I co oznacza żółte podświetlenie pompy mieszającej(jaj jej nie mam,mam zawór 3 drogowy) Edytowane 9 Października 2011 przez markowsski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 09.10.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Dzieki.Mam jeszcze pytanie,dlaczego wiatrak pracuje mimo tego że pompy się wyłączyły,wszystkie zadane temp,zostały osiągnięte łącznie z temp.CO?I co oznacza żółte podświetlenie pompy mieszającej(jaj jej nie mam,mam zawór 3 drogowy) Ten typ tak ma ,lubi trochę przecholować z temperaturą.Nie wiem o jakim podświetlaniu myślisz,jak kupiłem piec dwa miesiące temu i mam tylko dwie kontrolki pomp od CO i CWU,podświetlane na zielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.10.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 markowsskiemu pewnie chodzi o schemat na eSterownik.Ma pewnie w parametrach ustawioną pracę pompy mieszającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markowsski 09.10.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Już wszystko jasne,dzięki koledze który do mnie oddzwonił i wyjaśnił mi krok po kroku wszystko co najważniejsze jeśli chodzi o ten kocioł i sterownik.Bardzo dziekuje kolego,są jeszcze ludzie na tym świecie!Pozdrawiam Górny Śląsk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.10.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 minertu stanął na wysokości zadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 09.10.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Panowie od piątku rozpocząłem sezon grzewczy bo w domu było już chłodno. Czy ktos z znawców tematu moze zerknąć na moj sterownik https://esterownik.pl/remote/625 i napisać mi czy wszystko wyglada na prawidłową obsługę? Proszę o to ponieważ ustawienia temp. na kotle dałem już na minimum a w domu temperatura 23,5 stopnia. Połowa grzejników w domu przykręcona na prawie minimum, zawór 3drożny też przykręcony do połowy. Palę miałem ekofins i mam wrażenie że schodzi go trochę za dużo (od piątku zeszło chyba z 1,5 podajnika) a kocioł praktycznie pracuje cały czas, tylko na chwilę przechodząc w stan podtrzymania. Czy moge jeszcze coś zmienić, poprawić aby spalać mniej paliwa? Kupiłem już przewód do podłączenia czujników zew. i wew. ale muszę trochę powiercić w ścianach aby je pomontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.10.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 minertu stanął na wysokości zadania Tutaj mojej ingerencji nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts