karoka65 10.10.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Ja tam nie jestem fachowcem od eCoala ale ten wykres wygląda jak ze sterownika dwustanowego na małej histerezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 10.10.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 (edytowane) Tak, bo można go do takiej pracy w tym przypadku porównać. Zauważ ze ma czas postoju podajnika na 40min ustawiony. Zwyczajnie kocioł włączą się co 40 min nagrzewa do zadanej i wyłącza . Dlatego takie skoki temp spalin. Edytowane 10 Października 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 10.10.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 (edytowane) Jestem wręcz zaskoczony precyzją wykresu. Ze swojej strony odpaliłem moje Ogniwo Eko + 16 w piątek już na dobre. Jeszcze w lipcu zaopatrzyłem się w miał Rokita z Bobrka Centrum, prosto z kopalni. Opał suchy. Instalacja tzw. stara, ok 230 litrów wody w obiegu, zawór 4D, alpha2, dom bez szczególnej izolacji, wyjątkiem jest zaizolowany dach, ok 120 m2 powierzchni użytkowej. Kotłownia w budynku gospodarczym. Założony czujnik pogodowy. Właściwą temperaturę w domu steruję zaworem 4D + termostaty na kaloryferach. Wszystko fajnie, ciepło. Aż do pierwszego wybierania popiołu w sobotę wieczorem. Spieki, spieki, spieki. Widoczny na zdjęciach popiół to pozostałość po około 60kg spalonego miału. Kocioł dosyć często się wyłącza na parę minut, po osiągnięciu temp. 47stopni. Czy mogę coś zaradzić by spieków było mniej lub mniejsze? W dotyku bardzo przypominają koks. Czy zmieni się to gdy zmienią się temperatury na zewnątrz? Spróbowałem dzisiaj przysłonić dmuchawę. Zrobiłem to dosyć radykalnie, zostawiłem szparę ok 1cm z dołu. Zobaczę co będzie jutro, na razie widzę niższe temperatury w kominie o ok. 15 stopni. Spieków było na tyle dużo, że po 45h palenia miałem problem wyjąć popielnik z kotła. Dodam że kierując się dobrymi opiniami na temat tego akurat miału kupiłem go 8T... Ma ktoś jakiś pomysł?Większe skoki temperatur na wykresie spowodowane są regulacjami zaworu. http://img834.imageshack.us/img834/7214/img5706k.th.jpg Uploaded with ImageShack.ushttp://img265.imageshack.us/img265/6614/img5708g.th.jpghttp://img408.imageshack.us/img408/1833/beztytuuazv.th.jpg Edytowane 10 Października 2011 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 No ja tam widzę że on dogrzewa 6 razy w ciągu 2 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elezibi 10.10.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 mogę się mylić ale to wygląda jak cykliczna praca pompy CO obniża temp poniżej 50 i kocioł zaczyna pracować (pewnie na mocy minimalnej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 10.10.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 No ja tam widzę że on dogrzewa 6 razy w ciągu 2 godzin. To dużo? Mało? Co do pompy, leci ciągle, 7W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Dużo i inne eCoale pracują inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 10.10.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Dużo i inne eCoale pracują inaczej. Może to mieć związek z zaworem 4D? Jest otwarty w połowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Raczej nie bo jak się nim nie kręci to przepływ jest stały.Wygląda ten wykres tak jak sterownika dwustanowego na małej histerezie i dużych ubytkach ciepła.A czujnik wewnętrzny nie jest w jakimś przeciągu gdzie jest narażony na częste duże wahnięcia temperatury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 10.10.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 U mnie wykres wygląda podobnie. Też dogrzewa 6 razy na 2 godziny. Tyle ze mam zawór 3D który ustawiony jest aktualnie w polowie. Reszta podobnie jak u Tadziana czyli prosta instalacja z jedną pompą CO ustawioną na stałą pracę. Budynek nieocieplony, okna plastikowe szczelne. Musiałem ustawić CO na 42 bo mimo przykręcenia zaworu 3D i termostatów na połowie grzejników temperature w domu i tak mam w tej chwili 23,5stopnia. Jakieś pomysły aby zmniejszyć częstotliwość dogrzewania kotła? Temperatura spalin spada szybko i kocioł znów się uruchamia a na niektórych waszych wykresach widzę że temperatura spalin spada dużo wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 10.10.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Wewnętrznego nie założyłem dotychczas wcale. Na razie pociągnięty kabel. Pogodowy rządzi kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 10.10.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 U mnie wykres wygląda podobnie. .... Temperatura spalin spada szybko i kocioł znów się uruchamia a na niektórych waszych wykresach widzę że temperatura spalin spada dużo wolniej. Waksio, oczy mi wyłażą by tam coś więcej z Twojego wykresu odczytać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 10.10.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 sorry, tak jakoś mały rzeczywiście ten wykres wejdz tu i obejrzyj https://esterownik.pl/remote/625 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 10.10.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 (edytowane) No ja tam widzę że on dogrzewa 6 razy w ciągu 2 godzin. Jesli temp w pomieszczeniu spada to ecoal załączy pompę CO i niezależnie od ustawianego czasu cykl sie powtórzy. Priorytetem nie jest czas tylko temperatura wewnątrz pomieszczenia .Inaczej ten czujnik nie był by potrzebny.. Jesli koledze przeszkadza taka praca to wystarczy wyłączyć cykliczna prace pompy CO.Z doswiadczenia wiem jednak ze może mu się w domku zrobić zbyt gorąco. Przy mrozach jednak będzie ok. Edytowane 10 Października 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 jack wiem o tym i napisałem wcześniej co może być powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Kolega dodał również że pompa ustawiona na pracę ciągłą i nie ma zamontowanego czujnika wewnętrznego a Ty tłumaczysz mi jakbym był tu od wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 10.10.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Wiem ze wiesz, ale kolega nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prodi 10.10.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 U mnie akurat w łazience na piętrze słychać jak chodzi podajnik, w innych pomieszczeniach raczej nie ale jak w jest głucha cisza w domu to jak się dobrze wsłucham to też go słyszę. U mnie chodził jak traktor. Mam kocioł w piwnicy a słyszałem na pietrze. Okazało sie, ze winny był wentylator w silniku elektrycznym który ocierał o obudowe. Zadzwoniłem do ogniwa, przyjechali i załatwili sprawę. Teraz jest cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 10.10.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 karoka pokręciłeś coś ja odpowiadam na post kolegi tadzian a on nic tam takiego nie pisał...wprost przeciwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Albo duże straty albo coś eCoal szwankuje.Czasami zaglądam na wykresy różnych użytkowników i tam wygląda to całkiem inaczej.Owszem ładnie oscyluje względem temp. zadanej ale wygląda jakby pracował dwustanowo.Chyba żeby paliwo było marne nie trzymające żaru i te spaliny tak szybko spadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts