Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem wręcz zaskoczony precyzją wykresu.

Ze swojej strony odpaliłem moje Ogniwo Eko + 16 w piątek już na dobre. Jeszcze w lipcu zaopatrzyłem się w miał Rokita z Bobrka Centrum, prosto z kopalni. Opał suchy. Instalacja tzw. stara, ok 230 litrów wody w obiegu, zawór 4D, alpha2, dom bez szczególnej izolacji, wyjątkiem jest zaizolowany dach, ok 120 m2 powierzchni użytkowej. Kotłownia w budynku gospodarczym. Założony czujnik pogodowy. Właściwą temperaturę w domu steruję zaworem 4D + termostaty na kaloryferach. Wszystko fajnie, ciepło. Aż do pierwszego wybierania popiołu w sobotę wieczorem. Spieki, spieki, spieki. Widoczny na zdjęciach popiół to pozostałość po około 60kg spalonego miału. Kocioł dosyć często się wyłącza na parę minut, po osiągnięciu temp. 47stopni. Czy mogę coś zaradzić by spieków było mniej lub mniejsze? W dotyku bardzo przypominają koks. Czy zmieni się to gdy zmienią się temperatury na zewnątrz? Spróbowałem dzisiaj przysłonić dmuchawę. Zrobiłem to dosyć radykalnie, zostawiłem szparę ok 1cm z dołu. Zobaczę co będzie jutro, na razie widzę niższe temperatury w kominie o ok. 15 stopni. Spieków było na tyle dużo, że po 45h palenia miałem problem wyjąć popielnik z kotła.

Dodam że kierując się dobrymi opiniami na temat tego akurat miału kupiłem go 8T... Ma ktoś jakiś pomysł?

Większe skoki temperatur na wykresie spowodowane są regulacjami zaworu.

http://img834.imageshack.us/img834/7214/img5706k.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img265.imageshack.us/img265/6614/img5708g.th.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/1833/beztytuuazv.th.jpg

Edytowane przez Alk

U mnie wykres wygląda podobnie. Też dogrzewa 6 razy na 2 godziny. Tyle ze mam zawór 3D który ustawiony jest aktualnie w polowie. Reszta podobnie jak u Tadziana czyli prosta instalacja z jedną pompą CO ustawioną na stałą pracę. Budynek nieocieplony, okna plastikowe szczelne. Musiałem ustawić CO na 42 bo mimo przykręcenia zaworu 3D i termostatów na połowie grzejników temperature w domu i tak mam w tej chwili 23,5stopnia. Jakieś pomysły aby zmniejszyć częstotliwość dogrzewania kotła? Temperatura spalin spada szybko i kocioł znów się uruchamia a na niektórych waszych wykresach widzę że temperatura spalin spada dużo wolniej.

canvas.jpg

No ja tam widzę że on dogrzewa 6 razy w ciągu 2 godzin.

Jesli temp w pomieszczeniu spada to ecoal załączy pompę CO i niezależnie od ustawianego czasu cykl sie powtórzy. Priorytetem nie jest czas tylko temperatura wewnątrz pomieszczenia .Inaczej ten czujnik nie był by potrzebny.. Jesli koledze przeszkadza taka praca to wystarczy wyłączyć cykliczna prace pompy CO.Z doswiadczenia wiem jednak ze może mu się w domku zrobić zbyt gorąco.:) Przy mrozach jednak będzie ok.

Edytowane przez jack18

U mnie akurat w łazience na piętrze słychać jak chodzi podajnik, w innych pomieszczeniach raczej nie ale jak w jest głucha cisza w domu to jak się dobrze wsłucham to też go słyszę.

U mnie chodził jak traktor. Mam kocioł w piwnicy a słyszałem na pietrze. Okazało sie, ze winny był wentylator w silniku elektrycznym który ocierał o obudowe. Zadzwoniłem do ogniwa, przyjechali i załatwili sprawę. Teraz jest cisza

Albo duże straty albo coś eCoal szwankuje.

Czasami zaglądam na wykresy różnych użytkowników i tam wygląda to całkiem inaczej.

Owszem ładnie oscyluje względem temp. zadanej ale wygląda jakby pracował dwustanowo.

Chyba żeby paliwo było marne nie trzymające żaru i te spaliny tak szybko spadają.