Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paweł kociołek chodzi poprawnie, że aż pięknie. Masz mały odbiór ciepła co powoduje, że temp kotła dochodzi do 5 stopni powyżej zadanej. Po przekroczeniu tychże 5 stopni sterownik odstawia kocioł do momentu aż temp spadnie poniżej tej wartości. Przyjdą większe mrozy i zapotrzebowanie na ciepło zwiększy się istotne to i kocioł zacznie pracować nieco inaczej. Sam zobaczysz.:)

• Odpowiedzi 10,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie dziwie się że w DTR podają tylko pojemność. Mój tego roczny zakup to dwa gatunki węgla i o zupełnie odmiennych parametrach. Czeski poniżej 25MJ/kg i boruta powyżej 29MJ/kg. Patrząc na worki/palety czeskiego wydaje się więcej a waga ta sama. Producent mógłby podać ile kg ale właściwe tylko dla jednego gatunku i jednej jego wilgotności.

Co do walki z wilgocią najlepiej rozsypać płasko by podsechł przed kolejnym załadunkiem. Oczywiście jeśli tylko miejsca jest na to.

No tak tak ale chodzi mi mniej więcej pi razy drzwi, bo chciałem policzyć ile mi spalił od wieczornego czwartku - widzę, że zostało pół zasobnika to chyba trochę przy duzo wciągnął...140 kg wchodzi w ten zasobnik czy więcej ?

No tak tak ale chodzi mi mniej więcej pi razy drzwi, bo chciałem policzyć ile mi spalił od wieczornego czwartku - widzę, że zostało pół zasobnika to chyba trochę przy duzo wciągnął...140 kg wchodzi w ten zasobnik czy więcej ?

Nie chce cię kłamać ale tego mojego czeskiego do eko, a tam 200L, sypnąłem 4 worki. Kolejny cały już by nie wszedł. Boruty pewnie 6 bym zmieścił. Wszystkie po 25kg. Z tego tylko tytułu odradzałbym ci przejmować się kilogramami aż tak dokładnie i w trakcie. Jak już chcesz to polecę sposób mojego ojca. W wiaderko 10kg i na niski poziom w zasobniku sypał. Gdy później piec pobrał ten węgiel i poziom się wyrównał z tym co poprzednio sprawdzał czas spalania. Gdy przeliczał godzinowe spalanie to tylko kręcił głową że w starym by tym nie zagrzał.

Inny sposób to usyp litrę i zważ a wynik pomnóż przez pojemność z DTR'ki.

Z tym hałasem słyszalnym w całym domu winne są rury stalowe lub miedziane,w pomieszczeniu gospodarczym mam hydrofor,gdy pracował słychać go było w łazience w zeszłym roku przy okazji remontu łazienki odkopałem stare rury do hydrofor ok. 15 m. i dałem wąż PE 32 ,teraz nie wiadomo kiedy pracuje pompa w domu cisza.

Nie. To zły sposób. Za mała objętość naczynia pomiarowego w stosunku do uziarnienia węgla. Wynik będzie mocno zafałszowany (zaniżony).

Masz racje. Przemnoży się również błąd. Jest to 2 rzędy wartości. W tym sposobie ilości są małe ale dają szanse wyczuć trochu fizyki tym co gęstość kojarzą z lepkością np miodu. Dwie, trzy próby usypania i zważenia takiego litra zmuszają do większego zastanowienia. A do tego spróbować to najlepszy sposób.

Witaj,

tak pi razy oko to mi udało się na maksa do OEP 16 kW upchnąć 140 kg ekogroszku Iskra żółtego.

Podajnik był wypełniony na full.

Pozdrawiam,

Tomek

dzieki za reakcje minertu, widać kocioł jak człowiek całe życie sie czegoś uczy :)

Wystarczy go wyłączyć na sterowniku,wtedy wszystko zapamiętuje.Kiedy przechodzimy w tryb ręczny sterownik myśli ,że rozpalamy kocioł lub mamy inne paliwo więc znowu się uczy myśląc ,że jest zasypany czym innym niż poprzednio.

Zapytam jeszcze raz, bo mój post utknął gdzieś w dyskusji:)

Czy takie spalanie groszku i drewna razem jest dopuszczalne. Jak wtedy zachowuje się sterownik ecoal. Pytam, bo jakbym mógł tak swobodnie w zimie dodawać drewna jak do kominka to byłbym bardzo zadowolony. Czy w piecu Ogniwo Eko Plus producent odradza taki sposób palenia?

Czy takie spalanie groszku i drewna razem jest dopuszczalne. Jak wtedy zachowuje się sterownik ecoal. Pytam, bo jakbym mógł tak swobodnie w zimie dodawać drewna jak do kominka to byłbym bardzo zadowolony. Czy w piecu Ogniwo Eko Plus producent odradza taki sposób palenia?

http://www.youtube.com/watch?v=KNav2le59Qs&feature=related

Ogniwo Eko Plus nie odradza , odradza to producent sterownika eCoal firmy Elektro-System.Dokładając drewna do pracy w automacie zwiększasz temp wody w kotle a tym sposobem rozstrajasz pracę sterownika.Na dodatek możesz "uwalić" czujnik temp. spalin.

Do palenia na ruszcie awaryjnym wyjmujemy czujnik temp. spalin z rury wylotowej kotła.

Przy zamkniętych drzwiczkach możne Ci po prostu nie wystarczyć tlenu ,do spalania tych obu paliw jednocześnie....