krzy27 11.10.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Nie. To zły sposób. Za mała objętość naczynia pomiarowego w stosunku do uziarnienia węgla. Wynik będzie mocno zafałszowany (zaniżony). Masz racje. Przemnoży się również błąd. Jest to 2 rzędy wartości. W tym sposobie ilości są małe ale dają szanse wyczuć trochu fizyki tym co gęstość kojarzą z lepkością np miodu. Dwie, trzy próby usypania i zważenia takiego litra zmuszają do większego zastanowienia. A do tego spróbować to najlepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 11.10.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 No tak tak ale chodzi mi mniej więcej pi razy drzwi, bo chciałem policzyć ile mi spalił od wieczornego czwartku - widzę, że zostało pół zasobnika to chyba trochę przy duzo wciągnął...140 kg wchodzi w ten zasobnik czy więcej ? Witaj, tak pi razy oko to mi udało się na maksa do OEP 16 kW upchnąć 140 kg ekogroszku Iskra żółtego. Podajnik był wypełniony na full. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szosiu 11.10.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Panowie pytanie odnośnie czyszczenia kotła, jak czesto trzeba go czyścić, czy musi byc wystudzony? Oraz wybieranie popiolu - tu rozumiem ze robi sie to na pracującym kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 11.10.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Panowie pytanie odnośnie czyszczenia kotła, jak czesto trzeba go czyścić, czy musi byc wystudzony? Oraz wybieranie popiolu - tu rozumiem ze robi sie to na pracującym kotle? Na żywioł. Dla 5min roboty nie ma sensu kotła studzić i rozpalać od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.10.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 11.10.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 znalazłem.... gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrb 11.10.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Na żywioł. Dla 5min roboty nie ma sensu kotła studzić i rozpalać od nowa. Przydałaby się opcja w sterowniku - czasowe wyłączenie i zatrzymanie podajnika np. na 10-15 minut (zamiast wyłączać wtyczki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 11.10.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 zawsze mozesz przełączyć w tryb ręczny i wyłączyć podajnik i dmuchawe na czas czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.10.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 zawsze mozesz przełączyć w tryb ręczny i wyłączyć podajnik i dmuchawe na czas czyszczenia Błąd.Każde przejście w tryb ręczny powoduje,że kocioł uczy sie paliwa od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 11.10.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Na żywioł znaczy bez wydzierania wtyczek czy ustawiania trybu ręcznego. Dla lepszego samopoczucia uchyl okienko w kotłowni lub drzwi. Jak ktoś ogląda mój kocioł to bardzo często na pracy uchylam górną wyczystkę i za każdym razem ten sam wyraz twarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waksio 11.10.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 dzieki za reakcje minertu, widać kocioł jak człowiek całe życie sie czegoś uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.10.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 dzieki za reakcje minertu, widać kocioł jak człowiek całe życie sie czegoś uczy Wystarczy go wyłączyć na sterowniku,wtedy wszystko zapamiętuje.Kiedy przechodzimy w tryb ręczny sterownik myśli ,że rozpalamy kocioł lub mamy inne paliwo więc znowu się uczy myśląc ,że jest zasypany czym innym niż poprzednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msilent 11.10.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Zapytam jeszcze raz, bo mój post utknął gdzieś w dyskusji:) Czy takie spalanie groszku i drewna razem jest dopuszczalne. Jak wtedy zachowuje się sterownik ecoal. Pytam, bo jakbym mógł tak swobodnie w zimie dodawać drewna jak do kominka to byłbym bardzo zadowolony. Czy w piecu Ogniwo Eko Plus producent odradza taki sposób palenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.10.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Zapytam jeszcze raz, bo mój post utknął gdzieś w dyskusji:) Czy takie spalanie groszku i drewna razem jest dopuszczalne. Jak wtedy zachowuje się sterownik ecoal. Pytam, bo jakbym mógł tak swobodnie w zimie dodawać drewna jak do kominka to byłbym bardzo zadowolony. Czy w piecu Ogniwo Eko Plus producent odradza taki sposób palenia? http://www.youtube.com/watch?v=KNav2le59Qs&feature=related Ogniwo Eko Plus nie odradza , odradza to producent sterownika eCoal firmy Elektro-System.Dokładając drewna do pracy w automacie zwiększasz temp wody w kotle a tym sposobem rozstrajasz pracę sterownika.Na dodatek możesz "uwalić" czujnik temp. spalin. Do palenia na ruszcie awaryjnym wyjmujemy czujnik temp. spalin z rury wylotowej kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 11.10.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Zapytam jeszcze raz, bo mój post utknął gdzieś w dyskusji:) Czy takie spalanie groszku i drewna razem jest dopuszczalne. Jak wtedy zachowuje się sterownik ecoal. Pytam, bo jakbym mógł tak swobodnie w zimie dodawać drewna jak do kominka to byłbym bardzo zadowolony. Czy w piecu Ogniwo Eko Plus producent odradza taki sposób palenia? Przy zamkniętych drzwiczkach możne Ci po prostu nie wystarczyć tlenu ,do spalania tych obu paliw jednocześnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 11.10.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Wystarczy go wyłączyć na sterowniku,wtedy wszystko zapamiętuje.. Tak po prostu w trakcie pracy można wyłączyć sterownik? Nic się nie uwali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starachowice 11.10.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam koleżanki i kolegów Mam takie pytanko jak chcę tylko palić w kotle OEP 25 Kw tylko w nocy(na automacie) to mam tak po prostu rano zejść do kotła i go wyłączyć aby nie grzał w dzień gdy mnie nie ma w domu czy będą jakieś konsekwencje z tym związane w sterowniku i czy żar sam się ugasi, czy pogmerać coś w ustawieniach sorki za tak proste pytanie ale człowiek woli się zapytać niż później ma coś popsuć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozyrus 11.10.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam koleżanki i kolegów Mam takie pytanko jak chcę tylko palić w kotle OEP 25 Kw tylko w nocy(na automacie) to mam tak po prostu rano zejść do kotła i go wyłączyć aby nie grzał w dzień gdy mnie nie ma w domu czy będą jakieś konsekwencje z tym związane w sterowniku i czy żar sam się ugasi, czy pogmerać coś w ustawieniach sorki za tak proste pytanie ale człowiek woli się zapytać niż później ma coś popsuć. Pozdrawiam Wczoraj akurat miałem taką sytuację że brakło paliwa i piec się wygasił gdy byłem w pracy, dostałem tylko emaila, że wystapił alarm. Pozatym nic się nie stało. Pozatym czy ktoś może zobaczyć moje ustawienia, ponieważ strasznie dużo mi pali ok 25kg /dobę. Piec wyłącznie służy do ogrzewania wody w kaloryferach, instalacja grawitacyjna tutaj link http://esterownik.pl/remote/737 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 11.10.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) Wczoraj akurat miałem taką sytuację że brakło paliwa i piec się wygasił gdy byłem w pracy, dostałem tylko emaila, że wystapił alarm. Pozatym nic się nie stało. Pozatym czy ktoś może zobaczyć moje ustawienia, ponieważ strasznie dużo mi pali ok 25kg /dobę. Piec wyłącznie służy do ogrzewania wody w kaloryferach, instalacja grawitacyjna tutaj link http://esterownik.pl/remote/737 Spora różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem. Masz na krzywej grzania ustawione 70 stopni dla CO przy tem zewnętrznej -10 to moim zdaniem trochę zbyt wysoko. Ja bym to dla -10 ustawił na jakieś 60. Edytowane 11 Października 2011 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 11.10.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Na różnice bym nie patrzył. Tu nie znasz przepływu.Tam gdzie za ciepło to na grzejnikach zredukuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts