Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie. To zły sposób. Za mała objętość naczynia pomiarowego w stosunku do uziarnienia węgla. Wynik będzie mocno zafałszowany (zaniżony).

Masz racje. Przemnoży się również błąd. Jest to 2 rzędy wartości. W tym sposobie ilości są małe ale dają szanse wyczuć trochu fizyki tym co gęstość kojarzą z lepkością np miodu. Dwie, trzy próby usypania i zważenia takiego litra zmuszają do większego zastanowienia. A do tego spróbować to najlepszy sposób.

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak tak ale chodzi mi mniej więcej pi razy drzwi, bo chciałem policzyć ile mi spalił od wieczornego czwartku - widzę, że zostało pół zasobnika to chyba trochę przy duzo wciągnął...140 kg wchodzi w ten zasobnik czy więcej ?

Witaj,

tak pi razy oko to mi udało się na maksa do OEP 16 kW upchnąć 140 kg ekogroszku Iskra żółtego.

Podajnik był wypełniony na full.

Pozdrawiam,

Tomek

dzieki za reakcje minertu, widać kocioł jak człowiek całe życie sie czegoś uczy :)

Wystarczy go wyłączyć na sterowniku,wtedy wszystko zapamiętuje.Kiedy przechodzimy w tryb ręczny sterownik myśli ,że rozpalamy kocioł lub mamy inne paliwo więc znowu się uczy myśląc ,że jest zasypany czym innym niż poprzednio.

Zapytam jeszcze raz, bo mój post utknął gdzieś w dyskusji:)

Czy takie spalanie groszku i drewna razem jest dopuszczalne. Jak wtedy zachowuje się sterownik ecoal. Pytam, bo jakbym mógł tak swobodnie w zimie dodawać drewna jak do kominka to byłbym bardzo zadowolony. Czy w piecu Ogniwo Eko Plus producent odradza taki sposób palenia?

Czy takie spalanie groszku i drewna razem jest dopuszczalne. Jak wtedy zachowuje się sterownik ecoal. Pytam, bo jakbym mógł tak swobodnie w zimie dodawać drewna jak do kominka to byłbym bardzo zadowolony. Czy w piecu Ogniwo Eko Plus producent odradza taki sposób palenia?

http://www.youtube.com/watch?v=KNav2le59Qs&feature=related

Ogniwo Eko Plus nie odradza , odradza to producent sterownika eCoal firmy Elektro-System.Dokładając drewna do pracy w automacie zwiększasz temp wody w kotle a tym sposobem rozstrajasz pracę sterownika.Na dodatek możesz "uwalić" czujnik temp. spalin.

Do palenia na ruszcie awaryjnym wyjmujemy czujnik temp. spalin z rury wylotowej kotła.

Przy zamkniętych drzwiczkach możne Ci po prostu nie wystarczyć tlenu ,do spalania tych obu paliw jednocześnie....

Witam koleżanki i kolegów :)

Mam takie pytanko jak chcę tylko palić w kotle OEP 25 Kw tylko w nocy(na automacie) to mam tak po prostu rano zejść do kotła i go wyłączyć aby nie grzał w dzień gdy mnie nie ma w domu czy będą jakieś konsekwencje z tym związane w sterowniku i czy żar sam się ugasi, czy pogmerać coś w ustawieniach sorki za tak proste pytanie ale człowiek woli się zapytać niż później ma coś popsuć.

Pozdrawiam

Witam koleżanki i kolegów :)

Mam takie pytanko jak chcę tylko palić w kotle OEP 25 Kw tylko w nocy(na automacie) to mam tak po prostu rano zejść do kotła i go wyłączyć aby nie grzał w dzień gdy mnie nie ma w domu czy będą jakieś konsekwencje z tym związane w sterowniku i czy żar sam się ugasi, czy pogmerać coś w ustawieniach sorki za tak proste pytanie ale człowiek woli się zapytać niż później ma coś popsuć.

Pozdrawiam

Wczoraj akurat miałem taką sytuację że brakło paliwa i piec się wygasił gdy byłem w pracy, dostałem tylko emaila, że wystapił alarm. Pozatym nic się nie stało.

Pozatym czy ktoś może zobaczyć moje ustawienia, ponieważ strasznie dużo mi pali ok 25kg /dobę. Piec wyłącznie służy do ogrzewania wody w kaloryferach, instalacja grawitacyjna tutaj link :) http://esterownik.pl/remote/737

Wczoraj akurat miałem taką sytuację że brakło paliwa i piec się wygasił gdy byłem w pracy, dostałem tylko emaila, że wystapił alarm. Pozatym nic się nie stało.

Pozatym czy ktoś może zobaczyć moje ustawienia, ponieważ strasznie dużo mi pali ok 25kg /dobę. Piec wyłącznie służy do ogrzewania wody w kaloryferach, instalacja grawitacyjna tutaj link :) http://esterownik.pl/remote/737

Spora różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem. Masz na krzywej grzania ustawione 70 stopni dla CO przy tem zewnętrznej -10 to moim zdaniem trochę zbyt wysoko. Ja bym to dla -10 ustawił na jakieś 60.

Edytowane przez jack18