Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musi mieć wystarczająca wysokość podnoszenia . Zależy to od tego jak wysoko będziesz miał nad nią grzejniki. Tak jak masz to tez będzie działało , ale z pompa będziesz miał więcej możliwości i podejrzewam tez ze wzrośnie temp powrotu ,a to już dla kotła bez znaczenia nie jest. Na pewno jednak kocioł będzie bardziej sterowalny.

Witam koleżanki i kolegów :)

Mam takie pytanko jak chcę tylko palić w kotle OEP 25 Kw tylko w nocy(na automacie) to mam tak po prostu rano zejść do kotła i go wyłączyć aby nie grzał w dzień gdy mnie nie ma w domu czy będą jakieś konsekwencje z tym związane w sterowniku i czy żar sam się ugasi, czy pogmerać coś w ustawieniach sorki za tak proste pytanie ale człowiek woli się zapytać niż później ma coś popsuć.

Pozdrawiam

u mnie w domu oep 25kw jest wyłączane na noc ok godziny 22 wyłącznikiem na obudowie i o ok godziny7.30włączone i po krótkiej chwili pojawia się żar więc nie gaśnie a palę resztką węgla z zeszłego roku tzn jakiś miał bardzo słabej jakości

Pozatym czy ktoś może zobaczyć moje ustawienia, ponieważ strasznie dużo mi pali ok 25kg /dobę. Piec wyłącznie służy do ogrzewania wody w kaloryferach, instalacja grawitacyjna tutaj link :) http://esterownik.pl/remote/737

Masz roznice temperatur na CO i powrocie >= 10st. Sporo jak dla mnie. Czym palisz? Dom jest juz suchy?

Mam pytanko do posiadaczy kotłów Ogniwo Eko Plus - zanim podłączyliście swoje kotły i rozpoczęliście eksploatację, zauważyliście gdzieniegdzie wewnątrz kotła rdzawe naloty? Mój OEP16 stoi już w piwnicy, ale na razie jeszcze nie podłączony i oglądam sobie dokładnie wykonanie kotła. Rudy nalot jest na rusztodeflektorze, ale też w niektórych miejscach na blachach kotła. Martwić się, czy nie? Ew. czy warto to maznąć jakąś farbą antykorozyjną - oczywiście nie rusztodeflektor (wątpię,czy to dobry pomysł, bo pewnie podczas pracy kotła i tak się ta farba sfajczy)?

oep16-fot1.jpg

oep16-fot7.jpg

Paweł kociołek chodzi poprawnie, że aż pięknie. Masz mały odbiór ciepła co powoduje, że temp kotła dochodzi do 5 stopni powyżej zadanej. Po przekroczeniu tychże 5 stopni sterownik odstawia kocioł do momentu aż temp spadnie poniżej tej wartości. Przyjdą większe mrozy i zapotrzebowanie na ciepło zwiększy się istotne to i kocioł zacznie pracować nieco inaczej. Sam zobaczysz.:)

Czyli jest tak jak myślałem ale wolałem się upewnić czy dobrze kombinuję, bo jak to już nieraz bywało , że to co wydaje się proste wcale takim nie jest. Z moich wstępnych obserwacji tez mi wyszło , że około 140 kg to będzie max co da się upchać do podajnika przy moim eko od K. Juliusz. A jeszcze jedno jaką kupić zawleczkę na zapas, chodzi mi o parametry jakie ma mieć.

Edytowane przez Paweł_G

Mam pytanko do posiadaczy kotłów Ogniwo Eko Plus - zanim podłączyliście swoje kotły i rozpoczęliście eksploatację, zauważyliście gdzieniegdzie wewnątrz kotła rdzawe naloty? Rudy nalot jest na rusztodeflektorze, ale też w niektórych miejscach na blachach kotła. Martwić się, czy nie?

U mnie tez miejscami był rdzawy nalot, kociołek stał około 1 miesiąca zanim został zamontowany. Teraz hula aż miło i po rdzawym nalocie nie mam śladu :).

Jakość wykonania kotła jest dobra a że rudy się pojawia to nic nadzwyczajnego przecież ze stali zrobiony. Zaczniesz normalną eksploatację i będzie ok.

u mnie w domu oep 25kw jest wyłączane na noc ok godziny 22 wyłącznikiem na obudowie i o ok godziny7.30włączone i po krótkiej chwili pojawia się żar więc nie gaśnie a palę resztką węgla z zeszłego roku tzn jakiś miał bardzo słabej jakości

Dzięki spróbuję tak u siebie dopóki dopóty są jeszcze w miarę ciepłe dni ale to już podobno koniec ciepła na południu Polski od piątku zimno...:(

Pozdrawiam

Witam,

W ciągu ostatnich kilku dni 3 razy zerwało mi zawleczkę. Wczoraj popołudniu wygarnąłem całe paliwo z zasobnika, na szczęście już niewiele zostało, i wykręciłem to co było w ślimaku. Pusty ślimak kręcił się bez problemów w obie strony więc wyglądało na to, że nic tam nie ma. Przejrzałem dokładnie to co wyjąłem z zasobnika i też nic tam nie znalazłem. Palę mieszanką miału z ekogroszkiem Pieklorz. I w nocy znowu poszła zawleczka. Dzisiaj wyjmę ślimak z podajnika i sprawdzę dokładnie co jest w środku. Czy w tym celu wystarczy odkręcić te 4 duże śruby które mocują napęd ślimaka do podajnika czy coś jeszcze? A może takie zrywanie zawleczki spowodowane jest jakąś wadą ślimaka. W takim razie na co zwrócić uwagę po wyjęciu? Tak sobie jeszcze myślę, że może mam zbyt miękkie zawleczki i jakiś większy kawałek węgla powoduje przyblokowanie ślimaka i zerwanie zawleczki. Zakładam zwykłe śruby z oznaczeniem 5.8, a Wy jakie macie zawleczki? A może ktoś jeszcze coś podpowie co może by przyczyną.

Pozdrawiam

Tak, Norda.

Zrobiłem najprostszą rzecz, czyli zadzwoniłem do serwisu Ogniwa i powiedzieli, że powinna być śruba 8.8. Tylko, że na 95% jestem pewien, że oryginalna była 5.8 i dlatego po zerwaniu tamtej kupiłem właśnie takie. Powiedzieli jeszcze, że ewentualnie można założyć wiertło 5-kę. Także mam nadzieję, że problem został rozwiązany i będzie działało jak należy:)