Andrzej-M 12.10.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Pomacaj ręką rurę to da się zrobić na szybko. może w tej tragicznej sytuacji trochę humoru - czy pomacać tę "rurę" czy tę rurę patrz: "rura" -laska, babka, panienka rura - fragment powietrza oblany żelazem , PVC, miedzią to śmiech przez łzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 masz ustawioną temp wewnętrzną na 24 st??? ustaw na jakas 1 h 23 st poobserujemy troche.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej-M 12.10.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 masz ustawioną temp wewnętrzną na 24 st??? ustaw na jakas 1 h 23 st poobserujemy troche.. ok zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej-M 12.10.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 w sumie moze zrestartowac....ew oczyscic czujnik jak da rade... i jeszcze jedno masz napewno pozamykane wszystkie drzwiczki??? mozesz równiez przysłonic dmuchawe na 2-3 cm bo widzę jedzie na 100% drzwiczki pozamykane, dmuchawy nie przysłonie bo nie ma takie "klapki" a obawiam się coś robić prowizorycznie żeby nie uszkodzić jej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 wyłacz z pradu na 10 s... i właczwidzicie chłopaki? temp zada osiagnieta, cwu osiągniete a kocioł pracuje dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 (edytowane) wyłacz z pradu na 10 s... i włacz widzicie chłopaki? temp zada osiagnieta, cwu osiągniete a kocioł pracuje dalej... Bo to automat i tak się zachowuje, on nie ma stawać na zadanej, ma się starać utrzymać lekkie dmuchanie i podawanie. Stanie na amen, jak przeciągnie o ponad 5st.C wartość zadaną ale spaliny 213st.C dla 38%wykorzystania mocy to coś nie tyt. Tyle, to na pełnej mocy albo na lekko powyżej znamionowej mocy kotła Edytowane 12 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej-M 12.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Moim skromnym zdaniem ,zamiast sprawdzać czujnik zrób tak.Ustaw tryb pogodowy,i wyłącz i włącz sterownik.Czy to "nowy" opał czy już palisz nim od dawna a taki numer zrobił dopiero teraz?Czy nie paliłeś dziś drewnem na full,a czujnik temp.spalin pozostał w kominie? paliwo te same od początku - groszek z Chwałowic, niczym innym nie palę - wg wykresów trwa to od dawna jednak dopiero teraz zerknąłem na wykresy innych ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Bo to automat i tak się zachowuje, on nie ma stawać na zadanej, ma się starać utrzymać lekkie dmuchanie i podawanie to jest lekkie??? ponad 250st i praktycznie ciagła praca podajnika???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 to jest lekkie??? ponad 250st i praktycznie ciagła praca podajnika???? a o spaliny Ci chodzi, to kolega musi spojrzeć w menu jakie ma wgrane ograniczenie, stanie powyżej wgranego progu alarmu t.spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 12.10.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Trochę miałem podobną sytuację z niską temperaturą powrotu, a na dodatek na wyjściu z pieca nie mogłem obniżyć temperatury jak 44/46 stopni. Pompę CO miałem ustawioną jako "załączona". Po kilku różnych próbach w ustawieniach eCoala dla instalacji jaką mam bardzo dobrze sprawuje się ustawienie pompy CO w trybie "cykliczna". Jedyne co zmieniłem w ustawieniach to "czas pracy pompy CO" i "czas postoju pompy CO". Ustawienia dopasowałem tak żeby pompa przepchnęła nagrzaną wodę z pieca do układu aż do powrotu i potem ma postój. Całkiem nieźle to się sprawuje przy temperaturach ok. +10 stopni i spalanie też jest OK. Zerknij na ustawienia na moim OEP-25 "Basco CO" Ustawianie przepływu na zwykłych zaworach mija się z celem. Z reguły prowadzi to do sytuacji - grzejnik grzeje stale, albo wcale. Proponuję zawór 4-drogowy. Na piecu masz dowolną temperaturę, jaką chcesz mieć np. 45 stopni, a zaworem regulujesz temperaturę na obiegu CO. U mnie w tej chwili na piecu ok. 46-48 stopni, natomiast w obiegu CO ok. 36-37 stopni (obniżając tą temperaturę zaworem w jednym miejscu ustawisz sobie komfort cieplny w domu i jednocześnie obniżysz zużycie opału). Pompka CO włączona na stałe. Dodatkowo przez zawór część wody wychodzącej z kotła wraca z powrotem do niego podgrzewając wychładzający się powrót. Jak już wczesniej było dowodzone lepiej utrzymywać stałą, możliwie niską temperaturę w całej instalacji CO, niż stosować metodę : grzej - wychłodź - grzej. Po wychłodzeniu kocioł idzie większą parą, co powoduje większe straty kominowe, lepiej jest jak już zacznie pracować stale z w miarę równą temp. spalin... Mój kocioł: https://esterownik.pl/sterownik/689 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 ustawienia ma troche skopane ma duze delty temperatur i wtedy piec pracuje na max-a, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 12.10.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 paliwo te same od początku - groszek z Chwałowic, niczym innym nie palę - wg wykresów trwa to od dawna jednak dopiero teraz zerknąłem na wykresy innych ...... 19-09-2011 mała przerwa po 16 i potem już czujnik spalin jak dla mnie rozjeżdża się. Przed tym okresem zachowanie ma przyzwoitsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej-M 12.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Spokojnie zatelefonuj jutro do Elektro-Systemu. Z pewnością wszystko się wyjaśni. witam. fakt jest taki że dzwoniłem i poradzono mi wkleić "koronę" co nie poskutkowało. Oczywiście jutro zadzwonię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 hehe, no i to jest własnie przewaga nowych sterowników (bez kontekstów) każdy moze zerknąć on line i w razie co doradzic koledze!! nie musi czekac do jutra zeby zadzwonic do firmy zeby zapytać się co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 coś ma pokopane temp wody rosnie a temp powrotu-spada godz 21:40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej-M 12.10.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 hehe, no i to jest własnie przewaga nowych sterowników (bez kontekstów) każdy moze zerknąć on line i w razie co doradzic koledze!! nie musi czekac do jutra zeby zadzwonic do firmy zeby zapytać się co i jak co racja to racja......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipus31 12.10.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 witamjak tak czytam to forum to znow pojawiaja sie watpliwosci co do tego pieca,bylem juz przekonany co do jego wyboru a tu ino wyczytuje ze ciagle zawleczke zrywa,ze duzo spala itd. to ile powinien spalic taki kociol w zimie a ile w lecie grzejac wode zakladajac ze dom nowy dobrze ocieplony itd. prosze utwierdzcie mnie w wyborze,znajomy ciagle namawia mnie na piec tlokowy,ja uparcie stalem przy swoim ale teraz mam watpliwosci.prosze szczerze jestescie zadowoleni z tego pieca? Ile wam spala mialu badz groszku bo to istotne jednak dla kazdego kupujacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.10.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 nie słuchaj nikogo, bierz kocioł taki jaki TY chcesz pozniej w razie co będziesz miec pretensję do samego siebie no... ale danych to za dużo nie podałeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 12.10.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Nie dziwią mnie twoje wątpliwości skoro węszysz bez przerwy o piecu, do którego jesteś przekonany a o tłokowcu wiesz tyle co znajomy zachwali. Jaki piec takie problemy. Nawet do gazowca serwisy wzywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 12.10.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Ten PS wszystko mi tłumaczy. Jak chcesz oszczędzić to inwestycja w termostaty. Jak brak kasy to też jest wyjście, trzeba robić za termostaty. Jak byś miał gdzieś pod ręką instalację z tymi zaworami to byś mógł pomacać grzejniki jak one są ciepłe a nawet w jakiej części. Generalnie termostat jest tu ogranicznikiem i zmniejsza przepływ wody przez grzejnik. Jak woda dłużej płynie to i więcej się wychłodzi w grzejniku. Tak że powrotem to się nie przejmuj jeszcze zbytnio. Przykręcaj grzejniki tak aby trafić w miarę komfortową temperaturę w każdym pomieszczeniu. Reguluj o niewielkie części obrotu gałki i zacznij od pozycji skręconej. I uprzedzam że to nie jest szybka robota. Jakbyś nagle z niewiadomego powodu zapragnął pozmieniać zawory to zwróć uwagę że są i do grawitacji gdzie przekrój otwarcia zaworu jest większy. Sorry Basco za poprzedni wpis, miałoby do tego posta.. Ustawianie przepływu na zwykłych zaworach mija się z celem. Z reguły prowadzi to do sytuacji - grzejnik grzeje stale, albo wcale. Proponuję zawór 4-drogowy. Na piecu masz dowolną temperaturę, jaką chcesz mieć np. 45 stopni, a zaworem regulujesz temperaturę na obiegu CO. U mnie w tej chwili na piecu ok. 46-48 stopni, natomiast w obiegu CO ok. 36-37 stopni (obniżając tą temperaturę zaworem w jednym miejscu ustawisz sobie komfort cieplny w domu i jednocześnie obniżysz zużycie opału). Pompka CO włączona na stałe. Dodatkowo przez zawór część wody wychodzącej z kotła wraca z powrotem do niego podgrzewając wychładzający się powrót. Jak już wczesniej było dowodzone lepiej utrzymywać stałą, możliwie niską temperaturę w całej instalacji CO, niż stosować metodę : grzej - wychłodź - grzej. Po wychłodzeniu kocioł idzie większą parą, co powoduje większe straty kominowe, lepiej jest jak już zacznie pracować stale z w miarę równą temp. spalin... Mój kocioł: https://esterownik.pl/sterownik/689 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts