Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dawać wełną do obudowy kominka z pustaków

gospodarz

Recommended Posts

Witam,

Robię przymiarki do kominka z płaszczem wodnym. Kominek zakupiony, a teraz myślę nad obudową. Ma to być najprostszy w świecie prostopadłościan od połogi do sufitu, na razie pomalowany. Zastanawiam się, czy robić z płyty karton-gips, czy z z pustaków typu ytong? Ale najważniejsze dla mnie w tej chwili pytanie, to czy obudowę z takich pustaków też trzeba od środka izolować wełną? Bo słyszałem już dwie sprzeczne wersje!

Witam,

Robię przymiarki do kominka z płaszczem wodnym. Kominek zakupiony, a teraz myślę nad obudową. Ma to być najprostszy w świecie prostopadłościan od połogi do sufitu, na razie pomalowany. Zastanawiam się, czy robić z płyty karton-gips, czy z z pustaków typu ytong? Ale najważniejsze dla mnie w tej chwili pytanie, to czy obudowę z takich pustaków też trzeba od środka izolować wełną? Bo słyszałem już dwie sprzeczne wersje!

Witam

Każdą tego typu zabudowę kominkową musisz od środka wyizolować. Materiał jaki użyjesz do wybudowania konstrukcji zależy od Ciebie. Teraz robisz zabudowę, która nie będzi niczym obciążona, natomiast jeżeli w przysżłości zachce Ci się wrzucić na nią jakiś kamień, to przy zabudowie GK będzie słabo. My robiąc kominki ścianki konstrukcyjne budujemy z gazobetonu (siporeksu). Mamy gwarancję stabilnej i mocnej konstrukcji.

Wracając do izolacji - możesz wybrać wełnę z ekranem aluminiowym i uszczelnienie połączeń taśmą wysokotemperaturową (ale taką do 350 st), albo zrobić ją z płyt krzemianowo wapiennych, np. Promasil. W przypadku wykonania zabudowy z Ytonga czy siporeksu używasz izolacji gr. 3cm (i wełna i płyta). Możesz również wykonać zabudowę z płyt krzemianowo wapiennych gr. 6 cm i będzie ona i ścianką konstrukcyjną i izolatorem w jednym. Teraz kwestia kosztów - najtaniej wyizolujesz wełną, później płyta krzem. - wap. 3cm, a najdrożej płyta krzem.- wap. gr. 6cm.

W przypadku pytań zapraszam.

Pozdrawiam

Nic nie musisz izolować ,jeśli to wodniak wypełniony woda ze wszystkich stron.

Grzeje mocno tylko rura spalinowa i to też nie zawsze. Z wentyluj dobrze

obudowę , a bloczki od wewnątrz przesmaruj najtańszym klejem do

płytek ,by nie pyliły i nie utleniały się .Od wewnątrz nie stosuj żadnych

impregnatów ,które na zewnątrz możesz dać bez obawy.

Ja ma pytanie.

W jakim celu należy zachowywać i stosować izolacje jakie pan zaleca, gdy rozmawiamy o obudowie (zabudowie) wkładu kominkowego z płaszczem wodnym?

Napisałem ten post nco zacytowałem z premedytacją. Wszelkie izolawania jakie zaleca pan Daniel i jego "ekipa" według mnie są zbędne. Podraża to niepotrzebnie wykonawstwo takowej zabudowy. Jedynie rury które są z regułu w sporej odległości od zabudowy nagrzewają się do wyższych temperatur.

Czy to znaczy że na tym forum niemożna spodziewać się fachowej porady :???:? Czytam o kominkach i domach szkieletowych od kilku dni , mam akurat urlop i chwilę czasu do obmyślenia całej budowy , widzę że całe to forum opanowane jest przez grupy akwizytorów:P. Brakuje mi tu darmowych porad od użytkowników i wykonawców na które liczyłem . Sama autoreklama:mad: !

Witam

Ja pod koniec zeszłego roku obudowałem kominek Lechmy z płaszczem wodnym za pomocą cegły klinkierowej i płyt gipsowo kartonowych (różowych) i zarówno cegły jak i płyty zaizolowałem wełną mineralną, pomimo, że miałem podobne opinie.

Koszt wełny nie jest duży... ale decyzja należy i tak do tego który płaci :)

Czy to znaczy że na tym forum niemożna spodziewać się fachowej porady :???:? Czytam o kominkach i domach szkieletowych od kilku dni , mam akurat urlop i chwilę czasu do obmyślenia całej budowy , widzę że całe to forum opanowane jest przez grupy akwizytorów:P. Brakuje mi tu darmowych porad od użytkowników i wykonawców na które liczyłem . Sama autoreklama:mad: !

Z forum trzeba umieć korzystać. Wbrew pozorom ,jest to miejsce

dla ludzi mądrych , którzy potrafią odsiać ziarno od plew . Fakt, że

plew jest tu w nadmiarze...

Witam

Ja pod koniec zeszłego roku obudowałem kominek Lechmy z płaszczem wodnym za pomocą cegły klinkierowej i płyt gipsowo kartonowych (różowych) i zarówno cegły jak i płyty zaizolowałem wełną mineralną, pomimo, że miałem podobne opinie.

Koszt wełny nie jest duży... ale decyzja należy i tak do tego który płaci :)

Izolacja płyt GK jest konieczna ,natomiast izolowanie cegieł to zbędne

dobro i narażanie rodziny na kontakt z "badziewiem" (chemia +rakotwórcze

włókna ).