Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Glikolowy wymiennik ciepła do rekuperatora

Recommended Posts

• 1 year później...

kilka słów komentarza:

parę watów na pompkę trzeba przeznaczyć

faktycznie trzeba przeznaczyć, bo samo się nie pompuje.

Z tym, że nie jest to wada glikolowego, bo i w rurowym, a tym bardziej żwirowym trzeba doliczyć koszty dodatkowej energii na

wentylator nawiewny centrali [ w rurowym] pracujący na większych obrotach lub na dodatkowy wentylator wspomagający [ w żwirowym]

Nasz nowy glikolowiec AQUACOMPLUS+ ma pompę obiegową zużywającą max. 8W energii więc nie jest to jakiś gigantyczna ilość energii.

Zastosowanie mądrego sterownika też pozwala ograniczyć zużycie prądu przez pompkę wymiennika.

zmierz temperaturę na wejściu do nagrzewnicy/chłodnicy i zaraz po niej

nasz sterownik stale pokazuje te dwie temperatury i można się naocznie przekonać, że jego praca się opłaca,

Niczego nie ukrywamy, wszystko widać jak na dłoni - dobrze zrobione GGWC pracuje poprawnie - nie ma się czego obawiać.

rurowy jest tańszy od glikola, więc w tej samej cenie jest go więcej

oj chyba nie jest to prawda! w gikolowym zwiększenie [ w granicach rozsądku] długości odcinka ziemnego

nie generuje strasznych kosztów np. powiększenie z 100 m do 200 m to w wypadku naszego AQUACOM

koszt dodatkowej rury ok 1000 PLN i glikolu [dodatkowe 30 l koncentratu] ok 600 PLN w cenach netto bez VAT

bez badanie gruntu na pewno nie zrobią ci dobrze

bez przesady! - najczęściej Klient sam dobrze wie jakie ma warunki na działce.

Po wykopaniu fundamentów już wiadomo co jest pod trawnikiem :D

Trzeba po prostu realnie ocenić ilość energii w gruncie - oczywiście w suchym piasku jest mniej niż w mokrym błocie -

i do tego dostosować długość zakopywanych rur.

Oczywiście jak sprzedawca chce być koniecznie najtańszy i czaruje, ze 50 m wystarczy ....... to potem nie chce działać!

nie ma gliny - sam piasek.

czyli mamy mało energii i jest to taki sam problem dla rurowego jak i dla glikolowego

z tym, że glikolowy można tanio powiększyć [ patrz wyżej]

a rurowy powiększony np. 2x wyjdzie duużo drożej,

na marginesie:

wymiennik żwirowy jest fajnym pomysłem, ale dosyć kłopotliwym w eksploatacji

złoże musi się dosyć często regenerować i trzeba by zrobić dwa solidne złoża i system przełączania

pomiędzy nimi aby mieć 100% komfort.

• 3 years później...

Odgrzeję trochę kotleta.

Mieszkam 3 lata w domu gdzie mam WM z reku i teraz chciałbym do tego w końcu podłączyć GGWC. Mam już zakopane na działce 15 mb rury PE (podłoże gliniaste, wody gruntowe 1 m pod powierzchnią, ryry zakopane na gł. ok. 2 m.).

Projektant, który zrobił mi projekt WM z reku i GGWC wyjechał za granicę i nie mam możliwości skonsultowania z nim jego projektu.

Czy możecie zerknąć i powiedzieć czy wszystkie elementy są poprawnie zaprojektowane? 20160622164913848_0001.jpg20160622164913848_0002.jpg