kerado28 20.03.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Dokładnie 108zł/mb przy 3 metrowych odcinkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.03.2011 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) horror i masakra... ale jest w tym jeden plus, mamy "rehał" na rurce napisane, więc żarty się skończyły:) Edytowane 21 Marca 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.03.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Dokładnie 108zł/mb przy 3 metrowych odcinkach. Rehau produkuje wiele rur (a przynajmniej oznacza je swoim logo). O której rurze piszecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.03.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 W cenniku, który posiadam jest tylko rozróżnienie na przekrój.Nie ma wskazań na rodzaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 23.03.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 a nie lepiej zastosowac PVC ale litą?a nie spienioną...przewodnosc znacznie lepsza od zwyklej pcv-ki no i wytrzymalsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.11.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 mam glikolowca temperatury na zewnątrz 8-9 stopniia pompka od glikolowca cały czas pracujetak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 mam glikolowca temperatury na zewnątrz 8-9 stopnii a pompka od glikolowca cały czas pracuje tak ma być? na sterowniku ustaw na 0* ... teraz jest za ciepło i praktycznie nic nie zyskujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.11.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 ok no ale jak będą takie dnii że w nocy -5a w dzień +8 to mam tak ręcznie przeł.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 ok no ale jak będą takie dnii że w nocy -5 a w dzień +8 to mam tak ręcznie przeł.? nie rozumiem...? jak masz np. poniżej 0* to pompka chodzi... a jak powyżej 0* to nie chodzi ... jaki masz sterownik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.11.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 27.11.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 kilka słów komentarza: parę watów na pompkę trzeba przeznaczyć faktycznie trzeba przeznaczyć, bo samo się nie pompuje. Z tym, że nie jest to wada glikolowego, bo i w rurowym, a tym bardziej żwirowym trzeba doliczyć koszty dodatkowej energii na wentylator nawiewny centrali [ w rurowym] pracujący na większych obrotach lub na dodatkowy wentylator wspomagający [ w żwirowym] Nasz nowy glikolowiec AQUACOMPLUS+ ma pompę obiegową zużywającą max. 8W energii więc nie jest to jakiś gigantyczna ilość energii. Zastosowanie mądrego sterownika też pozwala ograniczyć zużycie prądu przez pompkę wymiennika. zmierz temperaturę na wejściu do nagrzewnicy/chłodnicy i zaraz po niej nasz sterownik stale pokazuje te dwie temperatury i można się naocznie przekonać, że jego praca się opłaca, Niczego nie ukrywamy, wszystko widać jak na dłoni - dobrze zrobione GGWC pracuje poprawnie - nie ma się czego obawiać. rurowy jest tańszy od glikola, więc w tej samej cenie jest go więcej oj chyba nie jest to prawda! w gikolowym zwiększenie [ w granicach rozsądku] długości odcinka ziemnego nie generuje strasznych kosztów np. powiększenie z 100 m do 200 m to w wypadku naszego AQUACOM koszt dodatkowej rury ok 1000 PLN i glikolu [dodatkowe 30 l koncentratu] ok 600 PLN w cenach netto bez VAT bez badanie gruntu na pewno nie zrobią ci dobrze bez przesady! - najczęściej Klient sam dobrze wie jakie ma warunki na działce. Po wykopaniu fundamentów już wiadomo co jest pod trawnikiem Trzeba po prostu realnie ocenić ilość energii w gruncie - oczywiście w suchym piasku jest mniej niż w mokrym błocie - i do tego dostosować długość zakopywanych rur. Oczywiście jak sprzedawca chce być koniecznie najtańszy i czaruje, ze 50 m wystarczy ....... to potem nie chce działać! nie ma gliny - sam piasek. czyli mamy mało energii i jest to taki sam problem dla rurowego jak i dla glikolowego z tym, że glikolowy można tanio powiększyć [ patrz wyżej] a rurowy powiększony np. 2x wyjdzie duużo drożej, na marginesie: wymiennik żwirowy jest fajnym pomysłem, ale dosyć kłopotliwym w eksploatacji złoże musi się dosyć często regenerować i trzeba by zrobić dwa solidne złoża i system przełączania pomiędzy nimi aby mieć 100% komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.11.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 dziękuję za info na pocztę a macie jakieś nowe informację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 22.06.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Odgrzeję trochę kotleta. Mieszkam 3 lata w domu gdzie mam WM z reku i teraz chciałbym do tego w końcu podłączyć GGWC. Mam już zakopane na działce 15 mb rury PE (podłoże gliniaste, wody gruntowe 1 m pod powierzchnią, ryry zakopane na gł. ok. 2 m.). Projektant, który zrobił mi projekt WM z reku i GGWC wyjechał za granicę i nie mam możliwości skonsultowania z nim jego projektu. Czy możecie zerknąć i powiedzieć czy wszystkie elementy są poprawnie zaprojektowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts