bajanadjembe 19.06.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Wklejane są trwalsze - to plus. Minus , to kłopoty przy wymianie . A dlaczego wklejane trwalsze. Może dlatego pęka, że wklejane. Jakby luzem były to nie ma co pęknąć (bo już są szczeliny). Tylko właśnie jak te szczeliny wpływają na sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.06.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 A dlaczego wklejane trwalsze. Może dlatego pęka, że wklejane. Jakby luzem były to nie ma co pęknąć (bo już są szczeliny). Tylko właśnie jak te szczeliny wpływają na sprawność? Spuść klocek drewna na płytkę przyklejoną do podłogi ,i zrób podobne doświadczenie z płytką , która leży luźno na podłodze. Szczelina to szczelina - z klejem , czy bez kleju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 20.06.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Spuść klocek drewna na płytkę przyklejoną do podłogi ,i zrób podobne doświadczenie z płytką , która leży luźno na podłodze. To czy te szamotowe elementy przykleja się do ścian żeliwnego wkładu, czy tylko do siebie (krawędziami) w tym wkładzie? Twój przykład sugeruje przyklejenie płytki z tym co po drugiej stronie. A ryzyko pękania wynika z temperatur w palenisku, czy walnięcia klockiem w szamot? Tego drugiego to raczej się nie praktykuje. Może wystarczy więc kultura w załadunku, zwykła ostrożność, i kleić nie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.06.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 To czy te szamotowe elementy przykleja się do ścian żeliwnego wkładu, czy tylko do siebie (krawędziami) w tym wkładzie? Twój przykład sugeruje przyklejenie płytki z tym co po drugiej stronie. A ryzyko pękania wynika z temperatur w palenisku, czy walnięcia klockiem w szamot? Tego drugiego to raczej się nie praktykuje. Może wystarczy więc kultura w załadunku, zwykła ostrożność, i kleić nie trzeba? Może wystarczy... Ja w swoim HKD nie wyklejałem , co jest niezgodne z zaleceniami producenta . Ale co wolno wojewodzie... Wykleić można dno, i szamoty pionowe ze sobą. Przyklejanie do żeliwa nic nie da - natomiast chodzi o wypełnienie pustych przestrzeni. Brunner to chyba jedyna firma która zaleca takie praktyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 20.06.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 23.06.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Pytanie do wykonawców kominków. Czytam ten temat i coraz bardziej oddala się ode mnie myśl wykonania kominka. Chyba szkoda mi kilkunastu tysięcy. Chciałem coś w ten deseń: http://img804.imageshack.us/img804/817/dechirico.jpg ale za cenę kilka razy mniejszą. Chciałbym: szyba panoramiczna, ramka stalowa albo z ciemnego kamienia, cena do 10.000 zł, montaż - kujawsko-pomorskie CZY TO REALNE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 23.06.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 tedasssMam pytanko. Dostałeś już gdzieś jakąś wycenę? Jaki wkład, materiały itp?Z jakiej części kujawsko-pomorskiego jesteś? Może z okolic Bydgoszczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.06.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Witam. Realne. Palenisko z Kratek albo inne polskie otwierane na bok, karton-gips plus wełna, tani kamień z widocznymi łączeniami albo mniejsza rama ze stali - i masz podobny kominek. Oczywiście wykonawca miejscowy bo paliwo drogie. Natomiast na pewno "dizajn" nie będzie taki jak ze zdjęcia katalogowego. Bo to są już właśnie "detale" materiałowe i wykonawcze, które decydują o tym. Dołożysz "piątkę" i masz za to kratkową Milę z wyłożeniem szamotowym i szybą podnoszoną w górę, większą ramę stalową albo kamienną - klejoną wszędzie pod kątem 45-ciu stopni. Bycie "estetą" kosztuje ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 23.06.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 tedasssMam pytanko. Dostałeś już gdzieś jakąś wycenę? Jaki wkład, materiały itp? Z jakiej części kujawsko-pomorskiego jesteś? Może z okolic Bydgoszczy? Nie mam żadnej wyceny, ale jutro się wybieram do Grudziądza. Jestem z Wąbrzeźna. W temacie kominków jestem od 4 godzin - może do rana coś rozsądnego wyczytam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 23.06.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Witam. Realne. Palenisko z Kratek albo inne polskie otwierane na bok, karton-gips plus wełna, tani kamień z widocznymi łączeniami albo mniejsza rama ze stali - i masz podobny kominek. Oczywiście wykonawca miejscowy bo paliwo drogie. Natomiast na pewno "dizajn" nie będzie taki jak ze zdjęcia katalogowego. Bo to są już właśnie "detale" materiałowe i wykonawcze, które decydują o tym. Dołożysz "piątkę" i masz za to kratkową Milę z wyłożeniem szamotowym i szybą podnoszoną w górę, większą ramę stalową albo kamienną - klejoną wszędzie pod kątem 45-ciu stopni. Bycie "estetą" kosztuje ... Pozdrawiam. Z bycia estetą wyleczył mnie kurs franka:) A jakby mi ktoś złożył Magnatherm Panoramius P14, karton-gips, wełna i na front jakieś 2 m2 kamienia to 8-10 tyś może starczyć? A MOŻE KTOŚ Z WYKONAWCÓW CHCIAŁBY PODJĄĆ TEMAT??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 23.06.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 W Bydgoszczy najtańsza ofertę jaką dostałem to taką prostą nowoczesną zabudowę z około 1-2m2 kamienia coś jak tu na zdjęciu:http://kominki.net/lib/logo.php?foto=../images/produkty/big/S13_V1.jpgz wkładem Kratki Oliwia. Za całość zawołali 6500 zł.. Przy okazji mam pytanie, czy ktoś z was montował albo widział gdzieś w Polsce gotowe obudowy firmy Supra Orfeo takie jak ta poniżej?. Jeśli tak, to jaki to koszt i jak się one spisują?http://www.supra.fr/medias/Image/_img_dyn/img_produits/FR/hd/CHEMINEE_SUPRA__ORFEO_UE_CITY_BD_TR.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 23.06.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 W Bydgoszczy najtańsza ofertę jaką dostałem to taką prostą nowoczesną zabudowę z około 1-2m2 kamienia coś jak tu na zdjęciu: http://kominki.net/lib/logo.php?foto=../images/produkty/big/S13_V1.jpg z wkładem Kratki Oliwia. Za całość zawołali 6500 zł.. A kto w Bydgoszczy jeśli można wiedzieć? I czy znasz firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.06.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Nie mam żadnej wyceny, ale jutro się wybieram do Grudziądza. Jestem z Wąbrzeźna. W temacie kominków jestem od 4 godzin - może do rana coś rozsądnego wyczytam:) Korzystanie z najtańszej oferty niekoniecznie należeć musi do "rozsądnych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 24.06.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Tedass weź lepiej poczytaj o kominkach więcej. Jak dobrze uplanujesz, kominek może w Twoim domu zaistnieć jako konkretne źródło ciepła a nie tylko jako szpan. Ale nie oszukujmy się konkretne źródło to też konkretne pieniądze..... p.s.A gdzie Ci się tak spieszy? Na ostatnia chwilę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 24.06.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Korzystanie z najtańszej oferty niekoniecznie należeć musi do "rozsądnych" Tak samo jak korzystanie z najdroższej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 24.06.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Tedass weź lepiej poczytaj o kominkach więcej. Jak dobrze uplanujesz, kominek może w Twoim domu zaistnieć jako konkretne źródło ciepła a nie tylko jako szpan. Ale nie oszukujmy się konkretne źródło to też konkretne pieniądze..... p.s. A gdzie Ci się tak spieszy? Na ostatnia chwilę? Niestety na ostatnią chwilę. Generalnie juz byłem zdecydowany zrezygnować z kominka. Wolałem dołożyć do dobrego kotła gazowego - kondensacyjnego. A o konkretne źródło ogrzewania to mi nie chodzi. Nie mam czasu (przynajmniej na razie) na palenie, sprzątanie, palenie, sprzątanie ................ Chodzi właśnie o szpan:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 24.06.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 tedasss Mam dokładnie takie samo podejście do tego tematu Jedną kotłownie już mam, po co mi druga w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamil 28.06.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 Witam. Miałabym do Was 2 pytania. 1) Pierwsze dotyczy karton-gipsu. W kilku miejscach na FM fachowcy dyskutują na temat stosowania karton-gipsu przy kominkach, że już się tego nie stosuje i podają jakieś fachowe uzasadnienia. Wydaje mi się, że w tym wątku temat też był poruszany. Ale jednocześnie polecacie tedasssowi, że jak chce fajny tani kominek, to jak użyje karton-gips, wełnę itp. to pewnie się zmieści w cenie. Być może ja mylę pojęcia, bo może Wy odradzając karton-gips nie macie na mysli już tej końcowej estetyki, tylko coś innego? Przepraszam, bo ja nawet nie wiem jak do końca zadać to pytanie, bo się na tym nie znam, ale ja tak samo jak tadesss chciałabym prostą ścianę i zawsze myślałam, że taką konstrukcję zrobi się z karton-gipsu. 2) a drugie pytanie, to czy istnieje możliwość zdejmowania drzwiczek od wkładów otwieranych na bok? Chodzi o to, że bardzo długo myślałam, że kupię Volgę otwieraną do góry, ale jednak funduszy zaczyna brakować i zaczynam weryfikować pozycje w kosztorysie, skłaniam się teraz do panoramicznych ale otwieranych tylko na bok. Pytanie czy gdybym chciała jednak mieć ten żywy ogień, to czy po prostu mogę sobie zdjąć drzwiczki od wkładu? (od razu poproszę o nie odpowiadanie w stylu, to zrób se pani otwarty kominek ) Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.06.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2011 Witam. Miałabym do Was 2 pytania. 1) Pierwsze dotyczy karton-gipsu. W kilku miejscach na FM fachowcy dyskutują na temat stosowania karton-gipsu przy kominkach, że już się tego nie stosuje i podają jakieś fachowe uzasadnienia. Wydaje mi się, że w tym wątku temat też był poruszany. Ale jednocześnie polecacie tedasssowi, że jak chce fajny tani kominek, to jak użyje karton-gips, wełnę itp. to pewnie się zmieści w cenie. Być może ja mylę pojęcia, bo może Wy odradzając karton-gips nie macie na mysli już tej końcowej estetyki, tylko coś innego? Przepraszam, bo ja nawet nie wiem jak do końca zadać to pytanie, bo się na tym nie znam, ale ja tak samo jak tadesss chciałabym prostą ścianę i zawsze myślałam, że taką konstrukcję zrobi się z karton-gipsu. 2) a drugie pytanie, to czy istnieje możliwość zdejmowania drzwiczek od wkładów otwieranych na bok? Chodzi o to, że bardzo długo myślałam, że kupię Volgę otwieraną do góry, ale jednak funduszy zaczyna brakować i zaczynam weryfikować pozycje w kosztorysie, skłaniam się teraz do panoramicznych ale otwieranych tylko na bok. Pytanie czy gdybym chciała jednak mieć ten żywy ogień, to czy po prostu mogę sobie zdjąć drzwiczki od wkładu? (od razu poproszę o nie odpowiadanie w stylu, to zrób se pani otwarty kominek ) Z góry dzięki za pomoc. To zrób se Pani kominek otwarty ... A teraz poważnie. W teorii zdejmowanie drzwi wydaje się proste . W praktyce , jest to spory problem . Ze zdjęciem i z samymi drzwiami. Co z nimi zrobić ? Gdzie (brudne od sadzy) wstawić? Szyba jest droga, łatwo taką wyjętą zbić... Komin do kominka bez drzwi musi być większy niż do takiego z drzwiami (które w razie "W", można przymknąć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 30.06.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Generalnie juz byłem zdecydowany zrezygnować z kominka. Wolałem dołożyć do dobrego kotła gazowego - kondensacyjnego. Chodzi właśnie o szpan tedass, zaszpanować? kartonowym telewizorem za 7 tysięcy? http://manu.dogomania.pl/emot/smiech.gif Witam. Miałabym do Was 2 pytania. 1) (...) ja tak samo jak tadesss chciałabym prostą ścianę i zawsze myślałam, że taką konstrukcję zrobi się z karton-gipsu. 2) Pytanie czy gdybym chciała jednak mieć ten żywy ogień, to czy po prostu mogę sobie zdjąć drzwiczki od wkładu? (od razu poproszę o nie odpowiadanie w stylu, to zrób se pani otwarty kominek ) olamil, żywy ogień zwykłe świeczki też robiom, i troche grzejom. http://manu.dogomania.pl/emot/lol3.gif Jedną kotłownie już mam, po co mi druga w salonie emjot27, między salonem z kominkiem (używanym), a kotłownią - to widzisz jakaś różnicę? Ciepło z kominka i z kaloryfera albo z podłogi potrafisz odróżnić? Ludzie, jak już robicie kominek, to zróbcie taki, żeby na maksa go wykorzystać, a nie tylko na niego patrzeć. I zróbcie taki, żeby obsługa i patrzenie na niego sprawiało wam przyjemność. Jak zrobicie byle co, co zaraz szybę czarną wam zrobi, salon zadymi, popiołem nakurzy, to się nie dziwię, że używać przestajecie. Bo więcej przy nim roboty niż przyjemności. I stoi sobie tylko taki maszkaron kartonowy i przestrzeń zajmuje. Jak macie kotłownie i one grzeją wam domy i wam się podobają rachunki, to dla samego nastroju świeczki wam wystarczą, ... muzyka odpowiednia. (A dla szpanu, jeśli to konieczne - extrra świecznik i wino z jakąś bajerną nalepką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts