Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - 5-7 tys czy to w ogóle realne?

monika i lukasz

Recommended Posts

Impreza z akumulacją ciepła jest droga. (...)

Koszt : wkład ~5000-5200zł. , kształtki do akumulacji ciepła ok. 4000zł. - zamiast tego można i chyba nwet lepszy efekt jak da się cegły szamotowe - wchodzi ich po prostu więcej , przez co cały system akumulacji jest cięższy - nawet o 500kg w porównaniu do kształtek z których sytem waży ok.800kg. koszt szamotek ok.1000zł i klej zduński ok1000zł. - więc masz przez pół - no nawet więcej. Koszt obudowy, wykonania tego wszystkiego to zalezy ile policzy sobie zdun - powiedzmy że minimalnie od 4tys.zł. Do tego jak chcesz kafle to tu już robi się zajebiście droga impreza ale powiedzmy że 6 tys, za już tak fajnie obudowany kominek.

W moim przypadku zrezygnowałem teraz z urzadzenia kuchni na rzecz pieco-kominka.

Być może to zboczeństwo wydawać tyle kasy na kominek, ale ja mam taki charakter że zanim mam wydać jakąś kase to najpierw czytam, analizuje i wybieram i niestety są zazwyczaj drożesz rzeczy. Jakość kosztuje, ale z biegiem czasu koszta się zwracają.

Co racja, to racja. Każdy, kto liczy się z pieniążkami, raczej nie wydaje ich na rzeczy tanie. Po prostu nie opłaca się kupować byle czego.

Ja będę mieć piec kaflowy, i też przed kuchnią. :lol2: "Zboczeństwo"?

• Odpowiedzi 334
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak dla orientacji. Dla porównania. Różne style ciepłych kominków. Osobiście podobają mi się wkłady pionowe.

http://img820.imageshack.us/img820/4417/piecykzaweczka.png

http://img820.imageshack.us/img820/2742/piecyk2.jpg

http://img854.imageshack.us/img854/6563/piecyk3.jpg

Życzę dobrej, przemyślanej decyzji.

Masowe kompleksowe wykonawstwo kominków to właśnie kominki za 7000 - 9000 zł.

Są to kominki na przyzwoitym poziomie dostosowane do warunków klimatycznych w Polsce.

Kominki do grzania z ciepłymi szamotowymi ściankami, w różnych kształtach.

To jest właśnie podstawowe wykonawstwo.

Bardziej rozbudowane kominki z akumulacją ciepła, czy kominki kaflowe to raczej niszowe zapotrzebowanie, gdyż są droższe.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z bohuszem : Budowa kominków z obudową szamotową , poza szanownym gronem wykonawców z FM oczywiście, to w naszym kraju jeszcze mało spotykana praktyka . Dominują kominki izolowane , do dystrybucji powietrza tzw DGP , wykonywane na szczęście coraz częściej z płyt glinokrzemianowych . W przedziale cenowym 5-7 tysięcy zł bardzo często buduje się jeszcze "wełnowce":mad: . Jest jednak coraz wieksze zainteresowanie zarówno klientów jak i wykonawców ciepłymi zabudowami:wiggle: .

Kochani fachowcy od kominków.

Ja poproszę o ofertę od tych, którzy twierdzą, że zmieścimy się w przedziale. jestem zainteresowana zakupem, nie potrzebuję faktury, cenę podałam. tolerancja +/- 1 000 zł. Mniej więcej co mi się podoba widzicie na zdjęciach. W kwietniu robimy tynki, w maju CO. Podejrzewam, że wtedy będzie też potrzebny kominek. gdyby były potrzebne jeszcze jakieś dane proszę o maila to odpowiem [email protected]

bajanadjembe niestety liczenie się z pieniążkami i kupowanie tanich/drogich rzeczy to pojęcie bardzo subiektywne i mocno zindywidualizowane. W związku z powyższym nie wolno wszystkich do jednego wora wrzucać :) jak już wcześniej pisałam mam inne priorytety niż kominek. I to na nich nie chcę i nie mam zamiaru oszczędzać. A kominek - no cóż dla mnie to jedynie bajer. I na bajerach chcę oszczędzić :D

(...)bajanadjembe niestety liczenie się z pieniążkami i kupowanie tanich/drogich rzeczy to pojęcie bardzo subiektywne i mocno zindywidualizowane. W związku z powyższym nie wolno wszystkich do jednego wora wrzucać :) jak już wcześniej pisałam mam inne priorytety niż kominek. I to na nich nie chcę i nie mam zamiaru oszczędzać. A kominek - no cóż dla mnie to jedynie bajer. I na bajerach chcę oszczędzić :D

Zrozumiałam. http://manu.dogomania.pl/emot/nie_powiem2.gif

Z wkładem Tarnava 14kw wycenili nam na 10.000 zł , czy to dobra cena ? Czy to naprawdę dobry wkład ?

Napisz dokładnie co wycenili. Wiem że kominek, jako całość.

Ale istotne jest z jakich materiałów i z jakim wykończeniem.

No bo nie podejrzewam, że tak wysoka cena za kominek z kartonu + gips + wełana izolacyjna.

Przyłączam się do tematu. Poszukuję dobrego bez problematycznego wkładu i obudowy w stylu nowoczesnym, minimalistycznym do zastosowania wyłącznie rekreacyjnego. Mam dobrze ogrzewany dom i nie potrzeba mi dodatkowego źródła ogrzewania rozprowadzanego na cały dom. Chciałbym kominek który będzie ładnie wyglądał nie brudził się - chodzi głównie o szybę - i nie zniszczy się zbyt szybko. Co Państwo mi polecicie?

Jestem z okolic Bydgoszczy.

Rozumiem, że nie poleca Pan zamkniętego kominka, jeżeli miałbym z niego korzystać okazjonalnie? Otwarte palenisko nie wchodzę w grę w ogóle, bo domyślam się tylko z jakim brudem musiałbym się liczyć po kilku takich rozpaleniach ;)

Proszę mi w takim razie powiedzieć, czy opłaca się wydawać te 10tyś na kominek zamknięty, jeżeli używałbym go góra 2 razy w tygodniu? Dodam, że w miejscu w którym bym go umiejscowił, jest otwarta przestrzeń łącząca salon, jadalnie i kuchnię oraz pustka nad jadalnią co w sumie daje jakieś 80m2 otwartej przestrzeni.

Rozumiem, że nie poleca Pan zamkniętego kominka, jeżeli miałbym z niego korzystać okazjonalnie? Otwarte palenisko nie wchodzę w grę w ogóle, bo domyślam się tylko z jakim brudem musiałbym się liczyć po kilku takich rozpaleniach ;)

Proszę mi w takim razie powiedzieć, czy opłaca się wydawać te 10tyś na kominek zamknięty, jeżeli używałbym go góra 2 razy w tygodniu? Dodam, że w miejscu w którym bym go umiejscowił, jest otwarta przestrzeń łącząca salon, jadalnie i kuchnię oraz pustka nad jadalnią co w sumie daje jakieś 80m2 otwartej przestrzeni.

Cześć,

Chcesz pogadać na konkretnych przykładach ?

Z Bydgoszczy do Łazisk (Wągrowca) masz godzinkę jazdy,całkiem

fajną wyremontowaną drogą. Sporo buduję w Twojej okolicy .

Na wystawce mam wiele interesujących Cię rozwiązań , niektóre

odpalam. Nic nie stracisz robiąc wycieczkę do "kominkolandu" :).

Nie musisz też nic kupować - wyjedziesz bogatszy o trochę

wiedzy na interesujący Cię temat. Oczywiście jak będziesz miał

ochotę na zakupy , jakoś to przeżyję :D.