bajanadjembe 19.03.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Impreza z akumulacją ciepła jest droga. (...) Koszt : wkład ~5000-5200zł. , kształtki do akumulacji ciepła ok. 4000zł. - zamiast tego można i chyba nwet lepszy efekt jak da się cegły szamotowe - wchodzi ich po prostu więcej , przez co cały system akumulacji jest cięższy - nawet o 500kg w porównaniu do kształtek z których sytem waży ok.800kg. koszt szamotek ok.1000zł i klej zduński ok1000zł. - więc masz przez pół - no nawet więcej. Koszt obudowy, wykonania tego wszystkiego to zalezy ile policzy sobie zdun - powiedzmy że minimalnie od 4tys.zł. Do tego jak chcesz kafle to tu już robi się zajebiście droga impreza ale powiedzmy że 6 tys, za już tak fajnie obudowany kominek. W moim przypadku zrezygnowałem teraz z urzadzenia kuchni na rzecz pieco-kominka. Być może to zboczeństwo wydawać tyle kasy na kominek, ale ja mam taki charakter że zanim mam wydać jakąś kase to najpierw czytam, analizuje i wybieram i niestety są zazwyczaj drożesz rzeczy. Jakość kosztuje, ale z biegiem czasu koszta się zwracają. Co racja, to racja. Każdy, kto liczy się z pieniążkami, raczej nie wydaje ich na rzeczy tanie. Po prostu nie opłaca się kupować byle czego. Ja będę mieć piec kaflowy, i też przed kuchnią. "Zboczeństwo"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 19.03.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Tak dla orientacji. Dla porównania. Różne style ciepłych kominków. Osobiście podobają mi się wkłady pionowe. http://img820.imageshack.us/img820/4417/piecykzaweczka.png http://img820.imageshack.us/img820/2742/piecyk2.jpg http://img854.imageshack.us/img854/6563/piecyk3.jpg Życzę dobrej, przemyślanej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 20.03.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 OK . Ale to nie są kominki za 7 tysięcy ...no chyba że EURO Co ja piszę ta niemiecka ceramika musi być zdecydowanie droższa , że o wkładach i całej reszcie nie wspomnę. Przy naszych cenach czeskich kafli:hug: gubię czasem orientacje w cenach z branży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 20.03.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Ojej, jestem załamana...My chcieliśmy zwykły, rekreacyjny kominek, min. dlatego, żeby było taniej.Mam nadzieję, że będzie nas na to stać:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 20.03.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Głowa do góry napisz na priv może podeślemy kogoś z waszego rejonu zamieszkania . Współpracujemy z ponad 50 firmami z całej Polski:wave: . Nie wszyscy jeszcze przeszli na budowę kominków z kafli i szamotu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.03.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Masowe kompleksowe wykonawstwo kominków to właśnie kominki za 7000 - 9000 zł.Są to kominki na przyzwoitym poziomie dostosowane do warunków klimatycznych w Polsce.Kominki do grzania z ciepłymi szamotowymi ściankami, w różnych kształtach.To jest właśnie podstawowe wykonawstwo.Bardziej rozbudowane kominki z akumulacją ciepła, czy kominki kaflowe to raczej niszowe zapotrzebowanie, gdyż są droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 20.03.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Pozwolę sobie nie zgodzić się z bohuszem : Budowa kominków z obudową szamotową , poza szanownym gronem wykonawców z FM oczywiście, to w naszym kraju jeszcze mało spotykana praktyka . Dominują kominki izolowane , do dystrybucji powietrza tzw DGP , wykonywane na szczęście coraz częściej z płyt glinokrzemianowych . W przedziale cenowym 5-7 tysięcy zł bardzo często buduje się jeszcze "wełnowce":mad: . Jest jednak coraz wieksze zainteresowanie zarówno klientów jak i wykonawców ciepłymi zabudowami:wiggle: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natannatan 21.03.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Z jakim wkładem , dobrym lecz nie drogim , zmieszczę się w cenie jak w tytule ? O co chodzi z ta wełną ? Byłem w kilu firmach i tam wszyscy owili o izolowaniu kominka specjalna wełną z folią aluminiową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 21.03.2011 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Kochani fachowcy od kominków. Ja poproszę o ofertę od tych, którzy twierdzą, że zmieścimy się w przedziale. jestem zainteresowana zakupem, nie potrzebuję faktury, cenę podałam. tolerancja +/- 1 000 zł. Mniej więcej co mi się podoba widzicie na zdjęciach. W kwietniu robimy tynki, w maju CO. Podejrzewam, że wtedy będzie też potrzebny kominek. gdyby były potrzebne jeszcze jakieś dane proszę o maila to odpowiem [email protected] bajanadjembe niestety liczenie się z pieniążkami i kupowanie tanich/drogich rzeczy to pojęcie bardzo subiektywne i mocno zindywidualizowane. W związku z powyższym nie wolno wszystkich do jednego wora wrzucać jak już wcześniej pisałam mam inne priorytety niż kominek. I to na nich nie chcę i nie mam zamiaru oszczędzać. A kominek - no cóż dla mnie to jedynie bajer. I na bajerach chcę oszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 24.03.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Moniko, jak otrzymasz ofertę, to pochwal się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 24.03.2011 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (...)bajanadjembe niestety liczenie się z pieniążkami i kupowanie tanich/drogich rzeczy to pojęcie bardzo subiektywne i mocno zindywidualizowane. W związku z powyższym nie wolno wszystkich do jednego wora wrzucać jak już wcześniej pisałam mam inne priorytety niż kominek. I to na nich nie chcę i nie mam zamiaru oszczędzać. A kominek - no cóż dla mnie to jedynie bajer. I na bajerach chcę oszczędzić Zrozumiałam. http://manu.dogomania.pl/emot/nie_powiem2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natannatan 25.03.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Z wkładem Tarnava 14kw wycenili nam na 10.000 zł , czy to dobra cena ? Czy to naprawdę dobry wkład ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 25.03.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Z wkładem Tarnava 14kw wycenili nam na 10.000 zł , czy to dobra cena ? Czy to naprawdę dobry wkład ? Napisz dokładnie co wycenili. Wiem że kominek, jako całość. Ale istotne jest z jakich materiałów i z jakim wykończeniem. No bo nie podejrzewam, że tak wysoka cena za kominek z kartonu + gips + wełana izolacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 27.03.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Przyłączam się do tematu. Poszukuję dobrego bez problematycznego wkładu i obudowy w stylu nowoczesnym, minimalistycznym do zastosowania wyłącznie rekreacyjnego. Mam dobrze ogrzewany dom i nie potrzeba mi dodatkowego źródła ogrzewania rozprowadzanego na cały dom. Chciałbym kominek który będzie ładnie wyglądał nie brudził się - chodzi głównie o szybę - i nie zniszczy się zbyt szybko. Co Państwo mi polecicie?Jestem z okolic Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 27.03.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Jezeli kominek ma byc typowo rekrearycjny, to polecam otwarte palenisko, przynajmniej szyba nie bedzie sie brudzic, bo jej nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 28.03.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Rozumiem, że nie poleca Pan zamkniętego kominka, jeżeli miałbym z niego korzystać okazjonalnie? Otwarte palenisko nie wchodzę w grę w ogóle, bo domyślam się tylko z jakim brudem musiałbym się liczyć po kilku takich rozpaleniach Proszę mi w takim razie powiedzieć, czy opłaca się wydawać te 10tyś na kominek zamknięty, jeżeli używałbym go góra 2 razy w tygodniu? Dodam, że w miejscu w którym bym go umiejscowił, jest otwarta przestrzeń łącząca salon, jadalnie i kuchnię oraz pustka nad jadalnią co w sumie daje jakieś 80m2 otwartej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.03.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Rozumiem, że nie poleca Pan zamkniętego kominka, jeżeli miałbym z niego korzystać okazjonalnie? Otwarte palenisko nie wchodzę w grę w ogóle, bo domyślam się tylko z jakim brudem musiałbym się liczyć po kilku takich rozpaleniach Proszę mi w takim razie powiedzieć, czy opłaca się wydawać te 10tyś na kominek zamknięty, jeżeli używałbym go góra 2 razy w tygodniu? Dodam, że w miejscu w którym bym go umiejscowił, jest otwarta przestrzeń łącząca salon, jadalnie i kuchnię oraz pustka nad jadalnią co w sumie daje jakieś 80m2 otwartej przestrzeni. Cześć, Chcesz pogadać na konkretnych przykładach ? Z Bydgoszczy do Łazisk (Wągrowca) masz godzinkę jazdy,całkiem fajną wyremontowaną drogą. Sporo buduję w Twojej okolicy . Na wystawce mam wiele interesujących Cię rozwiązań , niektóre odpalam. Nic nie stracisz robiąc wycieczkę do "kominkolandu" . Nie musisz też nic kupować - wyjedziesz bogatszy o trochę wiedzy na interesujący Cię temat. Oczywiście jak będziesz miał ochotę na zakupy , jakoś to przeżyję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 28.03.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Spoko Daj namiary na Priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.03.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Spoko Daj namiary na Priva. Kliknij na profil w mojej sygnaturce: znajdziesz tam adres i telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 28.03.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 No tak, ale inni też chcą się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat, np. ja. Również chcemy korzystać okazjonalnie z kominka, otwarty odpada, więc co Pan Piotr poleca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts