monika i lukasz 28.03.2011 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Joanno, no cóż fachowców jest tuaj wielu, ale konkretną ofertę dostałam tylko jedną..... Zaczynam szukac inaczej, dam znać jak znajdę coś ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.03.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Przecież to nie giełda pracy... gdzie wykonawcy czają się i oczekują klientów. Tutaj dla wykonawców jest możliwość podkreślenia swojej oferty poprzez "płatny profil"Od klienta zależy gdzie skieruje swoje zapytanie.Ja osobiście nigdy nie kosztorysuje, również nie zagłębiam się w temat na podstawie prywatnej wiadomości, lub e-maila.Takie ustalenia wykonuje po bezpłatnej wizycie u klienta w miejscu gdzie ma być budowany kominek.Wtedy to ma ręce i nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.03.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam. Również chcemy korzystać okazjonalnie z kominka, otwarty odpada Dlaczego otwarty odpada? Kochani - zrozumcie jedno ... pakujecie się czasem z "oszczędności" i z maniakalnym uporem w kupno kominkowego "junkersa z lat siedemdziesiątych" (adekwatne porównanie) , zamiast zafundować sobie nieskrępowany widok pięknego ognia, oprawiony w zarąbisty "dizajn". Tylko po to żeby mieć szybkę ... Kiedyś wkładów nie było a kominki się budowało. Dzisiaj dlatego się ich nie buduje, bo mało kto to po prostu potrafi. Lepiej jest wykonawcy sprzedać wkład, obudować go "tekturą" i poopowiadać jak to kominki z otwartym paleniskiem przeszły już do lamusa ... bo są niebezpieczne ... bo dymią ... bo "panie czad to ino czyha na ludzi w takich kominkach" ... Niewiedza i zabobony. A tymczasem kominek otwarty: - może funkcjonować w domach z wentylacją mechaniczną (mogę wejść w rzeczową dyskusję z każdym, kto uważa inaczej i obalić jego argumentację) - może być z powodzeniem budowany na przewodach dymowych nawet fi 180 mm, fi 200 mm, 18x18 cm, 20x20 cm i 14x27 cm (najpopularniejsze "formaty" kominów we współcześnie budowanych domach) - dobrze zbudowany nie ma prawa "kopcić", "wyciągać powietrza z domu", wychładzać nadmiernie dom, itp., itd ... - nie szkodzi alergikom - "produkuje" czystsze spaliny (niż wkłady - kominkowa "trzecia liga") - nie jest niebezpieczny dla dzieci (jest całkiem odwrotnie niż się wydaje, jak się dziecku rączka do szybki "przylepi") Następny post napiszę o piecykach ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.03.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 " Następny post napiszę o piecykach ... Pozdrawiam. " otwartych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 28.03.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 a kiełbaski na kiju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.03.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 a kiełbaski na kiju? No a ziemniaki pieczone w garku... albo w popiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 28.03.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 ziemniaki nie oddają tłuszczu a kiełbaska nim ociekatłuszczyk się pali, czy to nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.03.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Tłuszczyk w nadmiarze to ciężka praca wątroby i zagrożenie dla układu krążeniowego ponoć. Tak więc zalecam i sugeruje umiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.03.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) No tak, ale inni też chcą się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat, np. ja. Również chcemy korzystać okazjonalnie z kominka, otwarty odpada, więc co Pan Piotr poleca? Monika i Łukasz założyli wątek ograniczając cenę kominka do 7000 tys zł. Nie ma możliwości ,zatrudniając profesjonalistów, wykonać usługi w tej cenie. Ludzie których zatrudniam nie wyjechali w międzyczasie do Irlandii czy Holandii "za chlebem" . By do tego nie dopuścić , musiałem odpowiednio ich wynagrodzić . I tak już za dużo powiedziałem, więc podsumuję . By zrobić kominek za 5000 - 7000 tys , musiałbym użyć do tego wkładu za 1000 - 2000 tys. Marża handlowa na takim produkcie to 200 - 500 zł. Dwóch ludzi jadąc tylko 50 km , w celu zamontowania takiego wkładu to koszt ca 350 - 550 zł. Niech mi ktoś powie : po co ja mam takie wkłady sprzedawać z montażem ? Pomijając oczywiście kwestię ich jakości i serwisu !. Mam takie ,a nawet tańsze , ale je tylko sprzedaję - jak Castorama Emjot wspomniał o kwocie 10.000 , tu realia są bardziej przyjazne. Zdarza się ,że mam promocje , nawet do 2000 zł ,ale dotyczą dobrych jakościowo produktów . I takie ,mogę sprzedać z montażem. Edytowane 28 Marca 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 28.03.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Przemyślałem sprawę i stwierdziłem że na razie odpuszczam sobie kominek. Za tą kasę wolę zrobić i zakupić do domu mnóstwo innych bardziej pożytecznych rzeczy. Jakby co komin stoi i może za rok lub dwa powrócę do tematu, teraz muszę tylko odpowiednio zamaskować otwór do komina i w podłodze od nawiewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardzento 28.03.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam, z tego co mi wiadomo to otwarte kominki mogą być używane do 2014 roku (ze względów bezpieczeństwa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.03.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam, z tego co mi wiadomo to otwarte kominki mogą być używane do 2014 roku (ze względów bezpieczeństwa ) Możesz to jakoś uzasadnić ? Domyślam się ,że to pomysł tych gości od prostowania banana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.03.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam, z tego co mi wiadomo to otwarte kominki mogą być używane do 2014 roku (ze względów bezpieczeństwa ) Fajnie w sumie. Proponuję od 2016 r. zakazać pożarów (też ze względów bezpieczeństwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 28.03.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Też mam chęć zrezygnować, czas pokaże...Dziękuję za uświadomienie Panie Piotrze;)Pozdrawiam, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 29.03.2011 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja biore pod uwagę montaż we własnym zakresie pewnie mnie tut eraz zlinczują ;/ ale to zawszę te dwa czy trzy tysiace w kieszeni iwkład można kupić lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 29.03.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 monika i lukasz Ja Cie nie zlinczuję na pewno Ja jestem pełen podziwu Koniecznie daj znać, jak Ci poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja biore pod uwagę montaż we własnym zakresie pewnie mnie tut eraz zlinczują ;/ ale to zawszę te dwa czy trzy tysiace w kieszeni iwkład można kupić lepszy W takiej sytuacji dobrze jest znaleźć jakiegoś (uśmiechniętego ) kominkarza , który sprzedając wam wkład kominkowy ,zobowiązałby się do nadzoru nad inwestycją . To jednak nie montaż drzwi czy umywalki ,gdzie błędy w sztuce , mogą mieć poważniejsze konsekwencje niż niedomknięte skrzydło ,czy cieknący kran. Ja w sumie lubię takich klientów , bo parę groszy "przytulam" niejako bez roboty . Czasem tacy klienci bywają męczący ,ale moi ludzie w tym czasie zarabiają gzie indziej. Do tego potrzeba rury ,płyty KW , kratki ,a i czasem kamyk się trafi. Można i upust z tego tytułu na akcesoria wydębić. Znów za dużo gadam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.03.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 A czy ktoś z Was używa taki wkład KV 6.6.1 ? Jestem ciekaw jak się sprawuje. Zapytaj Foresta :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.03.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) " Następny post napiszę o piecykach ... Pozdrawiam. " otwartych ? http://www.salonsobkowiak.pl/kominki_naturalne_otwarte.html eniu wydaje mi się ,że wentylacja w domu choćby nawet mechaniczna dla kominka otwartego i tak nie będzie działać zadowalająco gdy kominek zostanie zbudowany wbrew zasadom panującym w otwartej komorze paleniskowej.Artykuł wiele tłumaczy dla przyszłych użytkowników.Jeśli się mylę to mnie z tego jakoś wyprowadź. Edytowane 29 Marca 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.03.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Ja biore pod uwagę montaż we własnym zakresie pewnie mnie tut eraz zlinczują ;/ ale to zawszę te dwa czy trzy tysiace w kieszeni iwkład można kupić lepszy Co by nie mówić i con by nie pisać po próżnicy. Czyli pisać aby pisać. Z reguły usługa montażu wkładu kominkowego (8%vat) to ta sama praktycznie cena co zakup wkładu z 23% vatem. - wkład - rury, kolano - stojak metalowy regulowany - transport, wniesienie, ustawienie i podpięcie do komina. - koniec i kropka... zwyczajowo klient robi kawę Zresztą tak jest w większości przypadków i wypadków. No ale kogo stać to stać i se płaci 23 % bo go stać, cieszy się bo gdzieś tam "uda" mu się załatwić rabat z śmiesznie wywindowanej specjalnie ceny. Coraz częściej klienci chcą aby postawić im samą bryłę szamotową + opcjonalnie wymiennik IMPET LUB INNE ROZWIĄZANIA WYMIENNIKOWO AKUMULACYJNE, to znaczy kominek w stanie surowym, będący jednak już pełnosprawnym urządzeniem grzewczym. Kosmetyką (szminka, puder, itp), upiększaniem, malowaniem, oklejaniem zajmuje się klient sam, lub pan od kosmetyki czyli jakowyś wykonawca dekoracji wewnetrznych. Edytowane 29 Marca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts