Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - 5-7 tys czy to w ogóle realne?

monika i lukasz

Recommended Posts

Ale co ja mam na to poradzić. Eniu proszę Cię wyjaśnij jak ja mam pomóc, abyś zrozumiał?

Co mam serce na tacy Ci podać?

Twoje skojarzenia są Twoje, ja naprawdę na nie nie mam wpływu.

Starałem się jak mogłem zainteresowanym kupnem wkładu coś wyjaśnić.

Powiedz Eniu mi prosto z mostu - jesteś zainteresowany kupnem wkładu?

A może jesteś zainteresowany sprzedażą wkładów?

A może starasz się występować tu jako wolontariusz doradca, który jednak wszystkiego nie rozumie. Ale jest pocieszenie, ze stara się zrozumieć.

Ja jestem zainteresowany sprzedażą wkładów bo je sprzedaję i montuje i dlatego tłumaczę, ze z usługa montażu bardziej się opłaca.

Robienie ze mnie idioty na niewiele się zda , bo mi z tego

rozumu ani nie ubędzie ani mądrzejszy sie nie stanę...

Jak tłumaczysz - rozumiem ,ale trudno Twoje dywagacje

rozliczeniowo vatowskie wyjaśnieniami nazwać. Kogo to

obchodzi ,jak ty się z US rozliczasz ?!

• Odpowiedzi 334
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Viga Tak samo uważam, że jest śmiechu warte mówienie, że Pompa ciepła to taki wygodny i bezobsługowy system grzania, tylko dlaczego za każdym razem wykonawcy "sugerują" dodatkowe źródło grzania jakim jest kominek z płaszczem wodnym?

Jako "pompiarz" potwierdzam, że PC to wygodny i bezobsługowy system grzania. Nie rozumiem dlaczego mówienie o tym jest śmiechu warte? Przecież to fakt.

Szukając pompy rozmawiałem z jakimiś ośmioma firmami i żadna nie "sugerowała" kominka z płaszczem wodnym jako dodatkowe źródło grzania, niektórzy za to chcieli wcisnąć solary.

Sorry za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać widząc tworzenie kolejnej "urban legend".

Natomiast co do tematu wątku.

To podobnie jak monika i lukasz oraz Viga nie chciałem i nie planowałem wydawać jakiś niebotycznych kwot na element który miał być czystym "ekstrasem" czymś co nie będzie miało zastosowania użytkowego a jedynie relaksacyjne.

Orientowałem się w cenach i zakładane przeze mnie 8 tysięcy okazało się kwotą wystarczającą na, całe szczęście, ładną obudowę (oczywiście dla mnie) i przyznaję się bez bicia ;) niestety tani wkład (do 2,5 tys zł).

Miałem więc do wyboru odpuścić sobie temat lub ryzykować taką konfigurację (chociaż słowo ryzykować jest moim zdaniem zbyt mocne bo po analizie FM i materiałów na sieci, nie znalazłem mocnych argumentów przekonujących mnie to wydatkowania kilku czy kilkunastu tysięcy więcej za wkład do tak prostych i mało wymagających oczekiwań jak moje, pozostawał więc jedynie argument "spokoju sumienia" :)).

Postanowiłem więc pójść w opcję 2 a przekonałem siebie ;) zebranymi informacjami, że przy dobrze wysuszonym drewnie i doprowadzeniu powietrza bezpośrednio do komory spalania czyli zapewnieniu wystarczającej ilości tlenu, temperatura spalania powinna być na tyle wysoka, że zminimalizuje to efekt "czarnej szyby". W "odwodzie" mam też pomysł zamiany szyby na pyrolityczną, ale idąc za rekomendacją montażysty najpierw zobaczę jak będzie sprawował się kominek bez tego usprawnienia.

Nie sprawdzałem jeszcze teorii w praktyce, na razie suszę drewno...

Dekar Nie denerwuj się. Może mam przestarzałe informacje ale po prostu sam zastanawiałem się nad PC ale u mnie w Bydgoszczy wszystkie firmy taki system właśnie mi proponowali. Fakt, że to było 3 lata temu i może od tamtego czasu wiele się zmieniło. Moi znajomi którzy mają PC również dogrzewają się kominkiem w ostre mrozy. Może to zbieg okoliczności, może po prostu w mojej okolicy nie ma dobrych fachowców. Stąd moja opinia o PC.

Co do kominka, to na jakim jesteś etapie?

Edytowane przez emjot27

Monika, pozwolisz, że zabiorę głos.

Kominek nie jest urządzeniem, jak większość z jakimi mamy do czynienia na co dzień w domu. Dla własnego bezpieczeństwa lepiej jest, jeśli montaż przeprowadzi ktoś doświadczony (i sprawdzony!).

Ja sobie tak to wyobrażam. Idę do salonu, mówię czego szukam, jakie są moje możliwości finansowe, otrzymuję ofertę. I zamawiam produkt z montażem.

Przeczytaj przed zakupem warunki gwarancji.

Czasami wychodzi na to, że kto kupuje tanio i sam przeprowadza instalację (czy to kominek, czy kocioł grzewczy) płaci dwa razy.

Nic dodać nic ująć. :wave:

Myślę, że każda szanująca się firma ma w swojej ofercie towar z najwyższej półki ale nie tylko. My w zdecydowanej większości sprzedajemy wkłady te lepsze czyt. droższe, choć od czasu do czasu zdarza się nam montować z towar najniższej półki. W takim przypadku klient jest dokładnie poinformowany co traci i co ryzykuje kupując taki a nie inny wkład. Z tanią żeliwną puszką do spalania drewna (z naszej oferty) z powodzeniem można zmieścić się w zakładanych w tym wątku kosztach a nawet niższych przy założeniu, że wykończeniem zajmie się Inwestor. A to propozycja bezpiecznego podłączenia i zabudowania wkładu z naszej strony: http://www.kominki-godzic.pl/oferta.htm?id1=&id2=91&pm=51

Nic dodać nic ująć. :wave:

Myślę, że każda szanująca się firma ma w swojej ofercie towar z najwyższej półki ale nie tylko. My w zdecydowanej większości sprzedajemy wkłady te lepsze czyt. droższe, choć od czasu do czasu zdarza się nam montować z towar najniższej półki. W takim przypadku klient jest dokładnie poinformowany co traci i co ryzykuje kupując taki a nie inny wkład. Z tanią żeliwną puszką do spalania drewna (z naszej oferty) z powodzeniem można zmieścić się w zakładanych w tym wątku kosztach a nawet niższych przy założeniu, że wykończeniem zajmie się Inwestor. A to propozycja bezpiecznego podłączenia i zabudowania wkładu z naszej strony: http://www.kominki-godzic.pl/oferta.htm?id1=&id2=91&pm=51

Margoth ,

w zasadzie podsumowałeś wątek . Przejrzyście, zrozumiale, bez filozoficznych,

kompletnie nieczytelnych wywodów ,na zasadzie "mówiłem ale przecież nie

koniecznie". Na piśmie ,czarno na białym - firma z doświadczeniem,gwarancja

na produkt i gwarancja ,że nie pójdzie z dymem (chyba :D ).

No ludziska , przy tej cenie , "tetranie" kominka samemu to wyraz determinacji

albo stanu chorobowego....

Margoth - napisz ewentualnie jak daleko z taką usługą jeździsz, lub ile kosztował

by montaż np 400 km od siedziby , bo to może być dla niektórych niezbyt jasne.

No i bardzo dobrze, że Margod podał standardowe kalkulacje cenowe na kominki z zimnymi ścianami wykonane z płyt izolacyjnych. Warto jednak podkreślić, że kalkulacja numer jeden zakłada, że obudowa ma 6,5 metra kwadratowego powierzchni płyt izolacyjnych. W cytowanej kalkulacji nie są podane wymiary końcowe kominka....

To standard uzależniony od ceny zastosowanego wkładu kominkowego. Określiłbym to jako wykonawstwo masowe.

Pisałem zresztą o tym w tym temacie, tylko możliwe że "innymi słowami"

Zresztą cena na kominki z ciepłymi ścianami (szamotowymi) porównując z tymi cytowanymi kalkulacjami jest o pare setek zł większa.

Niszowe wykonawstwo to kominki z wymiennikami akumulującymi ciepło.

Edytowane przez bohusz

Witam.

Ja poproszę jeszcze tylko o wyjaśnienie, co daje (albo i nie) zastosowanie takiego niszowego rozwiązania. Proszę o wyjaśnienie typowemu laikowi co oznacza termin zimne a ciepłe ściany i jakie ma to konsekwencję na późniejsze użytkowanie. Czy dobrze rozumiem, że zimna ściana to zaizolowana ściana która nie przewodzi ciepła wyprowadzanego z kominka i niedogrzewanie pomieszczenia w którym on się znajduje?

Margod super! Właśnie o to mi chodziło i byc może się dogadamy :) Odezwę się na priv i dopytam o kilka szczegółów.

Bohusz wszystko fajnie, ale ja właśnie taki masowym kominkiem jestem zainteresowana. nigdy nie pisałam, że chce mieć Bóg wie co w domu. W tym wątku nie o to chodziło.

To co zaprezentowałem, to jest tylko wnętrze kominka, baza do dalszej rozbudowy. Można to zabudować w dowolny sposób, nawet tak tu krytykowanymi płytami gipsowo kartonowymi. Po prawej prezentujemy przykładowe wykończenie. Ważne jest to, że wkład będzie podłączony prawidłowo i z gwarancją a klient może liczyć na naszą pomoc i doradztwo przy dalszej obudowie. Zdarza się, że takie zabudowy robimy pod konkretny projekt, w takim wypadku koszty rosną. Oczywiście izolacyjne płyty z Promatu można zastąpić ciepłymi płytami z akubetonu lub szamotu. Z różnych względów nie bawimy się w wylewanie własnych płyt (a potrafimy), robimy tylko na sprawdzonych i przetestowanych ale droższych "gotowcach".

Margod - napisz ewentualnie jak daleko z taką usługą jeździsz, lub ile kosztował

by montaż np 400 km od siedziby , bo to może być dla niektórych niezbyt jasne.

to zależy... przede wszystkim od wkładu, na pewno nie pojedziemy 300 km z wkładem o wartości 1000zł, im droższy towar tym zlecenie robi się bardziej opłacalne. Przyjmując zlecenie mam świadomość, że wcześniej czy później będę musiał wysłać pracownika na jakiś drobny serwis, więc muszę każde zlecenie kalkulować indywidualnie.

Ok

Czyli aby było prosto, jasno i zrozumiale dla wszystkich. Myślę, że dla Enia również.

Realizacja przykładowa z typu "masowa" 2010 rok

1.jpg4.jpg6.jpg

Czyli konkretna realizacja, nie wizualizacja, czy projekt.

Cena kompleksowa kominka, tak jak widać na fotce nr. 3

- 5850 zł brutto

Obudowa (ciepła) z płyt szamotowych, otynkowana tynkiem z delikatną strukturą.

W tym cena wkładu z rurami, kolanem, redukcją, stojakiem

- niecałe 3000 zł brutto

Na obudowę został również przyklejony dosyć sporych rozmiarów (niecały metr kwadratowy) kamień w całości, czyli taka ramka wokół wkładu.

- granit w kolorze ciemno szarym grubości 2 cm w cenie okazyjnej - 320 zł.

Oczywiście całość zfakturowana na 8 % vat.

Gdyby ta obudowa była wykonana z płyt izolacyjnech, byłaby tańsza o około 1000 zł

Pozdrawiam

Rozumiem, że całkowity koszt wyniósł Cię 8 tyś?

Akurat w moim wypadku 8640zł brutto, ale to dlatego, że Żonie spodobała się inna obudowa (z ręcznie formowanych cegieł) i w ostatniej chwili zmieniliśmy zdanie. Nasz pierwszy wybór wyceniony został na 7820zł brutto (oczywiście za wszystko z wkładem i montażem).

Generalnie mogliśmy zdecydować się na jeszcze tańszą obudowę, ale tańsze propozycje nie przypadły nam do gustu.

Właśnie o coś takiegomi chodzi. Być może jedynie z większym troszkę wkładem - albo tylko to zdjęcie tak przekłąmuje efekrt :)

Czyli jednak można się zmieścić w moim budżecie :D To pocieszające dla mnie

No akurat ten wkład jest "mały" - 10 KW

No ale budynek jest spory, ponad 200 m2, a co najważniejsze sam salon ok 40 m2. Ale kominek daje sobie radę i co najważniejsze nie dominuje.

Akurat w moim wypadku 8640zł brutto, ale to dlatego, że Żonie spodobała się inna obudowa (z ręcznie formowanych cegieł) i w ostatniej chwili zmieniliśmy zdanie.

Dekar, czy to jest kominek budowany z cegieł, czy tylko jakoś (jak?) naklejane są na obudowę (z czego?) płytki z cegieł?

Nie bardzo wiem, czy fachowiec w mojej "pipidówce" będzie wiedział jak to robić.

Muszę jeszcze poczytać sobie o tych ciepłych płytach.

Fajnie! coraz więcej konkretów. :)

Acha! i chce dodać, że firma od pc nie kazała mi montować kominka. To moja własna inicjatywa. ;)

I takie maleństwo daje radę?? Chyba dzięki tym płytom szamotowym?

Viga , kominek nie grzeje dzięki płytom szamotowym, tylko dzięki

temu co w nim spalisz ....

teraz poważnie . Kominek w kontekście PC to alternatywa na

nagłe spadki temperatury ,kiedy to PC potrzebuje troszkę czasu by

do tej temperatury się dostosować . Można takie, nieczęste

wahnięcia, zrekompensować nawet farelką , ale kominek

zrobi to z większym urokiem.

Jak coś po pitoliłem - pytajcie Liwko - pompiarza całą gębą :D