frelka 01.04.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Viga , kominek nie grzeje dzięki płytom szamotowym, tylko dzięki temu co w nim spalisz .... teraz poważnie . Kominek w kontekście PC to alternatywa na nagłe spadki temperatury ,kiedy to PC potrzebuje troszkę czasu by do tej temperatury się dostosować . Można takie, nieczęste wahnięcia, zrekompensować nawet farelką , ale kominek zrobi to z większym urokiem. Jak coś po pitoliłem - pytajcie Liwko - pompiarza całą gębą Ja jeszcze dodam inny powód posiadania kominka, najważniejszy dla mnie: braki prądu czasem potrafią trwać... Nawet najzwyklejszy kominek/koza/piecyk w tej sytuacji niezbędny. Planując jakiekolwiek ogrzewanie prądem, nie tylko pompę ciepła, warto o tym pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emjot27 01.04.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 W moim przypadku - posiadam tradycyjne ogrzewanie z piecem na ekogroszek - gdy zabraknie prądu, tańszym rozwiązaniem niż kominek wydaje się dobry UPS z akumulatorem. Sam kominek też by się oczywiście przydał, chociażby dlatego, żeby można było sobie posiedzieć w ciemnościach przy ogniu, gdy prądu zabraknie wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viga 03.04.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Eniu - dzięki. Jak zajdzie potrzeba, to poszukam Liwko. Hehe... no ja wiem, że w kominku pali się drzewem a nie cegłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 03.04.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Dekar, czy to jest kominek budowany z cegieł, czy tylko jakoś (jak?) naklejane są na obudowę (z czego?) płytki z cegieł? Nie bardzo wiem, czy fachowiec w mojej "pipidówce" będzie wiedział jak to robić. Nie byłem przy montażu cały czas, więc nie znam dokładnie "bebechów" konstrukcji, na pewno przy budowie samej podstawy pod palenisko użyto innego materiału niż cegła, ale to był element zakryty. Generalnie gros materiału to pełna cegła. Co do tłumaczenia wykonawcy to po prostu pokazałem zdjęcie kominka jaki mnie interesuje i to wystarczyło mu do przygotowania wyceny i zrealizowania budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 03.04.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Kominek w kontekście PC to alternatywa na nagłe spadki temperatury ,kiedy to PC potrzebuje troszkę czasu by do tej temperatury się dostosować . Wydaje mi się, że nie tyle w kontekście PC co bardziej ogrzewania podłogowego, to ono potrzebuje dłuższego czasu na dogrzanie bez względu na to jakie jest źródło ciepła. Z drugiej strony w przypadku braku prądu przy takim ogrzewaniu posadzka dłużej wypromieniowuje ciepło niż zwykłe grzejniki, więc kominek przydać się może tylko przy naprawdę długich przerwach w dostawie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.04.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 teraz muszę tylko odpowiednio zamaskować otwór do komina i w podłodze od nawiewu Ja mam wyciętą i pomalowaną kształtkę ze styropianu. Najpierw wycinasz okrąg dopasowany do wejścia do komina. Potem wycinasz dowolny kształt większy od tej kształtki. Na końcu sklejasz te dwa elementy klejem do styropianu a to co widać malujesz na dowolny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.04.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ok Czyli aby było prosto, jasno i zrozumiale dla wszystkich. Myślę, że dla Enia również. Realizacja przykładowa z typu "masowa" 2010 rok [ATTACH=CONFIG]50605[/ATTACH] Czyli konkretna realizacja, nie wizualizacja, czy projekt. ... W tym cena wkładu z rurami, kolanem, redukcją, stojakiem - niecałe 3000 zł brutto ... A jaki to wkład jeżel można wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.04.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ok Czyli aby było prosto, jasno i zrozumiale dla wszystkich. Myślę, że dla Enia również. Realizacja przykładowa z typu "masowa" 2010 rok [ATTACH=CONFIG]50605[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]50606[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]50607[/ATTACH] Czyli konkretna realizacja, nie wizualizacja, czy projekt. Cena kompleksowa kominka, tak jak widać na fotce nr. 3 - 5850 zł brutto Obudowa (ciepła) z płyt szamotowych, otynkowana tynkiem z delikatną strukturą. W tym cena wkładu z rurami, kolanem, redukcją, stojakiem - niecałe 3000 zł brutto Na obudowę został również przyklejony dosyć sporych rozmiarów (niecały metr kwadratowy) kamień w całości, czyli taka ramka wokół wkładu. - granit w kolorze ciemno szarym grubości 2 cm w cenie okazyjnej - 320 zł. Oczywiście całość zfakturowana na 8 % vat. Gdyby ta obudowa była wykonana z płyt izolacyjnech, byłaby tańsza o około 1000 zł Pozdrawiam Jak zwykle jasno i precyzyjnie Rury dwie czy osiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.04.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Rury dwie czy osiem ? Zabij, a nie pamiętam. Ale napewno fi 150 mm, takie czorne Pamiętam cene końcową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 05.04.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 A jaki możecie polecić wkład z w pełni zamkniętą komorą spalania (do zastosowania przy wentylacji mechanicznej w budynku) tak w szerokim przedziale cenowym 1500-2500 pln? Czy taki wkład z 100% doprowadzeniem powietrza z zewnątrz powinien być bez popielnika czy popielnik bez szczelin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.04.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam.W tym przedziale cenowym nie znajdziesz nic takiego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.04.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Mam czas a więc taka realizacja z cyklu masowe do 9000 zł Obudowa szamotowa prosta, trochę marmuru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.04.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 http://www.kominki.ign.com.pl/?menu=produkt&id=617&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-04&utm_content=617#nclid=a2a7d9b27c65b9d937314f20f64bbc5d trochę droższy ale jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.04.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Mam czas a więc taka realizacja z cyklu masowe do 9000 zł [ATTACH=CONFIG]51292[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]51293[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]51294[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]51295[/ATTACH] Obudowa szamotowa prosta, trochę marmuru. Czy ty mu piszesz o kominku ,obudowie itd.Czy o cenie za wkład...bo o to pyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.04.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Ja piszę w temacie, chociaż realizacja przedstawiona jest trochę droższa niż tematyczne 5-7 tysięcy. No ale trzeba również zakładać i brać pod uwagę "galopującą" inflację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 05.04.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam. W tym przedziale cenowym nie znajdziesz nic takiego. Pozdrawiam. Forest, a w jakim przedziale i co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.04.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Ja piszę w temacie, chociaż realizacja przedstawiona jest trochę droższa niż tematyczne 5-7 tysięcy. No ale trzeba również zakładać i brać pod uwagę "galopującą" inflację Ja pierniczę...piszesz ,żeby pisać????Facet pyta o cene wkładu.Ma 2500 zyla .A ty mu 5-7 tysiaków...no ręce opadają.Kogo interesuje inflacja...tu i teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 05.04.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 http://www.kominki.ign.com.pl/?menu=produkt&id=617&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-04&utm_content=617#nclid=a2a7d9b27c65b9d937314f20f64bbc5d trochę droższy ale jest. Jeszcze akceptowalnie:) Tam nie ma wogóle pobierania powietrza przez popielnik? Głównie chodzi mi o te żaluzyjne przepustnice powietrza... A co myślicie o takim: http://allegro.pl/pama-diablo-ii-wklad-kominkowy-670-x-450-kominek-i1538970138.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.04.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Jeszcze akceptowalnie:) Tam nie ma wogóle pobierania powietrza przez popielnik? Głównie chodzi mi o te żaluzyjne przepustnice powietrza... A co myślicie o takim: http://allegro.pl/pama-diablo-ii-wklad-kominkowy-670-x-450-kominek-i1538970138.html Odpowiada twoim wymogom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.04.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Pytań jest wiele, bardzo wiele. Będzie chciał ktoś odpowiedzieć odpowie, nie będzie chciał nie odpowie. Tak to działa. Nie inaczej.Wiesz to odpowiedz... samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts