Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek - 5-7 tys czy to w ogóle realne?

monika i lukasz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 334
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znalazłem jeszcze takie produkty jak...

Hajduk Smart 1V

Hajduk Kaseta MK/MP

CTM neoTondo/neoPiano

Czy wiecie jak są zasilane te wkłady, z pomieszczenia czy z zewnątrz? Bo na stronach producentów brak informacji...

Widziałem i dotykałem wkład Pama .Jedna z najlepszych podróbek wczesnego

Spartherma .Lepsza od czeskich i innych polskich.

No ten Pama Diablo II kosztuje ok 3.000; Spartherm ...nawet nie wiem do jakiego porównać, a i tak wiem jak cenowo wyjdzie to porównanie:)

Podoba się nam, ale pierwszy raz spotkałem się z nim na allegro stąd pytanie o jakość. Pisałeś że oglądałeś i dotykałeś...jak oceniasz szczelność (ważne dla mnie przy WM)?

A co sądzisz o powyższych Hajduk i CMT o których wspominałem? Orientujesz się czy są to szczelne kominki czy jednak pobierają powietrze z pomieszczenia?

No ten Pama Diablo II kosztuje ok 3.000; Spartherm ...nawet nie wiem do jakiego porównać, a i tak wiem jak cenowo wyjdzie to porównanie:)

Podoba się nam, ale pierwszy raz spotkałem się z nim na allegro stąd pytanie o jakość. Pisałeś że oglądałeś i dotykałeś...jak oceniasz szczelność (ważne dla mnie przy WM)?

A co sądzisz o powyższych Hajduk i CMT o których wspominałem? Orientujesz się czy są to szczelne kominki czy jednak pobierają powietrze z pomieszczenia?

Hajduk jest też szczelny (jeśli nie to musisz żądać ), i o takie porównanie mi chodzi.

Ile kosztuje Hajduk?

Spartherm to pewnie 1300 - 1500 € - porównywalny ( Varia 1V)

Hajduk Smart 1V - wys. 450/510 - odpowiednio wg cennika producenta 3265 i 3360 brutto

Hajduk Kaseta MK - wys. 500 - 2120 brutto (ale tu nie wiem jak ze szczelnością i doprowadzeniem z zewnątrz)?

Kasetę sobie odpuść , a Smart to odpowiednik Mini Spartherma .

Szukaj Volcano (?),które porównasz z Diablo

Sprawdziłem - kosztuje 6000,-

Sprawdź wymiary zewnętrzne ,by porównanie było ok.

Edytowane przez eniu

Jeszcze zostaje w obwodzie Lechma pp-190 Standard 14kW - cena 2700 pln

Jak on wypada w porownaniu z Hajdukiem i Pamą? (jakościowo i adaptacyjnie do WM)

Kaseta to dość prymitywne urządzenie , warte pewnie niedużych pieniędzy

Które za nią wołają ,ale musi czerpać tlen do spalania z pomieszczenia.

Lechma natomiast ,jakościowo ,musi się jeszcze trochę postarać ....

W tym przedziale cenowym dostałem ofertę na wkład BEF 450 (jest teraz promocja na starszy model) z obudową z płyt krzemianowo-wapniowych super izol z wnęką na drewno - wartość całości z robocizną 7600 zł.

Ja jednak zdecyduję się na ciepłą obudowę z płyt szamotowych - wartość całości ok. 9500 zł.

W tym przedziale cenowym dostałem ofertę na wkład(jest teraz promocja na starszy model) z obudową z płyt krzemianowo-wapniowych super izol z wnęką na drewno - wartość całości z robocizną 7600 zł.

Ja jednak zdecyduję się na ciepłą obudowę z płyt szamotowych - wartość całości ok. 9500 zł.

A skąd te ceny? Poszukuje firmy, która mi w okolicach Warszawy postawi mi kominek w tej wlasnie cenie. Za namiary na sprawdzonych wykonawców bede wdzięczny. :)

Pozdrawiam, KJ,

Również szukam coś rozsądnego w cenie tak do 3 tyś. i zastanawiam się nad tym Pama Diablo II lub Unico Hermes 10Z Modern - a co o tym drugim sądzicie ?

Unico też nie jest zły , ale trochę przekombinowany . Jeden i drugi

to "złom" wykładany szamotem . Pama ciekawiej się prezentuje

po zabudowaniu. Unico zerżnięty z czeskiego Hakr . Pama z niemieckiego

Spartherma . Ale nic nie szkodzi . Od czegoś musimy zacząć ! :D

Myślę że jak się dobrze poszuka to można coś przyzwoitego trafić. No chyba że szukamy kominka w markecie, bo tam to najczęściej są jakieś żeliwne śmietniki. Porządny kominek jest wykonany ze stali, potrafi wytworzyć na tyle wysoką temperaturę w komorze spalania że szyba się ładnie czyści sama. Mają takie w ofercie na http://www.instalklim.pl/ogrzewanie/wklady-kominkowe-sprzedaz-i-montaz.html i jest nawet kominek panoramiczny za coś koło 4 tyś. Do tego jakaś mądra i niedroga obudowa + DGP i masz ogrzaną chałupę. Ale nie oszukujmy się, palić trzeba, nie jest to "system bezobsługowy".