Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk cementowo-wapienny, jakiej firmy?

Recommended Posts

nie pamietam :( róznica byla duża, sprawdzałem kiedyś chyba z 6 producentów i dolina nidy miała najdrobniejszą frakcję.

IP18 był chyba najgrubszy, Caparol Interior bardzo blisko IP18ML (pozostali producenci podobnie) a Nida ze 2 albo 3x drobniejsza

Hej, ten tynk z Kreisel to tynk 500 lub 511L to jego parametry:

Skład: wapno hydratyzowane, cement portlandzki, wypełniacze mineralne, domieszki

Gęstość objętościowa świeżej zaprawy: ok. 1,60 g/cm³

Gęstość objętościowa stwardniałej zaprawy: ok. 1,40 g/cm³

Przyczepność do podłoża i symbol modelu pęknięcia: ≥ 0,2 MPa; FP: B

Współczynnik przewodzenia ciepła λ (wartość tabelaryczna): < 0,67 W/m*K

Reakcja na ogień: Klasa A1

Uziarnienie: do 0,5 mm

Dzięki za odpowiedź :) A wiecie może jaką grubość ziarna ma Caparol i Weber?

Weber (maxit) ma chyba 0,6 mm z tego co pamiętam.

Różnica między nidą a weberem: żadna - oba moim zdaniem bardzo dobre.

Co do Caparola: nie mam zielonego pojęcia - nigdy nie robiłem, ale jakościowo powinien też być ok :)

Pozdrawiam

Wiadomo za najlepsze tynki to tradycyjne ktore posiadaja piasek wapno i cement a nie gotowe z worka bo to chemia a pozniej ze chorójemy i rozne alergie.polecam tynki które sa mieszane na budowie

a ja polecam wielki powrót do podstawówki: chorujemy

Dokładnie tak jak pisze Kolega powyżej: tynk cementowo wapienny z Doliny Nidy - lekki.

Kamień max 0,5 mm - jak się go solidnie obrobi to pod malowanie.

Cena ok. 430 zł/ tona

Weber tez jest ok.

Nida ma drobny piasek, ładnie wygląda na mokro, ale nierówno schnie i sporo się sypie, więc pod malowanie wcale nie jest taki rewelacyjny

lepszy jest Weber albo Baumit

• 1 month później...
Nida ma drobny piasek, ładnie wygląda na mokro, ale nierówno schnie i sporo się sypie, więc pod malowanie wcale nie jest taki rewelacyjny

lepszy jest Weber albo Baumit

dzisiaj widziałem zrobiony tynk z filcowaniem na Nidzie. Mi to się suchy bardziej podobał od morkego :) innych jeszcze nie widziałem :(

Za jakieś 2 zobaczę jak to wygląda po malowaniu farbą lateksową. Generalnie wyglądało to dobrze i sam się teraz zastanawiam czy nie zrobic cem-wap z filcowaniem, pomalować i koniec.

Ktoś robił ten tynk z Nidy na ogrzewanie ścienne?

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witaj;

najpierw - podejmij decyzję czy chcesz mieć "na gładko" czy chcesz mieć jakąś strukturę. To jedno.

Rozróżnia się dwa typy tynków c-w [mineralnych]. Pierwsze to nazwijmy je "zwykłe" czyli skład mające: piasek [do 2 mm], cement [szary AB/BV II-ka lub IIIka], wapno [takie jakie jest] i tyle. Drugie dawniej nazywały się mineralne szlachetne - czyli barwione. Ich skład jest nieco inny, pozwalający uzyskać różne ciekawe kolory.Jeżeli na gładko - [co to za struktura z ziarna 1 mm?!] to bierz takie, jeżeli struktura - to zwykle przyjmuje się od 1,5, a typowo 2.0 mm wzwyż.

Do tego masz tynki białe i malowane [mineralne], oraz barwione w masie [których malować nie trzeba - kolor jest gotowy po nakropieniu]. Ceny tych drugich to do ok. 2.74 za kg, brutto czyli ok 9-10 zl/m2, a najtańsze od około 6 z groszami...

Wartości i dane techniczne:

przyczepność : min 0,52 Mpa

wytrzymałość na ściskanie : min 5,60 MPa

wytrzymałość na zginanie : min min 2,55 Mpa

pozdr