Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylematy Bocianków

Recommended Posts

Zapewne wiele Bocianków ma dylematy co jak zrobić, co wybrać, gdzie kupić i tym podobne.

Może koledzy i koleżanki którzy maja okres budowy już za sobą lub są już po podjęciu decyzji z którymi my się aktualnie borykamy wspomoga nas radą i własnym doświadczeniem

My aktualnie na tapecie mamy problem okna kuchennego

Przesunąc czy nie przesunąć

aby łatwiej było wytłumaczyć wklejam rzut budynku

http://img819.imageshack.us/img819/4874/skanuj0001z.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Meble chcemy zrobić w literę L wzdłuż ściany z pomieszczeniem gospodarczym i ściany z oknem

na ścianie z p.g. chcemy zrobic zabudowę lodówki plus piekarnik w słupku i tu pojawia się problem bo od ściany do okna jest tylko 30 cm więc jesli go nie przesuniemy to meble będą wchodzić w światło okna (projektant mówi że to że zabudowa meblowa będzie miała 60 cm głębokości i będzie wchodzić w światło onka nie ma znaczenia bo od ściany z onkem będzie odsunięta o 60 cm)

a jeśli zdecydujemy się nie przesunięcie okna to zostanie nam mało mijesca na blat roboczy

niby przy wyborz projektu kuchnia wydawała się ustawna a tu wyszedł taki zonk

będę wdzięczna za wasze porady

• 2 weeks później...

powiedzcie prosze jak organizujecie / zorganizowaliscie sobie prad i wode na dzialce ?

Ja co prawda jeszcze nie startuje z budowa, ale planuje budowe ogrodzenia. Wlasnie otrzymalem warunki przylaczenia wody i pradu budowlanego i zastanawiam sie co dalej z tym fantem zrobic...

Jestem ciekawy jakie sa wasze sugestie aby zorganizowac sobie niezbedne media przed/w trakcie / i po budowie.

Dzieki,

S.

powiedzcie prosze jak organizujecie / zorganizowaliscie sobie prad i wode na dzialce ?

Ja co prawda jeszcze nie startuje z budowa, ale planuje budowe ogrodzenia. Wlasnie otrzymalem warunki przylaczenia wody i pradu budowlanego i zastanawiam sie co dalej z tym fantem zrobic...

Jestem ciekawy jakie sa wasze sugestie aby zorganizowac sobie niezbedne media przed/w trakcie / i po budowie.

Dzieki,

S.

nie wiem jak po, ale w trakcie z mediami załatwiłem w sposób następujący:

- prąd - skrzynka budowlana (przyłącze już miałem)

- woda - z rowu melioracyjnego znajdującego się na granicy działki.

Dzieki,

S.

my wodę na działce mieliśmy od początku. Prąd niestety był dopiero w planach, ale przy pomocy agregatu udało się zrobić ściany fundamentowe, ściany zew. i wew. oraz konstrukcję dachu i co najważniejsze udało się to zrobić w miarę szybko:-)

My niestety mamy dylemat jakiego wykonawce wybrac... ;/ bijemy sie z myslami. Co do materiału to na 89% Porotherm, a dalej... nie mamy pojecia ehh chyba zaczynaja sie schody a to dopiero początek... A najgorsze w tym wszystkim jest to ze co forum to inne opinie. A jeżeli chodzi o prąd to u nas to niestety mamy niezlą zabawę z energetyką ;/ mają problem ze wszystkim i na prąd czekamy już 1,5 roku ;/ pewnie początki będą z agregatu, wodę już mamy na działce :) Edytowane przez agruus

musieliśmy ją ciągnąć jakieś 350 m, najpierw trzeba było załatwić pozwolenie od gminy zeby rura mogła isc przez naroznik działki gminnej (co się wiązało z opłatą ) potem budowa rurociągu w drodze i doprowadzenie do nas na działkę :) oczywiście pozwolenia na budowe, projekty, kierownik muszą byc :) i oczywiscie musza wspolwlasciceile drogi sie zgodzic

• 2 weeks później...

Kochani, prosimy o polecenie firmy z Wielkopolski która wykona kompleksowo cały dach wraz z dostarczeniem niezbędnych do tego materiałów (dachówka, więźba, rynny itp itd.) Nasz dach jest dachem czterospadowym o nachyleniu 30stopni, i pow. 171m2. Dach chcemy wykonać w Maju/Czerwcu 2011.

Piszcie na priv.:)

musieliśmy ją ciągnąć jakieś 350 m, najpierw trzeba było załatwić pozwolenie od gminy zeby rura mogła isc przez naroznik działki gminnej (co się wiązało z opłatą ) potem budowa rurociągu w drodze i doprowadzenie do nas na działkę :) oczywiście pozwolenia na budowe, projekty, kierownik muszą byc :) i oczywiscie musza wspolwlasciceile drogi sie zgodzic

a ile taka "przyjemnosc" kosztuje? placiliscie sami czy moze na spolke z sasiadami?

• 2 weeks później...

Witam,

Powiedzcie mi proszę co muszę mieć żeby złożyć dokumenty o pozwolenie na budowę. Mam działkę z mediami w starym budynku ( do zburzenia po postawieniu nowego), mam warunki zabudowy, projekt indywidualny kończy się rysować, badanie geotechniczne, mapki do celów projektowych. Z mediów umowę z gazownią ( skrzynka w płocie), nie mam w ręku jeszcze umowy ze stoenem - czekam, tylko drogie mpwik walczy, na umowę muszę u nich czekać ok 3 m-ce, pismo złożone wczoraj o przeniesienie liczników do studzienki której notabene jeszcze nie ma.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

a więc tak:

wypis i wyrys z rej gruntów

projekt

mapa do celow projektowych która służy do wykonania planu zagosp. terenu

plan zagospodarowania przestrzennego

warunki przyłączeń mediów

decyzja o wyłączeniu z produkcji leśnej(jeżeli to działka leśna)

decyzja o uzgodnieniu zjazdu z drogi

.. tak na szybko... to tyle

• 2 weeks później...

do rozpoczecia budowy ponieslismy koszty:

-mapka do celow projektowych 800PLN (za 5szt)

-projekt architektoniczny indywidualny 10000PLN

-agregat pradotworczy (caly czas czekamy na przylacze) uzywany po budowie znajomego 1000PLN

-wiercenie studni 27m z kregami 4100PLN

-pompa na czas budowy 200PLN

-mnostwo czasu na walke z urzedami i niekompetencja urzednikow (pierwsze papiery zlozylismy w sierpniu zeszlego roku, pozowlenie na budowe dostalismy 27 maja)

i to chyba na tyle, poza dzialka, ale to juz jakis czas temu wiec nie licze tego nawet

nie wiem jak po, ale w trakcie z mediami załatwiłem w sposób następujący:

- prąd - skrzynka budowlana (przyłącze już miałem)

- woda - z rowu melioracyjnego znajdującego się na granicy działki.

o!! a jak to dokładnie wykonałeś? Chodzi mi o wodę. Bo my też zastanawiamy się nad takim rozwiązaniem...

Edytowane przez a.lina