Ania_i_Marek 09.08.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 WitamMy tez jak na razie walczymy z papierologią (a raczej nasza architekt), i pewnie minie trochę czasu zanim dostaniemy nasze upragnione pozwolenie na budowę. jestesmy poza granicami polski więc nasza pani architekt się wszystkim zajmie, oczywiście za wynagrodzeniem które według nas nie jest aż tak wysokie (1500zł) a my tym samym jesteśmy spokojni. na razie na działace mamy kolektor do kanalizacji a prąd i woda wkrótce. zobaczymy ile to potrwa.pozdrawiam wszystkich Bocianków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 13.08.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam wszystkich i proszę o radę.Mam zamiar wybudować dom niewielki w systemie proefa i mam ofertę z jednej firmy, która tym systemem buduje, ale jest problem bo nie wiem jaką warstwę ocieplenia mam wybrać? Propozycja jest 20 cm wełny mineralnej strop drewniany i 20 cm dach w opcji jest 30 cm i to i to, a ocieplenie domu to 12 cm styropian lub 20 cm. Oczywiście opcje są droższe. Dom z użytkowym poddaszem pow użyt. netto 83,3 m2/99,8 m2 cena wstępna ok 240 000 netto.Mam w planie ogrzewanie pompą ciepła - woda powietrze, (lub elektryczne) - tylko podłogówka i kominek, wentylacja mechaniczna.Jeżeli ktoś ma może dom w tej technologii to bardzo proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 14.08.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Wybrałaś drogą technologię Praefa...fajna,aczkolwiek zbyt droga do tego co oferuje.Jedyna zaleta Praefy to szybkość wykonania ale wg mnie nie warta tak dużej kasy. Jeśli poddasze użytkowe to 20cm w stropie moim zdaniem za dużo,lepiej i oszczędniej w kosztach ogrzewania to zwiększyć w połaciach na 40cm.Na ogrzewanie elektryczne,żeby było oszczędne to dom musi być dobrze ocieplony,to taz,dwa,okna również powinny jak najmniej ciepła oddawać na zewnątrz,reku jak najbardziej.W takim wypadku 12cm styro na zewnętrzne ściany to zdecydowanie za mało,tym bardziej na 15cm keramzytu ja bym dał 20-25cm styro i okna w warstwie ocieplenia. PCi p-w również narazie jest za droga w stosunku do osiągów Dziękuję Arturo72 Na forum znalazłam informację, że przenikalność ciepła w ścianach keramzybetonowych wynosi niezależnie od warstwy ocieplenia U= 0,24 więc czy jest sens dawać większą ilość ocieplenia jeżeli wartość będzie taka sama, tylko koszt większy? Mogę dać mniej ocieplenia w warstwie stropu np:10 cm? Okna proponują mi dachowe Fakro i Pro-System pięciokomorowe szyba zespolona U=1,0 lub za dopłatą U=0,7 . Bardziej opłacalne jest dla mnie ogrzewanie elektryczne? Będę przez większość czasu mieszkać sama ( syn na studiach) i praktycznie tylko wieczorami (praca) ale mam kota i nie chciałabym żeby marznął. Muszę to wiedzieć na wstępie bo nie wiem czy dać do ogrzewania podłogowego maty grzejne elektryczne czy rurki na wodę do P.Ci? Rzeczywiście jest to technologia bardzo droga i gdyby nie to, że czas mnie goni nigdy bym się na nią nie zdecydowała:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 14.08.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 .Przy Twoim metrażu wg mnie absolutnie nie opłaca się inwestycja w PCi.Bardzo dziękuję za pomoc jest dla mnie nieoceniona:wave: nie opłaca mi się nawet mała pompa, a jak energia pójdzie w górę? Może lepiej teraz trochę zainwestować żeby później nie płakać nad rachunkami zwłaszcza przy takim dużym kredycie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 14.08.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 O tym nie pomyślałam, dziękuję za wskazanie mi oszczędności za rekuperację dostałam wycenę 12500 zł netto za całość - cena jest znośna czy można taniej? Arturo72 ja też buduję na Śląsku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 14.08.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Niestety muszę z firmą ale szukam może coś taniej będzie. Buduję w Ujeździe pod Kędzierzynem to z drugiej strony Gliwic ale sama jestem Gliwiczanką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 14.08.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Trochę się boję takich lokalnych złotych rączek, zawsze źle na nich wychodziłam i finansowo i spartoloną robotą. Dla mnie chyba lepiej jednak dać trochę więcej i mieć gwarancję na piśmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 18.08.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Proszę jeszcze o radę ile muszę zakupić mocy od zakładu energetycznego do domu " Dom z użytkowym poddaszem pow użyt. netto 83,3 m2/99,8 m2"staram się o warunki przyłączy i muszę określić moc zapotrzebowania. Wszystko będzie "na prąd":)Tylko proszę się nie śmiać,że nie wiem takich rzeczy i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 18.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dlaczego taka różnica? Zależy od wielkości domu? A te 6kW wystarczy na budowę, czy lepiej od razu wziąć całość żeby potem nie latać i nie zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 19.08.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Myślałam, że prąd budowlany jest droższy od zwykłego. Chodziło mi o różnicę pomiędzy 15kW a 17kW. Jak będę miała wszystko na prąd to może zamówić więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts