Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominki w domu szkieletowym

natannatan

Recommended Posts

:welcome:Planujemy budowę domu w technologi szkieletowej . Ze względu na potrzebę szybkiej budowy całego domu, planujemy przeprowadzkę na listopad 2011 :rolleyes:, wybór technologi był bardzo ograniczony jest to jeden z głównych powodów dla którego zdecydowaliśmy się na szkielet . Wszystkie firmy z którymi rozmawialiśmy o ewentualnym zleceniu całego domu kominków nie budują :evil:. Zwracamy się więc do użytkowników Forum o pomoc w wyborze najlepszego rozwiązania kwestii kominka . Maja i Natan :rolleyes:

:welcome:Planujemy budowę domu w technologi szkieletowej . Ze względu na potrzebę szybkiej budowy całego domu, planujemy przeprowadzkę na listopad 2011 :rolleyes:, wybór technologi był bardzo ograniczony jest to jeden z głównych powodów dla którego zdecydowaliśmy się na szkielet . Wszystkie firmy z którymi rozmawialiśmy o ewentualnym zleceniu całego domu kominków nie budują :evil:. Zwracamy się więc do użytkowników Forum o pomoc w wyborze najlepszego rozwiązania kwestii kominka . Maja i Natan :rolleyes:

Witam

problemu nie ma z postawieniem kominka w domu o konstrukcji szkieletowej. Najważniejsza kwestia to odpowiednie przygotowanie ściany przy której ma stanąć kominek oraz jego prawidłowe wykonanie. Trzeba również dopilnować odpowiedniego wykonania komina z odpowiednich materiałów. Można rozpatrzyć rózne warianty kominka: powietrzny, akumulacyjny czy z płaszczem wodnym - kwestia wyboru.

Wykonanie kominka warto zlecić profesjonalnej firmie.

W przypadku pytań proszę o kontakt.

Pozdrawiam

Mam pytanie.

Wspomniał pan o odpowiednim przygotowaniu ściany i prawdopodobnie stropu tam gdzie ma stanąc kominek.

Jakie rozwiązania pan proponuje, które będą optymalne i gwarantowały bezpieczeństwo.

Słyszałem wiele o płytach perlitowych, ich rewelacyjnych parametrach izolacyjnych i zastosowań do wysokich temperatur.

Proszę o obszerną i wyczerpującą odpowiedź

Instalacja kominka w domu szkieletowym , konstrukcja drewniana czyli łatwopalna,wymaga wielkiej ostrożności ze strony wykonawcy . Wykonywaliśmy kilka takich realizacji ale nie jest to mój ulubiony sport :no:. Na naszej stronie jest fotka "Opoczno" dom w technice szkieletowej :yes:, jedyne murowane elementy to kominek i komin obok . Wkład sterowany automatyczną regulacją wpływającą na poprawę bezpieczeństwa :popcorn: oraz komfort obsługi :stereo:

Mam pytanie.

Wspomniał pan o odpowiednim przygotowaniu ściany i prawdopodobnie stropu tam gdzie ma stanąc kominek.

Jakie rozwiązania pan proponuje, które będą optymalne i gwarantowały bezpieczeństwo.

Słyszałem wiele o płytach perlitowych, ich rewelacyjnych parametrach izolacyjnych i zastosowań do wysokich temperatur.

Proszę o obszerną i wyczerpującą odpowiedź

Bohusz ,

przecież to proste. Musisz odpowiednio przygotować miejsce , właściwie

dobrać materiał ,prawidłowo wykonać izolację ,poprawnie wybrać nr

telefonu do Zielonej Góry, a jak coś nie teges - odpowiednio powiadomić

Straż Pożarną . Takie naiwne pytania zadajesz....

No teraz rozumiem...

że nie rozumiem

To płyty perlitowe się nie nadają, czy nadają?

Witam

Nie znam osobiście tego materiału, ale czytając ogólnie dostępne informacje, to wnioskuję, że nadają się do izolacji i budowy kominków.

Nie muszę tego Panu tłumaczyć, bo handlując nimi ma Pan na ich temat bardzo obszerną wiedzę - tak mniemam...

Nasza firma wykorzystuje do budowy kominków materiały innych firm i na ich temat mogę podpowiedzieć inwestorowi.

pozdrawiam

Z płyt perlitowych zrezygnowaliśmy kilka lat temu jak na rynku pojawiły się glinokrzemianowe , dostępne wtedy płyty kruszyły się po pewnym czasie . W tamtych czasach wielu piszących na FM kłóciło się że wełna ma wszystkie potrzebne atesty:) i czego :mad:ten Bielawski :mad:się czepia . Na szczęście dziś Kolega ,którego mam na myśli ;), żarliwie odradza stosowanie wełny w kominkach .. i promuje ciepłe obudowy .