Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie paneli z gresem

Recommended Posts

Witam. W całym mieszkaniu mam połozone panele ( classen 30 zł/m2 , 7 mm ), jedynie w przedpokoju zostawione miejsce na gres. Zależało by mi żeby panele połączyć z gresem beż zadnych listew, gdyz moim zdaniem psuje to efekt. Panele plus podkład maja akurat taką wysokośc , jaką płytka gresowa plus klej . Wiadomo panele na łączeniu z gresem są elastyczne i pracują ( z racji że są cieńsze niz lite drewno ), ale może podłozyć tam poprostu klej do gresu żeby to usztywnić lub Sikaflex 11FC (klej uszczelniacz ), a moze jakąs twardą sklejke podłożyć ?

Co uważacie o takim połączeniiu ? Czy ktoś z was łączył panele z gresem na styk ? Jakie są tego efekty ?

Najkrócej można powiedzieć , że podłoga może " wstać " jeżeli nie będzie miała dylatacji . Panele laminowane są układane jako podłoga pływająca i muszą mieć dylatację między wszystkimi " stałymi " punktami mieszkania : ściany , płytki itp.

Jest na rynku sporo profili przejściowych i dylatacyjnych w kolorach drewna i można wybrać coś pasującego do każdej podłogi .

Tez się nad tym zastanawiałem, ale w końcu mam listwę, tylko że panele i płytki mam w tym samym kolorze i z podobnym wzorem, więc listwa jest prawie niewidoczna. Może pomyśl nad takim rozwiązaniem :)

Też miałem taki dylemat. Propozycje były takie: korek z tuby, którego nadmiar po wyschnięciu ścina się nożykiem, paski z korka, listwa "z". Wybralśmy listwę "z" z mosiądzu(castorama). W pierwszych dwóch przypadkach obawialiśmy się zalewania wodą podczas mycia a co za tym idzie wypaczenie paneli. W przypadku listwy w miejscu połaczenia z listwą daliśmy dodatkowo silikon. Listwa jest bardzo wąska i wygląda estetycznie. Aha listwę tą można zamontować tylko podczas układania płytek.

mich83: Jakikolwiek sposób byś wybrał nie będzie to pewne rozwiązanie. Może w dniu wykonania i przez następny tydzień będzie spoko ale z czasem na pewno coś nie fajnego się z tym stanie. Dlaczego? O podłogach pływających opowiedzieli już moi poprzednicy.

I nie jesteś też jedynym człowiekiem który chciałby zrobić to bez listwy po to żeby było ładniej. Co chwilę ktoś tak kombinuje ale nie da się. A co do listew to nie koniecznie musi to być jakaś gruba, paskudna listwa w "kolorze nie pod kolor". Pochodź trochę po sklepach pooglądaj co mają a na pewno znajdziesz jakąś wystrzałową listwę która Tobie się spodoba. Do wyboru mamy z dziesiątek rodzajów... A bez listwy na pewno szlaq to trafi. Panele od takiego łączenia "prawie że na sztywno" mogą się rozchodzić nie tylko w miejscu tego łączenia ale gdzieś po drugiej stronie albo na środku. Chyba że nie będzie w tym pomieszczeniu żadnych mebli, nie będzie często eksploatowane, nie będzie zmiennych warunków odnośnie wilgoci, temperatury to jest szansa że panele przymocowane na sztywno z jednej strony, w żaden sposób się później nie odkształcą, ale jest to tylko "szansa", żadnych gwarancji. A ten klej niby plastyczny to też można potraktować jako połączenie "na sztywno"...

• 4 months później...
Też miałem taki dylemat. Propozycje były takie: korek z tuby, którego nadmiar po wyschnięciu ścina się nożykiem, paski z korka, listwa "z". Wybralśmy listwę "z" z mosiądzu(castorama). W pierwszych dwóch przypadkach obawialiśmy się zalewania wodą podczas mycia a co za tym idzie wypaczenie paneli. W przypadku listwy w miejscu połaczenia z listwą daliśmy dodatkowo silikon. Listwa jest bardzo wąska i wygląda estetycznie. Aha listwę tą można zamontować tylko podczas układania płytek.

mam pytanie odnosnie listwy "z" bo sie juz pogubilam rozumiem ze dol wsuwa sie pod plytke i z tego co wyczytalam najpierw idzie panal czy to prawda?

czy da sie zastosowac odrotna kolejnosci najpierw plytka potem pod listwe panel czy to awykonalne?

• 2 weeks później...

Ja już bym się i zdecydował na listwę, ale jak ją przymocować, gdy w wylewce w tym miejscu idą rurki od ogrzewania? Nie będę ryzykował wiercenia.

Można zamiast kołków jakoś tą listwę przykleić? Myślałem o teowniku który osadzę w szczelinie dylatacyjnej na jakimś elastycznym kleju albo silikonie.