tom_budowniczy 18.03.2011 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Hej, Właśnie stoję przed wyborem materiału na ściany mojego domu. W zasadzie myślałem, że zdecyduję się na Porotherm p+w25 (ściana będzie trójwarstwowa - pustak + wełna + cegła klinkierowa), ale dużo zacząłem czytać o pustakach z kermazytu optiroc. W zasadzie nie widzę wad, ale... Jak jest z kruchością tego materiału - nie chodzi mi o samą budowę i montaż instalacji - ale późniejsze etapy. Czy bez problemu można wiercić w takiej ścianie, wieszać ciężkie szafki, drążek do podciągania, itp? Jeżeli mocowanie jest poddawane ciągłym większym lub mniejszym naciskom, czy po pewnym czasie się nie wykruszy i poluzuje? Czy stosuje się inne mocowania niż tradycyjne śruby rozporowe do betonu? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 29.03.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Jeżeli chodzi o mocowanie do tych pustaków czegokolwiek to nie ma problemu. Kołki bardzo dobrze trzymają się pustaków keramzytowych. Znajomy ma dom z takiego materiału i raczej sobie go chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 29.03.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 do każdego materiału są dedykowane kołki, wiec i do k/g też można przykręcić coś. natomiast co do samego materiału temat czy w tym danym kontekscie czy innym (keramzyt) byl opisywany już na forum, wypadało by poczytać - sam keramzyt jest dobry jako izilacja pod podłogą jako materiał albo składnik materiału na sciany już słabiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandraizyda 03.03.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Ja mam dom z całych płyt z keramzytem. Jeśli chodzi o kruchości - ściany nie są w ogóle kruche - trudno cokolwiek wywiercić w nich świetnie jednak trzymają ciepło - dom 100m2 i przy grzaniu piecem gazowym w największe mrozy w tym roku do 25 stopni wyszło mnie niecałe 200zł za miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts