Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Keramzyt - wiercenie, szafki, żyrandole

Recommended Posts

Hej,

Właśnie stoję przed wyborem materiału na ściany mojego domu. W zasadzie myślałem, że zdecyduję się na Porotherm p+w25 (ściana będzie trójwarstwowa - pustak + wełna + cegła klinkierowa), ale dużo zacząłem czytać o pustakach z kermazytu optiroc. W zasadzie nie widzę wad, ale... Jak jest z kruchością tego materiału - nie chodzi mi o samą budowę i montaż instalacji - ale późniejsze etapy. Czy bez problemu można wiercić w takiej ścianie, wieszać ciężkie szafki, drążek do podciągania, itp? Jeżeli mocowanie jest poddawane ciągłym większym lub mniejszym naciskom, czy po pewnym czasie się nie wykruszy i poluzuje? Czy stosuje się inne mocowania niż tradycyjne śruby rozporowe do betonu?

pozdr

• 2 weeks później...

do każdego materiału są dedykowane kołki, wiec i do k/g też można przykręcić coś.

natomiast co do samego materiału temat czy w tym danym kontekscie czy innym (keramzyt) byl opisywany już na forum, wypadało by poczytać - sam keramzyt jest dobry jako izilacja pod podłogą jako materiał albo składnik materiału na sciany już słabiej.

• 5 years później...
Ja mam dom z całych płyt z keramzytem. Jeśli chodzi o kruchości - ściany nie są w ogóle kruche - trudno cokolwiek wywiercić w nich :p świetnie jednak trzymają ciepło - dom 100m2 i przy grzaniu piecem gazowym w największe mrozy w tym roku do 25 stopni wyszło mnie niecałe 200zł za miesiąc