fidley 19.03.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam.2 lata temu postawiłem na działce garaż blaszany pokryty blachą trapezowatą, ocynkowaną. Czy takie garaże należny malować? Jeśli tak t po jakim czasie i jaką farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz806 27.03.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Takich garaży w ogóle nie trzeba malować. Ocynk bez problemu wytrzymuje kilkadziesiąt lat nawet w trudnych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gate 28.03.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) Zdaje się, ze cynk nie rdzewieje. A malowanie ma właśnie za zadanie chronić przed rdzą. Więc gdzie tu sens, no chyba że dla ozdoby można pomalować na ... różowo. Edytowane 28 Marca 2011 przez Gate błąd literowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 29.03.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam. 2 lata temu postawiłem na działce garaż blaszany pokryty blachą trapezowatą, ocynkowaną. Czy takie garaże należny malować? Jeśli tak t po jakim czasie i jaką farbą? Nie ma problemu żeby pomalować blachę ocynkowaną np. jeżeli chcesz zmienić jego kolor. Tak jak pisali poprzednicy cynkowanie dobrze chroni blachę przed korozją. Jeżeli jednak chcesz pomalować garaż, musisz pamiętać o tym, że należy zastosować podkład na ocynk, gdyż inaczej żadna farba nie będzie się tego trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 29.03.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 dokładnie jak powiedział bind należy użyć podkladu na ocynkowana blachę inaczej pierwsza lepsza farba nawet taka na rdze złuszczy Ci się jak dostanie slońca.Wracając do blach ocynkowanych - konia z rzędem który mi pokaże 10/100 takich garaży które stoją 2lata i ten piękny ocynk nie zardzewiał. Garaz , gospodarczy z takiego materiału który postoi dług będzie kosztować dużo bo użyto odpowiedniej blachy nie takiej co p roku rdzewieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.03.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) mój ma już trzy latka a rdzy na ocynku nie ma (a to zwykły blaszak za 1,5tzł, 3x5m), tzn. ma w jednym miejscu: wewnątrz przy ścianie stał stół, na nim sól w jakimś pojemniku, pojemnik się przewrócił, zasłonięte to było i polezało sobie tak dłuzszy czas (moze i kilka miesięcy), a ze wilgotnośc w blaszakach zawsze ejst niekiepska to ruda w tym miejscu łądnie wylazła, z pięknymi wykwitami solnymi, poza tym ocynk cały, czysty, nieskorodowany, czego oczywiście nie da się powiedzieć o elementach konstrukcji ze stali pomalowanej podkładówką, tam rdzawe naloty pojawiły się bardzo szybko i wymagałoby to konserwacji ale czasu nie mam na takie pierdoły Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 29.03.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 U mnie stał dwa lata i jak nowy - teraz kumpel kupił i chwali że hejjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 31.03.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Wszystko zależy od blachy i cynkowni. Jeżeli dobrze wykąpią blachę to dwa lata dla niej to pestka. Jak się nie postarają to i po miesiącu może zardzewieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 29.11.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Ocynk blachę zabezpiecza, a farba przedłuża jeszcze tą żywotność. Wystarczy sobie wejsc na stronę cynkowni, zeby zobaczyć jaką dają gwarancję na wyroby cynkowane, a jaką na wyroby cynkowane i pomalowane proszkowo. po 2 latach ocynk "matowieje" i wtedy jest go łatwiej pomalować, nowego malować nie da rady za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts