djwaca 21.03.2011 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 czyli dać 15 cm dla krokwi 18stki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 21.03.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Szczelina nie jest potrzebna, jeśli wstępne krycie dachu wykonano z folii dachowej wysokoparoprzepuszczalnej (powyżej 1000 g/m2/24 h) - wełna mineralna może bezpośrednio przylegać do folii. Taka przerwa wentylacyjna potrzebna jest przy pełnym deskowaniu. Wracając do tematu palności ... dobrze, że masz ubezpieczenie od pożaru bo styropian jest samogasnący ale tylko do grubości 5cm jak masz więcej ... obyś nie musiał ( odpukać ) przekonywać się na własnej skórze Edytowane 21 Marca 2011 przez izabelalalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 21.03.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Haha... jozek131 ... dwie szybkie odpowiedzi i każda inna djwaca... o którą przerwę chodzi? Edytowane 21 Marca 2011 przez izabelalalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djwaca 21.03.2011 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Mi chodzi o przer od strony dachówki, czyli pomiędzy membraną a wełną, czy zostawić tam przewę czy nie, tak jak pisałem jak ma być przerwa to dam 15 cm ocieplenia jeśli nie to zastosuje 18 cm wełnę, bo krokiew ma 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 21.03.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Oboje z jozkiem131 mieliśmy rację. On prawdopodobnie miał na myśli opcję przy pełnym deskowaniu, ja bez deskowania tylko z membraną. Przy zastosowaniu membrany nic nie zwilgotnieje bo jest ona wysokoparoprzepuszczalna więc odprowadzi ewentualną wilgoć. Co do grubości wełny to wyszperałam info, że grubość pierwszej warstwy ocieplenia powinna być o 1-2 cm mniejsza niż wysokość krokwi, aby uniknąć wypchania folii wiatroizolacyjnej (membrany) w kierunku pokrycia. Więcej na ten temat poczytaj na http://www.dom.pl/ocieplenie-poddasza-krok-po-kroku.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 21.03.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) to bardzo ciekawe co piszesz, masz na to jakieś potwierdzenie ?? PS tu obok jest podobny wątek w którym jozek131 próbował udowodnić prawie to samo co ty, tyle że dał linki do atestów piany zamknięto-komorowej, w dodatku obudowanej płytą kartonowo gipsową, na atest p-poż piany otwarto-komorowej czekają tam do dzisiaj, tak samo na dowód że wełna lambda 0,04 jest 2x zimniejsza niż pianka otwarto-komorowa 9kg/m3 lambda 0,037 tym bardziej że w handlu bez żadnego problemu można już kupić wełnę 0,032 której 20cm zastępuje dopiero 25cm piany http://www.exclusivebud.pl/images/stories/piana/Aprobaty/otwartokom/Izopianol_03_10_N_S_Samogasnacy_-_Sprawozdanie_z_Badan.pdf Nie wiem czy załączy się dokumentacja bo pierwszy raz to robię Nie udało się więc podam link http://www.exclusivebud.pl/images/stories/piana/Aprobaty/otwartokom/Izopianol_03_10_N_S_Samogasnacy_-_Sprawozdanie_z_Badan.pdf Edytowane 21 Marca 2011 przez izabelalalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 21.03.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Faktycznie mpoplaw, masz rację co do podanych danych. Ja się może nie znam, nie mam nic wspólnego z budownictwem etc. dopiero zaczynam moją przygodę z budowaniem domu i związku z tym próbuję dowiedzieć się jak najwięcej w tym temacie, żeby mieć jako takie pojęcie, żeby byle sprzedawca nie wcisnął mi kitu, żeby wyrobić sobie zdanie na temat technologi, materiałów i wybrać co moim zdaniem będzie dla mnie korzystne. Jako "raczkująca" pewnie nie raz będę miała wątpliwości przy tym natłoku informacji ( często sprzecznych). Już teraz czasami mam sny związane z budowaniem domu.Wracając do tematu....Czy uważasz za słuszne porównywanie tylko parametrów przewodzenia ciepła bez brania pod uwagę strat związanych z technologią montażu czy upływem czasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 23.03.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam Otóż mam taki problem, chcę kupić wełnę mineralną na ocieplenie poddasza. Wełna będzie: na skosach 2x15cm na suficie (poddasza) 3x15cm. I teraz problem: czy wełna - lambda 0,039, czy dopłacić do wełny 0,033. Różnica w koszcie wełny na całe poddasze to 2500 zł.Nie potrafię policzyć ile zaoszczędzę energii na lepszej izolacji, ile to jest w przeliczeniu na złotówki/sezon (ogrzewanie groszkiem), czy latem będzie się mniej nagrzewać poddasze w stopniu odczuwalnym. Podsumowując, czy warto dołożyć te 2,5 kzł, po jakim czasie zwróci się ta inwestycja? Proszę o pomoc pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 24.03.2011 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Tinek ciekawa jestem jakie ceny brałeś do obliczeń. Zastanawia mnie jakim cudem w cenniku Isovera Super Mata 0,033 15cm gr. kosztuje 47,98 zł/m2 a to samo na Allegro wychodzi już od 20 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 24.03.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Tinek ciekawa jestem jakie ceny brałeś do obliczeń. Zastanawia mnie jakim cudem w cenniku Isovera Super Mata 0,033 15cm gr. kosztuje 47,98 zł/m2 a to samo na Allegro wychodzi już od 20 zł/m2 Brałem ceny z hurtowni (porównywałem w kilku) 0,039 - 13,10zł 0,033 - 21 zł. Też ogladałem ceny na stronie isovera, nie wiem dlaczego takie rozbieżności ja tez nie potrafię w ciemno u ciebie w domu tego policzyć, żeby mieć jako takie pojęcie o twoich realiach trzeba niestety zrobić audyt OZC twojego domku, obejmujący takie zmienne jak ocieplenie reszty przegród, ich ilość i ustawienie względem stron świata, szczelność domu, rodzaj wentylacji, ilość domowników, strefa klimatyczna gdzie domek stoi itp właśnie tak myślę intensywnie któryś dzień (oby mi nie zaszkodziło ) czy przy "zwykłym domu" czyli szyba w oknach 1,0, went grawitacyjna, ściany silikat + 15 cm styro, dach dwuspadowy (jedna połać na południe, druga na północ) ogrzewanie ekogroch, ta "niewielka" oszczędność wynikająca z użycia wełny o lepszych parametrach będzie zauważalna. Choć powiem szczerze, że bardziej myślałem o tej "lepsze wełnie" pod kątem mniejszego nagrzewania latem dziękuję za zainteresowanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 25.03.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Mpoplaw, dziękuję za zainteresowanie i pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 26.03.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 30cm wełny nawet byle jakiej 0,045 to U=0,15 W/m2K 30cm normalnej 0,039 to U=0,13 W/m2K 30cm tej dobrej 0,033 to U=0,11 W/m2K różnice minimalne, raczej nie zobaczysz różnicy w nagrzewaniu latem, chyba ze jesteś bardzo wyczulony Parametry co podałeś są okej tylko te parametry są wyliczone laboratoryjne nie na budowie . Na przykład wełna pakowana w rolce ( producent obojętny ) bok rolki jest nie zabezpieczony przed wilgocią i przechowywany na składzie budowlanym pod wiatą ,czy ta wełna zachowuje swoje parametry . Piana poliuretanowa jest produkowana na budowie a do spienienia jej jest wykorzystywana wilgoci co się znajduje w powietrzu . To pytam który produkt ma parametry prawdziwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts